Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Btw teruggave zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen is afgeschaft. Maar om duurzame maatregelen te stimuleren, is tegenwoordig een btw teruggave van zonnepanelen mogelijk! Maar hoe krijgt u de btw terug op zonnepanelen? En aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Btw teruggave zonnepanelen

 

Zonnepanelen btw teruggave

De subsidie op zonnepanelen is al enige tijd geleden afgeschaft. Maar toch blijft het mogelijk om een deel van de zonnepanelen terug te vragen, namelijk in de vorm van een btw teruggave. Maar hoe kunt u als particulier de btw terugvragen op uw zonnepanelen?

Wanneer u zonnepanelen koopt, wekt u uw eigen groene stroom op. Eigenlijk bent u op dat moment een klein, zelfstandig energiebedrijfje. Zodoende kunt u via de Belastingdienst een btw-teruggave krijgen voor de aanschaf van uw zonnepanelen! 


 

Teruggave btw zonnepanelen: de voorwaarden

Voordat we dieper ingaan op hoe u de btw van uw zonnepanelen kunt terugvragen, is het belangrijk dat u controleert of u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De factuur én de energierekening moeten op dezelfde naam staan.
 • De regels op deze pagina gelden voor particulieren, niet voor zzp'ers of ondernemers
 • De btw-aangifte dient gedaan te worden binnen 6 maanden na het kalenderjaar waarin u de zonnepanelen heeft gekocht. 

Btw teruggave zonnepanelen als dakbedekking?

Naast dat u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is het voor de Belastingdienst belangrijk om te weten welke functie de zonnepanelen hebben. Heeft u zonnepanelen die ook dienen als dakbedekking, zoals zonnepannen? Dan zou u volgens de Belastingdienst slechts 1/3 van de btw kunnen terugvragen. Heeft u zonnepanelen die enkel bedoeld zijn om stroom op te wekken? Dan kunt u de volledige btw terugvragen.


 

Btw teruggave zonnepanelen 2020

Voorheen was het mogelijk om de btw van zonnepanelen - onbeperkt - met terugwerkende kracht aan te vragen. Vanaf januari 2019 geldt er een nieuwe regeling, namelijk: binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin u de zonnepanelen kocht, kunt u de btw-teruggave van zonnepanelen regelen. Dit zorgt voor het volgende overzicht:

 • Btw teruggave zonnepanelen 2020: tot 1 juli 2021.
 • Btw teruggave zonnepanelen 2019: tot 1 juli 2020.
 • Btw teruggave zonnepanelen 2018: tot 1 juli 2019.

 

Btw teruggave zonnepanelen aanvragen

Btw terugvragen van uw zonnepanelen, hoe doet u dat? Nou, dat gaat eigenlijk vrij simpel. Volgens Milieucentraal volgt u de volgende stappen:

Stap 1: Opgaaf zonnepaneelhouders

Op de website van de Belastingdienst vult u het formulier teruggave btw zonnepanelen, ofwel Opgaaf zonnepaneelhouders in. Dit doet u als volgt: 

 1. Gegevens zonnepaneelhouder: uw persoonlijke gegevens en het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst.
 2. Gegevens voor de btw: het adres voor de btw (kan hetzelfde adres zijn) en of u mee wilt doen aan KOR. vraagteken
 3. Ondertekening: hier ondertekent u het formulier. 

Na ontvangst van het formulier, stuurt de Belastingdienst u binnen 10 werkdagen een brief genaamd: Vaststelling belastingplicht. Hierop staat onder andere uw btw-nummer (omzetbelastingnummer). Daarnaast krijgt u inloggegevens om digitaal aangifte te doen. Heeft u niets ontvangen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de belastingdienst.

Stap 2: Rekeningnummer doorgeven

Ook wanneer uw rekeningnummer al bij de Belastingdienst bekend is, door bijvoorbeeld toeslagen of inkomstenbelasting, moet u nogmaals uw rekeningnummer doorgeven waar u de btw op uitbetaald wilt hebben. Dit kunt u online doen.

Stap 3: Belastingaangifte doen

Vervolgens doet u online - of in sommige gevallen via een papieren formulier - belastingaangifte. Om aangifte te doen, heeft u de factuur van de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen en het maximale vermogen in WattPiek nodig. U dient namelijk btw te betalen over de opgewekte stroom in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen, ook wel forfait genoemd. In de aangifte hoeft u enkel rubriek 1 en 5 in te vullen:

 • Bij 1a vult u bij 'omzetbelasting' het forfait in. 
 • Bij 5a vult u nogmaals het forfait in - mits het nog niet is ingevuld.
 • Bij 5b vult u in hoeveel btw u heeft betaald - te vinden op de factuur.
 • Bij rubriek 5c en 5e vult u het verschil in tussen de btw en het forfait. 5d laat u leeg!

Hieronder ziet u een tabel over het opwekvermogen en forfait (omzetbelasting) van niet-geïntegreerde zonnepanelen:

Opwekvermogen WattPiek Forfait
0 - 1000 € 20,-
1001 - 2000 € 40,-
2001 - 3000 € 60,-
3001 - 4000 € 80,-
4001 - 5000 € 100,-
5001 - 6000 € 120,-
6001 - 7000 € 140,-
7001 - 8000 € 160,-
8001 - 9000 € 180,-
9001 - 10000 € 200,-
Bron: Belastingdienst

Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven