Contact
Mijn UnitedConsumers

Zelf uw kruipruimte isoleren: 9 tips

Wilt u graag uw huis verduurzamen, besparen op energie of heeft u last van een slecht leefklimaat in huis? Uw kruipruimte isoleren kan uitkomst bieden! Wij vertellen u hoe dat precies zit én geven u tips om uw kruipruimte zelf te isoleren. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

kruipruimte isoleren


 

Waarom kruipruimte isoleren?

Uw kruipruimte isoleren draagt bij aan een comfortabel en duurzaam huis. Door isolatie in uw kruipruimte aan te brengen, voorkomt u het ontstaan van schimmels en gassen die schadelijk kunnen zijn voor uw woning en uw gezondheid.

Daarnaast is het isoleren van uw kruipruimte een effectieve maatregel om energie te besparen, waarbij de kosten relatief laag liggen. Uw kruipruimte isoleren kunt u bovendien gemakkelijk zelf doen. 

Kruipruimte isoleren: vloerisolatie of bodemisolatie?

Uw kruipruimte isoleren kan op twee verschillende manieren: met vloerisolatie of bodemisolatie. De keuze is vaak afhankelijk van de ruimte die in de kruipruimte aanwezig is. Wij leggen het verschil aan u uit! 

Vloerisolatie kruipruimte

Vloerisolatie van uw kruipruimte wordt tegen de onderkant van een houten of betonnen vloer aan geplaatst. Uw vloer is dan dus het 'plafond' van de kruipruimte. Dat zorgt ervoor dat uw vloer warm blijft. Vloerisolatie in uw kruipruimte is een effectieve manier van energie besparen omdat u minder warmte verliest via uw vloer. 

Bodemisolatie kruipruimte

Bij bodemisolatie van de kruipruimte wordt er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Bodemisolatie is over het algemeen goedkoper om aan te brengen dan vloerisolatie, maar is minder effectief als het gaat om energiebesparing. Wel heeft bodemisolatie van de kruipruimte positieve invloed op het vochtgehalte in uw woning. 


 

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die gebruikt worden bij isolatie van de kruipruimte. Afhankelijk van het materiaal van uw vloer, kiest u het meest geschikte isolatiemateriaal. Wij lichten de meest voorkomende soorten isolatiemateriaal voor u uit: 

Isolatiemateriaal vloerisolatie kruipruimte

 • EPS
  EPS is geschikt isolatiemateriaal voor een betonvloer. Uw kruipruimte isoleren met EPS, ook wel bekend als piepschuim of tempex, is een voordelige manier van isoleren. Het is een populaire methode als er voldoende ruimte is in de kruipruimte, waarbij het er niet tot op de centimeter op aankomt. 
 • Glaswol
  Glaswol bestaat uit gerecyled glas en zand en is relatief eenvoudig in uw kruipruimte aan te brengen. Hierbij is het wel belangrijk dat uw kruipruimte droog is, omdat glaswol niet waterafstotend is. Een uitzondering hierop zijn glaswol platen. Glaswol is een ademend isolatiemateriaal en is daarom uiterst geschikt voor onder andere houten vloeren.
 • Steenwol 
  Steenwol is gemaakt van basaltsteen en diabaas. Steenwol heeft goede isolerende eigenschappen en is daarnaast ook brandwerend en geluidsisolerend. Het isolatiemateriaal is geschikt voor houten vloeren.
 • PIR platen
  PIR platen beschikken over een aluminium toplaag en hebben daardoor een hoge isolatiewaarde (Rd). PIR platen zijn gemakkelijk te bevestigen en zijn geschikt voor onder een betonnen vloer.

Isolatiemateriaal bodemisolatie kruipruimte

 • Isolatiechips
  Isolatiechips zijn vormpjes van piepschuim van ongeveer 4 cm groot. Deze worden op de bodem van de kruipruimte gelegd en zorgen voor bodemisolatie. Door een relatief lage isolatiewaarde (Rd) kunt u vochtproblemen met isolatiechips niet geheel uitsluiten.
 • Isolatieparels
  Isolatieparels zijn kleine bolletjes die gemaakt zijn van geëxpandeerd polystreen (EPS). Isolatieparels bestaan voor 95% uit lucht en hebben een typerende grijze kleur die veroorzaakt wordt door grafiet. De combinatie van lucht en grafiet zorgt voor een hoge isolerende werking.
 • Schelpenisolatie 
  Schelpenisolatie is een natuurlijke vochtbestrijder die wordt gewonnen uit de zee. Schelpenisolatie is letterlijk het plaatsen van een dikke isolatielaag van schelpen op de bodem van uw kruipruimte.

 

Kruipruimte zelf isoleren: 9 tips

Isolatie in de kruipruimte is een stuk goedkoper dan andere vormen van isolatie én u kunt het makkelijker zelf doen. U bereikt uw kruipruimte via een luik (vaak te vinden bij uw voordeur of meterkast). Met onze 9 tips helpen wij u op weg om zelf uw kruipruimte te isoleren! 

Tip 1: Controleer uw kruipruimte 

Check uw kruipruimte voordat u begint. Controleer of de hoogte geschikt is om te werken. De minimale hoogte is 35 cm, vanaf 50 cm werkt echter een stuk prettiger.


Tip 2: Isoleer uw leidingen

Maak gaten, waar de leidingen door de vloer gaan, dicht met glas- of steenwol. Isoleer ook de cv-leidingen. Let op: de leidingen voor drinkwater moet u niet isoleren.


Tip 3: Bescherm tegen vocht

Controleer of uw kruipruimte droog is en er geen water in staat. Leg dampremmende PE-folie op de bodem. Daarmee houdt u vocht uit de bodem tegen. Staat er een beetje water in de kruipruimte? Bedek de bodem dan met folie dat kan drijven: Mioteen KR4. Heeft u last van veel vocht? Vraag dan eerst advies aan een isolatiebedrijf. Wellicht is een waterafvoer rond de gevel dan noodzakelijk. 


Tip 4: Zorg voor ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in uw kruipruimte. In de buitenmuren moeten ventilatiegaten aanwezig zijn. Zo wordt het isolatiemateriaal dat u wilt aanbrengen niet te vochtig en gaat het langer mee. 


Tip 5: Kies voor minimale isolatiewaarde

Kies voor isolatiemateriaal dat minstens een isolatiewaarde (Rd) van 3,3 heeft. Heeft u vloerverwarming? Kies dan voor Rd 5. De isolatiewaarde kunt u vinden op de verpakking van uw isolatiemateriaal. 


Tip 6: Draag bescherming

Gaat u isoleren met materiaal dat uit vezels bestaat, zoals glas- of steenwol? Draag dan bescherming zoals handschoenen, lange mouwen en een stofkapje (type 2). 


Tip 7: Raadpleeg de handleiding

Bij de bouwmarkt zijn gratis kluswijzers beschikbaar over isoleren. Raadpleeg de handleiding bij de verpakking van uw isolatiemateriaal en volg de instructiesNeem contact op met de fabrikant of een bouwtechnisch adviseur als u vragen heeft over de uitvoering. 


Tip 8: Vermijd lijm

Zet uw isolatiemateriaal het liefst vast met spijkers, schroeven, pluggen, draad of nietjes en vermijd lijm. Zo kunt u het indien nodig makkelijker losmaken en het materiaal hergebruiken. Nog een reden om lijm te vermijden: bij lijm komt schadelijk oplosmiddel vrij. Het inademen van dit oplosmiddel is slecht voor uw gezondheid.


Tip 9: Bereken de kosten

De kosten voor het isoleren van uw kruipruimte zitten met name in het isolatiemateriaal dat u moet aanschaffen. Reken goed uit hoeveel u precies nodig heeft. U kunt vragen of u ongeopende verpakkingen kunt retourneren. 


 

Wat kost isolatie kruipruimte? 

De kosten om uw kruipruimte te isoleren liggen gemiddeld tussen de € 15,- en € 50,- per m². De kosten kunnen per woning en per situatie verschillen. De kosten hangen namelijk af van verschillende factoren: uw type woning, de grootte van uw woning, de bereikbaarheid van de kruipruimte en het isolatiemateriaal.

Vloerisolatie kruipruimte Gemiddelde kosten per m²
Glaswol € 15,- à € 30,-
Steenwol € 15,- à € 30,- 
EPS € 15,- à € 20,-
PIR platen € 20,- à 30,- 
Bodemisolatie kruipruimte  
Isolatiechips € 20,- à € 30,-
Isolatieparels € 20,- à € 30,- 
Schelpenisolatie € 30 à € 50,-

Subsidie isolatie kruipruimte koophuis

Als u het isoleren van uw kruipruimte overlaat aan een isolatiebedrijf, kunt u met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie aanvragen voor vloerisolatie. 


 

energie Besparen op energie met UnitedConsumers

Wilt u naast het isoleren van uw kruipruimte nog meer besparen op energie? Dan hebben wij precies wat u zoekt! Bij ons ontvangt u voordelige energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? 

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

gevelisolatie

Verduurzamen met gevelisolatie: zo pakt u dat aan!

> Lees meer

 

huis isoleren tips

Huis isoleren: dit zijn onze beste tips!

> Lees meer

 

vloerisolatie

Zo kunt u energie besparen met vloerisolatie

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage