Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Kosten zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen kopen? Dan is het verstandig om de kosten van zonnepanelen eens op een rijtje te zetten. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van bepaalde factoren. Hoeveel kosten zonnepanelen? Wij vertellen het u! 

Kosten zonnepanelen banner

 

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen liggen gemiddeld rond de € 4.700,- volgens Milieu Centraal. Dit is inclusief installatie en omvormer. De prijsverhouding van de omvormer, zonnepanelen en de installatie is ongeveer 20/60/20. Het overgrote deel van de kosten zit dus in de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee, de omvormer 12 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van de complete installatie is 8,5 jaar.


 

Kosten zonnepanelen overzicht

Milieu Centraal laat een mooi voorbeeld zien van hoeveel zonnepanelen ongeveer kosten op basis van het aantal zonnepanelen en het vermogen. Want vaak is dat de prijs van zonnepanelen daalt, wanneer u meer zonnepanelen koopt. De reden hiervoor is dat wanneer u een groter aantal zonnepanelen aanschaft, de prijs van zonnepanelen per WattPiek lager is. Hieronder een overzicht van de kosten van zonnepanelen op basis van cijfers van Milieu Centraal:

Aantal zonnepanelen Prijs per WattPiek Vermogen Kosten zonnepanelen Kosten zonnepanelen na btw-teruggave Opbrengst
6 € 1,73 1.800 WattPiek € 3.100,- € 2.600,- € 350,00
10 € 1,58 3.000 WattPiek € 4.700,- € 4.000,- € 600,00
18 € 1,40 5.400 WattPiek € 7.600,- € 6.400,- € 1.050,00

 

Hoeveel zonnepanelen kopen? 

De kosten van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Een aantal belangrijke vragen die een goede inschatting kunnen geven, zijn:

  • Wat is de oppervlakte van uw dak?
  • Hoeveel personen wonen er in uw huis?
  • Hoeveel kWh verbruikt u gemiddeld op jaarbasis?
  • Wilt u volledig of gedeeltelijk uw eigen schone energie opwekken?

Hoeveel zonnepanelen op basis stroomverbruik

Voor het bepalen van hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wordt er gerekend met een omrekenfactor van 0,85. In onderstaand overzicht ziet u het benodigd aantal zonnepanelen op basis van verbruik en zonnepanelen met een vermogen van 260 WattPiek.

Huishouden Gemiddeld kWh per jaar Aantal zonnepanelen
1 persoon 1.825 kWh 8
2 personen 2.860 kWh 13
3 personen 3.400 kWh 16
4 personen 3.930 kWh 18
5 personen 4.180 kWh 19
Bron gemiddeld verbruik: Nibud

 

Hoeveel kost een zonnepaneel?

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepaneel dat u kiest. Er zijn momenteel drie soorten zonnepanelen op de markt:

  • Dunne film zonnepaneel (zwarte kleur).
  • Polykristallijn zonnepaneel (blauwe kleur).
  • Monokristallijn zonnepaneel (zwarte kleur)

Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement. Kiest u voor dunne film zonnepanelen? Dan dienen er meer zonnepanelen gemonteerd te worden om zo tot een redelijke stroomopbrengst te komen. 

Polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen zijn beiden gemaakt van kristallen. Van de drie soorten zonnepanelen biedt monokristallijn de meeste stroomopbrengst per vierkante meter. De monokristallijn zonnepanelen prijs is daarom vaak een stuk hoger dan van de andere soorten zonnepanelen. 

Het vermogen van de zonnepanelen

Zonnepanelen kosten worden ook bepaald door het vermogen van het soort zonnepaneel. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de kosten van de zonnepanelen zijn.

Welke zonnepanelen u kiest, kan tevens te maken hebben met het dakoppervlak. Heeft u bijvoorbeeld een groot dak? Kies dan gerust de goedkopere, dunne film zonnepanelen. Omdat ze lager zijn in vermogen, dient u er meer van te plaatsen. Heeft u een kleiner dak? Dan is het raadzaam te kiezen voor polykristallijn, of zelfs monokristallijn zonnepanelen. Zo heeft u toch nog een hoge opbrengst ondanks het kleinere oppervlak. 


 

Prijsontwikkeling zonnepanelen

De prijs van een zonnepaneel ligt erg laag momenteel. In 2O08 betaalde u nog gemiddeld € 4,60 per WattPiek. In 2019 is de prijs - gebaseerd op 10 zonnepanelen - gedaald naar een gemiddelde van € 1,58 per WattPiek. 


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven