Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoe werken zonnepanelen? Dat zit zo!

Hoe werken zonnepanelen? Dat is een hele goede vraag. De werking van zonnepanelen is namelijk niet bij iedereen bekend. Dat zonnepanelen duurzame energie opwekken, is wel bekend. Maar hoe zit het met de werking van een zonnecel? Wij vertellen u alles over de werking van zonnepanelen. 

Zonnepanelen banner

 

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is vrij simpel: het licht van de zon wordt opgevangen door zonnecellen en die zetten het zonlicht om in energie. Maar om exact te weten hoe zonnepanelen werken, is het allereerst belangrijk om de volgende twee grote onderdelen uit te leggen: 


 

Werking zonnecel

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. De werking van een zonnecel is vrij ingewikkeld. Zodra er lichtdeeltjes op de zonnecel stralen, ontstaat er elektrische stroom. Dit wordt ook wel het fotovoltaïsche proces genoemd. De werking van een zonnecel, of eigenlijk het effect van elektriciteit opwekken middels zonlicht werd in 1839 ontdekt door Edmond Becquerel.

Werking zonnecel simpel uitgelegd

De werking van een zonnecel is een vrij ingewikkeld proces! Een zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal genaamd silicum, dat ook wel halfgeleidermateriaal wordt genoemd. Dit materiaal heeft in vergelijking met andere metalen weinig beweeglijke elektronen.

Zonlicht wordt geabsorbeerd door de zonnecel, waardoor er simpelgezegd elektronen vrij komen en die naar vrije plekken bewegen. Het verplaatsen van elektronen veroorzaakt spanning, wat vervolgens via het zonnepaneel als elektriciteit (gelijkstroom) afgevoerd kan worden naar de omvormer.  


 

Werking omvormer zonnepanelen

Nadat de zonnecel het zonlicht omgezet heeft in gelijkstroom, wordt de omvormer van het zonnepaneel aan het werk gezet. De werking van een omvormer voor zonnepanelen gaat als volgt: de omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnecel om in wisselstroom. Dit is het soort stroom dat direct klaar is voor gebruik óf teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. De werking van een omvormer voor zonnepanelen is dus enorm belangrijk! 



 

Werking slimme meter en zonnepanelen

De meeste mensen zullen een slimme meter in huis hebben. Een slimme meter is handig, want de slimme meter houdt precies bij hoeveel stroom u zelf opwekt en teruglevert aan het net. Hier hoeft u dus niets voor te doen. U kunt hier zelfs een energieverbruiksmanager aan koppelen voor een nóg gedetailleerder inzicht in de productie en uw verbruik. 


 

Werking zonnecollector: het verwarmen van water

Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte. Deze installatie bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat in huis op het dak. De werking van zonnepanelen en zonnecollectoren is vergelijkbaar, omdat beide systemen zonlicht omzetten in energie.

Zodra de zonnecollector zonlicht opvangt, wordt een speciale vloeistof in de zonnecollector tot wel 90 graden opgewarmd. Middels buizen wordt de opgewarmde vloeistof vervolgens naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater. Het water wordt vervolgens verwarmd en is direct klaar voor gebruik!


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Waar op letten bij aanschaf zonnepanelen?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waar leveren zonnepanelen het meeste op?

> Lees meer

 

zonnepanelen dak

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage