Contact
Mijn UnitedConsumers

Energiekosten berekenen: uw kosten voor energie berekenen

Uw energiekosten zo laag mogelijk houden is wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor een dagje weg of een cadeautje voor uzelf. Daarom is het slim om regelmatig uw energiekosten te berekenen.

Energiekosten berekenen is zo gepiept. Binnen 1 minuut ontvangt u uw persoonlijke aanbod en kunt u direct starten met besparen op uw energiekosten. 

Bereken mijn energiekosten

energiekosten berekenen

Energiekosten berekenen met energieverbruik

Uw energiekosten berekenen doet u op basis van uw energieverbruik. Het energieverbruik bepaalt namelijk deels de hoogte van de variabele leveringskosten op uw energierekening. Naast de variabele energiekosten betaalt u ook altijd vaste leveringskosten en overheidsheffingen.

Energiekosten berekenen formule

U kunt met deze gegevens eenvoudig zelf uw energiekosten berekenen. Dit berekent u met deze 2 stappen:

Stap 1: stroomkosten en gaskosten berekenen.

 • Stroomkosten = stroomverbruik (kWh) x (stroomtarief (per kWh) + variabele leveringskosten stroom (per kWh)).
 • Gaskosten = gasverbruik (m3x (gastarief (per m3+ variabele leveringskosten gas (per m3)).

Stap 2: totale energiekosten berekenen.

Is het energiekosten berekenen gelukt? De volgende manier is nóg eenvoudiger: vul uw gegevens in, en wij doen de berekening voor u! Benieuwd wat uw energiekosten zijn?

Mijn energiekosten berekenen


Energie berekenen zonder energieverbruik

Als u uw energieverbruik niet weet, helpen wij u dit in te schatten op basis van uw woonsituatie. Namelijk op basis van het type woning waarin u woont, met hoeveel mensen u samenwoont en of u zonnepanelen heeft. Zo kunt u toch uw energiekosten berekenen:

woonplaats kosten autoverzekering  Stap 1: Soort woning

Het type woning heeft met name invloed op uw gasverbruik. Kies daarom in welk type woning u woont: appartement, tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1 kap of vrijstaand.

huishoudgrootte  Stap 2: Huishoudgrootte

Uw huishoudgrootte bepaalt in grote mate uw stroomverbruik. Ook het gasverbruik hangt af van het aantal personen. Selecteer met hoeveel personen u samenwoont, dan kunnen wij uw verbruik inschatten.

stroomtarief  Stap 3: Stroomtarief

Kies of u een enkel- of dubbeltarief wilt ontvangen. Als u een dubbele of slimme meter heeft, kiest u een dubbeltarief. In daluren betaalt u dan een lager tarief en in piekuren een hoger tarief. Bij een enkeltarief betaalt u altijd hetzelfde tarief. 

zonnepanelen  Stap 4: Zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Dan kan dit de berekening van uw energiekosten beïnvloeden. Daarom vragen wij bij de schatting van uw energieverbruik altijd of u zonnepanelen heeft.

energiekosten berekenen  Stap 5: Uw aanbod

U heeft uw energiekosten berekend! Nu ontvangt u direct een persoonlijk aanbod. Hierin worden uw energiekosten per maand weergegeven.


Energie berekenen 
via UnitedConsumers

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Vaste tarieven onder het prijsplafond
 • Voordelige energietarieven berekenen
   


Gas en licht berekenen

Energiekosten bestaan, naast gas- en stroomkosten, ook uit netwerk- en transportkosten, meterkosten en belastingen. Als u uw kosten voor gas en licht gaat berekenen, is het slim om met deze kosten rekening te houden. 

Stroomkosten berekenen

U kunt uw kosten voor elektriciteit berekenen op basis van uw stroomverbruik. Hierbij gaat u uit van uw huishoudgrootte.

> Stroomverbruik berekenen

 

Gas berekenen

U kunt uw gaskosten berekenen op basis van uw gasverbruik. Hierbij gaat u uit van het type woning waar u in woont.

> Gasverbruik berekenen

 

Opbouw van de energiekosten

De energiekosten bestaan uit vaste leveringskosten, variabele leveringskosten en overheidsheffingen. 

> Uitleg energiekosten


Gemiddelde energiekosten

U heeft gas vaak nodig om uw huis te verwarmen, en stroom om uw favoriete apparaat te gebruiken. Hoeveel energie u verbruikt, is afhankelijk van het type woning waarin u woont en het aantal personen in uw huishouden. U kunt uw gemiddelde energiekosten berekenen met behulp van onze handige tool.


Voordelig energie berekenen
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang € 120,00 extra korting
 • 1 jaar lang zekerheid
   

Energiekosten berekenen


Postcode
Huisnummer
 

Veelgestelde vragen over energiekosten berekenen

Ja, dat kan. Bij ons kunt u uw energiekosten berekenen op basis van een gemiddeld verbruik. U vult in dit geval uw huishoudgrootte en type woning in. Wij zullen vervolgens een inschatting maken van uw energieverbruik. Vervolgens krijgt u een persoonlijk aanbod waarin uw energiekosten zijn berekend.

Liever zelf uw energieverbruik berekenen? Dat kan. Met onze handige tool krijgt u direct een inschatting van uw gemiddeld energieverbruik.

Energiekosten berekenen

Ja, dat kan zeker! Heeft u net een nieuwe woning, of gaat u binnenkort verhuizen? Dan is het belangrijk om uw energiecontract op tijd af te sluiten. Als u het adres al weet van uw nieuwe woning, dan kunt u eenvoudig uw energiekosten berekenen en een energiecontract afsluiten.

Ik wil mijn energiekosten berekenen

Uw termijnbedrag baseren wij het eerste contractjaar op het door u doorgegeven energieverbruik. Verwacht u meer of minder energie te verbruiken? Dan kunt u het termijnbedrag altijd aanpassen. U kunt er dus voor kiezen om uw maandelijkse energiekosten te verlagen. Doe dit enkel als u verwacht minder energie te verbruiken, zodat u niet verrast wordt met onverwachte kosten op uw jaarrekening.

Gas en licht berekenen

Naast het kiezen voor lage energietarieven is het altijd verstandig om op uw energieverbruik te letten. Zo houdt u uw energiekosten laag en bespaart u dus op uw vaste lasten.

> Bekijk onze tips

Heeft u voordelig stroom en/of gas via UnitedConsumers? Dan heeft u in de Mijn UnitedConsumers omgeving direct toegang tot de energieverbruiksmanager app. Hier ontvangt u maandelijks een overzicht van uw energieverbruik. Zo weet u precies wat uw energiekosten zijn. Bovendien ontvangt u elke maand tips om nóg meer energie te besparen.

Energie berekenen

> Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 15-8-2023 |

dirk expert energie


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!