Contact
Mijn UnitedConsumers

Ontwikkeling energieprijzen 2023 & verwachting energieprijzen

| Laatste update: 6-6-2023 |

De energiemarkt is in 2022 volop in het nieuws geweest door de prijsstijgingen. In 2023 zien we dat de energieprijzen weer aan het dalen zijn. Op deze pagina vertellen wij alles over de ontwikkeling en verwachting van de energieprijzen in de toekomst.

Direct naar

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen
stijging energieprijzen Waarom ontwikkelen de energieprijzen?
verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst
veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?

ontwikkeling energieprijzen


 

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen

In 2022 zijn de energieprijzen continu in ontwikkeling geweest. Met name de prijs voor gas steeg in 2022 flink. Om de stijgende energieprijzen te onderdrukken, werd in 2023 een prijsplafond ingevoerd door de overheid. Inmiddels merken we dat de energieprijzen verder aan het dalen zijn.

Bekijk de ontwikkeling van de energieprijzen in 2022 & 2023 in de grafiek hieronder:

Ontwikkeling stroomprijs in MWh

Ontwikkeling gasprijs in MWh


 

stijging energieprijzen Waarom ontwikkelen de energieprijzen?

De energieprijzen blijven zich continu ontwikkelen, omdat deze afhankelijk zijn van vraag en aanbod. En vraag en aanbod hangen af van allerlei factoren, zoals:

  • De mogelijkheden om stroom op te wekken (zoals zonnepanelen en windmolens).
  • Weersomstandigheden en seizoenen.
  • Conflicten in binnen- of buitenland.
  • De prijs van grondstoffen (olie).
  • De gasvoorraden in Nederland.

Waarom zijn de energieprijzen in 2022 forser gestegen?

In 2022 zijn de wereldwijde inkoopprijzen voor gas en stroom in een heel korte tijd gestegen. De ontwikkeling van (met name) de gasprijs kent meerdere oorzaken. Zo is er veel vraag naar aardgas in de wereld, heeft Nederland weinig gasvoorraad en heeft de oorlog in Oekraïne ook invloed op de stijging van de energieprijzen.


 

verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst

Goed nieuws: we zien de afgelopen maanden dat de energieprijzen dalen, mede door de invoer van het prijsplafond. Bovendien zijn de gasvoorraden beter gevuld, is er voldoende aanvoer van vloeibaar gas en besparen we allemaal energie. Al met al: er is minder vraag naar energie, waardoor de prijs daalt.

Of de daling van de energieprijzen voortzet en hoe de ontwikkeling van de energieprijzen zal verlopen de komende jaren, is lastig te voorspellen. Daarom is het moeilijk om de verwachting van de energieprijzen in de toekomst uit te spreken. 


3 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 3 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Elk jaar € 80,00 korting
  • 3 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

Besparen op uw energierekening

Op de ontwikkeling van energieprijzen heeft u geen invloed. Waar u wel invloed op heeft, is uw energieverbruik. Wij hebben de beste energie bespaartips voor u op een rij gezet, zodat u meer grip op uw energierekening krijgt. 

> Bekijk onze enegie bespaartips


 

veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent de ontwikkeling van de energieprijzen voor mij?

Wat de ontwikkeling van de energieprijzen voor u betekent, is afhankelijk van het soort contract dat u heeft afgesloten. 

Ik heb een vast energiecontract voor bepaalde tijd

U heeft de energietarieven voor een bepaalde periode vastgezet. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Goed om te weten: heeft u een lager tarief dan het plafondtarief, dan betaalt u in 2023 gewoon het tarief van uw vaste contract. Heeft u een hoger tarief? Dan betaalt u tot het verbruiksplafond het plafondtarief. Bekijk uw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers. 

Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd

De variabele tarieven kunnen ieder jaar wijzigen op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten ontvangt u een nieuw tarief voor uw energie. Per 1 januari 2023 geldt er wel een prijsplafond. Als uw huidige, variabele tarief hoger is dan het maximale tarief, wordt dit voor u aangepast. Bekijk uw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten

Heeft u een nieuwe woning? Allereerst gefeliciteerd! Voor uw nieuwe woning moet u een energiecontract afsluiten. Bij ons kunt u kiezen voor een energiecontract met een scherp energietarieven. Benieuwd hoeveel u kunt besparen? Bereken direct uw energietarieven.

Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-6-2023 |

dirk expert energie