Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Gasloos wonen: stap voor stap naar een gasloze woning!

Gasvrij wonen is de toekomst! Want aardgas is niet alleen belastend voor het milieu, ook raakt deze fossiele brandstof langzaam op. Uw huis gasvrij maken is zeker mogelijk. Gasloos wonen? Dat doet u zo!

Gasvrij wonen

 

Waarom gasloos wonen?

Gasvrij wonen is de toekomst, want om opwarming van de aarde door CO2-uitstoot te beperken, gaan we in Nederland langzaam maar zeker van het gas af. Hoewel het de bedoeling is dat in 2050 iedereen een gasvrije woning heeft, zijn momenteel nog zo'n 95% van de woningen in Nederland aangesloten op aardgas.

Vrijwel iedere nieuwbouwwoning wordt zo ingericht dat de bewoners volledig gasvrij kunnen wonen. Voor bestaande woningen is dit een stuk minder vanzelfsprekend, omdat ze zijn gebouwd om door aardgas verwarmd te worden. Een bestaand huis gasvrij maken vergt daarom wat meer werk en brengt tevens hogere uitgaven met zich mee. 


 

Huis gasvrij maken: wat kunt u doen?

Gasloos wonen betekent geen gebruik maken van aardgas. Aardgas heeft in uw woning twee functies, namelijk om in uw huis te koken en om uw huis te verwarmen. Uw huis gasvrij maken kan daarom op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een zonneboiler en/of warmtepomp voor warm water en het verwarmen van uw woning.. 

Ook kunt u zonder gas het gasfornuis niet meer gebruiken, dus zult u voortaan uw favoriete gerechten elektrisch klaar moeten maken. Wij lichten de gasloze opties aan u toe:  

Gasloos wonen met een zonneboiler

Middels de zonnecollector op het dak zet de zonneboiler zonne-energie om in warm water. Een zonneboilercombi kan worden aangesloten op uw vloerverwarming, om zo uw woning heerlijk te verwarmen. 

Gasloze woning met een warmtepomp

Een warmtepomp haalt duurzame energie uit het grondwater, de lucht of de bodem. De warmtepomp kan hiermee uw woning aangenaam verwarmen. De warmtepomp verbruikt tijdens dit proces wel elektriciteit maar geen gas.

Huis gasvrij maken met zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in groene stroom. Omdat u in een gasloze woning mogelijk meer elektriciteit verbruikt, is het plaatsen van zonnepanelen daarnaast ook een goede idee om uw woning te verduurzamen

Huis gasloos maken met elektrisch koken

Bij gasvrij wonen hoort ook elektrisch koken. Tegenwoordig werkt elektrisch koken, zoals bijvoorbeeld keramisch of inductie, net zo goed als koken op gas!


 

Gasvrij wonen kosten voorbeeld

Uw huis gasvrij maken brengt kosten met zich mee. Om u een indicatie te geven, ziet u hieronder twee voorbeeldenwoningen met een opsomming van de mogelijke kosten voor een gasvrije woning. 

Voorbeeld 2009 huis gasvrij maken

Deze woning heeft al energielabel A en is voorzien van een geïsoleerde vloer, gevel en dak. Bovendien heeft de woning al HR++ glas en vloerverwarming. In dit voorbeeld is het daarom relatief goedkoop en simpel om het huis gasvrij te maken. De kosten zijn gemiddeld genomen, dus zijn niet definitief.

Warmtepomp prijs en installatie  € 9.000,-
Subsidie warmtepomp - € 2.050,-
Inductiekookplaat en aansluiting € 1.500,-
10 zonnepanelen van 3.000 Wattpiek € 4.700,-
Btw-teruggave zonnepanelen - € 760,-
Totaalkosten € 12.390

De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieucentraal en Verbeterjehuis.nl.

Voorbeeld 1970 huis gasvrij maken

Een oudere, bestaande woning gasvrij maken, vergt wat meer werk en kost helaas ook meer geld. De voorbeeldwoning uit 1970 heeft energielabel D. Een woning die al wat jaartjes ouder is, blijkt vaak onvoldoende geïsoleerd. Zo ook de voorbeeldwoning uit 1970. 

Onderstaande tabel biedt een overzicht van een praktische aanpak. Het is natuurlijk afhankelijk van de staat van uw woning én uw persoonlijke voorkeur wat er precies moet gebeuren om uw woning gasvrij te maken. Bovendien zijn het gemiddelde prijzen, en zijn de kosten daarom niet definitief.

Spouwmuurisolatie € 2.200,-
Vloerisolatie € 1.800,-
Dakisolatie € 6.150,-
HR++ glas in bestaande kozijnen € 4.900,-
Ventilatie-units per kamer € 3.850,-
Volledige warmtepomp buitenlucht € 9.000,-
Subsidie warmtepomp - € 2.050,-
Lage temperatuur radiatoren € 2.500
Inductiekookplaat en aansluiting € 1.500,-
10 zonnepanelen 3.000 Wattpiek € 4.700,-
Btw-teruggave zonnepanelen - € 760,-
Totaalkosten € 33.790,-

De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieucentraal en Verbeterjehuis.nl.


Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven