Contact
Mijn UnitedConsumers

Energiezuinige wasmachine of droger kopen? Lees onze tips

Een energiezuinige wasmachine en energiezuinige droger zijn wel zo voordelig. Zo bespaart u op uw energieverbruik en dat betekent dat u meer overhoudt voor andere leuke dingen in uw leven. Bent u benieuwd hoe u de wasmachine en wasdroger energiezuinig kunt gebruiken of bent u juist op zoek naar een nieuwe energiezuinige droger of energiezuinige wasmaschine

Energie besparen wasser en droger

 

Energiezuinige droger en energiezuinige wasmachine

Een wasmachine is onmisbaar in ieder huishouden. Tevens hebben de meeste huishoudens naast een wasmachine, ook een droger in hun bezit. Omdat u (waarschijnlijk) meerdere keren per week een wasje draait, is het wel zo fijn als u op deze kosten kunt besparen. U kunt natuurlijk op zoek gaan naar een energiezuinige droger of energiezuinige wasmachine, maar u kunt ook energie besparen met uw huidige apparaat.


dirk expert autoverzekeringen

advies Tip van onze expert

"Wasmachines en drogers maken per wasbeurt gebruik van ongeveer 500 watt aan stroom. Sluit ze daarom allebei op een aparte groep aan in uw meterkast."

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Wasmachine energiezuinig gebruiken

Bent u niet op zoek naar een nieuwe, energiezuinige wasmachine? Dan wilt u natuurlijk weten hoe u de wasmachine energiezuinig kunt gebruiken. Wij zetten de beste tips voor u op een rij:

Tip 1: Volle trommel

Spaar uw was op tot u een volle trommel heeft, want hierdoor verbruikt u minder energie per kilo. Let op: de was wordt schoner wanneer de trommel niet té vol zit!

Tip 2: Wassen op 30 graden

De meeste was kunt u gewoon op 30 graden wassen. Het is zelfs een stuk voordeliger om uw was op 30 graden - in plaats van 40 graden - te wassen. Voor uw gezondheid kunt u sommige ladingen was beter op 60 of 90 graden wassen. Denk hierbij aan het wassen van handdoeken, beddengoed of als iemand in uw huishouden ziek is. 

Tip 3: Wassen tijdens daluren

Heeft u een dubbele meter? Dan betaalt u meestal het dubbeltarief. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen dag- en nachttarief. Het nachttarief wordt ook wel daluren stroom genoemd. Tijdens de daluren (tussen 21.00 of 23.00 en 7.00 uur) betaalt u een extra laag energietarief. Het is dus voordelig om uw wasjes in de daluren te draaien!

Tip 4: Gebruik het eco-programma

Op een energiezuinige wasmachine zit een eco-stand. Hiermee bespaart u daadwerkelijk energie en water. Een eco-programma duurt vaak wat langer, maar hierdoor wordt de was schoon en kan de temperatuur extra laag blijven. Wist u dat het energielabel gebaseerd is op de eco-stand van uw wasmachine? Maak er dus gebruik van!

Tip 5: Gebruik van wasmiddelen- en verzachter

Het is goed om te letten op de dosering. Gebruik niet meer dan nodig! Check daarnaast of het wasmiddel een keurmerk heeft. Keurmerken garanderen dat het wasmiddel het milieu zo min mogelijk belast.

 


 

Energiezuinige wasmachine kopen

Is uw wasmachine aan vervanging toe? Dan is een nieuwe, energiezuinige wasmachine een goede keuze voor u. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een zuinige wasmachine? 

Tip 1: Energielabel

Zuinige wasmachines worden aangeduid met een energielabel A+++. Binnen deze groep bestaan zelfs nog verschillen in energieverbruik. Weet u uw gemiddelde energieverbruik al?

Tip 2: Trommelinhoud

Bent u alleen of met zijn tweetjes? Of heeft u een groot gezin? Wanneer u een nieuwe zuinige wasmachine koopt, moet u ook een keuze maken hoeveel trommelinhoud u wenst. Met een gezin (vanaf drie personen) kunt u het beste kiezen voor een trommelinhoud van 8 kilo of groter.

Tip 3: Beladingssensor

Het is interessant om een zuinige wasmachine te kopen met een beladingssensor. Deze weet hoeveel kilo was er in de trommel zit, en verbruikt minder energie wanneer de wasmachine niet helemaal vol zit. Wel zo fijn!

Tip 4: Energiezuinige wasmachine zonder droger

Een was- en droogcombi verbruikt meer energie dan een losse energiezuinige wasmachine en droger. Het advies is daarom om een zuinige wasmaschine en zuinige droger los van elkaar te kopen.


 

Droger energiezuinig gebruiken

Is uw wasdroger nog in prima staat? Dan wilt u natuurlijk weten hoe u de wasdroger energiezuinig kunt gebruiken. Wij zetten onze tips voor u op een rij:

Tip 1: Centrifugeren

Als u de centrifuge hoog zet, dan is uw was een stuk droger en hoeft uw energiezuinige droger minder lang te draaien. Een droger verbruikt relatief gezien meer energie dan een wasmachine, dus door extra te centrifugeren bespaart u geld. En zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven!

Tip 2: Hang de was buiten

Dit is wel een erg voor de hand liggende tip, maar hang - bij goed weer - de was lekker buiten. Wist u dat uw was bovendien zachter wordt wanneer het droogt in de wind, dan wanneer u het in de wasdroger stopt?

Tip 3: Drogen tijdens daluren

Heeft u een dubbele meter? Dan betaalt u meestal het dubbeltarief. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen dag- en nachttarief. Het nachttarief wordt ook wel daluren stroom genoemd. Tijdens de daluren (tussen 21.00 of 23.00 en 7.00 uur) betaalt u een extra laag energietarief. Het is dus voordelig om uw wasjes in de daluren te drogen!

Tip 4: Gebruik minder wasverzachter

Wanneer u de was toch in de droger stopt, kunt u de hoeveelheid wasverzachter halveren of zelfs weglaten! Dit is natuurlijk een stuk vriendelijker voor het milieu. Dankzij de droger wordt uw was aangenaam zacht - ook zonder wasverzachter!

Tip 5: Droog zo veel mogelijk in één ronde

Probeer de droger zo vol mogelijk te doen. Zo verbruikt u minder energie per kilo was en bespaart u dus kosten.


 
 

Energiezuinige droger kopen

Misschien heeft u nog geen droger of is uw droger aan vervanging toe. Dankzij de volgende tips weet u precies waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe, energiezuinige droger

Tip 1: Koop losse apparaten

Het is financieel gezien interessanter om een zuinige wasmachine en zuinige droger los van elkaar te kopen. Een was-droogcombinatie verbruikt namelijk veel meer energie. 

Tip 2: Kies het juiste formaat

Grotere droogtrommels verbruiken meer energie. Bestaat uw huishouden uit twee personen? Dan is een zuinige droger met een inhoud van maximaal 6 kilo voldoende. Met kinderen doet u er verstandig aan voor een inhoud van 7 kilo of meer te kiezen. 

Tip 3: Kies een energiezuinige droger A+++

De meest energiezuinige droger heeft het label A+++. Hoeft u niet de meest energiezuinige droger? Kies dan voor een zuinige droger met energielabel A+ of A++. 

Tip 4: Kies voor de zuinigste warmtepompdroger

De meest energiezuinige droger is de warmtepompdroger. Hoewel een warmtepompdroger duurder zal zijn in aanschaf, bespaart u hier wel geld mee. Naast dat u geld bespaart op uw energierekening, is een warmtepompdroger beter voor uw kleding. Het drogen duurt langer, maar daardoor kan de warmtepompdroger energiezuinig genoemd worden. 


Besparen op uw energierekening

Wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Bij ons kiest u voor voordelige energietarieven, zodat u meer overhoudt voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Isolatie subsidie

Dit zijn de beste energie bespaartips!

> Lees meer

 

Isolatie subsidie

Dit zijn de grootste stroomvreters in huis

> Lees meer

 

Isolatie subsidie

Energie besparen? Wij hebben handige tips!

> Lees meer

 

Blog homepage