Contact
Mijn UnitedConsumers

Spouwmuurisolatie: uw spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is een eenvoudige manier om uw muren te isoleren. En ten opzichte van een gevelisolatie is het ook een voordelige manier om uw muren te isoleren, mits u spouwmuren heeft. Wij vertellen u wat u moet weten over een spouwmuurisolatie!

spouwmuurisolatie


 

Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is een eenvoudige manier om de muren te isoleren. De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht uw huis binnendringt. Vaak hebben woningen na 1920 een spouwmuur, maar woningen na 1975 hebben vaak al een geïsoleerde spouw.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met isolatiematerialen. Met spouwmuurisolatie krijgt u veel comfort in huis. Uw huis wordt namelijk minder koud en houdt de warmte beter vast. Een spouwmuur isoleren is vaak de goedkoopste en de snelste manier om muren te isoleren.

Goed om te weten: Heeft uw huis géén spouwmuren? Dan kunt u ook kiezen voor een gevelisolatie aan de binnen- of buitenkant.


 

Materialen spouwmuurisolatie

Vaak wordt bij spouwmuurisolatie glaswol, PUR of EPS-parels (piepschuimbolletjes) gebruikt. Niet ieder isolatiemateriaal is geschikt voor uw spouwmuur. Daarom is het slim om een isolatiebedrijf in te schakelen. Zij bekijken welke materialen geschikt zijn voor uw woning.


 

Spouwmuurisolatie soorten

Zoals hierboven genoemd, zijn er drie soorten materialen voor spouwmuurisolatie: glaswol, PUR of EPS-parels. Soms wordt een spouwmuurisolatie ook uitgevoerd met glaswol, vlasisolatie of kurk. Het is verstandig om u van tevoren goed te laten informeren wat de beste spouwmuurisolatie voor uw woning is.

Spouwmuurisolatie glaswol

Als u een spouwmuurisolatie uitvoert met glaswol, worden glaswolvlokken ingeblazen in de muur. Een spouwmuurisolatie met glaswol is een goede keuze, want glaswol is dampopen. Dit betekent dat het vocht in de spouwmuur vrij kan circuleren en verdampen. Hierdoor is er geen kans op vochtproblemen.

 

Spouwmuurisolatie PUR

Bij een spouwmuurisolatie met PUR wordt PUR-schuim als vloeistof in de spouw gespoten. Na de inspuiting verspreidt de vloeistof zich en verandert de vloeistof in schuim. Het isolerende schuim dicht alle naden en kieren in de spouw goed af. En daarom is PUR een geschikte manier om een spouwmuurisolatie te laten doen.

 

Spouwmuurisolatie korrels

Kiest u voor een spouwmuurisolatie met korrels, oftewel piepschuimbolletjes? Dat kan zeker! EPS-parels zijn lichte kunststof bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Het is een geschikte manier om uw spouwmuur te isoleren, omdat het vochtwerend is en 100% recyclebaar.


 

Wanneer een spouwmuurisolatie?

Als u een spouwmuur wilt isoleren, moet u van tevoren nagaan of uw spouwmuur geschikt is. Spouwmuurisolatie is met name geschikt voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. Deze huizen zijn namelijk vaak niet (goed) geïsoleerd. Woningen vóór 1920 hebben vaak geen spouwmuur, dus hier kunt u vaak beter kiezen voor gevelisolatie.


 

Spouwmuurisolatie kosten en besparing

Een spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier om een muur te isoleren. U verdient een spouwmuurisolatie al binnen drie jaar terug. De kosten voor spouwmuurisolatie per m² variëren tussen € 4,- en € 35,-.

Subsidie spouwmuurisolatie

Een spouwmuur isoleren kost geld, maar in Nederland kunt u gebruikmaken van de ISDE-subsidie voor verduurzamen. Als u twee of meer verduurzamingsmaatregelen laat uitvoeren, kunt u tot 30% van de kosten terugkrijgen. Laat uw 1 verduurzamingsmaatregel uitvoeren? Dan krijgt u 15% subsidie. De subsidies voor isoleren zijn een vast bedrag per vierkante meter. Daarnaast geven sommige gemeenten ook aanvullende subsidies.

Benieuwd naar de kosten voor spouwmuurisolatie en de besparingen? Wij zetten voor u op een rijtje wat spouwmuurisolatie kost.

Soort woning Spouwmuurisolatie kosten en subsidie Besparing per jaar*
Spouwmuurisolatie tussenwoning Kosten (eenmalig)
€ 1.000,-
Subsidie
€ 310,00
Besparing in euro's
€ 210,00
Besparing in gas
180 m3
Hoekwoning / 2 onder 1 kap Kosten (eenmalig)
€ 2.200,-
Subsidie
€ 700,00
Besparing in euro's
€ 480,00
Besparing in gas
400 m3
Vrijstaand huis Kosten (eenmalig)
€ 3.200,-
Subsidie
€ 1.000,00
Besparing in euro's
€ 700,00
Besparing in gas
600 m3
Bron: MilieuCentraal
* Bij het berekenen van de besparing van een spouwmuurisolatie is uitgegaan van een gasprijs over de langere termijn van € 1,20 per m3. De huidige gasprijs is momenteel voor veel mensen een stuk hoger. Hierdoor zou de besparing op korte termijn bijna het dubbele kunnen zijn.

Ook interessant voor u
 

isolatieglas

Uw woning isoleren met HR++ glas of triple glas: dit moet u weten!

> Lees meer

 

gevelisolatie

Gevelisolatie: dit zijn de kosten en besparingen

> Lees meer

 

huis isoleren

Huis isoleren: hoe kan ik dat het beste aanpakken?

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage