Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maakt u de keuze uit een vast of variabel tarief voor energie. Een variabel energiecontract is niet hetzelfde als een vast contract. Wat is het verschil tussen vaste en variabele energieprijzen?
Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het energiecontract. De prijzen liggen vast en u betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m³ gas. U weet dus waar u aan toe bent en hoeft u verder niet meer druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen.
Het nadeel van een vast energiecontract is dat u op deze manier niet kunt profiteren van een prijsdaling. Bij een variabel contract kunt u dit wel. Aan de andere kant bent u, met een vast energietarief, wel beschermd tegen prijsstijgingen. Zo weet u waar u aan toe bent!
Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven onder het prijsplafond. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!
Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd van uw energiecontract veranderen. De wijziging van het variabel energietarief kan vier keer per jaar plaatsvinden: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten kan uw variabele energietarief dus stijgen of dalen.
Met een variabel energietarief heeft u minder zekerheid over het tarief dat u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Als de prijzen stijgen, dan stijgt uw variabele tarief automatisch mee. Dalen de energieprijzen? Dan profiteert u automatisch ook van lagere variabele energieprijzen.
Uw keuze voor een vast of variabel energietarief heeft alleen invloed op de leveringskosten. De andere kosten die op de energierekening vermeld staan, zoals de energiebelasting, vaste leveringskosten, ODE, het capaciteitstarief en de netwerkkosten, zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaalt u een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netbeheerder.
Of u goedkoper uit bent met een vast of variabel tarief, hangt af van de ontwikkeling van energieprijzen. Een vast contract geeft u meer zekerheid, een variabel contract geeft u meer flexibiliteit om over te stappen. Een variabel contract is namelijk maandelijks opzegbaar, zonder opzegvergoeding.
Momenteel liggen de vaste en variabele energieprijzen niet ver uit elkaar. Daarom is het in veel gevallen voordelig om te kiezen voor een vast contract. Bij veel energieleveranciers krijgt u namelijk een aantrekkelijke welkomstbonus als u een vast energiecontract afsluit.
"Als u kiest voor een vast contract, krijgt u een jaar lang zeker niet te maken met stijgende prijzen. Dus: wie zekerheid wil, kiest het best een vast energiecontract. Kies juist een variabel contract als u flexibel wil zijn om over te stappen."
Dirk Mutsaers - Expert energie
De ideale keuze voor u hangt af van uw voorkeuren. Kiest u voor zekerheid of wilt u kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen? We zetten de voor- en nadelen van een vast of variabel tarief op een rij:
Soort contract | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Vast contract |
|
|
Variabel contract |
|
|
Of u een vast of variabel tarief voor energie heeft, vindt u terug in uw leveringsovereenkomst. Naast het vast of variabel energietarief, ziet u ook tot wanneer uw energiecontract loopt. U bekijkt uw leveringstarieven in Mijn UnitedConsumers.