Zorgverzekering 2021: dit verandert er voor u

Ook in 2021 verandert er het een en ander in uw zorgverzekering. Jaarlijks bepaalt de overheid wat er in de basisverzekering wordt opgenomen, hoe hoog het eigen risico wordt, welke vergoedingen verdwijnen en welke vergoedingen worden toegevoegd. Wat verandert er in de zorgverzekering 2021? 

 

Belangrijke data

De volgende data zijn belangrijk om in de gaten te houden:

vinkje 15 september 2020: Prinsjesdag: wijzigingen in de basisverzekering en het definitieve eigen risico wordt bekendgemaakt.
vinkje 12 november 2020: Zorgverzekeraars maken uiterlijk op 12 november de premies en vergoedingen bekend.
vinkje 31 december 2020: Uiterlijke datum voor het opzeggen van uw huidige zorgverzekering.
vinkje 31 januari 2021: De laatste dag dat u een nieuwe zorgverzekering voor 2021 kunt afsluiten.

 

Op de hoogte blijven?

Wilt u graag op de hoogte blijven van onze zorgverzekering 2021? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf u in

 

 

Wijzigingen basisverzekering 2021: wat wijzigt er?

Laatste update 15-9-2020

De afgelopen jaren werden er steeds nieuwe vergoedingen aan de basisverzekering toegevoegd. Dit is vaak het gevolg van de innovatie in de zorg. Als er nieuwe medicijnen of behandelingen komen, moeten deze natuurlijk ook aan de basisverzekering worden toegevoegd. Dit wijzigt er in 2021:

Mogelijk minder hoge stijging zorgpremie

De zorgpremie zal met afgerond € 5,- per maand stijgen. Dit komt neer op een stijging van € 58,- op jaarbasis. Toch blijft het afwachten tot medio november, want dan worden de zorgpremies van 2021 definitief bekendgemaakt. 

Vergoedingslimieten medicijnen verlaagd

De overheid heeft de vergoedingslimieten voor medicijnen verlaagd. Hierdoor moeten miljoenen Nederlanders vanaf 2021 waarschijnlijk meer eigen bijdrage gaan betalen voor bepaalde medicijnen. De hoop is dat farmaceuten de prijzen van medicijnen gaan verlagen om het toch betaalbaar te houden. 

Dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel

Vanaf 2021 worden dagbehandelingen in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel vergoed vanuit de basisverzekering.

Geneesmiddelen toegevoegd

Vanaf 2020 zijn er enkele medicijnen toegevoegd aan de basisverzekering. Deze vergoedingen gelden ook in 2021:

  • Medicijn: axicabtagene ciloleucel tegen lymfeklierkanker.
  • Medicijn olaparib tegen eierstokkanker.

Collectieve zorgverzekering 2021

De overheid heeft bepaald dat in 2021 de maximale collectiviteitskorting op 5% blijft staan. Ook bij UnitedConsumers kunt u daarom blijven besparen op uw zorgverzekering. Bekijk vanaf half november 2020 ons aanbod.

 

Eigen risico 2021

Het eigen risico blijft in 2021 gelijk. De overheid heeft namelijk besloten dat het verplicht eigen risico voorlopig op € 385,- blijft staan. Uw eigen risico vrijwillig verhogen, in ruil voor korting op de zorgpremie, blijft ook in 2021 mogelijk. Verder hoeft u in 2021 voor de volgende zaken geen eigen risico te betalen:

Slachtoffers seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld die binnen 7 dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) krijgen vanaf 1 september 2020 het eigen risico vergoed. De overheid wil hiermee de drempel verlagen om hulp te zoeken. Dit betreft een proefperiode tot het najaar van 2021.

Geen eigen risico bij orgaandonatie

Voor donatie bij leven geldt geen eigen risico. Voor nieren is dit tot drie maanden na de operatie, voor een lever is het zes maanden en bij een nacontrole is het onbeperkt. Krijgt u toch een rekening thuis? Dan kunt u dit vergoed krijgen dankzij de 'Onkostenvergoeding bij leven'. U heeft hier wel een medische verklaring voor nodig.

 

Zorgverzekering en corona 2021

De Minister van Medische Zorg en Sport heeft in een kamerbrief bekendgemaakt dat de dekking van de basisverzekering tijdelijk wordt uitgebreid met herstelzorg na corona. Denk hierbij aan bijvoorbeeld extra fysiobehandelingen, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek. De uitbreiding is vanaf 18 juli 2020 van kracht en geldt voor minimaal één jaar.
Let op: voor deze vergoeding heeft u een doorverwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. 

 

Zorgtoeslag 2021

Zorgtoeslag is door de overheid ingevoerd ter ondersteuning van personen met een lager inkomen, zodat ook zij de zorgkosten kunnen blijven betalen. Hoeveel zorgtoeslag u in 2021 krijgt, zal later dit jaar bekend worden. Wilt u graag meer weten over de zorgtoeslag van 2021?

Zorgtoeslag 2021