Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Gasvrij wonen: zó kunt u uw huis gasloos maken!

Gasvrij wonen is de toekomst! Woningen die met aardgas verwarmd worden, zullen namelijk gaan verdwijnen in de toekomst. Dit heeft ermee te maken dat aardgas belastend voor het milieu is en bovendien raakt deze fossiele brandstof langzaam op. Uw huis gasvrij maken is zeker mogelijk. Hoe u dat doet? Wij leggen het graag aan u uit!

Gasvrij wonen

 

Gasvrij wonen is de toekomst

Om opwarming van de aarde door CO2-uitstoot te beperken, gaan we in Nederland langzaam maar zeker van het gas af. Hoewel het de bedoeling is dat in 2050 iedereen een gasvrije woning heeft, zijn momenteel nog zo'n 95% van de woningen in Nederland aangesloten op aardgas.

Vrijwel iedere nieuwbouwwoning wordt zo ingericht dat de bewoners volledig gasvrij kunnen wonen. Voor bestaande woningen is dit een stuk minder vanzelfsprekend, omdat ze zijn gebouwd om door aardgas verwarmd te worden. Een bestaand huis gasvrij maken vergt daarom wat meer werk en brengt tevens hogere uitgaven met zich mee. 


 

Huis gasloos maken: welke opties zijn er?

Aardgas heeft in een woning twee functies, namelijk:

1. Om in uw huis te koken.
2. Om uw huis te verwarmen.

Uw huis gasvrij maken kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een zonneboiler en/of warmtepomp. Omdat u in een gasloze woning mogelijk meer elektriciteit verbruikt, is het plaatsen van zonnepanelen daarnaast ook een goede en duurzame optie. Ook kunt u zonder gas het gasfornuis niet meer gebruiken, dus zult u voortaan uw favoriete gerechten elektrisch klaar moeten maken. Wij lichten de gasloze opties aan u toe:  

Zonneboiler

Middels de zonnecollector op het dak zet de zonneboiler zonne-energie om in warm water. Een zonneboilercombi kan worden aangesloten op uw vloerverwarming, om zo uw woning heerlijk te verwarmen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt duurzame energie uit het grondwater, de lucht of de bodem. De warmtepomp kan hiermee uw woning aangenaam verwarmen. De warmtepomp verbruikt tijdens dit proces wel elektriciteit maar geen gas.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in groene stroom. Bij een gasvrije woning heeft u baat bij zonnepanelen, omdat u meer elektriciteit zult gebruiken door bijvoorbeeld de warmtepomp.

Elektrisch koken

Bij gasvrij wonen hoort ook elektrisch koken. Tegenwoordig werkt elektrisch koken, zoals bijvoorbeeld keramisch of inductie, net zo goed als koken op gas!


 

Gasloos wonen kosten

Uw huis gasvrij maken brengt kosten met zich mee. Om u een indicatie te geven, ziet u hieronder twee voorbeeldenwoningen met een opsomming van de mogelijke kosten voor een gasvrije woning. 

Voorbeeldwoning 2009

Deze woning heeft al energielabel A en is voorzien van een geïsoleerde vloer, gevel en dak. Bovendien heeft de woning al HR++ glas en vloerverwarming. In dit voorbeeld is het daarom relatief goedkoop en simpel om het huis gasvrij te maken. De kosten zijn gemiddeld genomen, dus zijn niet definitief.

Warmtepomp prijs en installatie  € 9.000,-
Subsidie warmtepomp - € 2.050,-
Inductiekookplaat en aansluiting € 1.500,-
10 zonnepanelen van 3.000 Wattpiek € 4.700,-
Btw-teruggave zonnepanelen - € 760,-
Totaalkosten € 12.390

De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieucentraal en Verbeterjehuis.nl.

Voorbeeldwoning 1970

Een oudere, bestaande woning gasvrij maken, vergt wat meer werk en kost helaas ook meer geld. De voorbeeldwoning uit 1970 heeft energielabel D. Een woning die al wat jaartjes ouder is, blijkt vaak onvoldoende geïsoleerd. Zo ook de voorbeeldwoning uit 1970. 

Onderstaande tabel biedt een overzicht van een praktische aanpak. Het is natuurlijk afhankelijk van de staat van uw woning én uw persoonlijke voorkeur wat er precies moet gebeuren om uw woning gasvrij te maken. Bovendien zijn het gemiddelde prijzen, en zijn de kosten daarom niet definitief.

Spouwmuurisolatie € 2.200,-
Vloerisolatie € 1.800,-
Dakisolatie € 6.150,-
HR++ glas in bestaande kozijnen € 4.900,-
Ventilatie-units per kamer € 3.850,-
Volledige warmtepomp buitenlucht € 9.000,-
Subsidie warmtepomp - € 2.050,-
Lage temperatuur radiatoren € 2.500
Inductiekookplaat en aansluiting € 1.500,-
10 zonnepanelen 3.000 Wattpiek € 4.700,-
Btw-teruggave zonnepanelen - € 760,-
Totaalkosten € 33.790,-

De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieucentraal en Verbeterjehuis.nl.


Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven