Contact
Mijn UnitedConsumers

Ontwikkeling energieprijzen 2023 & verwachting energieprijzen

| Laatste update: 05-12-2023 |

De energiemarkt is in 2022 volop in het nieuws geweest door de prijsstijgingen. In 2023 zien we dat de energieprijzen weer aan het dalen zijn. Op deze pagina vertellen wij alles over de ontwikkeling en verwachting van de energieprijzen in de toekomst.

Direct naar

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen
stijging energieprijzen Waarom ontwikkelen de energieprijzen?
verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst
veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?

ontwikkeling energieprijzen


 

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen

In 2022 zijn de energieprijzen continu in ontwikkeling geweest. Met name de prijs voor gas steeg in 2022 flink. Om de stijgende energieprijzen te onderdrukken, werd in 2023 een prijsplafond ingevoerd door de overheid. Inmiddels merken we dat de energieprijzen verder aan het dalen zijn.

Bekijk de ontwikkeling van de energieprijzen in 2022 & 2023 in de grafiek hieronder:

Ontwikkeling stroomprijs in MWh

Ontwikkeling gasprijs in MWh


 

stijging energieprijzen Waarom ontwikkelen de energieprijzen?

De energieprijzen blijven zich continu ontwikkelen, omdat deze afhankelijk zijn van vraag en aanbod. En vraag en aanbod hangen af van allerlei factoren, zoals:

 • De mogelijkheden om stroom op te wekken (zoals zonnepanelen en windmolens).
 • Weersomstandigheden en seizoenen.
 • Conflicten in binnen- of buitenland.
 • De prijs van grondstoffen (olie).
 • De gasvoorraden in Nederland.

Waarom zijn de energieprijzen in 2022 forser gestegen?

In 2022 zijn de wereldwijde inkoopprijzen voor gas en stroom in een heel korte tijd gestegen. De ontwikkeling van (met name) de gasprijs kent meerdere oorzaken: 

 • Er is veel vraag naar aardgas in de wereld. 
 • Rusland levert veel minder gas aan Nederland en de rest van de EU, als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
 • Nederland heeft weinig gasvoorraad en er is veel onzekerheid over de gaslevering in de toekomst.

 

verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst

Goed nieuws: we zien dat in 2023 de energieprijzen dalen, mede door de invoer van het prijsplafond. Bovendien zijn de gasvoorraden beter gevuld, is er voldoende aanvoer van vloeibaar gas en besparen we allemaal energie. Al met al: er is minder vraag naar energie, waardoor de prijs daalt.

Ontwikkeling energieprijzen 2024

Er zijn een paar zaken duidelijk wat betreft de ontwikkeling van de energieprijzen in 2024. We zetten de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2024 op een rij:

 • Het prijsplafond wordt niet verlengd.
  Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2024 geen maximum geldt voor de gas- en stroomprijzen, tot een bepaald verbruiksmaximum. Wat betekent dit voor u? Dat ligt aan de verdere ontwikkelingen op de energiemarkt. Als de energieprijzen stijgen tot boven de tarieven van het huidige prijsplafond, zullen uw energiekosten in 2024 toenemen. 
 • De netbeheerkosten stijgen.
  Netbeheerkosten zijn vaste kosten die u betaalt voor het gebruikmaken van het gas- en stroomnetwerk. De verwachte stijging van de netbeheerkosten ten opzichte van 2023 is ongeveer 60 euro per huishouden. 
 • Energiebelasting stroom daalt; die voor gas stijgt.
  Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik gaan meer energiebelasting betalen in 2024. Het tarief voor gas stijgt naar € 0,583 per m3, inclusief btw is dit € 0,705. Dit is ongeveer 11,3 cent meer dan in 2023. Het tarief voor stroom daalt juist, u betaalt € 0,132 per kWh inclusief btw. Dit is zo'n 2 cent minder ten opzichte van 2023. Met de nieuwe tarieven wil de overheid stimuleren dat u minder gas gaat gebruiken
 • Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024 bestaan. 
  Met het Noodfonds worden huishoudens met een laag (midden)inkomen en een relatief hoge energierekening geholpen. In de winter van 2024 wordt het Noodfonds Energie opnieuw opengesteld.

Ontwikkeling energieprijzen na 2024

Of de daling van de energieprijzen voortzet en hoe de ontwikkeling van de energieprijzen zal verlopen de komende jaren, is lastig te voorspellen. Dit blijft afhankelijk van vraag en aanbod. Daarom is het moeilijk om de verwachting van de energieprijzen in de toekomst uit te spreken. Een aantal belangrijke factoren voor de ontwikkeling van de energieprijzen zijn:

 • De ontwikkeling van de vraag naar gas in de komende jaren. Hoe snel neemt bijvoorbeeld de vraag naar gas vanuit China en India toe? Of neemt de wereldwijde vraag af, door de overgang van gas naar duurzame alternatieven?
 • Het weer. Als de winter kouder verloopt dan normaal, dan zullen de Europese gasvoorraden sneller opraken en de gasprijs kan dan behoorlijk stijgen.

1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang € 120,00 extra korting
 • 1 jaar lang zekerheid
   
Postcode
Huisnr.
 

dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Tip van onze expert

"Naar verwachting stijgt de energierekening in 2024 voor veel huishoudens. Daardoor wordt energie besparen nog meer de moeite waard. Bekijk onze energie bespaartips om uw energiekosten laag te houden."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent de ontwikkeling van de energieprijzen voor mij?

Wat de ontwikkeling van de energieprijzen voor u betekent, is afhankelijk van het soort contract dat u heeft afgesloten. 

Ik heb een vast energiecontract voor bepaalde tijd

U heeft de energietarieven voor een bepaalde periode vastgezet. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Wel moet u rekening houden met een wijziging van de energiebelasting en stijgende netbeheerkosten in 2024. Bekijk uw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers. 

Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd

De variabele tarieven kunnen ieder jaar wijzigen op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten ontvangt u een nieuw leveringstarief voor uw energie. Bekijk uw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten

Heeft u een nieuwe woning? Allereerst gefeliciteerd! Voor uw nieuwe woning moet u een energiecontract afsluiten. Bij ons kunt u kiezen voor een energiecontract met scherpe energietarieven. Benieuwd hoeveel u kunt besparen? Bereken direct uw energietarieven.

Ik heb een andere vraag