Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonnepanelen

Op steeds meer daken komen zonnepanelen te liggen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om op deze manier hun eigen groene stroom op te wekken. Het is immers niet alleen bijzonder milieuvriendelijk, maar ook interessant voor uw portemonnee: een investering in zonnepanelen is na een aantal jaar terugverdiend. Vanaf dat moment krijgt u gratis groene stroom van uw dak! Op deze pagina leest u op welke manieren het interessant is om zelf ook voor zonnepanelen op het dak te kiezen.

 

Wat zijn zonnepanelen?

Met zonnepanelen bedoelen we zwarte of blauwe panelen die op daken worden gelegd om hiermee stroom op te wekken. Er zijn namelijk ook zonnecollectoren: dit zijn buizen waardoor een vloeistof stroomt die wordt opgewarmd door de zon en dienen voor de verwarming van kraanwater of de cv. Een zonnepaneel is dan ook iets heel anders dan een zonnecollector.

Een zonnepaneel wekt stroom op met behulp van zonnecellen. Dit zijn twee lagen waartussen gelijkstroom ontstaat zodra de zon erop schijnt. Via een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in de wisselstroom, die vervolgens aangesloten wordt op het elektriciteitsnetwerk in de meterkast. Wisselstroom is de stroom die bij u uit het stopcontact komt. Op die manier kunt u de door uw zonnepanelen opgewekte stroom gebruiken.


 

Soorten zonnepanelen

Niet alle zonnepanelen zijn hetzelfde. Het is u misschien wel eens opgevallen dat sommige zonnepanelen blauw zijn en anderen zwart. Dit komt door de manier waarop ze geproduceerd zijn en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De verschillende zonnepanelen hebben ieder hun eigen kenmerken als het gaat om opbrengst en prijs.

Soort zonnepanelen Kleur Kenmerken
Monokristallijn Zwart Zonnecellen met het hoogste rendement voor de hoogste prijs
Polykristallijn Blauw Zonnecellen met een relatief hoog rendement voor een goede prijs
Dunne film (Amorf) Zwart Heel dunne zonnecellen, waardoor minder materialen nodig zijn. Deze panelen zijn licht, buigzaam en goedkoop. Maar leveren ook een lager rendement

 

Zonnepanelen op mijn dak

Het klinkt ideaal: groene stroom opwekken met zonnepanelen op het dak. Houd er echter rekening mee, dat uw dak wel geschikt moet zijn voor zonnepanelen. Voor een goede opbrengst van zonnepanelen is het belangrijk dat een dak:

  • De juiste richting op ligt. Zonnepanelen werken het best als ze op het zuiden geplaatst worden. Ook een (zuid-)west of (zuid-)oost plaatsing is nog rendabel.
  • De juiste hellingshoek heeft. De opbrengst van zonnepanelen wordt ook door de hellingshoek bepaald. Een hellingshoek van 35 graden is optimaal, maar ook bij steilere daken en zelfs platte daken zijn zonnepanelen mogelijk.
  • Niet veel schaduw vangt. Zonnepanelen die voor een groot deel in de schaduw liggen, hebben een negatief effect op de opbrengst. Dit is echter te verhelpen met de installatie van speciale omvormers.  
  • Voldoende ruimte heeft. Er moeten voldoende zonnepanelen op het dak passen om een goede opbrengst te hebben. Op schuine daken passen bijvoorbeeld meer panelen. U kunt ook kijken naar een ander formaat zonnepaneel.

 

Opbrengst zonnepanelen

Nederland staat niet bekend het meest zonnige land te zijn, maar toch schijnt de zon hier genoeg om een goed rendement met zonnepanelen te behalen. Zonnepanelen genereren zelfs stroom wanneer het bewolkt is – hoewel de opbrengst onder deze omstandigheden natuurlijk wel wat minder is. 

Een zonnepaneel heeft gemiddeld gezien een rendement van 275 tot 320 wattpiek (afhankelijk van het type zonnepaneel, het merk en het formaat). U kunt als volgt heel eenvoudig de verwachte opbrengst uitrekenen:

Neem het rendement van uw zonnepanelen en vermenigvuldig dit met 0,85. De uitkomst is de mogelijke opbrengst in kWh (per jaar). Als u weet hoeveel kWh u jaarlijks verbruikt kunt u het aandeel van de zonnepanelen daar vanaf halen. Zo weet u precies of u volledig zelfvoorzienend kunt zijn, dat u tekort komt of juist dat u terug kunt leveren aan het stroomnet.


 

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn allang niet meer zo duur als in de beginjaren. Dankzij nieuwe technieken kunnen zonnepanelen goedkoper geproduceerd worden en ook de Nederlandse overheid draagt een steentje bij door het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Voor zonnepanelen betekent dit, dat u de btw van de aanschaf van zonnepanelen kunt terugvragen.

Als u zelf stroom wilt opwekken met zonnepanelen, heeft u een zonne-installatie nodig. Deze bestaat uit:

  • Zonnepanelen
  • Een omvormer
  • Een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden

Houd ook rekening met de kosten van montagematerialen en een eventuele installatie. Uiteraard is de uiteindelijke prijs van uw zonne-installatie afhankelijk van het aantal panelen en het soort zonnepanelen dat u kiest. Daarnaast raden wij u aan om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers/installateurs om zo een goede keuze te kunnen maken.