Contact
Mijn UnitedConsumers

Warmteverlies tegengaan: 6 tips

Warmteverlies is zonde, dat kost u namelijk geld. Doordat uw verwarmingen harder moeten werken, heeft u meer gasverbruik en dus een hogere energierekening. Wilt u graag besparen op uw gasverbruik? Dan begint u met het warmteverlies in uw woning verminderen. Maar hoe kunt u warmteverlies tegengaan? Wij geven u de 6 beste tips! 

Warmteverlies

 

Wat is warmteverlies?

Iedere woning kan te maken krijgen met warmteverlies. Warmteverlies vindt plaats wanneer er via ramen, deuren, leidingen en kieren warmte verloren naar buiten ontsnapt. Warmteverlies kan ook ontstaan wanneer uw vloer of dak niet goed zijn geïsoleerd. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk warmte binnenhouden. Door warmteverlies te meten, komt u erachter waar het probleem precies zit en hoe u warmteverlies kunt tegengaan.  


 

Warmteverlies in huis meten

Met warmtefoto's of warmtescans kunt u zien op welke plekken in uw woning warmteverlies voorkomt. U ziet als het ware waar de warmte 'weglekt'. Zo weet weet u precies wat de gevoelige punten van uw huis zijn.

U heeft waarschijnlijk niet zelf een dergelijk apparaat in huis om dit te meten. Daarom kunt u voor zo'n € 150,- een bedrijf inschakelen dat een quick scan voor u doet. Er zijn ook gemeenten die gratis quickscans aanbieden. Vraag dit eens na, zo bespaart u op de kosten! 

Warmteverlies meten

Ook kunt u door een professional, voor zo'n € 250,- tot € 400,-, een gedetailleerd warmteverliesrapport laten opmaken. Hierin beoordeelt de professional onder andere de kwaliteit van de isolatie, het ontbreken van eventueel isolatiemateriaal en waar er naden, kieren of koudebruggen zijn. Dan weet u ook meteen wat u aan moet pakken!

Waarop letten bij het meten van uw warmteverlies?

Omdat het meten van warmteverlies toch aardig wat geld kan kosten, wilt u zeker weten dat het goed gebeurt. Het is daarom belangrijk om op de volgende punten te letten: 

  • Laat het warmteverlies altijd meten door een expert. Hij of zij kan het beste een scan interpreteren én weet welke vervolgstappen daarbij passen.
  • Een goede thermograaf (de expert die met warmtebeelden werkt) heeft een Level 1 certificaat van het Infrared Training Center.
  • Wanneer u van plan bent een scan of uitgebreid rapport te laten maken, sluit dan 24 uur van tevoren de ventilatieroosters van uw huis. Ook kunt u het beste de gordijnen gedurende die periode openlaten. Zo zijn warmtelekken beter zichtbaar. 

 

Warmteverlies tegengaan: 6 tips

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om warmteverlies tegen te gaan. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat u uw ramen en deuren dichthoudt. Maar wat kunt u nog meer doen? Wij zetten de 6 beste tips voor u op een rij:

Tip 1: Warmteverlies dak tegengaan

Dat warmte stijgt, is een feit. De beste manier om warmteverlies tegen te gaan is daarom door uw zolder te isoleren. Zo kunt u bijvoorbeeld het dak van uw zolder isoleren. Maar als u uw zolder enkel gebruikt voor opslag, kunt u er ook voor kiezen alleen de zoldervloer te isoleren

Tip 2: Warmteverlies vloer tegengaan

Er gaat zo'n 5% warmte verloren via een niet-geïsoleerde vloer. Het is daarom een goed idee om uw vloer te isoleren. Heeft u een kruipruimte onder uw woning? Dan kunt u gemakkelijk via de kruipruimte uw vloer isoleren. Als u geen kruipruimte heeft, kunt u isolatie bijvoorbeeld onder uw laminaat of vloerbedekking plaatsen.

TIp 3: Radiatorombouw warmteverlies

Een radiatorombouw, oftewel radiatorbekleding, ziet er mooi uit, maar helaas is het niet gunstig als het gaat om het verwarmen van uw huis. De ombouw houdt namelijk warmte tegen, waardoor de ruimte slechter op temperatuur komt - en dit betekent onnodig warmteverlies. 

Tip 4: Zijn uw ramen toe aan vervanging? Kies voor HR+++ glas

De meeste warmte gaat verloren via uw ramen - ook al zijn ze gesloten. Veel woningen zijn voorzien van dubbel glas, maar zelfs dit is niet voldoende om warmteverlies tegen te gaan. Door te kiezen voor HR++ glas of driedubbelglas (HR+++), houdt u wel het meeste warmteverlies tegen. 

Tip 5: Warmte binnenhouden? Sluit 's nachts uw gordijnen en rolluiken

Overdag heeft u nog profijt van de zon, omdat de zon uw woning via de ramen nog enigszins verwarmt. Maar zodra de zon ondergaat, komt er kou via uw ramen naar binnen - en dit veroorzaakt vaak warmteverlies. Heeft u rolluiken en/of gordijnen? Sluit deze dan 's avonds om warmteverlies tegen te gaan. 

Tip 6: Goedkope en slimme trucjes: radiatorfolie, buizenisolatie en tochtstrips

Via de achterkant van uw radiator wordt uw muur verwarmd - en dit betekent warmteverlies. Door radiatorfolie achter uw verwarmingen te plaatsen, zorgt u ervoor dat de warmte terug de woning in kaatst.

Ook gaat er veel warmte verloren via de leidingen van uw cv ketel. Plaats daarom isolatiemateriaal rondom de buizen. En merkt u dat het tocht in huis? Plaats dan tochtstrips op de nodige plekken om dit te voorkomen.

Meer tips om op gas te besparen?  

Wilt u graag meer tips om te besparen op uw gasverbruik? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

> Gas besparen tips


Ook interessant voor u
 

Radiatorventilatoren

Snel een warm huis: dat kan met radiatorventilatoren

> Lees meer

 

Warmtepomp

Is een warmtepomp iets voor u? Zo komt u erachter!

> Lees meer

 

kruipruimte isoleren

Warmteverlies tegengaan: 9 tips voor isolatie in uw kruipruimte!

> Lees meer

 

Verwarmen homepage