Contact
Mijn UnitedConsumers

Medische indicatie: wanneer krijg ik een medische indicatie?

Een medische indicatie komt voor bij bepaalde zorg vanuit de basisverzekering. Maar, wat is de betekenis van een medische indicatie en wanneer krijg je een medische indicatie of heb je er een nodig?

medische indicatie


 

Wat is een medische indicatie?

De basisverzekering vergoedt de meeste vormen van urgente zorg. Daarnaast zijn er vormen van niet urgente zorg die de zorgverzekering ook vergoedt. Denk hierbij aan plastische chirurgie of bevallen in het ziekenhuis. Deze behandelingen worden echter alleen volledig vergoed wanneer deze medisch noodzakelijk zijn. Wanneer deze zorg noodzakelijk is, krijg je hier een medische indicatie voor.

Een medische indicatie is een bewijs dat je huisarts of medisch specialist afgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat je bepaalde medische hulp nodig hebt. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat je een hogere vergoeding voor jouw behandeling krijgt. Dit is echter afhankelijk van de behandeling en de standaard vergoeding uit de basisverzekering of aanvullende verzekering.


 

Medische indicatie en je zorgverzekering

Een medische indicatie is uitsluitend bedoeld om jou toegang te verlenen tot bepaalde zorg. Sommige mensen zijn bang dat het hebben van een medische indicatie gevolgen kan hebben voor hun basisverzekering. Een zorgverzekeraar mag echter nooit discrimineren op ziektes of aandoeningen en moet alle personen, gezond of ongezond, accepteren en dezelfde premie bieden.


 

Wanneer krijg ik een medische indicatie?

Je krijgt een medische indicatie wanneer jouw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling. Je kunt ook een medische indicatie krijgen indien je bijvoorbeeld ernstige brandwonden hebt opgelopen en een behandeling bij de plastisch chirurg nodig hebt.


 

Voor welke zorg geldt een medische indicatie?

Een medische indicatie kan onder andere nodig zijn voor:


 

Medische indicatie zwangerschap 

In sommige gevallen krijg je een medische indicatie voor zwangerschap. Als tijdens je zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, kom je onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie krijg je bijvoorbeeld wanneer je eerder een keizersnede hebt gehad, er aandoeningen zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, bij morbide obesitas tijdens de zwangerschap of wanneer je een ziekte of aandoening hebt. Bij een medische indicatie voor zwangerschap worden de NIPT-test, vlokkentest, combinatietest, vruchtwaterpunctie en een bevalling in het ziekenhuis vergoed.


 

Medische indicatie griepprik

Voor iedereen boven de 60 jaar is de griepprik gratis. Zij krijgen ieder jaar automatisch een oproep om de griepprik te gaan halen. Voor mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie is de griepprik ook gratis. Dit zijn personen met een chronische medische aandoening, zoals longziekten of hartproblemen.

Ben je onder de 60 jaar en heb je geen medische indicatie? Dan kun je ook de griepprik gaan halen. Je betaalt hier dan wel kosten voor.


 

Medische indicatie bevalling

Als tijdens je zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, kom je onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie bevalling komt vaak voor in de volgende gevallen:

  • Je hebt een ziekte of aandoening.
  • Je hebt eerder een keizersnede gehad.
  • Er zijn problemen gedurende de bevalling.
  • Een eerdere zwangerschap heeft problemen gegeven.
  • Er zijn aandoeningen ontstaan tijdens de zwangerschap.

 

Meest voorkomende medische indicaties

Voor een complete vergoeding van een aantal behandelingen heb je een medische indicatie nodig. Deze krijg je niet zomaar. Wil je weten wanneer je in aanmerking komt voor een medische indicatie in deze specifieke gevallen? Wij lichten het graag toe op onze vergoedingen pagina’s. Hieronder vind je de behandelingen met de meeste vragen rondom de medische indicatie.


Vergoeding medische indicatie

Als je zorg of een behandeling nodig hebt waar een medische indicatie voor nodig is, zal je arts of specialist deze aan je verstrekken. Indien je een medische indicatie hebt, worden de zorgkosten 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Let wel op dat je in veel gevallen ook eigen risico betaalt.

Bekijk alle vergoedingen


Ook interessant
 

jongeren zorgverzekering

Wat wordt er uit de basisverzekering vergoed?

> Lees meer

 

Energie besparen in de zomer

Waarom heb ik een zorgverzekering nodig?

> Lees meer

 

soorten zv

Soorten zorgverzekeringen uitgelegd

> Lees meer

 

Blog homepage