Zorgkosten besparen door gezond te leven

U denkt er misschien niet meteen aan, maar u kunt besparen op de kosten die u jaarlijks heeft aan zorg. En dan bedoelen we niet eens de 10% korting op de zorgverzekering die u krijgt als u via UnitedConsumers verzekerd bent.

Natuurlijk staat uw zorgpremie vast. Uw eigen risico kan niet omlaag, en voor bepaalde zorg geldt nou eenmaal een eigen bijdrage. Hoe u dan toch op uw zorgkosten kunt besparen? Door zorg te dragen voor uw eigen gezondheid!

Uw gezondheid is geld waard

Wie minder vaak ziek is, is minder eigen risico kwijt per jaar. Ook in eigen bijdrage kan het veel schelen als u minder vaak zorg nodig heeft. Bovendien kunt u gebruik maken van extra vergoedingen in uw ziektekostenverzekering zodat u gratis aan uw eigen gezondheid werkt of een deel van uw kosten terugkrijgt.

Hieronder vindt u tips en handige informatie waarin u zult zien dat besparen op zorgkosten ook voor u werkt!

Waarom besparen op zorgkosten?

Zorgverzekeraars vinden dat mensen zoveel mogelijk zelf voor hun gezondheid moeten zorgen. Door de opkomende vergrijzing en andere ontwikkelingen in het zorglandschap blijven de totale ziektekosten jaar na jaar stijgen. In de VS heeft dit tot gevolg dat van iedere dollar die verdiend wordt, 20 cent op gaat aan zorg! Om te voorkomen dat we in Nederland ‘Amerikaanse’ scenario’s gaan krijgen, wordt onder andere de zorg efficiënter gemaakt.

Zorgverzekeraars besparen op de totale ziektekosten door deelnemers te stimuleren om aan hun gezondheid te werken. Preventieve zorg heet dat. Als je op het werk bijvoorbeeld iedere dag de trap pakt in plaats van de lift ben je fitter, en verklein je de kans op ziek worden. Als alle deelnemers dat nou doen, gaan de totale ziektekosten voor verzekeraars -en daarmee uiteindelijk voor heel Nederland- omlaag. Daarom hebben veel verzekeraars vormen van vergoedingen voor preventieve zorg in het leven geroepen. In de ziektekostenverzekering die UnitedConsumers biedt heet dit het Preventiebudget.

Vergoedingen voor preventie

Zowel in de basisverzekering als in de aanvullende verzekering zijn verschillende vergoedingen voor preventieve zorg opgenomen. De vergoedingen komen  in de aanvullende verzekering in de vorm van een budget wat u naar eigen inzicht over preventieposten kunt verdelen. Hoe groot uw budget is, is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Het is wel van belang dat u zelf met de preventie aan de slag gaat: zonder uw initiatief blijft het budget onbenut.

Bij iedere verzekeraar is de preventie op een andere manier geregeld. Als u de UnitedConsumers Zorgverzekering afsluit maakt u gebruik van de vergoedingen die u in deze pagina’s vindt.

Zelf besparen op zorgkosten

Als u minder vaak zorg nodig heeft, bespaart u op het eigen risico en de eigen bijdrage. U kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat u ziek wordt, maar u kunt wel de kans verkleinen door op uw gezondheid te letten. Als u veel aan uw gezondheid doet, en u vermoedt dat u een jaar geen zorg nodig gaat hebben kan het de moeite waard zijn om uw eigen risico te verhogen. Dit kan uw maandelijkse zorgpremie aanzienlijk verlagen. Doe dit wel alleen als u het hogere risico dat u loopt ook kunt dragen doordat u bijvoorbeeld wat spaargeld heeft staan (ter hoogte van uw totale eigen risico).

Gezond leven

Bezig zijn met uw gezondheid wordt door meer dan tweederde van de Nederlanders als belangrijk ervaren. Nog belangrijker: veel mensen vinden het ook fijn om met hun gezondheid bezig te zijn. Mensen met een gezonde levensstijl kunnen statistisch gezien ook het snelst op hun zorgkosten besparen.

Denk aan gezond eten, goed omgaan met slaapproblemen en regelmatig sporten.  Maar ook als u op reis gaat kunt u met een paar extra maatregelen een hoop narigheid en extra zorgkosten voorkomen.