Contact
Mijn UnitedConsumers

Ontwikkeling energieprijzen 2024 & verwachting toekomst

| Laatste update: 16-4-2024 |

Energieprijzen veranderen de hele tijd. Deze zijn in het afgelopen jaar flink gedaald, maar ze blijven op en neer gaan. Hoe is de ontwikkeling van de energieprijzen in 2024 en wat is de verwachting voor de toekomst? Deze vragen beantwoorden we op deze pagina.

Ga direct naar...

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen 2024
verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst
veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?

ontwikkeling energieprijzen


 

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen 2024

De ontwikkeling van energieprijzen in 2024 is onzeker. De variabele energieprijs hangt bijvoorbeeld af van wat er gebeurt in de wereld en hoe groot de vraag naar gas is. Dat maakt het moelijk de ontwikkeling van energieprijzen te voorspellen.

Wel zien we dat de energieprijzen al een tijdje dalen. De prijzen zijn veel lager dan de extreme energieprijzen in de zomer van 2022. Ook nu gaan de prijzen nog op en neer, maar de kans lijkt klein dat de prijzen weer zo sterk stijgen als in 2022. Bekijk zelf de ontwikkeling van de energieprijzen in de grafiek hieronder:

Ontwikkeling stroomprijs in MWh

Ontwikkeling gasprijs in MWh


dirk expert energie

bespaartip zorgverzekering Goed om te weten...

"De stroomprijs is gekoppeld aan de gasprijs. Voor het opwekken van stroom wordt namelijk gas gebruikt (naast duurzame energiebronnen). Daarom zie je in de grafiek dat wanneer de gasprijs daalt, de stroomprijs ook daalt."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Veranderingen op de energierekening in 2024

Naast variabele energieprijzen bestaat je energierekening uit vaste leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting. Ook die kosten veranderen in 2024. We zetten de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2024 op een rij:

 • Het prijsplafond wordt niet verlengd.
  Dat betekent dat er in 2024 geen maximum geldt voor de gas- en stroomprijzen, tot een bepaald verbruiksmaximum. Wat betekent dit voor jou? Dat ligt aan de verdere ontwikkelingen van de energieprijzen. Als de prijzen stijgen tot boven de tarieven van het prijsplafond, zullen je energiekosten in 2024 toenemen. 
 • De netbeheerkosten stijgen.
  Netbeheerkosten zijn vaste kosten die je betaalt voor het gebruikmaken van het gas- en stroomnetwerk. De verwachte stijging van de netbeheerkosten ten opzichte van 2023 is ongeveer 60 euro per huishouden in 2024. 
 • Energiebelasting stroom daalt; die voor gas stijgt.
  Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik betalen meer energiebelasting in 2024. Het tarief voor gas stijgt naar € 0,583 per m3, inclusief btw is dit € 0,705. Dit is ongeveer 11,3 cent meer dan in 2023. Het tarief voor stroom daalt juist, je betaalt € 0,132 per kWh inclusief btw. Dit is zo'n 2 cent minder ten opzichte van 2023. Met de nieuwe tarieven wil de overheid stimuleren dat je minder gas gebruikt. 
 • Tijdelijk Noodfonds Energie blijft in 2024 bestaan. 
  Met het Noodfonds worden huishoudens met een laag (midden)inkomen en een relatief hoge energierekening geholpen. Het Noodfonds Energie is naar verwachting van 22 januari 2024 tot en met 20 maart 2024 geopend voor aanvragen.

 

verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen in de toekomst

Hoe de ontwikkeling van de energieprijzen zal verlopen de komende jaren, is lastig te voorspellen. Dit blijft afhankelijk van vraag en aanbod. Daarom is het moeilijk om de verwachting van energieprijzen in de toekomst uit te spreken. We verwachten dat de energieprijzen blijven schommelen, maar dat de prijzen niet meer zo sterk zullen stijgen of dalen als eerder gebeurd is. Of deze voorspelling echt uitkomt, hangt onder andere af van:

 • De ontwikkeling van de vraag naar gas in de komende jaren. Hoe snel neemt bijvoorbeeld de vraag naar gas vanuit China en India toe? Of neemt de wereldwijde vraag af, door de overgang van gas naar duurzame alternatieven?
 • Het weer. Als de winter kouder verloopt dan normaal, dan zullen de Europese gasvoorraden sneller opraken en de gasprijs kan dan behoorlijk stijgen.

1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang € 200,00 extra korting
 • 1 jaar lang zekerheid
   
Postcode
Huisnr.
 

 

veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent de ontwikkeling van de energieprijzen voor mij?

Wat de ontwikkeling van de energieprijzen voor jou betekent, is afhankelijk van het soort contract dat je hebt afgesloten. 

Ik heb een vast energiecontract voor bepaalde tijd

Je hebt de energietarieven voor een bepaalde periode vastgezet. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Wel moet je rekening houden met een wijziging van de energiebelasting en stijgende netbeheerkosten in 2024. Bekijk je actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers. 

Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd

De variabele tarieven kunnen ieder jaar wijzigen op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten ontvang je een nieuw leveringstarief voor je energie. Bekijk je actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers.

Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten

Heb je een nieuwe woning? Allereerst gefeliciteerd! Voor je nieuwe woning moet je een energiecontract afsluiten. Bij ons kun je kiezen voor een energiecontract met scherpe energietarieven. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Bereken direct je energietarieven.

Ik heb een andere vraag