Vrijwillig eigen risico: hoog of laag?

De basisverzekering kent een wettelijk verplicht eigen risico. De hoogte wordt ieder jaar vastgesteld in de zorgverzekeringswet.

Naast het verplichte eigen risico kunt u ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen. Hiermee verhoogt u het bedrag dat u zelf moet betalen. In ruil hiervoor krijgt u korting op de zorgverzekering. Voor sommige mensen is dit een ideale manier om op te besparen.

Geen eigen risico voor belangrijke kostenposten
Voor veel zorg geldt een eigen risico. Als u in het ziekenhuis belandt betaalt u bijvoorbeeld mee. Maar als u in een jaar alleen bij de huisarts komt en wat medicijnen nodig heeft, gaat het nooit op. In zo’n geval zou u geld besparen door een hoog vrijwillig eigen risico te nemen.

Voor de volgende zorg geldt helemaal geen eigen risico:

  • De huisarts
  • Verloskundige- & kraamzorg
  • Voorkeursmedicijnen (uniek bij VGZ)
  • Alle zorg in uw aanvullende zorgverzekering
  • Nationale onderzoeken (zoals borstkankeronderzoek)

Ging uw eigen risico in andere jaren helemaal op? Dan is het verstandiger om het eigen risico laag te houden. Bleef er eigen risico over? Of verwacht u minder zorg nodig te hebben komend jaar? Verhoog dan uw vrijwillig eigen risico om op uw maandelijkse premie te besparen.

Sommige mensen zetten het bedrag dat ze hiermee besparen op een aparte spaarrekening. Moeten ze dan opeens door pech hun volledige eigen risico betalen, kunnen ze dit in elk geval dragen.

Houd uw eigen risico laag als u regelmatig zorg gebruikt!

Een rekensom: u betaalt maandelijks € 20,- minder premie omdat u € 500,- vrijwillig eigen risico heeft. U verdient dus 12 x 20 = € 240,- per jaar. Het verplichte eigen risico is € 385,-. Als u meer dan € 600,-  (uw besparing plus verplichte deel) aan eigen risico moet betalen dit jaar, bent u minder goedkoop uit.

Verhoog dan ook uw eigen risico naar eigen inzicht. Gebruikt u weinig zorg? Kunt u de klap financieel aan als u opeens de volle € 885,- moet betalen? Dan kan het de moeite waard zijn.

Andere zorgkosten bespaartips:

Meer over zorgverzekeringen

Tips en advies

> Alles over zorgverzekeringen