Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals of u een plat dak heeft en hoeveel kWh u op wilt wekken. Dankzij dit artikel weet u precies hoeveel zonnepanelen u op uw dak laat plaatsen!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

 

Hoeveel zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet goedkoop, en daarom is het verstandig dat u zich van tevoren goed inleest in wat zonnepanelen kosten en hoeveel u er nodig heeft. Het aantal zonnepanelen berekenen doet u op basis van:

  • Hoeveel stroom u verbruikt.
  • Het daktype en hoeveel ruimte uw dak heeft.
  • Wat het vermogen is van de door u gekozen zonnepanelen.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op basis van mijn verbruik?

U berekent het aantal zonnepanelen door uw jaarverbruik te vermenigvuldigen met de omrekenfactor 0,85. Verbruikt u jaarlijks zo'n 4.000 kWh aan stroom? Dan heeft u een installatie nodig van 4.000/0,85 = 4.705 WattPiek. WattPiek is de meeteenheid van het vermogen van een zonnepaneel. Levert één zonnepaneel 260 WattPiek? Dan heeft u 18 zonnepanelen (4.000/0,85 = 4.705/260 = 18) nodig.

In een ideale situatie zou een zonnepaneel van 260 WattPiek ook 260 kWh elektriciteit moeten opleveren. Helaas blijkt dat door weersomstandigheden en schaduw dit in de praktijk vaak niet het geval is. Daarom wordt er gerekend met een omrekenfactor van 0,85. In onderstaand overzicht ziet u het benodigd aantal zonnepanelen op basis van verbruik en zonnepanelen met een vermogen van 260 WattPiek.

Huishouden Gemiddeld kWh per jaar Aantal zonnepanelen
1 persoon 1.825 kWh 8
2 personen 2.860 kWh 13
3 personen 3.400 kWh 16
4 personen 3.930 kWh 18
5 personen 4.180 kWh 19
Bron gemiddeld verbruik: Nibud

 

Hoeveel zonnepanelen op mijn dak?

Maar, hoe weet u hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? Dat hangt af of u zonnepanelen op een plat dak of schuin dak plaatst. U kunt ook kiezen voor zonnepanelen dakpannen. Wij leggen aan u uit waar u aan moet denken.

Hoeveel zonnepanelen plat dak?

De beste positie voor plat dak zonnepanelen is op het zuiden, met een hellingshoek van 35 graden. Op die manier vangen de zonnepanelen het meeste zonlicht. En hoe meer zonlicht ze opvangen, hoe meer stroom ze opleveren. vraagteken

Door een hogere hellingshoek, en de schaduwval, wordt er voor zonnepanelen op een plat dak meer oppervlakte gerekend. Op een plat dak neemt één zonnepaneel zo'n 2,5 m2 in beslag.  

Hoeveel zonnepanelen schuin dak?

Zonnepanelen op een schuin dak kunnen op twee manieren gemonteerd worden: op het dak of in het dak. In principe leveren zonnepanelen die bevestigd zijn op het dak meer op dan wanneer zonnepanelen in het dak gemonteerd worden. Door de wind kunnen zonnepanelen in het dak snel afkoelen, en dit heeft een negatief effect op uw stroomopbrengst. 

Afhankelijk van de hellingshoek en de richting, neemt een zonnepaneel gemiddeld zo'n 1,5 m2 ruimte in beslag. 

Hoeveel zonnepanelen dakpannen?

In plaats van zonnepanelen, kunt u ook kiezen voor zonnepanelen als dakbedekking - oftewel zonnepanelen dakpannen. Het mooiste is om uw hele dak te voorzien van zonnepanelen dakpannen, zodat het één geheel vormt. Want zonnepanelen als dakbedekking ziet er anders uit dan uw normale dakpannen.

Echter kiezen sommigen ervoor om het dak gedeeltelijk te voorzien van zonnepanelen dakpannen, daar de kosten redelijk hoog zijn. Hoeveel zonnepanelen dakpannen u aanschaft, hangt dus af van uw voorkeur, de grootte van uw dak en uw budget. 


 

Aantal zonnepanelen berekenen op basis van vermogen

Zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten. U kunt zich wel voorstellen dat hoe hoger het vermogen van de zonnepanelen, des te minder zonnepanelen u nodig heeft. Houd wel rekening met het prijskaartje. Zonnepanelen met een hoger vermogen zullen namelijk vanzelfsprekend ook duurder zijn.

Polykristallijn of monokristallijn zonnepanelen hebben vaak een vermogen van 350 WattPiek. Daarnaast zijn er zogeheten 'hoge kwaliteit zonnepanelen' die tot wel 400 WattPiek vermogen hebben. Echter is in Nederland een zonnepaneel van rond de 250 WattPiek vaak de standaard.

Op basis van een jaarverbruik van 4.000 kWh, zou u per vermogen het volgende aantal zonnepanelen nodig hebben:

Jaarverbruik kWh Vermogen zonnepaneel WattPiek Aantal zonnepanelen nodig
4.000 kWh 250 WattPiek 19
4.000 kWh 350 WattPiek 14
4.000 kWh 400 WattPiek 12

Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven