Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Kosten zonnepanelen: hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het type zonnepaneel dat u koopt en het aantal zonnepanelen dat u op uw dak plaatst. Hoeveel kosten zonnepanelen? En hoeveel bespaart u jaarlijks op uw energierekening? 

Kosten zonnepanelen banner

 

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen liggen rond de € 4.700,- volgens Milieu Centraal. Dit is inclusief installatie en omvormer. De prijsverhouding van de omvormer, zonnepanelen en de installatie is ongeveer 20/60/20. Het overgrote deel van de kosten zit dus in de zonnepanelen zelf. De gemiddelde terugverdientijd van de complete installatie is 8,5 jaar.


 

Kosten zonnepanelen: rekenvoorbeeld

Milieu Centraal laat een mooi voorbeeld zien van hoeveel zonnepanelen ongeveer kosten op basis van het aantal zonnepanelen en het vermogen. Want vaak is het zo dat wanneer u meer zonnepanelen koopt, u goedkoper uit bent. De reden hiervoor is dat wanneer u een groter aantal zonnepanelen aanschaft, de prijs per WattPiek lager is. Hieronder een overzicht van de kosten van zonnepanelen op basis van cijfers van Milieu Centraal:

Aantal zonnepanelen Prijs per WattPiek Vermogen Kosten zonnepanelen Kosten zonnepanelen na btw-teruggave Opbrengst
6 € 1,73 1.800 WattPiek € 3.100,- € 2.600,- € 350,00
10 € 1,58 3.000 WattPiek € 4.700,- € 4.000,- € 600,00
18 € 1,40 5.400 WattPiek € 7.600,- € 6.400,- € 1.050,00

 

Prijsontwikkeling: wat kost een zonnepaneel?

De prijs van een zonnepaneel ligt erg laag momenteel. In 2O08 betaalde u nog gemiddeld € 4,60 per WattPiek. In 2019 is de prijs - gebaseerd op 10 zonnepanelen - gedaald naar een gemiddelde van € 1,58 per WattPiek. 


 

Zonnepanelen kosten berekenen

De kosten van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van factoren als hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, welke soort zonnepanelen u kiest en wat het vermogen is van de zonnepanelen. De volgende factoren spelen een rol in de bepaling van de kosten van zonnepanelen.

Aantal zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Een aantal belangrijke vragen die een goede inschatting kunnen geven, zijn:

  • Wat is de oppervlakte van uw dak?
  • Hoeveel personen wonen er in uw huis?
  • Hoeveel kWh verbruikt u gemiddeld op jaarbasis?
  • Wilt u volledig of gedeeltelijk uw eigen schone energie opwekken?

Soort zonnepaneel

De prijs van zonnepanelen is uiteraard ook afhankelijk van het soort zonnepaneel dat u kiest. Er zijn momenteel drie soorten zonnepanelen op de markt:

  • Dunne film zonnepaneel (zwarte kleur).
  • Polykristallijn zonnepaneel (blauwe kleur).
  • Monokristallijn zonnepaneel (zwarte kleur)

Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement. Kiest u voor dunne film zonnepanelen? Dan dienen er meer zonnepanelen gemonteerd te worden om zo tot een redelijke stroomopbrengst te komen. 

Polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen zijn beiden gemaakt van kristallen. Van de drie soorten zonnepanelen biedt monokristallijn de meeste stroomopbrengst per vierkante meter. De monokristallijn zonnepanelen prijs is daarom vaak een stuk hoger dan van de andere soorten zonnepanelen. 

Het vermogen van de zonnepanelen

Zonnepanelen kosten worden ook bepaald door het vermogen van het soort zonnepaneel. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de kosten van de zonnepanelen zijn.

Welke zonnepanelen u kiest, kan tevens te maken hebben met het dakoppervlak. Heeft u bijvoorbeeld een groot dak? Kies dan gerust de goedkopere, dunne film zonnepanelen. Omdat ze lager zijn in vermogen, dient u er meer van te plaatsen. Heeft u een kleiner dak? Dan is het raadzaam te kiezen voor polykristallijn, of zelfs monokristallijn zonnepanelen. Zo heeft u toch nog een hoge opbrengst ondanks het kleinere oppervlak. 


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage