Vergoeding Fysiotherapie

Een val van de trap, een ongelukje tijdens het sporten of pijn als gevolg van een verkeerde beweging. Per jaar bezoeken zo’n 2,5 miljoen Nederlanders een fysiotherapeut. Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Denkt u voor het komende jaar fysiotherapie nodig te hebben, dan kunt u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten. Ook een aanvullende verzekering is bij UnitedConsumers een goedkope zorgverzekering.

Vergoeding fysiotherapie 2019 vanuit de aanvullende verzekering

In het overzicht vindt u de vergoeding fysiotherapie 2019 van de vergoedingen voor fysiotherapie bij VGZ en Bewuzt. Besluit u naar een fysiotherapeut te gaan die geen contract met uw zorgverzekeraar heeft lopen, dan krijgt u tot maximaal 80% van de behandelingskosten vergoed. U betaalt geen eigen risico.

VGZ Aanvullend Goed: 7 fysiotherapie behandelingen
VGZ Aanvullend Beter: 12 fysiotherapie behandelingen
VGZ Aanvullend Best: 18 fysiotherapie behandelingen
VGZ Jong Basis: 6 fysiotherapie behandelingen
VGZ Jong Uitgebreid: 18 fysiotherapie behandelingen
VGZ Single/Duo Basis: 7 fysiotherapie behandelingen
VGZ Single/Duo Uitgebreid: 18 fysiotherapie behandelingen
VGZ Gezin Basis 7 fysiotherapie behandelingen
VGZ Gezin Uitgebreid 18 fysiotherapie behandelingen
VGZ Vitaal Basis 9 fysiotherapie behandelingen
VGZ Vitaal Uitgebreid 32 fysiotherapie behandelingen
Bewuzt Fysio Goed 9 fysiotherapie behandelingen
Bewuzt Fysio Beter 18 fysiotherapie behandelingen

Vergoeding fysiotherapie vanuit de basisverzekering

Sommige verzekerden krijgen fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Voor hen geldt nog wel een eigen risico (behalve bij kinderen tot 18 jaar). Dit bedrag wordt van de vergoeding die u van uw verzekeraar krijgt afgetrokken. U betaalt het eigen risico dus zelf. Het verplicht eigen risico is voor 2019 vastgesteld op € 385,-.

Er zijn vier groepen verzekerden die fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed krijgen:

  • Kinderen tot 18 jaar
  • Verzekerden met incontinentieproblemen
  • Verzekerden met artrose aan heup- of kniegewricht
  • Verzekerden met een bepaalde chronische aandoening

Kinderen tot 18 jaar

Alle kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Voor hen worden de eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie per aandoening vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft uw kind meer dan 18 behandelingen nodig, dan worden de overige behandelingen vanuit de aanvullende verzekering van de ouders vergoed, mits zij deze hebben afgesloten. Bij een chronische aandoening krijgt u volledige vergoeding vanuit de basisverzekering.

Verzekerden met incontinentieproblemen

Heeft u incontinentieproblemen? Dan krijgt u de eerste negen behandelingen van bekkenfysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Voor meer behandelingen heeft u een aanvullende verzekering nodig.

Verzekerden met een chronische aandoening

Bij bepaalde chronische aandoeningen wordt fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed vanaf de 21e behandeling. Voor de eerste 20 behandelingen heeft u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig.

Verzekerden met artrose aan heup- of kniegewricht
Hebt u artrose aan een heup- of kniegewricht? Dan hebt u vanaf de eerste behandeling recht op oefentherapie met een oefentherapeut of fysiotherapeut. U krijgt dan maximaal 12 behandelingen per kalenderjaar vergoed. Voor meer behandelingen kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Zorgverzekeringen vergelijken

De goedkoopste zorgverzekering is niet altijd een passende zorgverzekering. Het verschilt per persoon welke zorg nodig is. De een heeft genoeg aan een basisverzekering, terwijl de ander gebaat is bij vergoedingen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Zoekt u een nieuwe zorgverzekering, ga dan van tevoren na welke zorg u nodig denkt te hebben. Door uw zorgverzekering te vergelijken, kunt u altijd besparen op uw nieuwe zorgverzekering.

Fysiotherapiepraktijken
Wanneer u gebruikt maakt van fysiotherapie is het verstandig om vooraf uit te zoeken wat uw zorgverzekering vergoedt . Daarnaast is ook fijn om te weten wat de eerdere ervaringen met een praktijk zijn. Geef uw beoordeling over de praktijk waar u onder behandeling bent of bent geweest. Door uw beoordeling achter te laten, helpt u andere patiënten met hun praktijkkeuze. De praktijk met de beste beoordeling wordt daarnaast uitgeroepen tot 'De beste fysiotherapiepraktijk van Nederland'.

Lees ook

Prenatale screening
Alles over zorgverzekeringen
Overstappen zorgverzekering
Afvallen met de zorgverzekering
EHBO cursus bab's en kinderen
Vergoeding revalidatie in Nederland