Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat is duurder: gas of stroom?

De meeste mensen hebben een energiecontract voor zowel stroom als gas. Maar, wat is duurder: gas of stroom? En hoe kunt u uw stroom- en gaskosten zo laag mogelijk houden? 

wat is duurder gas of stroom

 

Wat is duurder: gas of stroom?

Op de vraag of gas duurder is dan stroom, is het antwoord erg simpel: gas is duurder dan stroom. De hoogte van de gasprijs en stroomprijs wordt deels bepaald door de overheid, maar ook uw keuze in energieleverancier speelt een rol in de bepaling van uw gas- en stroomtarief. Het is dus altijd aantrekkelijk om te kiezen voor een energieleverancier met de laagste stroom- en gastarieven. Zo bent u altijd het meest voordelig uit.

Gas- en stroomprijs

Voor gas betaalt u per m³ aan de energieleverancier en stroom betaalt u per kWh aan de energieleverancier. Voor 2023 geldt een prijsplafond. De gas- en stroomprijzen zijn daarom: € 0,40 per kWh stroom onder 2.900 kWh verbruik per jaar en € 1,45 per m3 gas onder 1.200 m3 verbruik per jaar.

Verbruikt u meer? Het Nibud heeft de volgende gemiddelde gas- en stroomprijzen afgegeven: € 0,45 per kWh stroom en € 1,77 per m³ gas. De huidige gas- en stroomprijzen kunnen per leverancier verschillen en wijzigen.


 

Waarom is gas duurder dan stroom?

Gas is duurder dan stroom, voornamelijk omdat de overheid hoge heffingen heeft ingevoerd voor gas. Met het oog op het milieu is het namelijk de bedoeling dat we met zijn allen minder gas gaan verbruiken in Nederland. Daarom worden er hoge overheidsheffingen gehanteerd voor het gebruik van gas. Deze overheidsheffingen zorgen ervoor dat gas duurder is dan stroom. De overheidsheffingen bestaan uit de energiebelasting, ODE en btw.


 

Gas en stroom vergelijken

Wilt u de goedkoopste gas- en stroomtarieven? Dan is energie vergelijken verstandig, want zo ziet u direct hoeveel u kunt besparen op uw gas- en stroomkosten. Met UnitedConsumers wordt energie vergelijken gemakkelijk.

Energie vergelijken

Energie vergelijken is eigenlijk het vergelijken van gas en stroom. Misschien wilt u enkel gas vergelijken omdat u zelf uw stroom opwekt of juist enkel stroom vergelijken omdat u geen gas in uw woning heeft. Het is dan wel zo fijn om te weten hoe u gas en stroom kunt vergelijken.

energie en gas vergelijken

Gas vergelijken

De gasprijs voor de variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte m3 gas. Iedere energieleverancier bepaalt zelf zijn gasprijzen. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele leveringskosten. De uiteindelijke gasprijs bestaat namelijk uit de kale gasprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, btw en netbeheerkosten.

 

energie en stroom vergelijken

Stroom vergelijken

De stroomprijs voor de variabele leveringskosten is de prijs die u betaalt per verbruikte kWh stroom. Iedere energieleverancier bepaalt zelf de stroomprijs. Toch betaalt u uiteindelijk meer dan alleen de variabele kosten. De uiteindelijke stroomprijs bestaat namelijk uit de kale stroomprijs, energiebelasting, Opslag Duurzame Energie, netbeheerkosten en btw.


 

Goedkoop gas en stroom afsluiten

Wilt u 100% Nederlandse groene stroom én besparen op uw vaste lasten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wilt u weten waar onze groene stroom precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Direct een voordelig energiecontract afsluiten

> Bereken mijn tarief

 

gas besparen

Besparen op gas? Dit zijn onze beste tips!

> Lees meer

 

Ean-codeboek

Wat is het beste moment om over te stappen van energieleverancier?

> Lees meer

 

Blog homepage