Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Huis isoleren tips: zelf uw huis isoleren of een subsidie aanvragen?

Zelf uw huis isoleren met kleine aanpassingen en tegen een lage investering? Dat kan! Met onze huis isoleren tips hoeft u niet meer die extra paar sokken aan te trekken én houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Zijn kleine isolatiemaatregelen niet doeltreffend genoeg en wilt u grote energiebesparende maatregelen treffen? Dan is de subsidie energiebesparing eigen huis wellicht interessant!

Huis isoleren tips

 

Uw huis isoleren

Een goed geïsoleerd huis heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Door uw huis te isoleren heeft u minder last van kou en tocht, en bespaart u op uw energierekening. Door uw dak, vloer en spouwmuren te isoleren, kunt u volgens Nibud gemiddeld zo'n € 1.410,- per jaar besparen! Bovendien betekent minder energieverbruik minder CO2-uitstoot, dus bent u ook nog eens milieubewust bezig! 

De kosten van het laten isoleren van uw huis kunnen erg oplopen. Een voordeel is wel dat u vaak voor het isoleren van uw woning een subsidie aan kunt vragen. Maar vindt u het kostenplaatje te hoog? Dan is het fijn om te weten hoe u zelf uw huis kunt isoleren.


 

Huis zelf isoleren: de 6 beste tips

Zelf uw huis isoleren is niet alleen erg gemakkelijk, maar ook goedkoop. Wij zetten de beste huis isoleren tips op een rijtje:

Tip 1: Isoleer de leidingen

De warmwaterleidingen kunt u het beste isoleren met wat schuimrubberen hoesjes. Zo koelt het warme water dat er doorheen stroomt minder snel af. 

Tip 2: Laat frisse lucht binnen

Dit klinkt misschien als een misplaatste tip. Toch is het goed om regelmatig het huis te ventileren. Frisse, droge buitenluchtlucht is namelijk niet alleen goed voor de gezondheid, maar het warmt ook nog eens sneller op. Gooi daarom af en toe eens de ramen open.

Tip 3: Gordijnen als hulpmiddel

Gordijnen verduisteren niet alleen, ze zijn ook bruikbaar als extra isolatie voor het huis. Het is verstandig 's avonds de gordijnen te sluiten, zodat de koude lucht van buiten niet naar binnen komt. Overdag is het goed om de gordijnen open te gooien, want gordijnen houden ook de warme lucht van verwarmingen tegen. 

Tip 4: Het plaatsen van tochtstrips

Voelt u soms wat tocht, terwijl u niets heeft openstaan? Dat is vervelend, maar wel op te lossen. U kunt de randen van kozijnen van ramen en deuren tochtdicht maken met tochtstrips. Ze zijn makkelijk te plaatsen, en kosten u bijna niets! 

Tip 5: En vergeet de brievenbus niet!

Het is vaak vanzelfsprekend dat de muren, ramen en deuren geïsoleerd worden. Maar wist u dat via de brievenbus ook veel kou naar binnenkomt? Plaats daarom tochtstrips om zo de brievenbus te isoleren.

Tip 6: Radiatorfolie achter de verwarmingen

De verwarming straalt niet alleen warmte uit naar binnen, maar ook naar de muren en zo verliest u veel warmte. Plaats daarom radiatorfolie achter de verwarmingen. Hiermee zorgt u dat de radiatoren enkel warmte naar binnen stralen, en er dus geen warmte verloren gaat in de muren. 


 

Subsidie huis isoleren

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, afgekort SEEH, is in het leven geroepen door de overheid om duurzame maatregelen in woningen te stimuleren. Met behulp van deze subsidie kunt u uw investering binnen 3 jaar terugverdienen. De subsidie is eenmalig aan te vragen, en u dient minimaal 2 - of meer! -duurzame maatregelen te treffen, zoals bijvoorbeeld vloerisolatie en dakisolatie. Vraag dus zoveel mogelijk tegelijk aan, want dan bent u het voordeligst uit! Om in aanmerking te komen voor SEEH dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Voorwaarden subsidie isoleren huis

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kent een hoogte van maximaal € 10.000,00 en kan enkel gebruikt worden voor het beter isoleren van uw woning. Om in aanmerking te komen voor de subsidie energiebesparing eigen huis, dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • U moet eigenaar zijn én in de woning (gaan) wonen.
 • Er zijn twee of meer energiebesparende maatregelen uitgevoerd.
 • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatievoorwaarden.
 • De energie subsidie wordt aangevraagd nadat de maatregelen zijn uitgevoerd.
 • De subsidie geldt alleen voor maatregelen die uitgevoerd zijn door een bedrijf.
 • Voor deze woning is nog niet eerder een subsidie energiebesparing eigen huis verstrekt.
 • Voor elke maatregel geldt dat een minimum aantal vierkante meters moet worden geïsoleerd.
 • Energie subsidie kan enkel aangevraagd worden indien de maatregelen op of na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd.
 • Enkel een bestaande woning komt in aanmerking voor een energie subsidie, een aanbouw of nieuwbouwwoning dus niet.

 

Hoeveel subsidie isolatie krijg ik?

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) geldt voor isolatiemaatregelen. In onderstaande tabel zetten we de verschillende energiebesparende maatregelen voor u op een rij, inclusief de subsidie per m².

Isolatiemaatregelen Locatie Subsidie per m² (1-6-2020 t/m 31-12-2020)
Spouwmuur Spouwmuren € 8,-
Dak, zoldervloer of vlieringvloer Dak
Zolder- of vlieringvloer
€ 30,-
€ 8,-
Gevel Binnen- of buitengevel € 38,-
Vloer en/of bodem Vloer
Bodem (eventueel in combinatie met vloerisolatie)
€ 11,-
€ 6,-
Hoogrendementsglas HR++ glas
Triple glas in combinatie met isolerende kozijnen
Panelen in combinatie met HR++ glas
Panelen in combinatie met triple glas en isolerende kozijnen
€ 53,-
€ 150,-
€ 23,-
€ 115,-
Bron: Milieu Centraal

Tip: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handige rekentool waarmee u zelf de hoogte van uw energie subsidie 2020 kunt berekenen. 

Extra energie subsidie

Naast bovengenoemde isolatiemaatregelen, kunt u nog meer doen om uw huis energiezuinig te maken. Heeft u twee of meer van bovenstaande (grote) energiebesparende maatregelen genomen? Dan kunt u nog een extra energie subsidie krijgen voor de volgende energiebesparende maatregelen:

Extra energiebesparende maatregelen Energie subsidie (1-6-2020 t/m 21-12-2020)
Isolerende buitendeur
U-waarde maximaal 1,5
€ 120,- per m²
CO2-gestuurd ventilatiesysteem of balansventilatie met wtw
Met een rendement van minstens 90%
30% van de kosten tot maximaal € 1.200,-
 
Waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem € 90,-
Energieverbruiksmanager of slimme thermostaat € 120,-
Bron: Milieu Centraal

Tip: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een handige rekentool waarmee u zelf de hoogte van uw energie subsidie 2020 kunt berekenen. 

Bonus voor het zeer energiezuinig pakket (ZEP)

Maakt u uw huis zeer energiezuinig of maakt u uw woning zelfs energieneutraal? Dan ontvangt u een bonusbedrag van € 4.000,00 van de RVO, bovenop de subsidie voor de losse maatregelen. Om in aanmerking te komen voor deze bonus, moeten de maatregelen gecontroleerd worden met een kierdichtheidstest en luchtdichtheidstest.


 

Subsidie isolatie aanvragen

Een energie subsidie vraagt u aan bij de RVO. Op deze website staat alle informatie omtrent de aanvraagprocedure en de voorwaarden van de energie subsidie. Bekijk deze goed voordat u de energiebesparende maatregelen uit gaat voeren. Op de website van het RVO kunt u tevens alle informatie vinden omtrent de subsidie aanvraag als Vereniging van Eigenaren

Lagere BTW

Het is wellicht geen vorm van subsidie, maar wel interessant om te weten! Wist u dat voor het arbeidsloon - bij woningisolatie - een laag BTW-tarief van 9% geldt? Dit scheelt u stiekem een hoop kosten! Enkele voorwaarden zijn:

 • Sloopwerk, het plaatsen van kozijnen en andere werkzaamheden vallen onder het gewone tarief van 21%.
 • Het lage BTW-tarief van 9% geldt echt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. 
 • Voor het isolatiemateriaal betaalt u het normale BTW-tarief van 21%.
 • Het lage BTW-tarief geldt voor woningen van 2 jaar en ouder.

 

Meer huis isoleren subsidies

Naast bovengenoemde energie subsidies, kunt u ook subsidies met elkaar combineren. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis wordt verstrekt vanuit de RVO, maar mag gecombineerd worden met extra energie subsidies van uw gemeente of provincie. Daarnaast mag u een subsidie ook combineren met een energiebespaarlening of extra hypotheekruimte voor energiebesparing afsluiten bij uw bank.

En wilt u uw woning nóg energiezuiniger maken? Dan zijn er subsidies mogelijk voor zonneboilerswarmtepompen en kunt u de BTW terugvragen van zonnepanelen.


 

Goedkope energie van UnitedConsumers

Wilt u naast uw woning isoleren ook maandelijks besparen op uw energierekening? Kies dan voor energie van UnitedConsumers. U krijgt altijd 10% korting op de Gemiddelde Landelijke Energieprijs én een mooie welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn besparing


Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven