Contact
Mijn UnitedConsumers

Kosten zonnepanelen

Wanneer u aan de kosten van zonnepanelen denkt, dan denkt u direct aan grote bedragen. En dat is niet gek, want de prijs van zonnepanelen is niet laag. Het is daarom verstandig om de kosten van zonnepanelen op een rijtje te zetten, en wij helpen u daarbij! 

Kosten zonnepanelen banner

 

Wat kosten zonnepanelen?

Voor 10 zonnepanelen zou u volgens Milieu Centraal zo'n € 5.000,- kwijt zijn, inclusief 21% btw, installatie en omvormer. De definitieve prijs van zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van hoeveel energie u zelf op wilt wekken, welke soort zonnepanelen u kiest en hoeveel u er in totaal nodig heeft.

Zonnepanelen kosten best veel geld, maar de opbrengst van zonnepanelen is volgens Milieu Centraal vergelijkbaar met 4% rente op uw spaarrekening. U bespaart met uw zonnepanelen namelijk enorm op uw energierekening. 

Prijsverhouding en terugverdientijd zonnepanelen installatie

De prijsverhouding van de omvormer, zonnepanelen en de installatie is ongeveer 20/60/20. Het overgrote deel van de kosten zit dus in de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee, de omvormer 12 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van de complete installatie is 8,5 jaar.


 

Kosten en opbrengst zonnepanelen

In principe is het zo dat hoe meer zonnepanelen u koopt, des te voordeliger u uit bent. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten en opbrengst van zonnepanelen op basis van cijfers van Milieu Centraal. De kosten zijn inclusief installatie:

Aantal zonnepanelen Vermogen Kosten zonnepanelen Jaaropbrengst
6 1.700 WattPiek € 3.100,- € 270,00
10 2.900 WattPiek € 4.500,- € 470,00
18 5.200 WattPiek € 7.000,- € 650,00

Opbrengst zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen geeft u natuurlijk in één keer uit. Maar de opbrengst van zonnepanelen komt ieder jaar weer terug! Want de energie die u zelf opwekt, hoeft u niet af te nemen van uw energieleverancier. Hierdoor bespaart u op uw energierekening.

Bovendien geldt er een salderingsregeling, waardoor u het overschot aan opgewekte energie tegen een vergoeding terug kunt leveren aan het energienet. Maar wist u dat zonnepanelen niet alleen voordelig voor uw portemonnee? Ze zijn namelijk ook goed voor het milieu! Zonnepanelen zorgen namelijk voor een lagere CO2-uitstoot. Win-win, dus!  


 

Hoeveel zonnepanelen kopen? 

De kosten van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Een aantal belangrijke vragen die een goede inschatting kunnen geven, zijn:

  • Hoe groot is uw budget?
  • Wat is de oppervlakte van uw dak?
  • Hoeveel personen wonen er in uw huis?
  • Hoeveel kWh verbruikt u gemiddeld op jaarbasis?
  • Wilt u volledig of gedeeltelijk uw eigen schone energie opwekken?

Hoeveel zonnepanelen op basis stroomverbruik

Voor het bepalen van hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wordt er gerekend met een omrekenfactor van 0,85. In onderstaand overzicht ziet u het benodigd aantal zonnepanelen op basis van verbruik en zonnepanelen met een vermogen van 260 WattPiek.

Huishouden Gemiddeld kWh per jaar Aantal zonnepanelen
1 persoon 1.800 kWh 8
2 personen 2.810 kWh 13
3 personen 3.370 kWh 16
4 personen 3.940 kWh 18
5 personen 4.270 kWh 19
Bron gemiddeld verbruik: Nibud

 

Hoeveel kost een zonnepaneel?

De prijs van zonnepanelen is ook afhankelijk van welke soort zonnepanelen u kiest. Er zijn momenteel drie soorten zonnepanelen op de markt:

  • Dunne film zonnepaneel (zwarte kleur).
  • Polykristallijn zonnepaneel (blauwe kleur).
  • Monokristallijn zonnepaneel (zwarte kleur)

Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement. Kiest u voor dunne film zonnepanelen? Dan dienen er meer zonnepanelen gemonteerd te worden om zo tot een redelijke stroomopbrengst te komen. 

Polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen zijn beiden gemaakt van kristallen. Van de drie soorten zonnepanelen biedt monokristallijn de meeste stroomopbrengst per vierkante meter. De monokristallijn zonnepanelen prijs is daarom vaak een stuk hoger dan van de andere soorten zonnepanelen. 

Het vermogen van de zonnepanelen

Zonnepanelen kosten worden ook bepaald door het vermogen van het soort zonnepaneel. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de kosten van de zonnepanelen zijn.

Welke zonnepanelen u kiest, kan tevens te maken hebben met het dakoppervlak. Heeft u bijvoorbeeld een groot dak? Kies dan gerust de goedkopere, dunne film zonnepanelen. Omdat ze lager zijn in vermogen, dient u er meer van te plaatsen. Heeft u een kleiner dak? Dan is het raadzaam te kiezen voor polykristallijn, of zelfs monokristallijn zonnepanelen. Zo heeft u toch nog een hoge opbrengst ondanks het kleinere oppervlak. 


 

Prijsontwikkeling zonnepanelen

De prijs van een zonnepaneel ligt erg laag momenteel. In 2O08 betaalde u nog gemiddeld € 4,60 per WattPiek. In 2020 is de prijs - gebaseerd op 10 zonnepanelen - gedaald naar een gemiddelde van € 1,52 per WattPiek. 


Ook interessant voor u
 

salderingsregeling zonnepanelen

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zonne-energie opslaan: met uw zonnepanelen energie opslaan

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage