Medische indicatie: wanneer krijg ik een medische indicatie?

Een medische indicatie komt voor bij bepaalde zorg vanuit de basisverzekering. Maar, wat is de betekenis van een medische indicatie en wanneer krijgt u of heeft u een medische indicatie nodig?

Medische indicatie

 

Wat is een medische indicatie?

De basisverzekering vergoedt de meeste vormen van urgente zorg. Daarnaast zijn er vormen van niet urgente zorg die de zorgverzekering ook vergoedt. Denk hierbij aan plastische chirurgie of bevallen in het ziekenhuis. Deze behandelingen worden echter alleen volledig vergoed wanneer deze medisch noodzakelijk zijn. Wanneer deze zorg noodzakelijk is, krijgt u hier een medische indicatie voor.

Een medische indicatie is een bewijs dat uw huisarts of medisch specialist afgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat u bepaalde medische hulp nodig heeft. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat u een hogere vergoeding voor uw behandeling krijgt. Dit is echter afhankelijk van de behandeling en de standaard vergoeding uit de basisverzekering of aanvullende verzekering.


 

Wanneer krijg ik een medische indicatie?

U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling. U kunt ook een medische indicatie krijgen indien u bijvoorbeeld ernstige brandwonden heeft opgelopen en een behandeling bij de plastisch chirurg nodig heeft..

Als u zorg of een behandeling nodig heeft waar een medische indicatie voor nodig is, zal uw arts of specialist deze aan u verstrekken. Indien van toepassing, vergoedt de verzekeraar 100% van de kosten die u maakt.


 

Voor welke zorg geldt een medische indicatie?

Een medische indicatie kan onder andere nodig zijn voor:


 

Medische indicatie zwangerschap 

Voor sommige vergoedingen heeft u een medische indicatie voor zwangerschap nodig. U heeft een medische indicatie nodig om de volgende zorg vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen:

  • NIPT-test.
  • Vlokkentest.
  • Combinatietest.
  • Vruchtwaterpunctie.
  • Bevalling ziekenhuis.

 

Medische indicatie bevalling

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie bevalling komt vaak voor in de volgende gevallen:

  • U heeft een ziekte of aandoening.
  • U heeft eerder een keizersnede gehad.
  • Er zijn problemen gedurende de bevalling.
  • Een eerdere zwangerschap heeft problemen gegeven.
  • Er zijn aandoeningen ontstaan tijdens de zwangerschap.

 

Medische indicatie en uw zorgverzekering

Een medische indicatie is uitsluitend bedoeld om u toegang te verlenen tot bepaalde zorg. Sommige mensen zijn bang dat het hebben van een medische indicatie gevolgen kan hebben voor hun basisverzekering. Een zorgverzekeraar mag echter nooit discrimineren op ziektes of aandoeningen en moet alle personen, gezond of ongezond, accepteren en dezelfde premie bieden. Dit geldt echter niet voor aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Voor een aanvullende verzekering kan een zorgverzekeraar extra acceptatievragen stellen.


 

Meest voorkomende medische indacties

Voor een complete vergoeding van een aantal behandelingen heeft u een medische indicatie nodig. Deze krijgt u niet zomaar. Wilt u weten wanneer u in aanmerking komt voor een medische indicatie in deze specifieke gevallen? Wij lichten het graag toe op onze vergoedingen pagina’s. Hieronder vindt u de behandelingen met de meeste vragen rondom de medische indicatie.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage