Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Termijnbedrag energie

Iedere maand betaalt u een deel van uw energierekening. Het termijnbedrag energie wordt ook wel het voorschotbedrag genoemd. Het voordeel van maandelijks betalen is dat u niet ineens met een hoge rekening komt te zitten. Maar hoe wordt de hoogte van het voorschotbedrag dan bepaald? En wat kunt u doen als het voorschotbedrag te hoog of juist te laag is? Wij leggen het u graag uit. 

Hoe werkt het voorschotbedrag?

Hoeveel energie u aan het eind van het jaar hebt verbruikt, weet u van tevoren natuurlijk nog niet. Bovendien verbruikt u in de zomer vaak minder energie dan in de winter. Daarnaast kan ook de prijs van gas of stroom gedurende het jaar veranderen. Omdat deze kosten pas achteraf berekend kunnen worden, betaalt u iedere maand hetzelfde termijnbedrag dat is vastgesteld door uw energieleverancier. Op die manier krijgt u de rekening niet in één keer gepresenteerd.

Hoe wordt het termijnbedrag energie bepaald?

Het termijnbedrag wordt door de energieleverancier gebaseerd op uw eerdere energieverbruik. Hierbij wordt gekeken naar uw energieverbruik van de afgelopen drie jaar. Bent u de nieuwe bewoner? Dan wordt het termijnbedrag gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Het gemiddelde hiervan wordt de hoogte van uw nieuwe voorschotbedrag. 

Energierekening

Omdat het voorschotbedrag gebaseerd is op een schatting van de te verwachten kosten, kan uw voorschotbedrag afwijken van de uiteindelijke kosten. Dit wordt berekend op de jaarafrekening die u jaarlijks van uw energieleverancier ontvangt. Als u te veel heeft betaald, krijgt u geld terug. Was het termijnbedrag te laag? Dan moet u bijbetalen.

Ik heb te weinig betaald

Als achteraf blijkt dat het voorschotbedrag te laag was, moet u het resterende bedrag bijbetalen. Wat u moet bijbetalen staat vermeld op uw jaarafrekening. Daarnaast zal de energieleverancier u ook een voorstel voor het nieuw, hoger termijnbedrag sturen.

Ik heb te veel betaald

Het is uiteraard ook mogelijk dat het voorschotbedrag te hoog was. In dat geval krijgt u het te veel betaalde bedrag terug van uw energieleverancier. Het termijnbedrag wordt voor het komende jaar waarschijnlijk naar beneden bijgesteld.

Termijnbedrag aanpassen

Het is mogelijk om het termijnbedrag aan te laten passen als u het niet eens bent met de hoogte ervan. Ook wanneer u energiebesparende maatregelen hebt getroffen, kan het interessant zijn om het voorschotbedrag te verlagen. Log in via uw Mijn UnitedConsumers om zelf uw voorschotbedrag aan te passen.

Redenen om het termijnbedrag aan te passen:

  • Als u nieuwe apparatuur heeft aangeschaft waardoor uw energieverbruik stijgt of daalt
  • Als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen, zoals dak-, vloer- of spouwmuurisolatie
  • Als u zonnepanelen heeft laten plaatsen. Door uw eigen energie op te wekken, hoeft u minder af te nemen bij uw energieleverancier
  • Als uw woonsituatie verandert. U verhuist bijvoorbeeld van een appartement naar een grotere woning. Of u gaat juist kleiner wonen
  • Als uw gezinssamenstelling verandert. De kinderen gaan bijvoorbeeld het huis uit, maar ook gezinsuitbreiding is van invloed op uw energieverbruik