Contact
Mijn UnitedConsumers

Vast of variabel energietarief 2023

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maakt u de keuze uit een vast of variabel tarief voor energie. Een variabel energiecontract is niet hetzelfde als een vast contract. Wat is het verschil tussen vaste en variabele energieprijzen? 

Vast energietarief

Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het energiecontract. De prijzen liggen vast en u betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m³ gas. U weet dus waar u aan toe bent en hoeft u verder niet meer druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen.

Het nadeel van een vast energiecontract is dat u op deze manier niet kunt profiteren van een prijsdaling. Bij een variabel contract kunt u dit wel. Aan de andere kant bent u, met een vast energietarief, wel beschermd tegen prijsstijgingen. Zo weet u waar u aan toe bent!

1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom
 • Ontvang € 120,00 korting
 • 1 jaar lang zekerheid
   
Postcode
Huisnr.
 

 

Variabel energietarief

Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd van uw energiecontract veranderen. De wijziging van het variabel energietarief kan vier keer per jaar plaatsvinden: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten kan uw variabele energietarief dus stijgen of dalen.

Met een variabel energietarief heeft u minder zekerheid over het tarief dat u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Als de prijzen stijgen, dan stijgt uw variabele tarief automatisch mee. Dalen de energieprijzen? Dan profiteert u automatisch ook van lagere variabele energieprijzen.


 

Leveringskosten energie vast of variabel

Uw keuze voor een vast of variabel energietarief heeft alleen invloed op de leveringskosten. De andere kosten die op de energierekening vermeld staan, zoals de energiebelasting, vaste leveringskosten, ODE, het capaciteitstarief en de netwerkkosten, zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaalt u een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netbeheerder.

> Energierekening uitgelegd


 

Vast of variabel energiecontract kiezen?

Of u goedkoper uit bent met een vast of variabel tarief, hangt af van de ontwikkeling van energieprijzen. Een vast contract geeft u meer zekerheid, een variabel contract geeft u meer flexibiliteit om over te stappen. Een variabel contract is namelijk maandelijks opzegbaar, zonder opzegvergoeding

Momenteel liggen de vaste en variabele energieprijzen niet ver uit elkaar. Daarom is het in veel gevallen voordelig om te kiezen voor een vast contract. Bij veel energieleveranciers krijgt u namelijk een aantrekkelijke welkomstbonus als u een vast energiecontract afsluit. 


dirk expert energie

bespaartip energie Advies van onze expert

"Als u kiest voor een vast contract, krijgt u een jaar lang zeker niet te maken met stijgende prijzen. Dus: wie zekerheid wil, kiest het best een vast energiecontract. Kies juist een variabel contract als u flexibel wil zijn om over te stappen."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Vast of variabel: de voor- en nadelen

De ideale keuze voor u hangt af van uw voorkeuren. Kiest u voor zekerheid of wilt u kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen? We zetten de voor- en nadelen van een vast of variabel tarief op een rij:

Soort contract Voordelen Nadelen
Vast contract
 • Zekerheid: uw energieprijzen veranderen niet tijdens de looptijd van uw contract.
 • U heeft geen last van prijsstijgingen.
 • Vaak ontvangt u een aantrekkelijke welkomstkorting.
 • Als energieprijzen dalen, daalt uw vast tarief niet mee.
 • U kunt niet zomaar opzeggen. Stapt u tussentijds over, dan betaalt u mogelijk een opzegboete.
Variabel contract
 • Als energieprijzen dalen, daalt uw variabel tarief mee. 
 • U kunt op elk moment kosteloos opzeggen, met een opzegtermijn van één maand.
 • Als energieprijzen stijgen, stijgt uw variabele tarief automatisch ook.
 • U ontvangt geen extra (welkomst)korting.

Heb ik een vast of variabel energietarief?

Of u een vast of variabel tarief voor energie heeft, vindt u terug in uw leveringsovereenkomst. Naast het vast of variabel energietarief, ziet u ook tot wanneer uw energiecontract loopt. U bekijkt uw leveringstarieven in Mijn UnitedConsumers.

Naar mijn tarieven