Ontwikkeling energieprijzen & verwachting energieprijzen

De energiemarkt is volop in het nieuws door de recente prijsstijgingen. Dit kan invloed hebben op uw energierekening. Op deze pagina vertellen wij alles over de ontwikkeling en verwachting van de energieprijzen. 

Direct naar

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen
stijging energieprijzen Waarom stijgen de energieprijzen?
verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst
veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?
energieprijzen UnitedConsumers Energieprijzen van UnitedConsumers

ontwikkeling energieprijzen


 

ontwikkeling energieprijzen Energieprijzen ontwikkeling

Sinds 1 oktober 2021 zijn de energietarieven fors gestegen. Met name de prijs voor gas ligt momenteel erg hoog (soms boven de € 1,- per m³). De ontwikkeling van de gasprijs - en energie algemeen - heeft verschillende oorzaken.

Ontwikkeling energieprijzen grafiek


 

stijging energieprijzen Waarom stijgen de energieprijzen?

Het koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de gasvoorraden vrij leeg waren. Daarnaast stegen de energieprijzen in de zomer van 2021 al, waardoor de voorraden minder gevuld waren dan normaal.

Ook is er veel vraag naar (met name) gas in Azië en is er een beperkte levering vanuit Rusland. Deze factoren zorgen ervoor dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Veel vraag en weinig aanbod zorgt voor schaarste en dat resulteert in een onvermijdelijke prijsstijging.  


 

verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst

Hoe de energieprijzen zich ontwikkelen in de toekomst, is lastig te voorspellen. Een zachte winter leidt waarschijnlijk tot een lagere gasprijs. De voorraden zullen dan immers minder snel op raken.

Aan de andere kant: een strenge winter zal ervoor zorgen dat de gasvoorraden (die momenteel al beperkt zijn) sneller leeg zullen raken. Met een mogelijk verdere prijsstijging tot gevolg. Er is dus geen zekerheid over de ontwikkeling van de energieprijzen in de toekomst.

Alle energieleveranciers kampen momenteel met deze situatie. Overstappen van energie betekent niet dat u ineens lage energietarieven ontvangt. Simpelweg heeft iedereen 'last' van de ontwikkeling van de energieprijzen. 

Besparen op uw energierekening

Op hoge energieprijzen heeft u geen invloed. Waar u wel invloed op heeft, is uw energieverbruik. Wij hebben de beste energie bespaartips voor u op een rij gezet, zodat u meer grip op uw energierekening krijgt. Bekijk ze hier.


 

veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?

Wat de ontwikkeling van de energieprijzen voor u betekent, is afhankelijk van het soort contract dat u heeft afgesloten.

 • Ik heb een vast energiecontract voor bepaalde tijd

Bij een vast energiecontract staan de tarieven vast tot het einde van de contractdatum. Tot die tijd betaalt u het tarief zoals in uw contract vermeld staat. De einddatum van uw contract staat op uw leveringsovereenkomst in Mijn UnitedConsumers.

Mijn contract loopt over meer dan 6 maanden af

Is de einddatum van uw energiecontract nog niet in zicht (meer dan 6 maanden vanaf nu)? Dan verandert er op dit moment niets aan uw tarieven. U hoeft dus niets te doen.

Mijn contract loopt binnen 6 maanden af

Aan het einde van uw vaste energiecontract wordt u automatisch omgezet naar een variabel energiecontract. U ontvangt dan variabele tarieven die jaarlijks op 1 januari en 1 juli wijzigen. De variabele tarieven stijgen op dit moment minder hard dan de vaste tarieven. Het is daarom verstandig om te wachten tot de vaste tarieven weer gaan dalen. 

 • Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd

De variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari en 1 juli. Op deze momenten ontvangt u een nieuw tarief voor uw energie. Door de stijgende energieprijzen dient u rekening te houden met een stijging van uw tarief. Met een variabel contract voor onbepaalde tijd kunt u op elk moment overstappen naar een vast contract. Het is slim om te wachten tot de energieprijzen weer gedaald zijn voordat u uw energietarieven vastzet voor een bepaalde periode.

Veelgestelde vragen


 

energieprijzen UnitedConsumers Energieprijzen van UnitedConsumers

Door de stijgende energieprijzen bieden wij momenteel enkel een vast energiecontract voor 1 jaar aan. Onze energietarieven zijn gebaseerd op de actuele marktprijs. Daarnaast ontvangt u altijd een aantrekkelijke welkomstbonus.

 

UnitedConsumers Energie

1 jaar vaste prijs
stroom en gas


 • 100% Nederlandse Wind
   
 • Het voordeel van een korte looptijd
   
 • Inclusief aantrekkelijke welkomstbonus
   

Bereken mijn tarief

 
Terug naar boven