Contact
Mijn UnitedConsumers

Vast of variabel energietarief 2023

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maakt u de keuze uit een vast of variabel tarief voor energie. Een variabel energietarief is niet hetzelfde als een vast energietarief. Wat is het verschil tussen een vast en variabel energietarief? 

Vast energietarief

Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het contract. De prijzen liggen vast en u betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m³ gas. U weet dus waar u aan toe bent en hoeft u verder niet meer druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen.

Voor- en nadelen vast energietarief

Het nadeel van een vast energietarief is dat u op deze manier niet kunt profiteren van een prijsdaling. Bij een variabel energietarief kunt u wel profiteren van een prijsdaling. Aan de andere kant bent u, met een vast energietarief, wel beschermd tegen prijsstijgingen. Zo weet u waar u aan toe bent!

Goed om te weten: door de ontwikkeling van de energieprijzen bieden wij momenteel geen contracten met vaste tarieven aan.


 

Variabel energietarief

Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd van uw energiecontract veranderen. De wijziging van het variabel energietarief vindt twee keer per jaar plaats: op 1 januari en op 1 juli. Op deze momenten kan uw variabele energietarief dus stijgen of dalen.

Voor- en nadelen variabel energietarief

Met een variabel energietarief heeft u minder zekerheid over het tarief dat u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Als de prijzen stijgen, dan stijgt uw variabele energietarief automatisch mee. Dalen de energieprijzen? Dan profiteert u automatisch ook van lagere variabele energieprijzen.

 

Variabel energietariefvan UnitedConsumers

  • 100% Nederlandse windenergie
  • Variabele, voordelige energietarieven
  • Flexibel energiecontract: maandelijks opzegbaar
 


 

Vaste en variabele kosten energierekening

Alleen in het geval van de leveringskosten is het mogelijk om te kiezen voor een vast of variabel energietarief. De andere kosten die op de energierekening vermeld staan, zoals de energiebelasting, vaste leveringskosten, ODE, het capaciteitstarief en de netwerkkosten, zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaalt u een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netbeheerder.

> Energierekening uitgelegd


Heb ik een vast of variabel energietarief?

Of u een vast of variabel tarief voor energie heeft, vindt u terug in uw leveringsovereenkomst. Naast het vast of variabel energietarief, ziet u ook tot wanneer uw energiecontract loopt. U bekijkt uw leveringstarieven in Mijn UnitedConsumers.

Naar mijn tarieven

Terug naar boven