Energiezuinige droger en wasmachine? De 20 beste tips!

Er is niks zo heerlijk als de geur van schone was! Maar wist u dat de wasmachine en droger redelijk wat energie verbruiken? Wilt u daarom een energiezuinige droger en wasmachine kopen, en zoekt u tips? Of wilt u weten hoe u met wassen en drogen energie kunt besparen? Dan hebben wij 20 tips voor u!

Energie besparen wasser en droger

Energie besparen met wasmachine en droger, kan dat?

Ja, dat kan! Op zowel het energieverbruik van de droger als de wasmachine kunt u flink besparen. Een oplossing zou zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe, energiezuinige droger of wasmachine. Dankzij onze tips weet u precies waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe energiezuinige droger of wasmachine. Want, u investeert natuurlijk veel liever in een duurzaam product!

Helaas heeft een nieuwe energiezuinige droger of wasmachine een aanzienlijk prijskaartje. Bent u op dit moment nog niet klaar voor een dergelijke investering, of heeft u al een energiezuinige droger en wilt u nog meer energiebesparende tips? Dan helpen wij u graag!

 

Energie besparen

Energie besparen met de wasmachine


Vrijwel ieder huishouden heeft tegenwoordig een wasmachine in huis. Is uw wasmachine aan vervanging toe? Dan is een nieuwe, energiezuinige wasmachine een goede keuze voor u. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een energiezuinige wasmachine? En hoe kunt u op dit moment al energie besparen met wassen? 

Energiezuinige wasmachine kopen: waar let ik op?

Een nieuw apparaat kopen is altijd spannend, al helemaal wanneer het u redelijk wat geld kost. U wilt natuurlijk de juiste keuze maken, en wij helpen u! Bij de aanschaf van een energiezuinige wasmachine kunt u rekening houden met het volgende:

Tip 1: Energielabel

Zuinige wasmachines worden aangeduid met een energielabel A+++. Binnen deze groep bestaan zelfs nog verschillen in energieverbruik. Weet u uw gemiddelde energieverbruik al?

Tip 2: Trommelinhoud

Bent u alleen of met zijn tweetjes? Of heeft u een groot gezin? Wanneer u een nieuwe wasmachine koopt, moet u ook een keuze maken hoeveel trommelinhoud u wenst. Met een gezin (vanaf drie personen) kunt u het beste kiezen voor een trommelinhoud van 8 kilo of groter.

Tip 3: Beladingssensor

Het is interessant om een wasmachine te kopen met een beladingssensor. Deze weet hoeveel kilo was er in de trommel zit, en verbruikt minder energie wanneer de wasmachine niet helemaal vol zit. Wel zo fijn!

Tip 4: Controleer de aansluiting

Controleer van tevoren of u de energiezuinige wasmachine kunt aansluiten op een warmwaterkraan. Zo hoeft de machine het water niet zelf op te warmen en dit scheelt in energiekosten. Het is wel fijn dat u met die aansluiting ook koud kunt wassen, natuurlijk! 

Tip 5: Energiezuinige wasmachine én droger

Een was- en droogcombi verbruikt meer energie dan een losse energiezuinige wasmachine en droger. Het advies is daarom om altijd twee losse exemplaren te kopen.

  


 
 
 

Hoe kan ik energiezuinig wassen?

Bent u niet op zoek naar een nieuwe, energiezuinige wasmachine? Dan wilt u natuurlijk weten hoe u zo zuinig mogelijk kunt wassen met uw huidige wasmachine. Wij zetten de beste tips voor u op een rij:

Tip 1: Volle trommel

Spaar uw was op tot u een volle trommel heeft, want hierdoor verbruikt u minder energie per kilo. Let op: de was wordt schoner wanneer de trommel niet té vol zit!

Tip 2: Gebruik het eco-programma

Op een energiezuinige wasmachine zit een eco-stand. Hiermee bespaart u daadwerkelijk energie en water. Een eco-programma duurt vaak wat langer, maar hierdoor wordt de was schoon en kan de temperatuur extra laag blijven. Wist u dat het energielabel gebaseerd is op de eco-stand van uw wasmachine? Maak er dus gebruik van!

Tip 3: Was niet vaker dan nodig is

Tijdens het wassen slijt uw kleding langzaam en daarom komen er, bij het afvoeren van het water, deeltjes van uw kleding mee. Vooral synthetische stoffen zoals acryl, polyester en fleece dragen bij aan het plastic in de zee. Was daarom niet vaker dan nodig is!

Tip 4: Wassen op 30 graden of 60 graden?

Is uw was niet té vies? Was het dan op 30 graden en kies voor een wasmiddel dat goed schoon wast op 30 graden. Voor uw gezondheid kunt u sommige ladingen was beter op 60 of 90 graden wassen. Denk hierbij aan het wassen van handdoeken, beddengoed of als iemand in uw huishouden ziek is. 

Tip 5: Gebruik van wasmiddelen- en verzachter

Er zijn tegenwoordig genoeg wasmiddelen die goed schoon wassen op een lage temperatuur. Het is daarnaast goed om te letten op de dosering. Gebruik niet meer dan nodig! Check daarnaast of het wasmiddel een keurmerk heeft. Keurmerken garanderen dat het wasmiddel het milieu zo min mogelijk belast.

 

Energie besparen

Energie besparen met de droger


Oudere, maar ook goedkopere drogers verbruiken meer energie dan nieuwere exemplaren. Het is daarom verstandig om uw oude wasdroger eens te vervangen - zelfs vóórdat de oude kapot is. Maar waar moet op letten bij de aanschaf van een nieuwe, energiezuinige droger? En hoe kunt u de was drogen én energie besparen? 

Energiezuinige droger kopen: waar let ik op?

Misschien heeft u nog geen droger óf is uw droger aan vervanging toe. Dankzij onze tips weet u precies waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe, energiezuinige droger. 

Tip 1: Kies het juiste formaat

Grotere droogtrommels verbruiken meer energie. Bestaat uw huishouden uit twee personen? Dan is vaak een trommel met een inhoud van maximaal 6 kilo voldoende. Met kinderen doet u er verstandig aan voor een inhoud van 7 kilo of meer te kiezen. 

Tip 2: Koop losse apparaten

Het is beter om een losse energiezuinige droger en wasmachine te kopen. Een was-droogcombinatie verbruikt namelijk veel meer energie. 

Tip 3: Kijk naar de energielabel

U kunt zich wel voorstellen dat een energielabel B of C meer energie verbruikt dan een energielabel A. Kies daarom altijd voor een droger met een energielabel A+, A++ of A+++. Een energiezuinige droger met energielabel A+++ is overigens de beste keuze!

Tip 4: Warmtepompdrogers zijn in opkomst

De zuinigste wasdroger is de warmtepompdroger. Hoewel een warmtepompdroger duurder zal zijn in aanschaf, bespaart u hier wel geld mee. Naast dat u geld bespaart op uw energierekening, is een warmtepompdroger beter voor uw kleding. Het drogen duurt langer, maar daardoor kan de warmtepompdroger energiezuinig genoemd worden. 

Tip 5: Vervang uw droger, ook vóór het kapot is

Hoewel een condensdroger hetzelfde doet als een warmtepompdroger, zijn condensdrogers helemaal niet energiezuinig. Daarom is het interessant, óók als uw wasdroger nog niet kapot is, om te gaan kijken voor een nieuwe, energiezuinige warmtepompdroger. U bespaart niet alleen op uw energierekening, maar u houdt ook meteen rekening met het milieu.  


 

Hoe kan ik energiezuinig drogen? 

Is uw wasdroger nog in prima staat? Dan wilt u natuurlijk weten hoe u zo energiezuinig mogelijk uw was kunt drogen. Wij geven u de beste tips:

Tip 1: Hang de was buiten

Dit is wel een erg voor de hand liggende tip, maar hang - bij goed weer - de was lekker buiten. Wist u dat uw was bovendien zachter wordt wanneer het droogt in de wind, dan wanneer u het in de wasdroger stopt?

Tip 2: Onderhoud van de droger

Sommige wasmachines maken de condensor niet automatisch schoon. Zodra het vies is, zal er een lampje gaan branden. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor het schoonmaken van de condensor. Voor een optimaal werkende droger maakt u tevens de pluizenfilter regelmatig schoon. Door uw droger goed te onderhouden, verlengt u de levensduur van het apparaat!

Tip 3: Zet die centrifuge maar aan!

Als u de centrifuge hoog zet, dan is uw was een stuk droger en hoeft uw energiezuinige droger minder lang te draaien. Een droger verbruikt relatief gezien meer energie dan een wasmachine, dus door extra te centrifugeren bespaart u geld. En zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

Tip 4: Gebruik minder wasverzachter

Wanneer u de was toch in de droger stopt, kunt u de hoeveelheid wasverzachter halveren of zelfs weglaten! Dit is natuurlijk een stuk vriendelijker voor het milieu. Dankzij de droger wordt uw was aangenaam zacht - ook zonder wasverzachter!

Tip 5: Gooi de droger zo vol mogelijk

Probeer de droger zo vol mogelijk te doen. Zo verbruikt u minder energie per kilo was en bespaart u dus geld op uw energierekening.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage