Contact
Mijn UnitedConsumers

Onderhoud zonnepanelen: dat zit zo!

Hoewel zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben, kan het soms noodzakelijk zijn ze te onderhouden. Zo zorgt u ervoor dat uw zonnepanelen optimaal blijven presteren! U kunt voorzichtig zelf uw zonnepanelen schoonmaken, maar voor echt grondig onderhoud sluit u het beste een onderhoudscontract af. Of dit verstandig is, leggen wij aan u uit.

Onderhoud zonnepanelen

 

Waarom onderhoud aan uw zonnepanelen?

Onderhoud aan uw zonnepanelen is gelukkig niet vaak nodig. Meestal worden vuiltjes of bladeren namelijk vanzelf weggespoeld door de regen. Ook sneeuw schuift er vanzelf weer af. Maar wanneer regen niet meer de oplossing biedt, of als ze niet vuil zijn maar toch ineens minder stroom opleveren, dan hebben uw zonnepanelen onderhoud nodig. 

Om te voorkomen dat uw zonnepanelen minder gaan presteren, kunt u ervoor kiezen om ze preventief te laten controleren op defecten, beschadigingen en hardnekkig vuil. Want zo weet u zeker dat u altijd profiteert van een hoog rendement. Bovendien verlengt u zo de levensduur van uw zonnepanelen! Win-win, toch? 


 

Wanneer is onderhoud aan uw zonnepanelen nodig?

Kiest u voor preventief onderhoud? Dan is in principe één keer per jaar tot zelfs eens in de vijf jaar onderhoud aan uw zonnepanelen voldoende. Hoe vaak precies, hangt grotendeels af van uw persoonlijke voorkeur.

Regelmatig controleren

Het is daarnaast wel verstandig om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op aangekoekte bladeren, vogelpoep of andere vuiltjes. Dit kunt u meerdere keren doen in een jaar, maar het beste moment is aan het begin van de lente. De zonnepanelen hebben dan namelijk de heftigste seizoenen achter de rug. Het is tenslotte belangrijk dat uw zonnepanelen in de lente optimaal presteren, omdat de lente en de zomer de meeste zonuren hebben. 

Zonnepanelen monitoren

Eén goede manier om in de gaten te houden of uw zonnepanelen onderhoud nodig hebben, is door de opbrengst te monitoren. U kunt uw zonnepanelen monitoren met een app op de computer, tablet of uw smartphone. Eventuele afwijkingen in de prestaties kunnen een indicatie zijn dat ze vuil zijn of een defect hebben. Onderhoud en/of een grote schoonmaak is op dat moment dus een goede oplossing!


 

Is een onderhoudscontract zonnepanelen verstandig?

Een onderhoudscontract afsluiten kan een verstandige keuze zijn! Want hoewel u heel voorzichtig zelf uw zonnepanelen schoon kunt maken, is onderhoud door een professional toch altijd het allerbeste. Bovendien controleert de specialist niet alleen uw zonnepanelen op eventuele vuiltjes, maar ook op mogelijke defecten aan het systeem en wordt er gekeken of alles nog goed werkt.

Dus bent u niet zo handig, kunt u er zelf niet zo goed bij én wilt u dat uw zonnepanelen altijd optimaal presteren? Dan is een onderhoudscontract bij een professioneel bedrijf een goed idee. 


 

Onderhoudskosten zonnepanelen

De kosten van het onderhoud aan uw zonnepanelen liggen gemiddeld rond de € 100,- tot € 200,- euro per keer. De onderhoudskosten van zonnepanelen hangen natuurlijk wel af van wat er precies moet gebeuren. Slechts een inspectie zal niet zoveel geld kosten.

Is er naast de inspectie ook een grote reiniging nodig? Of moet er verder nog iets aan het systeem gedaan worden? Dan kunnen de onderhoudskosten natuurlijk hoger uitvallen. Ook als de omvormer (na ongeveer 10 jaar) bijvoorbeeld vervangen moet worden, dan betaalt u natuurlijk eenmalig een hogere prijs. 


 

Zonnepanelen zelf onderhouden? Dat doet u zo!

Als u een beetje voorzichtig bent, kunt u gerust proberen om zelf uw zonnepanelen schoon te maken. Doe dit wel op een bewolkte dag of vroeg in de ochtend. Want in de volle zon droogt het schoonmaakwater te snel op en dat geeft vlekken.

Zonnepanelen zelf schoonmaken

Wat heeft u nodig om uw zonnepanelen zelf schoon te maken?

  • Ontkalkt water
  • Zachte doek en spons
  • Biologisch schoonmaakmiddel

Voor u begint, schakelt u de zonnepanelen volledig uit. Haal allereerst voorzichtig het droge vuil weg, zoals bijvoorbeeld bladeren. Het hardnekkige vuil maakt u vervolgens schoon met een spons, biologisch schoonmaakmiddel en ontkalkt water. 

Kunt u er net niet goed bij? Dan is het verstandig om een verlengbare schoonmaakset te gebruiken, waar u eventueel een tuinslang op aan kunt sluiten. 

Let op! Gebruik nooit een schuurspons, hogedrukreiniger of bijtende schoonmaakmiddelen. Hiermee beschadigt u namelijk uw zonnepanelen.

Veiligheid voorop!

Zelf uw zonnepanelen onderhouden, kan dus prima. Maar ga wel altijd veilig te werk en gebruik valbeveiliging. Is het schoonmaken een te hoog risico? Of denkt u dat er misschien iets anders mis is? Dan is het goed om eventueel een onderhoudscontract te overwegen bij een professioneel bedrijf. Zo weet u zeker dat u uzelf niet bezeert en dat uw zonnepanelen goed blijven presteren!


Ook interessant voor u
 

hoeveel zonnepanelen kopen

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

> Lees meer

 

welke zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er allemaal?

> Lees meer

 

zonne-energie opslaan

Hoe kan ik opgewekte zonne-energie opslaan?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage