Contact
Mijn UnitedConsumers

Omvormer zonnepanelen: soorten en kosten

Een omvormer is onmisbaar bij de installatie van zonnepanelen. De omvormer speelt zelfs een hele belangrijk rol in het proces om de zonne-energie naar uw stopcontact te brengen. Hoe werkt een omvormer, uit welke soorten kunt u kiezen en met welke kosten moet u rekening houden?

omvormer zonnepanelen

 

Omvormer zonnepanelen

Een omvormer is eigenlijk de schakel tussen het zonnepaneel en uw stopcontact. Een zonnepanelen omvormer zorgt er namelijk voor dat de opgewekte zonne-energie (groene stroom) uiteindelijk uit uw stopcontact komt. En zonnepanelen installeren zonder omvormer is dus geen optie.


 

Werking omvormer zonnepanelen

De werking van een omvormer is vrij eenvoudig. De zonnepanelen vangen energie op uit de zon en het zonlicht wordt in gelijkstroom omgezet. Gelijkstroom is niet bruikbaar in uw woning en zal dus eerst omgezet moeten worden naar bruikbare stroom (wisselstroom). De omvormer zorgt hiervoor.

Nadat de zonnepanelen omvormer de stroom omgezet heeft naar wisselstroom, is het klaar voor gebruik in uw woning. Daarnaast zorgt de omvormer ervoor dat de stroomproductie van de zonnepanelen niet te hoog wordt, om spanning op het net te voorkomen.


 

Soorten omvormers zonnepanelen

Bij het kiezen van een omvormer, heeft u de keuze uit drie verschillende soorten: een micro omvormer, string omvormer en eventueel een power optimizer als aanvulling. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze zonnepanelen omvormers?

Micro omvormer zonnepanelen

De micro omvormer is een kleine omvormer en daarom maar geschikt voor één zonnepaneel. Het voordeel van de micro omvormer is dat deze voordelig in aanschaf is. Daarnaast kunt u meerdere zonnepanelen op verschillende plaatsen installeren.

Nadelig aan de micro omvormer is dat deze onder het zonnepaneel bevestigd wordt. Bij een eventuele storing is dat lastig. Daarnaast is een micro omvormer - omdat deze voor één zonnepaneel geschikt is - in verhouding duurder dan een string omvormer (die voor een serie zonnepanelen geschikt is).

String omvormer zonnepanelen

De string omvormer is geschikt voor meerdere zonnepanelen. Bij de string omvormer worden de zonnepanelen in een lange rij aan elkaar gekoppeld, dus in een 'string'. Dit type omvormer komt het vaakst voor. Het voordeel van de string omvormer is dat deze - door de simpele installatie - een kleinere kans heeft op storingen, vergeleken met de micro omvormer.

Bij een string omvormer is het belangrijk dat alle zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw vallen. Op het moment dat er op één zonnepaneel in de schaduw valt, dan zullen alle zonnepanelen met de string omvormer slechter presteren, omdat ze aan elkaar gekoppeld zijn.

Power optimizer

Een power optimizer is een klein, slim kastje dat u onder één zonnepaneel plaatst. Met de installatie van de power optimizer, wordt de energie opbrengst van dit zonnepaneel maximaal gebruikt. Het voordeel is dat u tot maximaal 25% meer rendement kunt behalen met uw zonnepanelen, waardoor zelfs schaduw en vuil minder effect hebben op de opbrengst. Nadelig is dat de power optimizer een aanvulling is en er dus nog steeds een reguliere omvormer nodig is. 


 

Omvormer zonnepanelen kopen: waar op letten?

Bij de aanschaf van zonnepanelen, maakt u ook een keuze in het soort omvormer. Waar kunt u op letten bij het kiezen van een zonnepanelen omvormer? Dit zijn onze tips!

Tip 1: Let op het vermogen

Het vermogen van een omvormer moet passen bij de totale capaciteit van de zonnepanelen. Het vermogen van zowel een omvormer, als zonnepanelen, wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het vermogen van de omvormer kan lager liggen dan het vermogen van de zonnepanelen.

Het is echter niet verstandig om een omvormer met een (veel) hoger vermogen te kiezen dan de zonnepanelen aankunnen. Dat zou zonde zijn van uw investering. U kunt de volgende vuistregel aanhouden: kies een omvormer die maximaal 20% kleiner is en maximaal 10% groter dan de capaciteit van zonnepanelen.

Tip 2: Aansluiting van de omvormer

De omvormer moet aangesloten worden op de meterkast. Het is dus belangrijk dat u een omvormer kiest die past bij uw hoofdaansluiting. In Nederland kennen we drie typen hoofdaansluitingen: 25A, 35A of 40A. Houd er rekening mee dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting.

Heeft u een hoofdaansluiting van 40A? Dan mag er op de groep maximaal 40A/1,6 = 25A aangesloten worden. In dit voorbeeld mag het vermogen maximaal 25A x 230V = 5.750 Watt zijn. De capaciteit van uw hoofdaansluiting vindt u op de jaarrekening van uw energieleverancier.

Tip 3: Let op schaduw op de zonnepanelen

Schaduw heeft invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Heeft u een string omvormer? Dan wordt het vermogen bepaald door het 'zwakste' zonnepaneel in de serie. Oftewel: het zonnepaneel waar het meeste schaduw op valt. Dit kunt u oplossen door een losse string te maken van zonnepanelen die (deels) in de schaduw liggen of door een power optimizer of micro omvormer aan te sluiten op de 'zwakke' zonnepanelen.

Tip 4: Hoogste rendement? kies een omvormer zonder transformator

Er zijn omvormers te koop met of zonder transformator. Indien u het hoogste rendement wilt halen uit uw zonnepanelen, dan is het kiezen voor een omvormer zonder transformator een goede keuze. Zonnepanelen omvormers zonder transformator worden vaak aangeduid met TL (transformatorloos).

Tip 5: De omvormer uitlezen

De omvormer dient uitgelezen te worden om de zonnepanelen te monitoren (via een app). Kies bij voorkeur een omvormer die deze functie heeft, zodat u niet hoeft te zoeken naar creatieve oplossingen om de omvormer uit te lezen. Heeft uw zonnepanelen omvormer geen standaard mogelijkheid om uitgelezen te worden? Dan zijn er ook mogelijkheden om de omvormer uit te lezen via Bluetooth, wifi, USB of Ethernet.


 

Kosten omvormer zonnepanelen

Een zonnepanelen omvormer is dus onmisbaar, maar dat betekent niet dat deze gratis is. Het aantal zonnepanelen, het vermogen en type omvormer dat u kiest, bepaalt de prijs die u betaalt voor de zonnepanelen omvormer. In onderstaand overzicht vindt u een indicatie van de kosten voor een zonnepanelen omvormer.

Soort omvormer Gemiddelde kosten Vermogen en aantal
Micro omvormer Tussen de € 150,- en € 450,-

Vermogen
n.v.t.

Aantal zonnepanelen
1

String omvormer Tussen de € 1.000,- en € 1.200,- Vermogen
2.200 Wp

Aantal zonnepanelen
9 - 10
String omvormer Tussen de € 1.050,- en € 1.300,-

Vermogen
3.000 Wp

Aantal zonnepanelen
10 - 13

String omvormer Tussen de € 1.450,- en € 1.650,- Vermogen
4.000 Wp

Aantal zonnepanelen
13 - 17
Power optimizer Tussen de € 80,- en € 120,- Hoger rendement
op standaard omvormer

Ook interessant voor u
 

hoeveel zonnepanelen kopen

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

> Lees meer

 

welke zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er allemaal?

> Lees meer

 

zonne-energie opslaan

Hoe kan ik opgewekte zonne-energie opslaan?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage