Preventieve zorg: vergoedingen in de zorgverzekering

Gezonde mensen maken minder zorgkosten. Vanuit basisverzekering wordt daarom ook preventieve zorg vergoed. Maar u kunt ook zelf besparen op zorgkosten door goed met uw gezondheid om te gaan.

UnitedConsumers en VGZ en Bewuzt
Al jaren biedt UnitedConsumers ZorgCollectief een goedkope zorgverzekering aan in samenwerking met VGZ en Bewuzt. Zo krijgt u kwalitatieve zorg en betaalt u een lage premie.

Waarom preventieve zorg?

Relatief weinig mensen maken gebruik van de vergoedingen voor preventieve zorg. Zonde, want u heeft er immers recht op. U kunt interessante en leuke dingen gratis doen en u werkt aan uw gezondheid! Veel mensen laten dit soort vergoedingen schieten omdat ze er geen tijd voor hebben, of het zonde vinden van hun geld omdat ze zelf nog een gedeelte bij moeten betalen. Maar preventief omgaan met uw gezondheid bespaart u veel geld en tijd.

Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding voor een preventief medisch onderzoek. In veel aanvullende zorgverzekeringen komt dit voor. Eén keer per jaar of per twee jaar kunt u zich grondig laten onderzoeken. Eventuele aandoeningen worden vroeg ontdekt en kunnen in een vroeg stadium verholpen worden. Zoiets bespaart u veel geld (eigen risico en eigen bijdrages) en tijd. U was misschien ziek geworden van de aandoening of u had meer behandelingen nodig gehad.

Preventieve zorg op reis

In het buitenland is goede preventieve zorg nóg belangrijker. Het laatste wat u wilt is ziek worden tijdens uw vakantie. Bij de GGD kunt u terecht voor vaccinaties en preventieve medicijnen, maar ook andere handige reisproducten zoals klamboes, DEET en tekentangen.

Wat voor vergoedingen biedt de zorgverzekering?

De basisverzekering biedt een beperkt aantal vergoedingen voor preventieve zorg. Vergoedingen voor stoppen met roken en incontinentiezorg zijn de belangrijkste.

Vanuit de aanvullende verzekering wordt meer preventieve zorg vergoed. Er zijn veel verschillende aanvullende pakketten, ieder met hun eigen vergoedingen voor preventieve zorg. Zo zijn er tal van cursussen voor verschillende doelgroepen.

Een cursus omgaan met dementie bijvoorbeeld, voor mensen met dementerende familieleden. Iedereen kan meedoen met de EHBO of reanimatiecursus. Verder zijn er vaak specifieke preventieve zorgposten te vinden in aanvullende pakketten. Zo is er zorg voor vrouwen in de overgang en vallen ook vergoedingen voor vaccinaties  voor op reis onder preventieve zorg.