Contact
Mijn UnitedConsumers

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een mooie investering. Uw energierekening wordt door zonnepanelen namelijk lager en zo kunt u deze investering terugverdienen. Maar, wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? En hoe kunt u de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen? Wij helpen u een handje.

terugverdientijd zonnepanelen

 

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is per huishouden verschillend. Hoe snel u de zonnepanelen terugverdient, hangt af van een aantal factoren, namelijk:

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen vijf en tien jaar. In die periode heeft u dus uw zonnepanelen terugverdiend.

Let op: de salderingsregeling zal na 2025 veranderen. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Doordat de nieuwe regeling nog niet is vastgesteld, weten we nog niet in hoeverre de nieuwe regeling de terugverdientijd gaat beïnvloeden. 

Zonnecollectoren terugverdientijd  

Zonnecollectoren hebben een terugverdientijd van acht tot twintig jaar. Dit is meer dan de terugverdientijd van zonnepanelen doordat u met zonnecollectoren geen stroom kunt terugleveren aan het net. Met zonnepanelen is dit wel mogelijk.


 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Stel u eens voor, u heeft tien zonnepanelen aangeschaft:

  • Met totale kosten van ongeveer € 4.700,-.
  • Met een vermogen van 300 Wattpiek (Wp) per zonnepaneel, en 1 Wp levert ongeveer 0,85 kWh stroom op.

Stap 1. Bereken de opbrengst van uw zonnepanelen

U kunt de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen door ten eerste de opbrengst van uw zonnepanelen te berekenen. Dit doet u door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het vermogen van 300 Wp. Vervolgens vermenigvuldigt u dit met 0,85 kWh stroom. De tien zonnepanelen uit het voorbeeld brengen dan (300 Wp x 10 zonnepanelen) x 0,85 kWh =  2.550 kWh stroom per jaar op. 

Stap 2. Bereken uw besparing

Ten tweede kunnen we aan de hand van de stroomopbrengst per jaar de besparing van uw zonnepanelen berekenen. Uitgaande van een plafondprijs van € 0,40 per kWh (Bron: Nibud), bespaart u met deze tien zonnepanelen jaarlijks 2.550 kWh per jaar x € 0,40 per kWh = € 1.020. 

Stap 3. Zonnepanelen terugverdientijd berekenen

De uiteindelijke terugverdientijd berekent u ten slotte door de totale kosten te delen door de besparing van uw zonnepanelen per jaar. De terugverdientijd van de zonnepanelen uit het voorbeeld is dan: € 4.700 / € 1.020 = 4,6 jaar. De zonnepanelen uit dit voorbeeld kunt u dus in ongeveer drie jaar en negen maanden terugverdienen.

Goed om te weten: In deze berekening wordt geen rekening gehouden met de btw-teruggave. Dit betekent dat uw terugverdientijd in de praktijk korter kan zijn! 


 

Terugverdientijd verkorten

Door te salderen en dankzij de btw-teruggave op zonnepanelen is het mogelijk om de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten. Dat wil zeggen dat u door deze regeling nu nog sneller een investering op zonnepanelen terugverdient. Een interessante investering dus!


Ook interessant voor u
 

hoeveel zonnepanelen

Hoeveel zonnnepanelen heb ik nodig?

> Lees meer

 

kostenzonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk?

> Lees meer

 

zonnepanelen kopen

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

> Lees meer


Zonnepanelen homepage