Contact
Mijn UnitedConsumers

Vrijwillig eigen risico: wel of niet verhogen?

Vrijwillig risico is een verhoging bovenop het verplicht eigen risico. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico, krijgt u korting op uw zorgpremie. Wat is vrijwillig eigen risico precies? En is kiezen voor een vrijwillig eigen risico ook interessant voor u?  

Wat is vrijwillig eigen risico?

Het vrijwillig eigen risico is een verhoging van het verplicht eigen risico. U kunt ervoor kiezen om het verplicht eigen risico van € 385,- te verhogen met € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-. Het eigen risico kan dus maximaal € 885,- (€ 385,- verplicht + € 500,- vrijwillig) bedragen.


 

Premievoordeel bij vrijwillig eigen risico

Per verhoging van het vrijwillig risico krijgt u € 3,00 korting op uw maandelijkse zorgpremie, tot een maximum van € 20,00 per maand. Het premievoordeel bij het verhogen van het vrijwillig eigen risico ziet er als volgt uit:

Vrijwillig eigen risico Totaal eigen risico Maandelijkse korting
Geen € 385,- € 0,00
€ 100,- € 485,- € 3,00
€ 200,- € 585,- € 6,00
€ 300,- € 685,- € 9,00
€ 400,- € 785,- € 12,00
€ 500,- € 885,- € 15,00 tot € 20,00

UnitedConsumers door VGZ zorgverzekering

Wij bieden verschillende, voordelige zorgverzekeringen aan. Daarnaast kunt u bij ons uw vrijwillig eigen risico verhogen om zo nóg meer voordeel op uw maandelijkse premie te krijgen. Benieuwd hoeveel u kunt besparen in 2023?

Bereken mijn premie

 


 

Vrijwillig eigen risico: wel of niet verhogen?

Het vrijwillig eigen risico verhogen is interessant indien u in het komende jaar geen hoge zorgkosten verwacht en zelf voldoende reserves heeft om de kosten van het vrijwillig eigen risico op te vangen.

 

Vrijwillig eigen risico en verplicht eigen risico, wat is de beste keuze voor mij?

 

 

Vrijwillig eigen risico vs. verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico van € 385,- is voor iedere verzekerde Nederlander hetzelfde. Dit bedrag betaalt u altijd eerst voordat u de vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar krijgt. Dit is verplicht en hier kunt u dus helaas ook niet onderuit. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van dit bedrag.

Vrijwillig eigen risico werkt precies hetzelfde. U betaalt het vrijwillig eigen risico eerst zelf, voordat u een vergoeding krijgt vanuit uw zorgverzekering. Heeft u uw vrijwillig eigen risico verhoogd tot € 885,-? Dan betaalt u (voor bepaalde zorg) de eerste € 885,- aan zorgkosten zelf, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten voor u vergoedt.

Meer over verplicht eigen risico


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over het vrijwillig eigen risico is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-1-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!