Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonnepanelen werking: hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is niet bij iedereen bekend, terwijl de meeste mensen wel weten dat zonnepanelen duurzame energie opwekken. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen banner

 

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is vrij simpel: het licht van de zon wordt opgevangen door zonnecellen en die zetten het zonlicht om in energie. Een zonnepaneel bestaat grofweg uit twee grote onderdelen:

  • De zonnecel.
  • De omvormer.

 

Werking zonnecel

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen en de werking van een zonnecel is simpel. Een zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal, bijvoorbeeld silicum, dat stroom geleid bij zonlicht. Zodra er zonlicht valt op de zonnecel, ontstaat er elektrische stroom. Dit wordt ook wel gelijkstroom genoemd.


 

Werking omvormer zonnepanelen

Nadat de zonnecel het zonlicht omgezet heeft in gelijkstroom, wordt de omvormer van het zonnepaneel aan het werk gezet.

De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnecel om in wisselstroom. Dit is het soort stroom dat direct klaar is voor gebruik óf teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. De werking van de omvormer van zonnepanelen is dus enorm belangrijk! 


 

Werking zonnepanelen en een slimme meter

De meeste mensen zullen een slimme meter in huis hebben. Een slimme meter is handig, want de slimme meter houdt precies bij hoeveel stroom u zelf opwekt en teruglevert aan het net. Hier hoeft u dus niets voor te doen.

U kunt hier zelfs een energieverbruiksmanager aan koppelen voor een nóg gedetailleerder inzicht in de productie en uw verbruik. 


 

Werking zonnecollector: het verwarmen van water

Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte. Deze installatie bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat in huis op het dak.

Zodra de zonnecollector zonlicht opvangt, wordt een speciale vloeistof in de zonnecollector tot wel 90 graden opgewarmd.

Middels buizen wordt de opgewarmde vloeistof vervolgens naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater. Het water wordt vervolgens verwarmd en is direct klaar voor gebruik!


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage