Contact
Mijn UnitedConsumers

Gas en stroom vergelijken: onze tips bij energie vergelijken

Energie vergelijken loont, want zo komt u altijd tot de beste deal! Denkt u eraan om over te stappen van energieleverancier of gaat u voor het eerst een energiecontract afsluiten? Dan helpen wij u graag met onze tips, zodat gas en stroom vergelijken een makkie wordt!

energie vergelijken


 

Energie vergelijken

Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten tijdens energie vergelijken, zoals het soort tarief, de looptijd van het contract, de korting en de voorwaarden van de energieleverancier. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Wilt u direct profiteren van goedkope energie? Start met gas en stroom vergelijken en zie direct hoeveel u kunt besparen!

Start met energie vergelijken


Postcode
Huisnr.
 

 

Gas en stroom vergelijken

Energie vergelijken is eigenlijk het vergelijken van gas en stroom. Misschien wilt u enkel gas vergelijken, omdat u zelf uw stroom opwekt. Of u wilt juist enkel stroom vergelijken, omdat u geen gas in uw woning heeft. Het is dan wel zo fijn om te weten hoe u gas en stroom kunt vergelijken.

energie en gas vergelijken

Gas vergelijken

De gasprijs voor de variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte m3 gas. Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn gasprijzen. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele leveringskosten. De uiteindelijke gasprijs bestaat namelijk uit de kale gasprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, btw, netbeheerkosten en regiotoeslag.

 

energie en stroom vergelijken

Stroom vergelijken

De stroomprijs voor de variabele leveringskosten is de prijs die u betaalt per verbruikte kWh stroom. Iedere energieleverancier bepaalt zelf de stroomprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele kosten. De uiteindelijke stroomprijs bestaat namelijk uit de kale stroomprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten en btw.


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 120,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

 

Wanneer energie vergelijken? 

Energie vergelijken is altijd zinvol, want zo krijgt u inzicht in uw verbruik en kosten voor energie. Ook komt u erachter of u eventueel kunt besparen op energie.

Overweegt u over te stappen? Dan is het slim om na te gaan wat voor energiecontract u heeft. Heeft u een vast contract, dan betaalt u mogelijk een opzegvergoeding als u voor het einde van de contractduur overstapt. Deze opzegboete mag de energieleverancier in rekening brengen voor de inkomsten die zij mislopen door uw overstap. Met een contract voor onbepaalde tijd kunt u vaak direct overstappen. 


 

Energieleverancier vergelijken 

Bij het vergelijken kijkt u uiteraard naar de energieprijzen van een energieleverancier. Maar u kunt een energieleverancier ook vergelijken op basis van duurzaamheid van de energie en de klantenservice. Wilt u verzekerd zijn van energie die opgewekt is uit duurzame bronnen? Kies dan voor een groene energieleverancier. En een goede klantenservice betekent dat u altijd direct bij uw energieleverancier terecht kunt als uw vragen of problemen heeft. 


 

Energietarieven vergelijken: 7 tips

Wilt u energietarieven vergelijken? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten waar u op kunt letten. Daarom hebben wij een aantal tips voor u opgesteld die u helpen bij energie vergelijken.

Tip 1: Energie vergelijken op basis van uw verbruik

Uw verbruik speelt een grote rol in de bepaling van uw termijnbedrag. Wanneer u energie gaat vergelijken, is het dus handig om te weten hoeveel u momenteel verbruikt. Uw huidige verbruik vindt u op uw jaarafrekening. Heeft u (nog) geen jaarafrekening ontvangen? Dan kunt u een inschatting maken van uw gemiddelde energieverbruik.

Tip 2: Energietarieven vergelijken

Het energietarief is opgebouwd uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten zijn maandelijks hetzelfde, maar de variabele leveringskosten hangen af van uw verbruik. Hoe minder energie u verbruikt, hoe lager de variabele leveringskosten.

Het is daarom interessant om te kiezen voor een laag variabel energietarief. Om u een handje te helpen, hebben wij de energietarieven van de 10 grootste energieleveranciers in Nederland op een rij gezet. Zo kunt u gemakkelijk energieprijzen vergelijken.

Tip 3: Vergelijk energie en korting

Bij een nieuw energiecontract, of wanneer u overstapt, kunt u vaak gebruikmaken van een mooie aanbieding. Deze korting krijgt u vaak over de leveringskosten, maar gelden niet voor transportkosten of energiebelastingen. Bovendien is het altijd goed om de voorwaarden van de korting door te lezen. Krijgt u de korting bijvoorbeeld in geld of in een product uitgekeerd? En wanneer ontvangt u de korting?

Tip 4: Vast of variabel tarief

Bij energieprijzen vergelijken kunt u kiezen uit twee soorten tarieven; het vaste tarief of het variabele tarief. Voor beide tarieven valt iets te zeggen. Met het vaste tarief kiest u een energietarief dat de gehele looptijd van uw contract vast blijft staan. Het variabele tarief staat niet voor de gehele looptijd vast en kan vier keer per jaar wijzigen, namelijk op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

Op deze data kunnen de variabele tarieven dalen, waardoor u goedkoper uit bent. De tarieven kunnen echter ook stijgen en dat betekent dat u meer voor uw energie gaat betalen. U kunt altijd informeren bij de energieleverancier wat de verwachting is van de variabele tarieven. Dit biedt geen garantie, maar geeft wel een indicatie.

Tip 5: Contractduur

Hoelang wilt u het contract laten lopen? Een energiecontract met de duur van 1 jaar is vaak wat prijziger dan een contract van 3 jaar. Het voordeel van een energiecontract met een korte looptijd is dat u na een jaar weer kunt overstappen van energieleverancier. Het nadeel is dat u duurder uit bent.

Tip 6: Gas en stroom vergelijken; samen of apart?

Wist u dat u gas en stroom niet per se bij één energieleverancier af hoeft te sluiten? Misschien heeft energieleverancier A wel een beter aanbod als het gaat om gas en energieleverancier B als het gaat om stroom.

U kunt er dan voor kiezen om gas en stroom los van elkaar af te sluiten. Het voordeel is dat u dan het meest goedkoop uit bent. Het nadeel is dat uw vaste lasten niet bij één energieleverancier beheerd worden.

Tip 7: Voorwaarden

De voorwaarden - of de kleine lettertjes - worden door veel mensen overgeslagen. Toch adviseren wij u om altijd de algemene, bijzondere en actievoorwaarden van de energieleverancier door te lezen. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Wanneer kunt u overstappen?
  • Wat gebeurt er als u niet op tijd betaalt?
  • Wordt het energiecontract automatisch verlengd na de looptijd?
  • Wanneer krijgt u de eventuele korting uitbetaald en in welke vorm (geld of producten)?

 

Energie vergelijken van UnitedConsumers

Wilt u 100% Nederlandse groene stroom én besparen op uw vaste lasten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wilt u weten waar onze windenergie precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Kosten gas water licht

Wat zijn de gemiddelde kosten van gas, water en licht?

> Lees meer

 

Zonneboiler of warmtepomp

Energieleverancier kiezen: waar op letten?

> Lees meer

 

vaste lasten overzicht

Wat betaal ik maandelijks voor mijn vaste lasten?

> Lees meer

 

Blog homepage