Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnepanelen huurhuis

Bij iedere woning met een 'eigen dak' is het in principe mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Maar, een huurwoning is natuurlijk niet van uzelf. Als u op uw huurwoning zonnepanelen wilt, dan zult u dit moeten bespreken met de verhuurder. Wie betaalt en plaatst zonnepanelen op uw huurwoning?

zonnepanelen huurhuis 

zonnepanelen huurhuis

Zonnepanelen huurhuis

Het huren van een woning heeft zijn voordelen en beperkingen. Zo mag u natuurlijk zelf kiezen hoe u uw huurwoning inricht, maar moeten permanente veranderingen aan de woning besproken worden met de verhuurder. Permanente veranderingen mag u namelijk niet zomaar doorvoeren.

Zonnepanelen huurhuis particulier

U moet altijd toestemming aan de verhuurder vragen om zonnepanelen op de huurwoning te plaatsen. U kunt ook aan de verhuurder vragen of hij/zij de zonnepanelen plaatst op de huurwoning.

Zonnepanelen sociale huurwoning

Als u een woning huurt van de woningcorporatie, dan worden zonnepanelen altijd vanuit de woningcorporatie geplaatst. Neem contact op met de woningcorporatie om de mogelijkheden van zonnepanelen op uw huurwoning te bespreken. 

Tip: kijk ook eens of uw woningcorporatie aangesloten is bij stichting Wocozon. Deze stichting neemt het verduurzamingsproject van woningcorporaties uit handen.


 

zonnepanelen huurwoning zelf plaatsen

Zonnepanelen huurwoning zelf plaatsen

Heeft u als particulier huurder schriftelijk toestemming gekregen voor het zelf plaatsen van zonnepanelen op uw huurwoning? Dan zijn de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen op uw huurwoning voor eigen rekening. Voordeel is wel dat u eigenaar van de zonnepanelen bent en er in principe geen huurverhoging in rekening gebracht wordt. U heeft namelijk zelf de investering in zonnepanelen gedaan.

Eigenaar van zonnepanelen 

Als u zelf zonnepanelen koopt, dan bent u de eigenaar van de panelen. Misschien wilt u de zonnepanelen niet meenemen bij een verhuizing, maar wel een vergoeding van de verhuurder voor de restwaarde. U kunt de zonnepanelen natuurlijk ook ter overname aanbieden aan de volgende huurder. Zorg dat dit schriftelijk vastgelegd is, zodat hier nooit onduidelijkheid over kan bestaan. 


 

zonnepanelen huurwoning laten plaatsen

Zonnepanelen huurwoning laten plaatsen

Huurt u van de woningcorporatie of betaalt de particulier verhuurder de zonnepanelen? Dan hoeft u zelf geen zonnepanelen te kopen, maar blijft de verhuurder eigenaar en worden de zonnepanelen onderdeel van de huurwoning. Dit betekent in de meeste gevallen wel dat de verhuurder een vergoeding vraagt aan de huurder. Dit kan zijn in de vorm van een huurverhoging of verhoging van de servicekosten.

Zonnepanelen huren huurwoning

De huurder moet instemmen met de zonnepanelen en er wordt een nieuwe overeenkomst gesloten tussen de huurder en verhuurder. In de overeenkomst staat wie verantwoordelijk is voor het plaatsen van de zonnepanelen op de huurwoning en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. Uiteraard wordt ook de huurverhoging opgenomen in de overeenkomst. Hoewel de huur stijgt als de verhuurder zonnepanelen op uw huurhuis plaatst, bespaart u wel op uw energierekening

Tip: informeer altijd naar de kosten en mogelijke huurverhoging die voor u gaan gelden bij het plaatsen van zonnepanelen op uw huurwoning. Zo komt u achteraf niet voor onverwachte verrassingen te staan.  


 

zonnepanelen huurwoning salderen

Zonnepanelen huurwoning salderen

Ook als u geen eigenaar bent van de zonnepanelen, maar deze huurt van de verhuurder, mag u stroom terugleveren aan de energieleverancier. Dit noemen we ook wel salderen. U kunt stroom terugleveren als u meer opwekt dan u verbruikt. Voor de teruglevering van stroom ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier.

Stroom afsluiten

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier voor stroom (en/of gas)? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij bieden scherpe energietarieven aan. Benieuwd hoeveel u kunt besparen? 

Bereken mijn tarieven


 

zonnepanelen op huurwoning verzekeren

Zonnepanelen op huurwoning verzekeren

Zonnepanelen worden over het algemeen verzekerd via een opstalverzekering. Als huurder heeft u in de meeste gevallen geen eigen opstalverzekering, omdat deze al door de verhuurder is afgesloten.

Huurwoning zonnepanelen nagelvast

Soms heeft een huurwoning zonnepanelen die nagelvast bevestigd zijn. Dit betekent dat de zonnepanelen niet zomaar verwijderd kunnen worden zonder dat er schade toegebracht wordt aan de woning. In dit geval kunnen de zonnepanelen onder het huurdersbelanggedeelte van een inboedelverzekering vallen. De inboedelverzekering sluit u als huurder zelf af. Het is verstandig om advies te vragen aan uw verzekeraar onder welke verzekering de zonnepanelen van uw huurwoning vallen.


Ook interessant voor u
 

zonnepanelen kopen

Waar let ik op bij de aanschaf van zonnepanelen?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zelf zonnepanelen plaatsen: is dat verstandig?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage