Contact
Mijn UnitedConsumers

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? En hoe zit het met zonnepanelen op een plat dak? Het aantal zonnepanelen berekenen is vrij makkelijk! Wij bespreken samen met u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft! 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

 

Hoeveel zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet goedkoop, en daarom is het verstandig dat u zich van tevoren goed inleest in wat zonnepanelen kosten en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Bovendien is te veel zonnepanelen aanschaffen ook helemaal niet voordelig. Want wekt u te veel energie op en moet u meer terugleveren aan het net dan u bij uw energieleverancier afneemt? Dan is het teruglevertarief minder gunstig.

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, berekent u op basis van drie factoren, namelijk:

  • Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van uw stroomverbruik. 
  • Wilt u zonnepanelen op een plat dak, of heeft uw woning een schuin dak?
  • Hoeveel zonnepanelen is tevens afhankelijk van het vermogen van de door u gekozen zonnepanelen.

 

Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op uw plat dak? Dat kan zeker! Alleen gelden hiervoor wel nét iets andere regels dan voor een schuin dak. Want het fijne aan een schuin dak is dat de zonnepanelen ieder al gericht staan naar de zon. Zonnepanelen op een plat dak dienen vaak in een bepaalde hellingshoek geplaatst te worden, zodat de zonnepanelen naar de zon gericht staan.

Ook is het belangrijk dat ze iets verder uit elkaar liggen, zodat ze geen schaduw over elkaar veroorzaken. Dit zou namelijk betekenen dat u door uw eigen zonnepanelen minder energie opwerkt. Door deze verschillende factoren kan het daarom verschillen hoeveel zonnepanelen u op een plat dak of schuin dak nodig heeft.


 

Hoeveel zonnepanelen op basis stroomverbruik

Het aantal zonnepanelen kunt u berekenen door uw jaarverbruik te vermenigvuldigen met de omrekenfactor 0,85. Verbruikt u jaarlijks zo'n 4.000 kWh aan stroom? Dan heeft u een installatie nodig van 4.000/0,85 = 4.705 WattPiek. WattPiek is de meeteenheid van het vermogen van een zonnepaneel. Levert één zonnepaneel 260 WattPiek? Dan heeft u 18 zonnepanelen (4.000/0,85 = 4.705/260 = 18) nodig.

In een ideale situatie zou een zonnepaneel van 260 WattPiek ook 260 kWh elektriciteit moeten opleveren. Helaas blijkt dat door weersomstandigheden en schaduw dit in de praktijk vaak niet het geval is. Daarom wordt er gerekend met een omrekenfactor van 0,85. In onderstaand overzicht ziet u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft op basis van het verbruik.

Huishouden Gemiddeld kWh per jaar Aantal zonnepanelen
1 persoon 1.825 kWh 8
2 personen 2.860 kWh 13
3 personen 3.400 kWh 16
4 personen 3.930 kWh 18
5 personen 4.180 kWh 19
Bron gemiddeld verbruik in kWh: Nibud

 

Hoeveel zonnepanelen op plat dak of schuin dak

Maar, hoe weet u hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? De hoeveelheid zonnepanelen hangt af of u zonnepanelen op een plat dak of schuin dak plaatst. U kunt ook kiezen voor zonnepanelen in het dak, of zonnepanelen als dakpannen. Wij leggen aan u uit waar u aan moet denken.

Zonnepanelen plat dak

De beste positie voor zonnepanelen op het plat dak is op het zuiden, met een hellingshoek van 35 graden. Op die manier vangen de zonnepanelen op het plat dak het meeste zonlicht. En hoe meer zonlicht ze opvangen, hoe meer stroom ze opleveren. vraagteken

Door een hogere hellingshoek, en de schaduwval, wordt er voor zonnepanelen op een plat dak meer oppervlakte gerekend. Op een plat dak nemen zonnepanelen zo'n 2,5 m2 per zonnepaneel in beslag.  

Zonnepanelen schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak kunnen op twee manieren gemonteerd worden: op het dak of in het dak. In principe leveren zonnepanelen die bevestigd zijn op het dak meer op dan wanneer zonnepanelen in het dak gemonteerd worden. Door de wind kunnen zonnepanelen in het dak snel afkoelen, en dit heeft een negatief effect op uw stroomopbrengst. 

Afhankelijk van de hellingshoek en de richting, neemt een zonnepaneel op een schuin dak gemiddeld zo'n 1,5 m2 ruimte in beslag. 

Aantal zonnepanelen dakpannen

In plaats van zonnepanelen, kunt u ook kiezen voor zonnepanelen als dakbedekking - oftewel zonnepanelen dakpannen. Het mooiste is om uw hele dak te voorzien van zonnepannen, zodat het één geheel vormt. Want zonnepanelen als dakbedekking ziet er anders uit dan uw normale dakpannen.

Sommigen kiezen echter ervoor om het dak gedeeltelijk te voorzien van zonnepanelen dakpannen, omdat daarvoor de kosten redelijk hoog zijn. Hoeveel zonnepanelen dakpannen u aanschaft, hangt dus af van uw voorkeur, de grootte van uw dak en uw budget. 


 

Vermogen aantal zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten. U kunt zich wel voorstellen dat hoe hoger het vermogen van de zonnepanelen, des te minder zonnepanelen u nodig heeft. Houd wel rekening met het prijskaartje. Zonnepanelen met een hoger vermogen zullen namelijk vanzelfsprekend ook duurder zijn. U doet er daarom goed aan zonnepanelen te vergelijken.

Polykristallijn of monokristallijn zonnepanelen hebben vaak een vermogen van 350 WattPiek. Daarnaast zijn er zogeheten 'hoge kwaliteit zonnepanelen' die tot wel 400 WattPiek vermogen hebben. In Nederland is een zonnepaneel van ongeveer 250 WattPiek vaak de standaard.

Op basis van een jaarverbruik van 4.000 kWh, zou u per vermogen het volgende aantal zonnepanelen nodig hebben:

Jaarverbruik kWh Vermogen zonnepaneel WattPiek Aantal zonnepanelen nodig
4.000 kWh 250 WattPiek 19
4.000 kWh 350 WattPiek 14
4.000 kWh 400 WattPiek 12

Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Waar vindt u de meeste zonuren in Nederland?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zonnepanelen kopen: hier moet u op letten

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage