Energiecontract afsluiten? Hier moet u op letten

Een energiecontract afsluiten, wat komt daar allemaal bij kijken? Allereerst moet u natuurlijk weten of u een contract voor stroom, gas of beiden af wilt sluiten. Maar, welke keuzes moet u nog meer maken? Wij helpen u stapsgewijs, zodat een nieuw energiecontract afsluiten eenvoudig wordt!

energiecontract afsluiten

Energiecontract afsluiten

Wanneer u gaat verhuizen naar een nieuwe woning, is het belangrijk dat u een energiecontract afsluit. Maar ook wanneer u over wilt stappen van energieleverancier, zult u een nieuw energiecontract af moeten sluiten. Omdat u voor enkele keuzes komt te staan tijdens uw aanmelding, helpen wij u in 6 stappen bij het afsluiten van uw energiecontract.

1

Kies het soort energie


Wilt u een energiecontract afsluiten voor stroom, gas of liever voor stroom en gas? Dan is het belangrijk om te weten wat voor soort energie u precies nodig heeft in uw woning. Ook is het goed om vooraf te bepalen of u groene of grijze energie af wilt sluiten. 

 • Groene energie
  Het voordeel van groene energie is dat het milieuvriendelijk is. Bovendien is groene energie niet veel duurder dan grijze energie.
 • Grijze energie
  Het voordeel van grijze energie is dat het relatief goedkoop is. Het nadeel is dat grijze energie slecht is voor het milieu. 

Let op: heeft u stadsverwarming? Dan bent u gebonden aan een specifieke leverancier voor warmte. Voor stroom bent u wel vrij in het kiezen voor een energieleverancier van uw voorkeur.

2

Geef uw energieverbruik door


Door het juiste energieverbruik door te geven aan uw nieuwe energieleverancier, krijgt u een passend tarief aangeboden. Wanneer u meer verbruikt dan u invult, moet u uiteindelijk bijbetalen. Andersom is het natuurlijk zonde wanneer u uw verbruik hoger inschat, dan in werkelijkheid het geval is. U kunt uw energieverbruik zelf berekenen of uw energieverbruik inschatten op basis van het landelijk gemiddelde. 

Tip: Heeft u al een energiecontract? Dan kunt u uw energieverbruik ook opvragen bij uw huidige energieleverancier.

3

Enkel of dubbel stroomtarief?


Wanneer u een energiecontract afsluit, maakt u een keuze tussen een enkeltarief of een dubbeltarief. Bij het enkeltarief is het tarief gedurende de hele dag (24 uur) gelijk. Bij het dubbeltarief betaalt u overdag een hoger tarief (piektarief) en 's nachts en in het weekend een lager tarief (daltarief). Het daltarief geldt in de meeste regio's van 23.00 uur tot 07.00 uur.

 • Enkeltarief
  Bent u overdag veel thuis en verbruikt u overdag ook veel stroom? Dan is het interessant om te kiezen voor enkeltarief.
 • Dubbeltarief
  Het dubbeltarief is interessant wanneer u overdag juist veel van huis bent en in de avonduren en weekenden meer stroom verbruikt. 

Let op: het enkeltarief en dubbeltarief gelden alleen voor stroom. Voor gas bestaat er geen onderscheid in tarieven.

4

Vast of variabel tarief?


Bij het afsluiten van een energiecontract, zult u een keuze moeten maken in het soort contract dat u af wilt sluiten. Wilt u een energiecontract met een vast of variabel tarief?

 • Vast tarief
  Het grote voordeel van een vast tarief is dat de prijzen vastliggen gedurende de looptijd van het contract. U weet dus precies waar u aan toe bent.
 • Variabel tarief
  Het variabel tarief verandert twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Een variabel tarief is interessant wanneer verwacht wordt dat de energietarieven de komende jaren gaan dalen.

5

Bepaal de looptijd van het contract


Daarnaast zult u ook nog de looptijd van het contract moeten kiezen. Gaat u een energiecontract afsluiten voor 1 of 3 jaar?

 • Contract voor 1 jaar
  Met een contract van 1 jaar zit u voor een niet al te lange tijd vast aan een energieleverancier. Nadeel is dat uw termijnbedrag vaak hoger is bij een kortlopend contract.
 • Contract voor 3 jaar
  Kiest u voor een contract van 3 jaar? Dan bent u vaak het meest voordelig uit en betaalt u een lager termijnbedrag in vergelijking tot een kortlopend contract.

6

Energieleverancier kiezen


U weet nu wat voor soort energie u af wilt sluiten, wat voor soort tarief u wilt en hoelang u het contract wil laten lopen. Als laatste rest nog het allerbelangrijkste, namelijk het kiezen voor de juiste energieleverancier met de goedkoopste tarieven. Zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in het leven!

Bereken mijn besparing


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage