Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Subsidie zonnepanelen

Energiezuinige maatregelen worden vanuit de overheid toegejuicht en gestimuleerd. Voor de aanschaf van zonnepanelen gelden verschillende regelingen die het voor u als consument aantrekkelijker maken om hiervoor te kiezen. Welke dit precies zijn en hoe u hier gebruik van maakt, leest u op deze pagina.

Subsidie zonnepanelen via de gemeente

Een landelijke subsidie voor zonnepanelen bestaat niet meer, maar veel gemeenten kennen eigen subsidieregelingen om het laten plaatsen van zonnepanelen toch te stimuleren. Het loont daarom zeker de moeite om bij uw gemeente na te vragen wat de mogelijkheden zijn als u zonnepanelen op uw dak wilt laten installeren.

BTW terug op uw zonnepanelen

Voor de aanschaf van zonnepanelen kunt u de btw terugvragen bij de belastingdienst. Dit betekent dat de zonnepanelen 21% goedkoper zijn. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen. U ontvangt dan een btw-aangifte over het kwartaal waarin u de zonnepanelen gekocht hebt. U doet vervolgens aangifte en de Belastingdienst stort het btw-bedrag op uw rekening.

Lening voor zonnepanelen

U kunt een lening afsluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze Energiebespaarlening heeft gunstigere voorwaarden dan een gewone lening. Voorwaarde voor deze lening is dat u maximaal 75% van het geld voor de zonnepanelen gebruikt en met de rest een andere energiebesparende maatregel bekostigt. 

Teruglevering zonnepanelen

Zonnepanelen leveren nog een extra voordeel op: de opgewekte stroom die u zelf niet direct gebruikt, kunt u terugleveren aan uw energiemaatschappij. U ontvangt hiervoor per kWh dezelfde prijs als die u zelf zou betalen voor een kWh. Op deze manier kunt u nog aan uw zonnepanelen verdienen ook! Hierdoor heeft u de aanschaf van de zonnepanelen er nog sneller uit.

Voordelen zonnepanelen

Maakt u geen gebruik van een subsidieregeling of de Energiebespaarlening? Dan is het nog steeds een interessante keuze om zonnepanelen op het dak te plaatsen. De terugverdientijd ligt namelijk tussen de 5 en 10 jaar. Na deze periode heeft u gratis groene stroom. Door terug te leveren aan het energienet, houdt u er vaak nog geld aan over ook. Tel daarbij op dat zonnepanelen zelf een levensduur van zo’n 25 jaar hebben. 

Overige energiesubsidies

Wilt u graag nog meer energiebesparende maatregelen doorvoeren? Denk dan eens aan de isolatie van uw woning. Hiervoor bestaan verschillende energie subsidies. Zo houdt u geld over om iets leuks te kunnen doen!