Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Vloerisolatie voor een duurzame woning

Vloerisolatie is één van de beste dingen die u kunt doen om uw woning te verduurzamen. Want door uw vloer te isoleren, gaat uw energierekening omlaag én houdt u meer over voor een leuker leven! Wij leggen u graag uit wat de beste vloerisolatie is en hoe u dit (zelf) kunt regelen!

Vloerisolatie banner

 

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een goede manier om uw woning te verduurzamen. Met vloerisolatie zorgt u er namelijk voor dat uw vloer warm blijft - en u minder warmte via de vloer verliest! Uw CV ketel (of warmtepomp) hoeft namelijk minder hard te werken om uw woning warm te houden, er gaat immers een stuk minder warmte verloren. Vloerisolatie is daarom niet alleen prettig voor uw voeten, maar verlaagt ook uw energiekosten


 

Waarom vloerisolatie?

Vloerisolatie zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar biedt daarnaast ook enorm veel wooncomfort. Een goed geïsoleerde woning blijft namelijk warm in de winter en lekker koel in de zomer. Vloerisolatie is daarom een uitstekend idee - ook als u bijvoorbeeld op weg bent naar een gasloze woning!

Voor vloerisolatie betaalt u misschien eenmalig een groot bedrag, maar u heeft er jaarlijks profijt van. Vloerisolatie heeft een hoop handige voordelen. Wij zetten deze voordelen van vloerisolatie voor u op een rij:

De voordelen van vloerisolatie
 
Vloerisolatie is relatief goedkoop, vergeleken met andere isolerende maatregelen
 
Dankzij vloerisolatie behoudt uw woning een aangename temperatuur
 
Vloerisolatie zorgt ervoor dat uw energierekening omlaag gaat
 
Door uw vloer te isoleren, verhoogt u uw wooncomfort
 

Vloer isoleren?

Voor u uw vloer laat isoleren, is het een goed idee om enkele zaken te checken. Allereerst is het belangrijk om te kijken of uw woning al is voorzien van vloerisolatie. Bestaande vloerisolatie kan namelijk makkelijk verbeterd worden. Heeft u nog geen vloerisolatie? Kijk dan of uw woning een kruipruimte heeft. Vanuit de kruipruimte kunt u namelijk het makkelijkst vloerisolatie aanbrengen. Heeft uw woning geen kruipruimte, of is er te weinig kruipruimte? Dan wordt het isoleren van uw vloer een stuk ingewikkelder en duurder. 


 

Vloerisolatie kruipruimte

Heeft u een kruipruimte? Dan is vloerisolatie aanbrengen zo gepiept. Het voordeel is dat u vanuit de kruipruimte de vloer van onderen isoleert, waardoor u uw huidige vloer niet open hoeft te breken. Om de vloer te isoleren vanuit de kruipruimte dient de (kruip)ruimte minimaal 35 centimeter hoog te zijn én een ingang te hebben. Voor PUR-vloerisolatie heeft u een ruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. Het is daarom verstandig om dit van tevoren te checken!

Vloerisolatie geen kruipruimte

Heeft u geen kruipruimte, maar bent u wel van plan binnenkort uw vloer te vervangen? Dan is dat het perfecte moment om ook direct vloerisolatie aan te laten brengen. Zo hoeft u niet onnodig een 'goede vloer' open te breken. Het nadeel van vloerisolatie van 'bovenaf' is dat de vloer moet worden verhoogd. Het vervelende hieraan is dat uw vloer met minimaal 8 centimeter wordt verhoogd, en hierdoor de deuren moeten worden ingekort.


 

Houten vloer isoleren

Een houten vloer isoleren doet u door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de balken. Een uitstekende keuze zou zijn om te kiezen voor een minerale wol, zoals steenwol of glaswol. Om vochtproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, is het namelijk belangrijk dat het isolatiemateriaal kan ademen. U kunt ook de houten vloer isoleren van bovenaf. Vrijwel alle isolatietechnieken zijn ook van bovenaf mogelijk, maar zijn wel vaak minder effectief.   


 

Vloerisolatie betonvloer

Heeft u een betonnen vloer? Dan kunt u ook vloerisolatie aanbrengen in uw betonvloer. Een minpunt hiervan is wel dat het een eventueel 'koude voeten probleem' niet oplost. Hiervoor zou u wel vloerisolatie kunnen combineren met vloerverwarming. En zo kunt u de sloffen dus in de kast laten liggen!

Vloerisolatie aanbrengen aan uw betonvloer kunt u wederom het beste doen via de kruipruimte. Is er geen kruipruimte? Dan is het mogelijk om de bovenkant van de betonvloer te isoleren. Ook dit heeft als nadeel dat de vloer moet worden verhoogd met minimaal 8 centimeter. Als vloerisolatie voor een betonvloer kiest u voor EPS of PIR platen.


 

Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie is niet goedkoop. Bovendien hangt de prijs van vloerisolatie af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van uw woning en het materiaal dat u kiest. Dit zijn de globale kosten en besparingen volgens Milieu Centraal:

Woning Investering Jaarlijkse besparing energierekening
Hoekwoning € 1.500 € 210
2-onder-1-kap € 1.600 € 250
Tussenwoning € 1.500 € 200
Vrijstaand huis € 2.900 € 390

Subsidie vloerisolatie

Voor vloerisolatie kunt u een subsidie krijgen vanuit de overheid, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Hiermee kunt u een gedeelte van de kosten terug kunnen krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u wel te voldoen aan de voorwaarden voor deze subsidie. Eén van de voorwaarden is dat u minimaal 2 energiebesparende maatregelen tegelijk dient te treffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerisolatie en spouwmuurisolatie. 


Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven