Contact
Mijn UnitedConsumers

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen met een zorgverzekering. Het verplicht eigen risico betaalt u voor veel zorgsoorten die vergoed worden uit de basisverzekering. Ieder jaar wordt het verplicht eigen risico opnieuw vastgesteld door de overheid. In 2023 bedraagt het eigen risico € 385,-. 

Wat is het verplicht eigen risico?

Het verplicht eigen risico is een bedrag dat u betaalt voor veel zorgsoorten uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico staat los van uw zorgpremie. Het verplicht eigen risico is het bedrag dat u eerst betaalt, voordat u een vergoeding van de zorgverzekeraar krijgt. Indien u geen zorg verbruikt waar het eigen risico voor geldt, dan hoeft u uiteraard ook niets te betalen. In dat geval blijft uw verplicht eigen risico onaangebroken. 


 

Zo werkt het verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico geldt voor het hele kalenderjaar. In 2023 heeft u dus een verplicht eigen risico van € 385,-. Stel: u moet voor een behandeling naar het ziekenhuis. Dan worden de eerste € 385,- aan kosten op u verhaald (het verplicht eigen risico). Het bedrag dat daarna nog overblijft, wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Heeft u ook een vrijwillig eigen risico? Dan wordt er na het verplicht eigen risico ook nog aanspraak gedaan op een eventueel vrijwillig eigen risico. 

Zorgsoorten met eigen risico

Het verplicht eigen risico geldt voor de meeste zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering. De overheid heeft bepaald dat u voor sommige zorg geen verplicht eigen risico hoeft te betalen. Bekijk hieronder een aantal veelvoorkomende zorgsoorten waar u verplicht eigen risico voor betaalt:

> Bekijk alle zorgsoorten


Verplicht eigen risico gebruikt

Heeft u het volledige bedrag van het verplicht eigen risico verbruikt? Dan betaalt u geen verplicht eigen risico meer. Ook niet als u zorg blijft gebruiken die uit de basisverzekering wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar betaalt dan namelijk de kosten. 

Houd er wel rekening mee dat indien u een vrijwillig eigen risico heeft, hier nog aanspraak op gedaan wordt voordat u een volledige vergoeding van de verzekeraar krijgt. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico geldt dus niet voor zorg uit een aanvullende verzekering.


Verplicht eigen risico niet gebruikt

Een groot misverstand is dat u het verplicht eigen risico van € 385,- altijd moet betalen. Dit is niet zo. Op het moment dat u in een heel jaar geen zorg verbruikt waar het eigen risico niet voor geldt, hoeft u ook geen verplicht eigen risico te betalen. Het verplicht eigen risico betaalt u pas indien u zorgkosten maakt waar het eigen risico op van toepassing is.


 

Verschil verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico is een verhoging van het verplicht eigen risico. U kunt ervoor kiezen om het verplicht eigen risico van € 385,- te verhogen met € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-. Het eigen risico kan dus maximaal € 885,- (€ 385,- verplicht + € 500,- vrijwillig) bedragen


 

Verplicht eigen risico gespreid betalen

Als u kiest voor het gespreid betalen van uw eigen risico, betaalt u vanaf eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Het gespreid eigen risico van € 385,- betaalt u in 10 termijnen af. Het aanvragen van het eigen risico gespreid betalen is zo geregeld. Het is echter wel belangrijk dat u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

> Meer over gespreid betalen


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over het verplicht eigen risico is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!