Contact
Mijn UnitedConsumers

Opbrengst zonnepanelen: rendement zonnepanelen berekenen

De opbrengst van zonnepanelen is belangrijk wanneer u zonnepanelen gaat kopen. Want door het rendement van zonnepanelen te berekenen, bespaart u geld! Maar hoe kunt u de opbrengst van zonnepanelen berekenen? En hoe zit het met de terugverdientijd van zonnepanelen?  

Opbrengst zonnepanelen

 

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen speelt een belangrijke rol wanneer u aan het kijken bent voor zonnepanelen. Want wanneer u uw geld ergens aan uitgeeft, wilt u weten hoeveel u ervoor terugkrijgt! Met zonnepanelen kunt u uw eigen groene stroom opwekken. Dit betekent niet dat uw zonnepanelen geen opbrengst leveren wanneer de zon niet schijnt. 

In principe is de opbrengst van zonnepanelen het grootste wanneer zij op het zuiden gericht zijn. Maar om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, dient u rekening te houden met welke soort zonnepanelen, en hoeveel zonnepanelen u heeft. 

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen betekent eigenlijk de efficiëntie van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen is hoeveel, procentueel gezien, zonlicht er wordt omgezet in elektriciteit. Vaak ligt dit tussen de 15% en 22%. Dit betekent dat de zonnepanelen 15% tot 22% van het zonlicht omzetten in elektriciteit.

Het rendement is niet bij alle zonnepanelen of situaties hetzelfde. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

  • Het vermogen van de panelen.
  • De kwaliteit van de panelen.
  • De ligging van de panelen.
  • Het aantal schaduwuren.
  • Het aantal panelen.

 

Opbrengst zonnepanelen per maand

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wanneer u weet wat het vermogen is van uw zonnepanelen in Wattpiek (Wp), kunt u zelf de opbrengst van zonnepanelen, en dus het rendement van uw zonnepanelen berekenen.

De opbrengst van één zonnepaneel is gemiddeld 300 Wp per jaar, en 1 Wp levert zo’n 0,85 kWh stroom. Bij 10 zonnepanelen op uw dak, levert dit 3.000 x 0,85 kWh stroom = 2.550 kWh stroom per jaar. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen per maand volgens dit voorbeeld zo'n 212,5 kWh is. Als u dit naast uw gemiddelde energieverbruik legt, weet u of u voldoende energie kunt opwekken om zelfvoorzienend te zijn.


 

Zonnepanelen berekenen

De hoeveelheid zonnepanelen is erg belangrijk voor de totale opbrengst van uw zonnepanelen. Heeft u te weinig zonnepanelen? Dan is de stroomopbrengst van uw zonnepanelen simpelweg te laag om uw huishouden van te voorzien. U heeft dan veel geld geïnvesteerd in zonnepanelen met te weinig rendement. Dat zou jammer zijn!

Aantal zonnepanelen berekenen op basis van verbruik

Kijk daarom hoeveel stroom u gemiddeld verbruikt per jaar. Is dit 2.550 kWh per jaar? Dan zou u volgens bovenstaand voorbeeld 10 zonnepanelen (met een vermogen van 300 Wp per zonnepaneel) op uw dak nodig hebben om voldoende opbrengst uit uw zonnepanelen te halen. Meer weten? Wij leggen u graag meer uit over hoe u het aantal zonnepanelen kunt berekenen!

Aantal zonnepanelen berekenen


 

Opbrengst zonnepanelen berekenen op basis van vermogen

Van een standaard zonnepaneel ligt het vermogen op 300 Wp. Kijkt u naar afwijkende maten, dan kan het vermogen van de zonnepanelen verschillen. Heeft u weinig ruimte op uw dak? Voor het behalen van het juiste rendement is het verstandig zonnepanelen te kopen met een hoger vermogen, oftewel hoog rendement zonnepanelen. Kies dus de zonnepanelen die bij uw persoonlijke situatie passen! 

Hoog rendement zonnepanelen

Momenteel zijn er drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt die ieder met een andere techniek zijn gemaakt, namelijk:

  • Monokristallijn zonnepanelen.
  • Polykristallijn zonnepanelen.
  • Dunne film zonnepanelen.

Het type bepaalt het rendement van de zonnepanelen. Hoog rendement zonnepanelen zijn bijvoorbeeld de monokristallijnen zonnepanelen, aangezien deze zonnepanelen de meest energie opleveren. Dit is dan ook de reden dat monokristallijn zonnepanelen duurder zijn dan de andere typen zonnepanelen. 

Daarnaast dient u ook rekening te houden met de afschrijving van zonnepanelen: ieder jaar gaat een zonnepaneel iets minder presteren (gemiddeld circa 0,6%). Na 25 jaar zullen (hoogwaardige) zonnepanelen dus nog 85% van hun oorspronkelijke rendement leveren.


 

Opbrengst zonnepanelen en de ligging

De opbrengst van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de ligging. Zonnepanelen die op het zuiden liggen, hebben een hogere opbrengst. Toch is een plaatsing op het oosten of westen (en zuidoost, zuidwest, uiteraard) ook interessant: dit levert net iets minder stroom op, maar nog steeds genoeg om rendabel te zijn. Een ligging op het noorden wordt echter altijd afgeraden. In die situatie heeft u onvoldoende zonlicht om voldoende stroom op te wekken om rendabel te zijn.

Ook de hellingshoek van het dak speelt een rol bij de opbrengst van de zonnepanelen. Een hellingshoek van 35 graden is optimaal, maar ook bij steilere daken en zelfs platte daken zijn zonnepanelen mogelijk. 


 

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn over het algemeen een heel rendabele investering. Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening, en dat betekent dat u uw zonnepanelen na ongeveer 8,5 jaar hebt terugverdiend. Na de terugverdientijd van zonnepanelen, kunt u zelfs geld verdienen met de zonnepanelen op uw dak. U profiteert dan in principe van gratis stroom.


 

Btw-teruggave zonnepanelen berekenen

Er zijn al enkele jaren geen landelijke subsidieregelingen meer voor zonnepanelen, maar op regionaal en/of gemeentelijk niveau is er wellicht wel iets mogelijk, zoals het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Informeer daarom eens bij uw gemeente als u zonnepanelen wilt laten plaatsen. Op energiesubsidiewijzer kunt u opzoeken welke gemeentelijke regelingen er op dit moment zijn om duurzaam wonen te stimuleren.


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Btw teruggave zonnepanelen: wat krijg ik terug?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zonne-energie opslaan: met uw zonnepanelen energie opslaan

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage