Vrijwillig eigen risico

In Nederland heeft u een verplicht en een vrijwillig eigen risico. Als u zorg nodig heeft, betaalt u altijd de eerste kosten zelf. Dit is het verplicht eigen risico. Wilt u, in ruil voor een lagere premie, uw eigen risico verhogen? Dan wordt gesproken over het vrijwillig eigen risico. In 2018 koos 7,9 procent van onze deelnemers voor een verhoging van het eigen risico. Is het voor u ook interessant om het eigen risico te verhogen? Wij helpen u graag.

Wat is vrijwillig eigen risico?

Het vrijwillig eigen risico is het bedrag waarmee u vrijwillig uw eigen risico verhoogt. Het verplichte eigen risico is vastgesteld op € 385,-. Dit is het bedrag dat u zelf betaalt voor zorg die vergoed wordt uit de basisverzekering. Zodra u dit bedrag bereikt, krijgt u een vergoeding van uw zorgverzekeraar voor de overige kosten. 

Maakt u meer dan € 385,- euro aan zorgkosten? Dan dient u dit tot de hoogte van uw totaal eigen risico te betalen. Het verplichte eigen risico kunt u ophogen met een vrijwillig eigen risico

Vrijwillig eigen risico en verplicht eigen risico

Het eigen risico van € 385,- is voor iedere verzekerde Nederlander verplicht. Dit bedrag betaalt u dus altijd eerst voordat u de vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar krijgt. U kunt uw eigen risico verhogen door middel van een vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico kunt u in stappen van € 100,- tot maximaal € 500,- verhogen. Tot een totaal eigen risico van € 885,- per jaar.

Gebruikt u plots meer zorgkosten dan € 385,- en heeft u het eigen risico verhoogd? Dan betaalt u de zorgkosten tot het totale bedrag van uw eigen risico bereikt is. Staat uw eigen risico op € 885,- per jaar, dan betaalt u dus tot maximaal € 885,- zelf. In ruil voor een verhoogd eigen risico krijgt u van uw zorgverzekeraar korting op uw premie. Bij ons krijgt u per stap € 3,- korting op uw maandelijkse zorgpremie. Met een eigen risico van € 885,- krijgt u dus € 15,- korting per maand.

Vrijwillig eigen risico verhogen, waarom zou ik dat doen?

Sommige mensen maken weinig tot geen gebruik van zorg uit de basisverzekering. U verbruikt dan jaarlijks minder dan € 385,- eigen risico. Dan kan het voordelig zijn om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Zo betaalt u namelijk minder premie en bent u toch goed verzekerd.

Vrijwillig eigen risico en verplicht eigen risico, wat is de beste keuze voor mij?

Wanneer is het slim om vrijwillig het eigen risico te verhogen?

Het kan voordelig zijn om het vrijwillig eigen risico te verhogen. U krijgt maandelijks korting op uw zorgpremie terwijl er niks aan de vergoedingen verandert. Toch is het verstandig om uw vrijwillig eigen risico alleen op te hogen wanneer u in het komende jaar geen hoge zorgkosten verwacht en u het bedrag in één keer kunt betalen.

Maakt u toch veel gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u dit tot uw maximaal ingestelde eigen risico zelf. Zo kan het gebeuren dat u in één keer € 885,- eigen risico betaalt. Het is dus verstandig dit alleen te doen wanneer u dit kunt betalen.