Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Vast of variabel tarief

Bij het afsluiten van een energiecontract heeft u de keuze uit een vast of een variabel energietarief. Voor beide mogelijkheden valt iets te zeggen, maar andersom geldt dat natuurlijk ook: een vast en variabel energietarief heeft ook ieder hun nadelen. Wat deze tariefvormen precies inhouden, leest u op deze pagina.

Wilt u weten wat het beste bij u past: een vast of een variabel tarief van energie? In onderstaande video helpen wij u met de keuze voor het energiecontract dat het beste bij u past.

 

Variabel energietarief

Variabele energieprijzen betekent dat het tarief voor uw energie tijdens de looptijd van het contract kan veranderen. Zo kan het variabel energietarief verlaagd, maar ook verhoogd worden. Deze wijziging van de energieprijzen vindt twee keer per jaar plaats: op 1 januari en op 1 juli. Als de verwachting is dat de energietarieven in de komende jaren gaan dalen, kan het interessant zijn om voor variabele energietarief te kiezen.


Vast energietarief

Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het contract. De prijzen liggen vast en u betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m3 gas. U weet dus waar u aan toe bent en hoeft u verder niet meer druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen. Het nadeel is dat u op deze manier niet kunt profiteren van een prijsdaling. Aan de andere kant bent u wel beschermd tegen prijsstijgingen.


Vaste en variabele kosten

Alleen in het geval van de leveringskosten is het mogelijk om te kiezen voor een vast of variabel tarief. De andere kosten die op de energierekening vermeld staan, zoals de energiebelasting, vaste leveringskosten, ODE en de netwerkkosten, zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaalt u een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netwerkbeheerder.

Energierekening uitgelegd


Contractduur

U sluit uw energiecontract voor een bepaalde periode af. Bij de meeste energieleveranciers is dit 1 jaar of 3 jaar. Neem dit dan ook mee in uw keuze voor een variabel of een vast tarief. UnitedConsumers maakt het bovendien extra interessant om voor een driejarig contract te kiezen, want dan ontvangt u een extra korting in de vorm van een welkomstbonus. In combinatie met onze lage tarieven wordt dit wel heel voordelig.

Bereken uw energietarief