Contact
Mijn UnitedConsumers

Dakisolatie: besparen op energiekosten

Uw dak isoleren kan u helpen bij het besparen van energie. Want dankzij dakisolatie verliest uw woning minder warmte en dat betekent lagere stookkosten. Maar hoeveel energie bespaart u met dakisolatie? 

Isolatie banner


 

Dak isoleren

Dakisolatie is het plaatsen van dik isolerend materiaal aan de binnenkant of buitenkant van uw dak. Dankzij dit materiaal houdt u uw woning in de winter lekker warm en in de zomer houdt u uw woning heerlijk koel. Met dakisolatie bespaart u dus op uw energierekening. Bij dakisolatie komen er verschillende termen aan bod. Dakisolatie aan de binnenzijde wordt 'koud dakisolatie' genoemd. Het dak isoleren aan de buitenkant heet ook wel 'warm dakisolatie'.


 

Plat dak isoleren

U kunt een plat dak isoleren aan de binnenkant of buitenkant. Bij plat dak isolatie wordt er vaak gekozen voor de 'warm dak isolatie' methode. Hiermee wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant van het plat dak aangebracht, dus boven de dragende constructie van het platte dak. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het isoleren van een schuur of garage. 

Een plat dak isoleren aan de binnenkant is iets lastiger, maar niet onmogelijk. Er wordt in de meeste gevallen isolatiemateriaal aangebracht onder de dakbedekking en het dakbeschot. Het nadeel van deze plat dak isolatie is dat er meer kans is op vochtproblemen, waardoor folie aanbrengen onmisbaar is. Bovendien wordt er vaak gewerkt met 'open materiaal' zoals glaswol, wat een lagere isolatiewaarde heeft.


 

Schuin dak isoleren

U kunt een schuin dak isoleren aan de binnenkant of buitenkant. Maar als uw dak niet gerenoveerd hoeft te worden, is het plaatsen van isolatie aan de binnenzijde de beste en meest voordelige keuze bij een schuin dak. Er wordt een raamwerk geplaatst waartussen isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Vervolgens kan het netjes en decoratief worden afgewerkt.  

Maar als u gaat voor de allerbeste isolatie, dan kiest u voor een schuin dak isolatie aan de buitenkant. Dit is wel een ingrijpende verbouwing, wat vaak het beste kan worden gecombineerd met het geheel vernieuwen van uw schuin dak. 


 

Kosten en besparing van dakisolatie

Hoeveel een dak isoleren oplevert, hangt af van het soort dak en hoe u uw dak laat isoleren. In onderstaand overzicht is uitgegaan van schuin dak isolatie. Ook wordt ervan uitgegaan dat er nog geen dakisolatie aanwezig was. 

Type woning Dakisolatie kosten Besparing per jaar door dakisolatie
Tussenwoning € 4.500,- € 450,-
Hoekwoning € 4.700,- € 500,-
2-onder-1-kap € 5.000,- € 550,-
Vrijstaande woning € 7.500,- € 800,-
Bron: Verbeterjehuis.nl

 

Geschiktheid woning bij dak isoleren

Uw dak isoleren brengt u een stapje dichter bij een gasloze woning, maar is uw dak geschikt voor isolatie? Dat kunt u het beste laten controleren door een deskundig bedrijf. Zij controleren uw dak op een aantal punten, namelijk:

  • Of uw dakpannen nog goed zijn.
  • Of er folie zit tussen het dak en de dakpannen.
  • Of uw dakrand hoog genoeg is, en of deze opgehoogd moet worden om lekkages te voorkomen.
 

Goedkope energie van UnitedConsumers

U merkt het voordeel van dakisolatie pas echt als u ook profiteert van voordelige tarieven voor gas en stroom. Wij bieden scherpe energietarieven aan. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel u gaat besparen?

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Energie besparen? De 10 beste energie bespaartips!

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Energie besparen met vriezen en koelen

> Lees meer

 

kruipruimte isoleren

Zelf uw kruipruimte isoleren met onze 9 tips!

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage