Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Hoe werken zonnepanelen? Dat zit zo!

Hoe werken zonnepanelen? Dat is een hele goede vraag. De werking van zonnepanelen is namelijk niet bij iedereen bekend. Dat zonnepanelen duurzame energie opwekken, is wel bekend. Maar hoe zit het met de werking van een zonnecel? Wij vertellen u alles over de werking van zonnepanelen. 

Zonnepanelen banner

 

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen is vrij simpel: het licht van de zon wordt opgevangen door zonnecellen en die zetten het zonlicht om in energie. Maar om de exacte werking van zonnepanelen te weten, is het allereerst belangrijk om de volgende twee grote onderdelen uit te leggen: 


 

Werking zonnecel

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. De werking van een zonnecel is vrij ingewikkeld. Feitelijk is het zo dat zodra er lichtdeeltjes op de zonnecel stralen, er elektrische stroom ontstaat. Dit wordt ook wel het fotovoltaïsche proces genoemd. De werking van een zonnecel, of eigenlijk het effect van elektriciteit opwekken middels zonlicht werd in 1839 ontdekt door Edmond Becquerel.

Werking zonnecel simpel uitgelegd

De werking van een zonnecel is een vrij ingewikkeld proces! Een zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal genaamd silicum, dat ook wel halfgeleidermateriaal wordt genoemd. Dit materiaal heeft in vergelijking met andere metalen weinig beweeglijke elektronen.

Zonlicht wordt geabsorbeerd door de zonnecel, waardoor er simpelgezegd elektronen vrij komen en die naar vrije plekken bewegen. Het verplaatsen van elektronen veroorzaakt spanning, wat vervolgens via het zonnepaneel als elektriciteit (gelijkstroom) afgevoerd kan worden naar de omvormer.  


 

Werking zonnepanelen omvormer 

Nadat de zonnecel het zonlicht omgezet heeft in gelijkstroom, wordt de omvormer van het zonnepaneel aan het werk gezet. De omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnecel om in wisselstroom. Dit is het soort stroom dat direct klaar is voor gebruik óf teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. De werking van de omvormer van zonnepanelen is dus enorm belangrijk! 


 

Werking zonnepanelen en een slimme meter

De meeste mensen zullen een slimme meter in huis hebben. Een slimme meter is handig, want de slimme meter houdt precies bij hoeveel stroom u zelf opwekt en teruglevert aan het net. Hier hoeft u dus niets voor te doen. U kunt hier zelfs een energieverbruiksmanager aan koppelen voor een nóg gedetailleerder inzicht in de productie en uw verbruik. 


 

Werking zonnecollector: het verwarmen van water

Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte. Deze installatie bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat in huis op het dak. De werking van zonnepanelen en zonnecollectoren is vergelijkbaar, omdat beide systemen zonlicht omzetten in energie.

Zodra de zonnecollector zonlicht opvangt, wordt een speciale vloeistof in de zonnecollector tot wel 90 graden opgewarmd. Middels buizen wordt de opgewarmde vloeistof vervolgens naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater. Het water wordt vervolgens verwarmd en is direct klaar voor gebruik!


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven