Contact
Mijn UnitedConsumers

Termijnbedrag energie: voorschotbedrag uitgelegd

Het termijnbedrag energie is het bedrag dat je iedere maand aan je energieleverancier betaalt. Het termijnbedrag is een voorschot voor je jaarrekening. Op deze pagina lees je hoe de hoogte van het voorschotbedrag wordt berekend en hoe je jouw termijnbedrag aan kunt passen. 



 

Waarom betaal je een termijnbedrag energie?

Gemiddeld verbruikt een huishouden in de winter meer energie dan in de zomer. Het termijnbedrag voorkomt dat je in de koudere maanden een (veel) hoger bedrag voor je energie moet betalen. In plaats daarvan betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan je energieleverancier. Zo weet je waar je aan toe bent!


 

Hoe wordt jouw voorschotbedrag energie bepaald?

Je energieleverancier berekent jouw voorschotbedrag wanneer je een nieuw contract hebt afgesloten of net je vorige jaarrekening hebt ontvangen. Daarbij kijkt je leverancier naar je energieverbruik in de afgelopen drie jaar. Ben je de nieuwe bewoner? Dan baseert je leverancier jouw termijnbedrag op het energieverbruik van de vorige bewoner.

Mijn voorschotbedrag energie berekenen

Wil je weten welk termijnbedrag je voor energie gaat betalen? Je berekent je energiekosten op basis van je type woning en het aantal personen in je huishouden. Daarmee kun je jouw gemiddelde kosten per maand schatten.

Deze gemiddelde kosten zijn nog niet helemaal gelijk aan het termijnbedrag dat je per maand betaalt. Je energieleverancier houdt namelijk ook rekening met je eerdere gas- en stroomverbruik en andere te verwachten kosten op je energierekening.

Bereken mijn voorschotbedrag


dirk expert energie

tip energie Advies van onze expert

"Weet je jouw verbruik niet precies? Wij kunnen bij jouw aanvraag een schatting van je energieverbruik maken. Na 3 maanden controleren we of je termijnbedrag bij jouw verbruik past en geven we je indien nodig advies om dit aan te passen."

Dirk Mutsaers - Expert energie


 

Termijnbedrag te hoog of te laag

Het termijnbedrag energie is gebaseerd op een schatting van je echte verbruik. Daarom kan het voorschotbedrag afwijken van de uiteindelijke kosten. Deze kosten worden berekend op de jaarafrekening die je jaarlijks van jouw energieleverancier ontvangt. Als je te veel hebt betaald, krijg je geld terug. Was het termijnbedrag te laag? Dan moet je bijbetalen.


 

Kan ik het voorschotbedrag energie aanpassen?

Het is mogelijk om het termijnbedrag aan te laten passen, als je er zeker van bent dat jouw echte verbruik een stuk hoger of lager is. Log in via Mijn UnitedConsumers om zelf je voorschotbedrag aan te passen.

Je voorschotbedrag energie aanpassen is bijvoorbeeld slim in de volgende situaties:

  • Als je nieuwe apparatuur hebt gekocht, waardoor je energieverbruik stijgt of daalt.
  • Als je maatregelen hebt getroffen om energie te besparen, zoals dak-, vloer- of spouwmuurisolatie.
  • Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Door je eigen energie op te wekken, hoef je minder af te nemen bij je energieleverancier.
  • Als je woonsituatie verandert. Je verhuist bijvoorbeeld van een appartement naar een grotere woning. Of je gaat juist kleiner wonen.
  • Als de samenstelling van je gezin verandert. De kinderen gaan bijvoorbeeld het huis uit, maar ook gezinsuitbreiding is van invloed op je energieverbruik.

Mijn termijnbedrag aanpassen