Contact
Mijn UnitedConsumers

Woning isoleren: zo kunt u uw huis isoleren in 3 stappen

Uw woning isoleren is altijd een goed idee! Het vraagt een flinke investering van u, maar deze verdient u weer terug. Bovendien krijgt u subsidie om de kosten voor uw huis isoleren omlaag te brengen. Benieuwd hoe u het aan moet pakken, uw huis isoleren? Volg dan ons stappenplan.

Huis isoleren tips


 

Huis isoleren: de voordelen

Een goed geïsoleerd huis heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Door uw huis te isoleren heeft u minder last van kou en tocht, en bespaart u op uw energierekening. Door uw dak, vloer en spouwmuren te isoleren, kunt u volgens Nibud gemiddeld zo'n € 1.410,- per jaar besparen! Bovendien betekent minder energieverbruik minder CO2-uitstoot, dus bent u ook nog eens milieubewust bezig! 

De kosten van het (laten) isoleren van uw huis kunnen erg oplopen. Een voordeel is wel dat u vaak voor het isoleren van uw woning een subsidie aan kunt vragen. U kunt daarnaast een energiebespaarlening aanvragen voor verdere verduurzaming van uw huis. Uiteindelijk verdient u de kosten van uw huis isoleren terug door de lagere energiekosten. Ook zal uw woning door het isoleren meer waard worden.


 

Stap 1 woning isoleren: doe een check

Hoe makkelijk het is om uw huis te isoleren, hangt helemaal af van uw woning. Woont u bijvoorbeeld in een vrijstaande woning, hoekwoning of tussenwoning? En hoe groot is uw woning? 

Jaren 30 huis isoleren 

De belangrijkste factor is het bouwjaar van uw woning. Dat komt doordat er bij oudere woningen tijdens de bouw nog nauwelijks aan isoleren is gedacht. Daarom is een jaren 30 woning isoleren een grotere klus dan een relatief nieuwe woning met een bouwjaar na 2000. 

Hoe goed is mijn huis geïsoleerd? De mate van isolatie kan natuurlijk per jaren 30 woning alsnog verschillen, want een vorige eigenaar kan al extra isolatie hebben aangebracht. Over het algemeen kunt u volgens Milieu Centraal uitgaan van het volgende. Uw huis heeft:

  • Bouwjaar tot 1975: de isolatie is slecht tot matig. 
  • Bouwjaar tussen 1975 en 2000: de isolatie is matig tot redelijk. 
  • Bouwjaar vanaf 2000: de isolatie is redelijk tot goed.

Check zelf de isolatie in uw huis

Door een slecht geïsoleerd huis goed te isoleren, bespaart u honderden euro's per jaar. Hetzelfde geldt als u van een matige naar een goede isolatie gaat, al valt de besparing dan wat lager uit. 

Maar hoe checkt u hoe uw woning geïsoleerd is? Het is goed om te weten dat uw huis het meeste warmte verliest via de vloer, de ramen, het dak en de muren. Deze onderdelen van uw huis goed isoleren levert dus de meeste energiebesparing op. Ook is het nuttig om de naden en kieren in uw huis te dichten. Kortom, uw huis is goed geïsoleerd als:

vinkUw naden en kieren dicht zijn. Controleer hiervoor de kieren bij ramen en deuren en (bijvoorbeeld) de naden tussen het dak en de muur. Vergeet ook uw brievenbus niet.
vinkU geïsoleerde buitenmuren heeft. In de meeste gevallen is dit spouwmuurisolatie. Als u een ouder huis zonder spouw heeft, dan kiest u voor gevelisolatie.
vinkUw ramen minimaal HR++-glas hebben. Hoe ziet u of u HR++-glas heeft, in plaats van dubbel glas? Houd een brandende lucifer of aansteker ongeveer tien centimeter van het raam. Ziet u vier vlammetjes met dezelfde kleur in het raam? Dan heeft u dubbel glas. Als één van de reflecties van de vlam een andere kleur (meestal roze of blauw) heeft, dan is het HR+-glas. De verkleuring komt namelijk door de coating van het HR++-glas.
vinkUw dak een isolatielaag heeft met een dikte van minimaal 8 tot 10 centimeter (of meer)
vinkUw vloer goed geïsoleerd is. Hoe dik de isolatielaag moet zijn, hangt af van het materiaal. U kunt uitgaan van minimaal 10 centimeter voor goede isolatie. U kunt de isolatie controleren in de kruipruimte onder uw vloer. 


 

Stap 2 woning isoleren: welke maatregelen neemt u? 

In de vorige stap heeft u gecontroleerd welke isolatie in uw huis aanwezig is. Ontbreekt op enkele plekken in uw huis isolatie? Pak deze dan het eerste aan: daarmee bespaart u het meest op uw energierekening. 

Naden en kieren dichten

De naden en kieren van uw huis isoleren is een makkelijke en relatief goedkope maatregel. Hiermee kunt u al veel warmteverlies voorkomen. Ook kan de verwarming mogelijk een graadje lager, omdat u minder tocht in huis voelt. Volgens Milieu Centraal kunt u zo jaarlijks ongeveer € 250,- besparen. 

De kosten van deze isolatiemaatregel hangen af van het soort materiaal dat u nodig heeft, en hoeveel naden en kieren u ermee wilt dichten. Als u bijvoorbeeld met tochtstrips de kieren rondom ramen en deuren in uw huis isoleert, dan betaalt u tussen € 30,- en € 70,- voor 10 meter flexibele tochtstrips.

Tip: zorg er wel voor dat uw huis voldoende geventileerd blijft.

Uw muren isoleren

Als u een spouwmuur zonder isolatie heeft, dan is uw spouw isoleren één van de makkelijkste en goedkoopste manieren om uw woning te isoleren. Als u geen spouw heeft, kunt u de gevel isoleren met een voorzetwand of isolatie aan de buitenzijde aanbrengen. Uw spouwmuur of gevel isoleren kunt u niet zelf doen. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in. 

HR++-glas of triple glas

Ramen met enkel of dubbel glas vervangen door HR++-glas zorgt voor minder kou door uw ramen. Zijn ook uw kozijnen aan vervanging toe? Dan kunt u ook kiezen voor extra goed isolerend triple glas. Als u uw huis wilt isoleren met nieuw isolatieglas in uw bestaande kozijnen, dan is HR++-glas de beste keuze.

Dakisolatie

Uw dak isoleren kunt u op meerdere manieren aanpakken. In veel situaties is isolatiemateriaal onder uw dak aanbrengen het handigst. Isoleren bovenop uw dak kan ook: dit is met name een goede optie als u van plan bent uw dakpannen te vervangen.

Heeft u een plat dak? Deze wordt geïsoleerd door isolerende platen te leggen onder de bestaande dakbedekking. Vervolgens wordt over deze isolatieplaten nieuwe dakbedekking geplaatst. Deze klus kunt u beter niet zelf doen, vanwege de kans op vochtproblemen. Schakel daarom een gespecialiseerd bedrijf in. 

Uw vloer isoleren

De vloer in uw huis isoleren doet u via de kruipruimte. Daarvoor brengt u isolerend materiaal aan tegen het plafond van uw kruipruimte, oftewel de onderkant van uw vloer. Heeft u geen kruipruimte, of is deze minder dan 35 centimeter hoog? Dan is isoleren van de bodem van de kruipruimte (bodemisolatie) of uw vloer isoleren van bovenaf ook mogelijk. Deze opties zijn wel duurder en minder effectief. 

Tip: als u een handige klusser bent, kunt zelf uw vloer isoleren. Uiteraard kunt u ook een isolatiebedrijf inschakelen. 


 

Stap 3 woning isoleren: subsidie aanvragen

Voor het isoleren van uw huis kunt u subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van welke maatregelen u neemt én hoeveel maatregelen u neemt. Bij minimaal twee maatregelen om uw huis te isoleren, ontvangt u tot 30% van de kosten terug.

U vraagt de subsidie aan, nadat u de maatregelen om uw woning te isoleren heeft laten uitvoeren. Let op: om recht te hebben op subsidie, mag u de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Deze moet u uitbesteden aan een bedrijf. 

Belangrijk: check vóórdat u uw huis gaat isoleren onder welke voorwaarden u subsidie kunt krijgen. Zo voorkomt u tegenvallers.


Huis isoleren kosten, subsidie en besparing

Uw huis isoleren is niet goedkoop, daarom is het goed om te weten hoeveel u kunt besparen op uw energierekening. We zetten de kosten van uw huis isoleren, de jaarlijkse besparingen én de hoogte van de subsidie voor u op een rij. Let op: de gegevens zijn bedoeld ter indicatie. Ze hangen namelijk af van de grootte van uw huis en dus hoeveel vierkante meter u gaat isoleren.

Woningtype Kosten Subsidie Besparing per jaar
Tussenwoning
Dakisolatie
HR++-glas
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie

€ 5.100,-
€ 3.700,-
€ 1.100,-
€ 2.250,-

€ 1.600,-
€ 900,-
€ 310,-
€ 530,-

€ 450,-
€ 95,-
€ 260,-
€ 115,-
Hoekwoning
Dakisolatie
HR++-glas
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie

€ 5.400,-
€ 3.900,-
€ 2.350,-
€ 2.350,-

€ 1.700,-
€ 1.000,-
€ 700,-
€ 550,-

€ 605,-
€ 375,-
€ 580,-
€ 195,-
2 onder 1 kap
Dakisolatie
HR++-glas
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie

€ 5.600,-
€ 4.500,-
€ 2.450,-
€ 3.000,-

€ 1.800,-
€ 1.100,-
€ 720,-
€ 700,-

€ 550,-
€ 115,-
€ 500,-
€ 245,-
Vrijstaande
Dakisolatie
HR++-glas
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie

€ 9.000,-
€ 5.500,-
€ 3.500,-
€ 4.500,-

€ 2.700,-
€ 1.400,-
€ 1.000,-
€ 1.000,-

€ 800,-
€ 145,-
€ 700,-
€ 365,-
De jaarlijkse besparing per maatregel is berekend op basis van gegevens van Milieu Centraal én gaat uit van de plafondprijs van € 1,45 per m3 (Nibud).

 

Goedkope energie van UnitedConsumers

Door uw woning te isoleren, gaat u maandelijks besparen op uw energierekening. Wist u dat er nóg een manier is om op uw energierekening te besparen? Kies voor goedkope energie van UnitedConsumers. Bereken direct uw voordeel!

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

subsidie isolatie

Subsidie isolatie: hoeveel subsidie kan ik krijgen?

> Lees meer

 

gasloos wonen

Zo gaat u naar een gasloze woning in 5 stappen

> Lees meer

 

Groen dak

Een groen dak: zo kunt u een groen dak installeren!

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage