Contact
Mijn UnitedConsumers

Vloerisolatie: uw vloer isoleren voor een duurzame woning

Vloerisolatie is één van de beste dingen die u kunt doen om uw woning te verduurzamen. Want door uw vloer te isoleren, gaat uw energierekening omlaag én houdt u meer over voor een leuker leven! Wij leggen u graag uit wat de beste vloerisolatie is en hoe u dit (zelf) kunt regelen!

Vloerisolatie banner


 

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een goede manier om uw woning te verduurzamen. Met vloerisolatie zorgt u er namelijk voor dat uw vloer warm blijft - en u minder warmte via de vloer verliest. Zeker wanneer u graag energieneutraal wilt wonen, is vloerisolatie een goed idee. 

Dankzij vloerisolatie hoeft uw CV ketel (of warmtepomp) namelijk minder hard te werken om uw woning warm te houden, er gaat immers een stuk minder warmte verloren. Vloerisolatie is daarom niet alleen prettig voor uw voeten, maar verlaagt ook uw energiekosten


 

Waarom vloerisolatie?

Vloerisolatie zorgt dus voor een lagere energierekening, en biedt daarnaast ook enorm veel wooncomfort. Een goed geïsoleerde woning blijft namelijk warm in de winter en lekker koel in de zomer. Vloerisolatie is daarom een uitstekend idee - ook als u bijvoorbeeld op weg bent naar een gasloze woning!

Voor vloerisolatie betaalt u eenmalig een groot bedrag, maar u heeft er jaarlijks profijt van. Vloerisolatie heeft een hoop handige voordelen. Wij zetten deze voordelen van vloerisolatie voor u op een rij:

De voordelen van vloerisolatie
 
Vloerisolatie is relatief goedkoop, vergeleken met andere isolerende maatregelen
 
Dankzij vloerisolatie behoudt uw woning een aangename temperatuur
 
Vloerisolatie zorgt ervoor dat uw energierekening omlaaggaat
 
Door uw vloer te isoleren, verhoogt u uw wooncomfort
 

Check hoe u uw vloer kunt isoleren

Voor u uw vloer laat isoleren, is het een goed idee om enkele zaken te checken. Allereerst is het belangrijk om te kijken of uw woning al is voorzien van vloerisolatie. Bestaande vloerisolatie kan namelijk makkelijk verbeterd worden.

Heeft u nog geen vloerisolatie? Kijk dan of uw woning een kruipruimte heeft. Bekijk in dit filmpje van Milieu Centraal hoe u dit aanpakt:


 

Vloerisolatie kruipruimte

Vanuit de kruipruimte kunt u het gemakkelijkst vloerisolatie aanbrengen. Het voordeel is namelijk dat u vloerisolatie in de kruipruimte van onderen aanbrengt, waardoor u uw huidige vloer niet open hoeft te breken.

Om de vloer te isoleren vanuit de kruipruimte dient de (kruip)ruimte minimaal 35 centimeter hoog te zijn én een ingang te hebben. Is dit niet het geval? Dan kunt u ook kiezen voor bodemisolatie. Voor PUR-vloerisolatie heeft u een ruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. Check van tevoren hoeveel ruimte u heeft!

Vloerisolatie kruipruimte

Vloerisolatie geen kruipruimte

Heeft uw woning geen kruipruimte, of is er te weinig kruipruimte? Dan wordt het isoleren van uw vloer mogelijk ingewikkelder en duurder. Bent u wel van plan binnenkort uw vloer te vervangen? Dan is dat het perfecte moment om uw vloer te isoleren. Zo hoeft u niet onnodig een 'goede vloer' open te breken.

Het nadeel van vloerisolatie van 'bovenaf' is dat de vloer moet worden verhoogd. Het vervelende hieraan is dat uw vloer met minimaal 8 centimeter wordt verhoogd, en hierdoor de deuren moeten worden ingekort.

Vloerisolatie geen kruipruimte


 

Houten vloer isoleren

Een houten vloer isoleren doet u door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de balken. Een uitstekende keuze zou zijn om te gaan voor een minerale wol, zoals steenwol of glaswol. Om vochtproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, is het namelijk belangrijk dat het isolatiemateriaal kan ademen.

Houten vloer isoleren bovenaf

U kunt ook de houten vloer isoleren van bovenaf. Vrijwel alle isolatietechnieken zijn ook van bovenaf mogelijk, maar zijn wel vaak minder effectief. Dit komt omdat de kou vooral van onderaf komt, en niet van bovenaf. Een ander nadeel van uw houten vloer van bovenaf isoleren is dat uw vloer iets verhoogd wordt.  


 

Vloerisolatie betonvloer

Heeft u een betonnen vloer? Dan kunt u ook vloerisolatie aanbrengen in uw betonvloer. Een minpunt hiervan is wel dat het een eventueel 'koude voeten probleem' niet oplost. Hiervoor zou u wel vloerisolatie kunnen combineren met vloerverwarming. En zo kunt u de sloffen dus in de kast laten liggen!

Vloerisolatie aanbrengen aan uw betonvloer kunt u wederom het beste doen via de kruipruimte. Is er geen kruipruimte? Dan is het mogelijk om de betonvloer van bovenaf te isoleren. Ook dit heeft als nadeel dat de vloer moet worden verhoogd met minimaal 8 centimeter. Als vloerisolatie voor een betonvloer kiest u voor EPS of PIR platen.


 

Vloerisolatie kosten en besparing

Vloerisolatie is niet goedkoop. Bovendien hangt de prijs van vloerisolatie af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van uw woning en het materiaal dat u kiest. Dit zijn de globale kosten en besparingen van vloerisolatie volgens Milieu Centraal:

Woning Investering Subsidie Jaarlijkse besparing energierekening
Hoekwoning € 2.250,- € 530,00 € 100,00
2-onder-1-kap € 2.350,- € 550,00 € 160,00
Tussenwoning € 3.000,- € 700,00 € 200,00
Vrijstaand huis € 4.500,- € 1.000,00 € 300,00

 

Isolatie vloer subsidie

Voor vloerisolatie kunt u een subsidie krijgen vanuit de overheid, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Hiermee kunt u een gedeelte van de kosten terug kunnen krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u wel te voldoen aan de voorwaarden voor deze subsidie. Als u enkel een vloerisolatie uitvoert, krijgt u 15% subsidie.

Goed om te weten: combineert u vloerisolatie met een andere energiebesparende maatregel? Dan krijgt u 30% subsidie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerisolatie gecombineerd met spouwmuurisolatie. 


Ook interessant voor u
 

Huis duurzaam verwarmen

Huis isoleren: dit zijn de tips en tricks!

> Lees meer

 

Zonneboiler of warmtepomp

Jaren 30 woning isoleren? Zo pakt u dat aan!

> Lees meer

 

isolatieglas

Isoleren met HR++ of triple glas: dit moet u weten!

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage