Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Termijnbedrag energie: voorschotbedrag uitgelegd

Het voorschotbedrag van energie is een bedrag dat u iedere maand betaalt aan uw energieleverancier. Een ander woord voor voorschotbedrag is termijnbedrag. Dankzij het termijnbedrag hoeft u niet ineens achteraf een hoge rekening te betalen. 


Hoe wordt het termijnbedrag energie bepaald?

Het termijnbedrag wordt door de energieleverancier gebaseerd op uw energieverbruik van de afgelopen drie jaar. Bent u de nieuwe bewoner? Dan wordt het termijnbedrag gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Het gemiddelde hiervan wordt de hoogte van uw nieuwe voorschotbedrag.

Van tevoren weet u natuurlijk nog niet exact hoeveel energie u heeft verbruikt, want u verbruikt in de zomer bijvoorbeeld minder energie dan in de winter. Daarnaast kan de prijs van gas of stroom gedurende het jaar veranderen. Omdat deze kosten pas achteraf berekend kunnen worden, komt u door het voorschotbedrag niet voor onverwachtse kosten te staan.  


Gemiddeld termijnbedrag energie

Hoeveel het gemiddeld termijnbedrag energie bedraagt, hangt af van het type woning, hoeveel personen er in huis wonen en het energieverbruik in het verleden. Het gemiddeld termijnbedrag van energie is daarom lastig te berekenen. Wel kunnen wij u een idee geven van de gemiddelde kosten van energie per type woning:

Woning Gemiddeld gebruik m³ Gemiddeld verbruik kWh Gemiddelde kosten
Flat 990 m³ 1.850 kWh € 102,-
Tussenwoning 1.290 m³ 2.860 kWh € 140,-
Hoekwoning 1.510 m³ 3.400 kWh € 164,-
2 onder 1 kap

1.710 m³

3.930 kWh € 187,-
Vrijstaand 2.200 m³ 4.180 kWh € 224,-
Gemiddeld termijnbedrag energie     € 143,-
Bron: Milieu Centraal en Nibud    

Bovenstaande tabel biedt geen definitieve indicatie van uw voorschotbedrag. Uw voorschotbedrag kan hoger of lager zijn, omdat uw energieverbruik in het verleden hoger geweest. Uw energieverbruik hangt af van allerlei factoren, zoals hoeveel personen er in uw huis wonen en hoe goed uw woning is geïsoleerd.

Gemiddeld energieverbruik berekenen


 

Termijnbedrag energie en uw energierekening

Omdat het voorschotbedrag gebaseerd is op een schatting van de te verwachten kosten, kan uw voorschotbedrag afwijken van de uiteindelijke kosten. Dit wordt berekend op de jaarafrekening die u jaarlijks van uw energieleverancier ontvangt. Als u te veel heeft betaald, krijgt u geld terug. Was het termijnbedrag te laag? Dan moet u bijbetalen.

Mijn voorschotbedrag was te laag

Als achteraf blijkt dat het voorschotbedrag te laag was, moet u het resterende bedrag bijbetalen. Wat u moet bijbetalen staat vermeld op uw jaarafrekening. Daarnaast zal de energieleverancier u ook een voorstel voor het nieuw, hoger termijnbedrag sturen.

Mijn voorschotbedrag was te hoog

Het is uiteraard ook mogelijk dat het voorschotbedrag te hoog was. In dat geval krijgt u het te veel betaalde bedrag terug van uw energieleverancier. Het termijnbedrag wordt voor het komende jaar waarschijnlijk naar beneden bijgesteld.


 

Voorschotbedrag energie aanpassen

Het is mogelijk om het termijnbedrag aan te laten passen als u het niet eens bent met de hoogte ervan. Ook wanneer u energiebesparende maatregelen hebt getroffen, kan het interessant zijn om het voorschotbedrag te verlagen. Log in via uw Mijn UnitedConsumers om zelf uw voorschotbedrag aan te passen.

  • Als u nieuwe apparatuur heeft aangeschaft waardoor uw energieverbruik stijgt of daalt.
  • Als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen, zoals dak-, vloer- of spouwmuurisolatie.
  • Als u zonnepanelen heeft laten plaatsen. Door uw eigen energie op te wekken, hoeft u minder af te nemen bij uw energieleverancier.
  • Als uw woonsituatie verandert. U verhuist bijvoorbeeld van een appartement naar een grotere woning. Of u gaat juist kleiner wonen.
  • Als uw gezinssamenstelling verandert. De kinderen gaan bijvoorbeeld het huis uit, maar ook gezinsuitbreiding is van invloed op uw energieverbruik.

Mijn termijnbedrag aanpassen

Terug naar boven