Gezondheid verbeteren met een app: bekijk de top 15

Bijna één vijfde van de Nederlanders gebruikt apps om de eigen gezondheid bij te houden. De opkomst van de smartwatch draagt hier zeker aan bij, maar wist u dat een smartwatch niet per se nodig is? Met een smartphone kunt u namelijk precies hetzelfde en misschien zelfs nog wat meer. Met verschillende apps kunt u met hetzelfde gemak op uw mobiel alles bijhouden op het gebied van uw gezondheid. Naast dat u inzicht krijgt in uw leefwijze, kunt u door een gezonde(re) levensstijl ook besparen op uw zorgverzekering. We zochten de 15 handigste gezondheid apps, onderverdeeld in drie categorieën:

Top 5 apps voor een gezonde levensstijl
Met deze apps wordt u fitter, gezonder en bewuster van uw levensstijl. De apps stimuleren u onder andere om meer te bewegen en gezonder te eten. Daarnaast kunnen ze u helpen met het aanpakken van een specifiek probleem zoals slaapproblemen of stoppen met roken. Omdat er ongelooflijk veel apps zijn hiervoor, hebben wij voor u de vijf beste opgezocht.

1. Human (Android, iOS)Human
Human houdt bij hoeveel minuten u per dag heeft bewogen, met als doel 30 actieve minuten per dag. De app wordt actief wanneer u langer dan een minuut beweegt, door gebruik te maken van de bewegingssensoren op uw smartphone. Zo krijgt u inzicht in uw dagelijkse beweging. U krijgt een compliment wanneer u uw dagelijkse doel behaalt. Zit u onder de 30 minuten, dan krijgt u een motiverend bericht.

2. MyFitnessPal (Android, iOS)MyFitnessPal
Wanneer u gezond wilt leven, is het belangrijk om ook op uw voeding te letten. Met MyFitnessPal kunt u eenvoudig uw maaltijden en activiteiten registreren. Door de calorieteller en stappenteller krijgt u een goed beeld van uw beweging- en voedingspatroon. Dit inzicht helpt u uiteindelijk om op een gezonde manier af te vallen of om op gewicht te blijven.

3. SleepBetter (Android, iOS)SleepBetter
Voor een gezond leven is een goede nachtrust noodzakelijk. Met SleepBetter krijgt u inzicht in uw slaap. Heeft u slaapproblemen? Deze app helpt u om uw slaapgewoontes te verbeteren. Daarnaast geeft de app inzicht in hoe dagelijkse activiteiten (zoals cafeïne, alcohol of stress) van invloed zijn op uw slaap ‘s nachts.4. SmokeFree (Android, iOS)SmokeFree
Dat roken ongezond is weten we, maar stoppen met roken is voor velen nog niet zo makkelijk. SmokeFree kan dat extra steuntje in de rug zijn op weg naar een gezondere levensstijl. Door de app krijgt u inzicht in:

  •   hoelang u bent gestopt.
  •   hoeveel geld u heeft bespaard.
  •   hoe uw gezondheid is verbeterd.
  •   het aantal niet gerookte sigaretten.
  •   hoeveel levensduur u heeft teruggewonnen.

Mocht het stoppen met roken met behulp van deze app toch niet lukken: veel zorgverzekeraars vergoeden stoppen met roken vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

5. Hardlopen met Evy (Android, iOS)Hardlopen met Evy
Een gezonder leven begint vaak bij sporten. Wilt u meer bewegen, maar heeft u geen zin om ergens aan vast te zitten? Hardlopen is dan een heel goed alternatief, aangezien het gratis is en overal kan. De app Hardlopen met Evy begeleidt u tijdens het hardlopen en is zowel geschikt voor de echte beginner als de meer gevorderde hardloper.


Top 5 apps voor uw mentale gezondheid
Voor een gezond leven is naast uw fysieke gezondheid ook uw mentale gezondheid van belang. Met behulp van apps is het mogelijk om uw hersenen te trainen en zo uw geest gezond te houden. Of het u nu gaat om meer rust in uw hoofd te krijgen of juist om uw geheugen te trainen, er is altijd een app die u kan helpen. Wij hebben de vijf handigste voor u verzameld.

1. VGZ Mindfulness coach  (Android, iOS)VGZ mindfulness
Vrijwel iedereen is tegenwoordig druk en velen ervaren stress, terwijl dit juist een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Met de Mindfulness app van VGZ leert u om meer in het hier en nu te leven. Het is mogelijk om een programma te volgen van vijf weken of losse oefeningen te kiezen. De oefeningen zijn daarnaast eenvoudig in uw agenda te zetten. Ook als u niet verzekerd bent bij VGZ, kunt u de app gewoon gratis gebruiken.

2. Fit Brains Trainer (Android, iOS)Fit Brain Trainer
Een fit stel hersenen is zeker zo belangrijk als een fit lichaam. Met de Fit Brain Trainer kunt u door middel van verschillende spellen uw hersenen stimuleren en op die manier ook trainen. De app richt zicht op de zes grote gebieden in de hersenen: geheugen, snelheid van denken, concentratie, probleemoplossing, taal en visuele ruimtelijkheid. Het is mogelijk om een focusgebied te selecteren en uw scores te vergelijken met anderen.

Fit Brain Trainer          Fit Brain Trainer          Fit Brain Trainer     

3. Happify (Android, iOS)Happify
Goed in uw vel zitten is belangrijk. Toch kan het zo zijn dat u zich (soms) gestresst voelt of negatieve gedachten heeft. Happify geeft u handige tips en tricks om meer grip te krijgen op uw emotionele welzijn en hoe u uw eigen veerkracht kunt vergroten. Uw mentale geluk heeft dusdanig invloed op uw gezondheid en is daarom zeker de moeite waard om dit te trainen.

4. Breathing Zone (Android, iOS)Breathing Zone
Wist u dat ademhalingsoefeningen kunnen helpen met het verminderen van stress en het verbeteren van uw humeur. Met deze app kunt in 5 minuten even helemaal tot rust komen, door begeleidende ademhalingsoefeningen. Daarnaast helpen de oefeningen met het vertragen van uw hartslag en kunnen ze zelfs helpen bij het verlagen van uw bloeddruk.

5. Headspace (Android, iOS)Headspace
Een hoofd dat overloopt, iedereen heeft er wel eens last van. De app Headspace helpt u om even tot rust te komen door middel van 10 minuten meditatie. Het is mogelijk om een sessie te selecteren die past bij uw humeur en levensstijl. Ook kunt u de tijdsduur aangeven, favorieten opslaan en een reminder instellen, zodat u niet vergeet (dagelijks) te ontspannen.


Top 5 informatieve gezondheid apps
Het bijhouden van de eigen gezondheid door het gebruik van apps wordt steeds populairder. Naast dat u inzicht krijgt in uw gezondheid en levensstijl, kunnen apps ook helpen bij het vergroten van uw (medische) kennis en zelfredzaamheid. Er kan namelijk veel voorkomen worden door het vergoten van kennis en het bieden van preventieve zorg. Hieronder vindt u de vijf handigste apps op een rijtje.

1. EHBO Rode Kruis (Android, iOS)EHBO Rode Kruis
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar wat moet u doen bij een ongeval? De EHBO app van het Rode Kruis zorgt ervoor dat u altijd alle EHBO instructies op zak hebt. De app verschaft u informatie over kleine huis-, tuin- en keukenongelukjes maar ook over spoedgevallen. In een noodsituatie geeft de app gesproken instructies, is het mogelijk om direct 112 te bellen en geeft de locatie van dichtstbijzijnde AED aan.
Wist u dat veel zorgverzekeraars EHBO cursussen vergoeden? Het levert de zorgverzekeraars en ons als samenleving op de lange termijn namelijk een besparing op.2. Thuisarts.nl (Android, iOS)Thuisarts.nl
Thuisarts.nl is een handige app wanneer u meer informatie wil over gezondheid gerelateerde onderwerpen. U kunt de app gebruiken wanneer u zich afvraagt of u ergens voor naar de huisarts moet of het beter zelf kan oplossen. Wanneer u naar de huisarts gaat, is het mogelijk om vooraf informatie te zoeken over uw klachten en vragen op te stellen.

3. MedicineAlert (iOS)MedicineAlert
Een hele handige app die u herinnert aan uw medicijninname. Of u nu dagelijks medicijnen dient in te nemen of bezig bent met een korte kuur, een extra geheugensteuntje is altijd handig. Het is mogelijk om meerdere medicijnen toe te voegen en meerdere reminders per dag aan te zetten. Daarnaast kan de app uw medicijnvoorraad bijhouden.

4. Hartstichting (Android, iOS)Hartstichting
De Reanimatie app van de Hartstichting is een handig hulpmiddel voor degene met een reanimatie- of AED-cursus. Iedere week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis en dan telt iedere minuut. De app helpt met het opfrissen van de kennis, bevat oefeningen en biedt (gesproken) ondersteuning bij het hulpverlenen tijdens het reanimeren. 

5. Hulp op Zak (Android, iOS)Hulp op Zak
Hulp op Zak is een praktische app voor onderweg, of u nu op wereldreis gaat of een weekendje weg gaat. De app informeert u voor elk land over vaccinaties en veelvoorkomende ziekten. Daarnaast bevat het een medische informatiebank, een medisch woordenboek in negen talen en zijn ook de Nederlandse alarmnummers voor u verzameld. Wees niet bang dat u onnodige kosten maakt met uw mobiel in het buitenland, de app heeft geen internetverbinding nodig.

Door middel van apps is het tegenwoordig mogelijk om alle informatie binnen handbereik te hebben en wordt onze zelfredzaamheid vergroot. Het mobiel bijhouden van de gezondheid kan bijdragen aan effectievere behandelingen, adequate werkwijzen en kan uiteindelijk zelfs leiden tot lagere zorgkosten. Mensen met een gezonde levensstijl kunnen statistisch gezien ook het snelst op hun zorgkosten besparen, aangezien ze minder kwijt zijn aan eigen bijdrage en eigen risico. Natuurlijk staat de zorgpremie vast, maar u kunt extra besparen op uw zorgverzekering wanneer u via UnitedConsumers, in het kort UC, verzekerd bent. Zo doen we dat.