Energie vergelijken loont, want zo komt u altijd tot de beste deal! Denkt u eraan om over te stappen van energieleverancier of gaat u voor het eerst een energiecontract afsluiten? Dan helpen wij u graag met onze tips, zodat energie vergelijken een makkie wordt!
Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten tijdens energie vergelijken, zoals het soort tarief, de looptijd van het contract, de welkomstbonus en de voorwaarden van de energieleverancier. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.
Wilt u direct profiteren van goedkope energie? Start met gas en stroom vergelijken en zie direct hoeveel u kunt besparen!
Energie vergelijken is eigenlijk het vergelijken van gas en stroom. Misschien wilt u enkel gas vergelijken omdat u zelf uw stroom opwekt of juist enkel stroom vergelijken omdat u geen gas in uw woning heeft. Het is dan wel zo fijn om te weten hoe u gas en stroom kunt vergelijken.
De gasprijs voor de variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte m3 gas. Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn gasprijzen. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele leveringskosten. De uiteindelijke gasprijs bestaat namelijk uit de kale gasprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, btw, netbeheerkosten en regiotoeslag.
De stroomprijs voor de variabele leveringskosten is de prijs die u betaalt per verbruikte kWh stroom. Iedere energieleverancier bepaalt zelf de stroomprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele kosten. De uiteindelijke stroomprijs bestaat namelijk uit de kale stroomprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten en btw.
Profiteer nu 1 jaar lang van een vast en scherp tarief. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!
Wilt u energietarieven vergelijken? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten waar u op kunt letten. Daarom hebben wij een aantal tips voor u opgesteld die u helpen bij energie vergelijken.
Uw verbruik speelt een grote rol in de bepaling van uw termijnbedrag. Wanneer u energie gaat vergelijken, is het dus handig om te weten hoeveel u momenteel verbruikt. Uw huidige verbruik vindt u op uw jaarafrekening. Heeft u (nog) geen jaarafrekening ontvangen? Dan kunt u een inschatting maken van uw gemiddelde energieverbruik via deze tool.
Het energietarief is opgebouwd uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten zijn maandelijks hetzelfde, maar de variabele leveringskosten hangen af van uw verbruik. Hoe minder energie u verbruikt, hoe lager de variabele leveringskosten.
Het is daarom interessant om te kiezen voor een laag variabel energietarief. Om u een handje te helpen, hebben wij de energietarieven van de 10 grootste energieleveranciers in Nederland op een rij gezet. Zo kunt u gemakkelijk energieprijzen vergelijken.
Bij een nieuw energiecontract, of wanneer u overstapt, krijgt u vaak een mooie welkomstbonus. Deze korting krijgt u vaak over de leveringskosten, maar gelden niet voor transportkosten of energiebelastingen. Bovendien is het altijd goed om de voorwaarden van de korting door te lezen. Krijgt u de korting bijvoorbeeld in geld of in een product uitgekeerd? En wanneer ontvangt u de welkomstkorting?
Bij energie vergelijken kunt u kiezen uit twee soorten tarieven; het vaste tarief of het variabele tarief. Voor beide tarieven valt iets te zeggen. Met het vaste tarief kiest u een energietarief dat de gehele looptijd van uw contract vast blijft staan. Het variabele tarief staat niet voor de gehele looptijd vast en kan vier keer per jaar wijzigen, namelijk op 1 januari, 1 april, 1 juli en op 1 oktober.
Op deze data kunnen de variabele tarieven dalen, waardoor u goedkoper uit bent. De tarieven kunnen echter ook stijgen en dat betekent dat u meer voor uw energie gaat betalen. U kunt altijd informeren bij de energieleverancier wat de verwachting is van de variabele tarieven. Dit biedt geen garantie, maar geeft wel een indicatie.
Hoelang wilt u het contract laten lopen? Een energiecontract met de duur van 1 jaar is vaak wat prijziger dan een contract van 3 jaar. Het voordeel van een energiecontract met een korte looptijd is dat u na een jaar weer kunt overstappen van energieleverancier. Het nadeel is dat u duurder uit bent.
Houd er bovendien rekening mee dat, indien u een energiecontract beëindigt vóór de einddatum, u mogelijk een opzegboete ontvangt. Deze opzegboete mag de energieleverancier in rekening brengen voor de inkomsten die zij mislopen door uw overstap.
Wist u dat u gas en stroom niet per se bij één energieleverancier af hoeft te sluiten? Misschien heeft energieleverancier A wel een beter aanbod als het gaat om gas en energieleverancier B als het gaat om stroom.
U kunt er dan voor kiezen om gas en stroom los van elkaar af te sluiten. Het voordeel is dat u dan het meest goedkoop uit bent. Het nadeel is dat uw vaste lasten niet bij één energieleverancier beheerd worden.
De voorwaarden - of de kleine lettertjes - worden door veel mensen overgeslagen. Toch adviseren wij u om altijd de algemene, bijzondere en actievoorwaarden van de energieleverancier door te lezen. Let hierbij op de volgende zaken:
Wilt u 100% Nederlandse groene stroom én besparen op uw vaste lasten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wilt u weten waar onze windenergie precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.