Contact
Mijn UnitedConsumers

Ontwikkeling energieprijzen 2023 & verwachting energieprijzen

| Laatste update: 26-01-2023 |

De energiemarkt is volop in het nieuws door de recente prijsstijgingen. De ontwikkeling van de energieprijzen kan invloed hebben op uw energierekening. Op deze pagina vertellen wij alles over de ontwikkeling en verwachting van de energieprijzen.

Direct naar

ontwikkeling energieprijzen Ontwikkeling energieprijzen
stijging energieprijzen Waarom stijgen de energieprijzen?
verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst
veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?

ontwikkeling energieprijzen


 

ontwikkeling energieprijzen Energieprijzen ontwikkeling

De energieprijzen zijn fors gestegen het afgelopen jaar. Met name de prijs voor gas ligt momenteel erg hoog. De ontwikkeling van de gasprijs - en de energieprijzen algemeen - heeft verschillende oorzaken. Bekijk de ontwikkeling van de energieprijzen in 2022 & 2023 in de onderstaande grafiek:

Ontwikkeling stroomprijs in MWh

Ontwikkeling gasprijs in MWh


 

stijging energieprijzen Waarom stijgen de energieprijzen?

In de afgelopen tijd zijn de wereldwijde inkoopprijzen voor gas in een heel korte tijd fors gestegen. En ze stijgen nog steeds. De ontwikkeling van (met name) de gasprijs kent meerdere oorzaken. Zo is er veel vraag naar aardgas in de wereld, heeft Nederland weinig gasvoorraad en heeft de oorlog in Oekraïne ook invloed op de stijging van de energieprijzen. Deze factoren zorgen ervoor dat de energieprijzen flink gestegen zijn.


 

verwachting energieprijzen toekomst Verwachting energieprijzen toekomst

Hoe de ontwikkeling van de energieprijzen zal verlopen de komende jaren, is lastig te voorspellen. Daarom is het moeilijk om de verwachting van de energieprijzen in de toekomst uit te spreken. Er is geen zekerheid over de ontwikkeling van de energieprijzen op de lange termijn. Alle energieleveranciers kampen momenteel met deze situatie. Overstappen van energie betekent niet dat u ineens lage energietarieven ontvangt. Simpelweg heeft iedereen 'last' van de ontwikkeling van de energieprijzen.


nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de ontwikkeling energieprijzen

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van lagere energietarieven? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden


Besparen op uw energierekening

Op de ontwikkeling van energieprijzen heeft u geen invloed. Waar u wel invloed op heeft, is uw energieverbruik. Wij hebben de beste energie bespaartips voor u op een rij gezet, zodat u meer grip op uw energierekening krijgt. 

> Bekijk ze hier


 

veelgestelde vragen stijgende energieprijzen Wat betekent dit voor mij?

Wat de ontwikkeling van de energieprijzen voor u betekent, is afhankelijk van het soort contract dat u heeft afgesloten.

  • Ik heb een vast energiecontract voor bepaalde tijd

Bij een vast energiecontract staan de tarieven vast tot het einde van de contractdatum. Tot die tijd betaalt u het tarief zoals in uw contract vermeld staat. De einddatum van uw contract en de tarieven staan op uw leveringsovereenkomst in Mijn UnitedConsumers. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over stijgende energieprijzen. Aan het einde van uw vaste energiecontract wordt u automatisch omgezet naar een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd.

  • Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd

De variabele tarieven wijzigen ieder jaar op 1 januari en 1 juli. Op deze momenten ontvangt u een nieuw tarief voor uw energie. Door de stijgende energieprijzen dient u rekening te houden met een mogelijke stijging van uw tarief. Bekijk uw actuele tarieven in Mijn UnitedConsumers.

  • Ik wil een nieuw energiecontract afsluiten

Heeft u een nieuwe woning? Allereerst gefeliciteerd! Voor uw nieuwe woning moet u een energiecontract afsluiten. Bij ons kunt u momenteel kiezen voor een energiecontract met een scherp, variabel tarief voor onbepaalde tijd. Deze sluit u af tegen de dan geldende energieprijzen en dit contract is maandelijks opzegbaar. Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken direct uw energietarieven

> Ik heb een andere vraag

Terug naar boven