Contact
Mijn UnitedConsumers

Gevelisolatie: hoe kan ik mijn buitenmuur isoleren?

Wilt u uw woning verduurzamen en tegelijkertijd besparen op uw energierekening? Dan is gevelisolatie wellicht interessant voor u! Hoe werkt gevelisolatie en hoeveel kunt u besparen met muurisolatie? Wij vertellen het u.

gevelisolatie

 

Gevelisolatie

Het isoleren van de buitenmuur of gevel wordt gevelisolatie genoemd. Bij gevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de woning geplaatst (de buitenmuur). Door gevelisolatie toe te passen op uw woning, bespaart u op uw energierekening en wordt uw woning duurzamer.

Goed om te weten: Heeft uw huis spouwmuren? Dan kunt u beter kiezen voor een spouwmuurisolatie.


 

Buitenmuur isoleren

Bij gevelisolatie aan de buitenkant wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren bevestigd. Uw woning wordt dus iets dikker. Nadat de buitenmuur geïsoleerd is, wordt deze afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Zo ziet uw woning er weer als nieuw uit én is deze goed geïsoleerd!


 

Vergunning buitenmuur isoleren

Soms is gevelisolatie niet toegestaan. Door gevelisolatie zal uw woning er namelijk anders uit gaan zien. Daarom heeft u een vergunning nodig van de gemeente. De vergunning voor gevelisolatie kunt u aanvragen via het Omgevingsloket.


 

Materiaal gevel isoleren

Wilt u uw huis isoleren aan de buitenkant? Voor gevelisolatie kunt u kiezen uit verschillende soorten gevelisolatie materialen, zoals: polystyreen plaat, steenwol of cellulaire glasplaten. Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Hierdoor worden uw buitenmuren - en uw huis - dikker. Vervolgens wordt de gevelisolatie afgewerkt met steenstrips, stucwerk of andere gevelbekleding (kunststof, cementplaten, hout).

Isolatiemateriaal muurisolatie

Het meest gebruikte isolatiemateriaal voor de gevel is de polystyreen plaat. Deze plaat heeft een licht gewicht en kan makkelijk op maat gesneden worden. U kunt de gevel ook isoleren met steenwol of cellulaire glasplaten. Het voordeel van steenwol is dat deze een hoge drukvastheid heeft en glasplaten zijn 100% dampdicht.


 

Muurisolatie kosten en besparing

Een buitengevel isoleren is prijzig, maar uiteindelijk levert gevelisolatie ook veel op. Door gevelisolatie aan de buitenkant aan te brengen, kunt u jaarlijks gemiddeld € 635,- besparen op uw energierekening.

Subsidie gevelisolatie

Er is zelfs een mogelijkheid om subsidie te krijgen voor gevelisolatie, zodat u gecompenseerd wordt in uw investering. Deze subsidie kunt u aanvragen bij de Rijksoverheid. U kunt met een gevelisolatie gebruikmaken van de ISDE-subsidie. Laat u enkel uw gevel isoleren? Dan krijgt u 15% subsidie. Als u twee (of meer) energiebesparende maatregelen neemt, krijgt u 30% subsidie.

Bekijk hieronder alle kosten en besparingen van gevelisolatie in een handig overzicht:

Soort woning Kosten en subsidie Besparing per jaar*
Tussenwoning


 
Kosten (eenmalig)
€ 9.000,-
Subsidie
€ 1.500,00
Besparing in euro's
€ 280,00
Besparing gas
240 m³
Hoekwoning / 2 onder 1 kap Kosten (eenmalig)
€ 20.000,-
Subsidie
€ 3.300,00
Besparing in euro's
€ 650,00
Besparing gas
530 m³
Kleine vrijstaande woning

Kosten (eenmalig)
€ 20.500,-
Subsidie
€ 3.400,00

Besparing in euro's
€ 660,00
Besparing gas
550 m³
Grote vrijstaande woning Kosten (eenmalig)
€ 29.000,-
Subsidie
€ 5.000,00
Besparing in euro's
€ 950,00
Besparing gas
800 m³
Bron: MilieuCentraal
* Bij het berekenen van de besparing van een gevelisolatie is uitgegaan van een gasprijs over de langere termijn van € 1,20 per m3. De huidige gasprijs is momenteel voor veel mensen een stuk hoger. Hierdoor zou de besparing op korte termijn bijna het dubbele kunnen zijn.

 

Wat is beter: gevelisolatie of spouw isoleren?

Een spouwmuur isoleren en gevelisolatie leveren allebei voordelen op. Over het algemeen is spouwmuurisolatie is goedkoper dan gevelisolatie. Voor spouwisolatie betaalt u namelijk volgens MilieuCentraal gemiddeld € 2.100,- en voor gevelisolatie betaalt u gemiddeld € 20.000,-. Daartegenover staat dat een spouwmuurisolatie u gemiddeld een besparing van € 460,00 per jaar oplevert. Voor gevelisolatie ligt dit bedrag gemiddeld op € 635,00 per jaar.

Wanneer de buitengevel isoleren?

De buitengevel isoleren is interessant op het moment dat de buitenmuur toe is aan groot onderhoud. Denk aan verouderd voegwerk of poreuze stenen. Zo kunt u noodzakelijk onderhoud direct combineren met het verduurzamen van uw woning.

Bovendien kunt u met gevelisolatie meer besparen op uw energierekening dan met spouwisolatie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Spouwisolatie en gevelisolatie combineren

Wilt u het beste van beide werelden? Het is mogelijk om spouwmuurisolatie te combineren met gevelisolatie. Het voordeel hiervan is dat uw woning minder dik wordt aan de buitenkant. Dit komt omdat u in dit geval zowel de spouw, als de buitenmuur geïsoleerd heeft.


Ook interessant voor u
 

subsidie verduurzamen

Hoe zit het met de subsidies voor verduurzamen?

> Lees meer

 

huis isoleren

Woning isoleren: dit zijn de beste tips!

> Lees meer

 

gasvrije woning

Stap voor stap naar een gasvrije woning

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage