Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Vast of variabel tarief energie: wat is beter?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maakt u de keuze uit een vast of variabel tarief voor energie. Beide tarieven hebben zo hun voor- en nadelen. Wat is de beste keuze: het vaste of variabele energietarief?

vast of variabel tarief energie

 

Vast of variabel tarief energie kiezen

Kenmerkend voor het vaste tarief is dat deze gedurende de gehele looptijd van uw energiecontract niet wijzigt. U betaalt dus gedurende de looptijd van uw contract hetzelfde tarief. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.

Voor variabele tarieven werkt het anders. De variabele tarieven wijzigen namelijk twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. U heeft dus te maken met prijswijzigingen tijdens de looptijd van uw contract. Een prijswijziging kan een daling of stijging van uw tarief betekenen. Met variabele tarieven heeft u dus minder zekerheid over het tarief dat u betaalt tijdens de looptijd van uw contract.

Bekijk hieronder de voor- en nadelen van het vaste en variabele tarief:

Soort tarief Voordelen Nadelen
Vast tarief energie
  • Tarieven blijven gedurende de contractperiode gelijk.
  • Keuze uit contract voor 1 of 3 jaar.
  • Weten waar u aan toe bent.
  • U profiteert niet van eventuele prijsdalingen.
Variabel tarief energie
  • Risico dat de prijzen stijgen en uw tarief dus ook.
  • U kunt enkel een contract voor 1 jaar kiezen.

 

Wat is de beste keuze: vast of variabel tarief?

Over het algemeen is het vaste tarief de beste keuze. Hiermee weet u namelijk zeker dat u de gehele looptijd van uw energiecontract hetzelfde tarief blijft betalen. Een contract met vaste tarieven en een looptijd van 3 jaar is bijvoorbeeld slim om te kiezen als u ziet dat de energietarieven laag zijn. U legt deze lage tarieven dan vast voor de komende 3 jaar. Zijn de tarieven juist hoog en houdt u van flexibiliteit? Dan is de keuze voor een contract van 1 jaar verstandiger.

Bij een variabel tarief legt u de dan geldende tarieven vast voor 1 jaar, maar deze wijzigen op 1 januari en 1 juli. Dit kan werken in uw voordeel, maar ook in uw nadeel. Het is verstandig om goed na te denken welk tarief het beste bij uw persoonlijke situatie past. 


 

Energie vast of variabel 2021

Jaarlijks wijzigen de variabele tarieven op 1 januari en 1 juli. De vaste tarieven wijzigen maandelijks, maar staan gedurende uw looptijd vast. Hoe ontwikkelen de vaste en variabele tarieven van UnitedConsumers zich in 2021?


 

Energie kiezen van UnitedConsumers

Bij ons kiest u altijd voor goedkope energietarieven met een mooie welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Start met energie vergelijken en bekijk direct hoeveel u kunt besparen.

Bereken mijn energietarief


Aanbevolen voor u


Zonneboiler of warmtepomp

Eenvoudig uw energieverbruik berekenen met deze tool

> Lees meer

 

gas water licht kosten

Wat zijn de gemiddelde kosten voor gas, water en licht?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Tips bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven