Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Verwachting energieprijzen: ontwikkeling energieprijzen

Twee keer per jaar, in januari en in juli, stellen de energieleveranciers hun nieuwe (variabele) tarieven vast. De energieprijzen kunnen hierbij dan ook dalen of stijgen. Als u heeft gekozen voor variabele energietarieven, heeft dit direct gevolgen voor u. U krijgt immers te maken met andere prijzen en u gaat misschien wel meer of juist minder betalen. Daarom is het altijd interessant om naar de ontwikkeling van de energieprijzen te kijken: wat is de verwachting voor de energieprijzen komend jaar?

 

Verwachting energieprijzen

Energieprijzen kennen vaak een jaarlijkse stijging en een tijd lang was dit meer regel dan uitzondering. Begin 2019 is hier echter verandering in gekomen. Dankzij de verlaging van de energiebelasting, zijn de energieprijzen toen juist gedaald. Hierdoor profiteert u ook nu nog van een lager energietarief.

Tegenover de daling van de energieprijzen staat echter een verwachte stijging van de netbeheerkosten. Naar verwachting zullen netbeheerders meer kosten gaan maken, onder andere voor nieuwe investeringen in het netwerk, en deze zullen doorberekend worden aan de gebruiker. Of u dit uiteindelijk ook een hogere energierekening tot gevolg heeft, ligt vooral aan de verdere ontwikkeling van de energieprijzen.

Ook moet u rekening houden met een stijging van de gasprijzen. Dit om zo het gasgebruik te ontmoedigen. Daar staat echter wel tegenover, dat de stroomkosten waarschijnlijk zullen dalen om zo juist het gebruik van (duurzame) elektriciteit te stimuleren.


 

Ontwikkeling energieprijzen grafiek

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u vaak kiezen uit een variabele prijs of een vaste prijs. Deze laatste kunt u bovendien in de meeste gevallen voor één of drie jaar vastzetten. Om de beste keuze te kunnen maken, is het dus prettig om te weten hoe de ontwikkeling van de energieprijzen eruit gaat zien. In onderstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van de energieprijzen in de afgelopen jaren. 

Terug naar boven