Contact
Mijn UnitedConsumers

Gasvrij wonen: stap voor stap naar een gasloze woning!

Gasvrij wonen is de toekomst! Want aardgas is niet alleen belastend voor het milieu, ook raakt deze fossiele brandstof langzaam op. Uw huis gasvrij maken is zeker mogelijk. Gasloos wonen? Dat doet u zo!

Gasvrij wonen

 

Waarom gasloos wonen?

Door gasloos te wonen bent u alvast goed voorbereid. Want om opwarming van de aarde door CO2-uitstoot te beperken, gaan we in Nederland langzaam maar zeker van het gas af. Het is de bedoeling dat in 2050 iedereen een gasvrije woning heeft, maar momenteel zijn toch nog zo'n 95% van de woningen in Nederland aangesloten op aardgas.

Vrijwel iedere nieuwbouwwoning wordt zo ingericht dat de bewoners volledig gasvrij kunnen wonen. Voor bestaande woningen is dit een stuk minder vanzelfsprekend, omdat ze zijn gebouwd om door aardgas verwarmd te worden. Een bestaand huis gasvrij maken vergt daarom wat meer werk en brengt tevens hogere uitgaven met zich mee. 


 

Wat is de eerste stap naar een gasloze woning?

De allereerste stap naar gasloos wonen is isoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u onder andere het dak isoleren, uw vloer isoleren, de spouwmuren isoleren en de ramen voorzien van HR++ glas. Heeft u een jaren 30 woning? Dan is het waarschijnlijk een iets grotere klus dan bij een nieuwe woning. 

Wanneer u gasloos wilt wonen, gaat u waarschijnlijk gebruikmaken van lage temperatuur systemen. En om uw woning dan voldoende te verwarmen (en warm te houden) is goede isolatie nodig. Want zonder degelijke isolatie raakt er veel warmte verloren. Daarom is het meer dan de moeite waard om uw woning goed te isoleren. 


 

Huis gasvrij maken in enkele stappen

Gasloos wonen betekent geen gebruikmaken van aardgas. Aardgas heeft in uw woning twee functies, namelijk om te koken en om uw huis en het water te verwarmen. Uw huis gasvrij maken kan daarom op verschillende manieren. Maar welke stappen kunt u nemen om uw woning gasvrij te maken?

Gasloos wonen met een zonneboiler

Middels de zonnecollector op het dak zet de zonneboiler zonne-energie om in warm water. Een zonneboilercombi kan worden aangesloten op uw vloerverwarming, om zo uw woning heerlijk te verwarmen. 

Gasloze woning met een warmtepomp

Een warmtepomp haalt duurzame energie uit het grondwater, de lucht of de bodem. De warmtepomp kan hiermee uw woning aangenaam verwarmen. De warmtepomp verbruikt tijdens dit proces wel elektriciteit maar geen gas.

Huis gasvrij maken met zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in groene stroom. Omdat u in een gasloze woning mogelijk meer elektriciteit verbruikt, is het plaatsen van zonnepanelen daarnaast ook een goede idee om uw woning te verduurzamen. In veel gevallen kunt u voor zonnepanelen een energiebespaarlening aanvragen. 

Huis gasloos maken met elektrisch koken

Bij gasvrij wonen hoort ook elektrisch koken. Tegenwoordig werkt elektrisch koken, zoals bijvoorbeeld keramisch of inductie, net zo goed als koken op gas!


 

Gasvrij wonen kosten voorbeeld

Uw huis gasvrij maken brengt kosten met zich mee. Om u een indicatie te geven, ziet u hieronder twee voorbeeldenwoningen met een opsomming van de mogelijke kosten voor een gasvrije woning. 

Voorbeeld 2009 huis gasvrij maken

Deze woning heeft al energielabel A en is voorzien van een geïsoleerde vloer, gevel en dak. Bovendien heeft de woning al HR++ glas en vloerverwarming. In dit voorbeeld is het daarom relatief goedkoop en simpel om het huis gasvrij te maken. De kosten zijn gemiddeld genomen, dus zijn niet definitief.

Warmtepomp prijs en installatie  € 9.000,-
Subsidie warmtepomp - € 2.050,-
Inductiekookplaat en aansluiting € 1.500,-
10 zonnepanelen van 3.000 Wattpiek € 4.700,-
Btw-teruggave zonnepanelen - € 760,-
Totaalkosten € 12.390

De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieucentraal en Verbeterjehuis.nl.

Voorbeeld 1970 huis gasvrij maken

Een oudere, bestaande woning gasvrij maken, vergt wat meer werk en kost helaas ook meer geld. De voorbeeldwoning uit 1970 heeft energielabel D. Een woning die al wat jaartjes ouder is, blijkt vaak onvoldoende geïsoleerd. Zo ook de voorbeeldwoning uit 1970. 

Onderstaande tabel biedt een overzicht van een praktische aanpak. Het is natuurlijk afhankelijk van de staat van uw woning én uw persoonlijke voorkeur wat er precies moet gebeuren om uw woning gasvrij te maken. Bovendien zijn het gemiddelde prijzen, en zijn de kosten daarom niet definitief.

Spouwmuurisolatie € 2.200,-
Vloerisolatie € 1.800,-
Dakisolatie € 6.150,-
HR++ glas in bestaande kozijnen € 4.900,-
Ventilatie-units per kamer € 3.850,-
Volledige warmtepomp buitenlucht € 9.000,-
Subsidie warmtepomp - € 2.050,-
Lage temperatuur radiatoren € 2.500
Inductiekookplaat en aansluiting € 1.500,-
10 zonnepanelen 3.000 Wattpiek € 4.700,-
Btw-teruggave zonnepanelen - € 760,-
Totaalkosten € 33.790,-

De cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van Milieucentraal en Verbeterjehuis.nl.


Ook interessant voor u
 

Jaren 30 woning isoleren

Hoe kunt u het beste uw jaren 30 woning isoleren?

> Lees meer

 

Gaslek

Oorzaken gaslek: zo herkent u een gaslek in huis

> Lees meer

 

Energieneutraal

Hoe kunt u uw woning energieneutraal maken?

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage