Zonnepanelen hebben zowel voor- als nadelen. En vóór u zonnepanelen koopt, is het een goed idee om deze voor- en nadelen eens naast elkaar te leggen. Welke voordelen overtuigen u om zonnepanelen te kopen? Of wegen de nadelen toch zwaarder?
De belangrijkste voordelen van zonnepanelen hebben te maken met het feit dat u er financieel flink op vooruit kunt gaan. Want door te kiezen voor zonnepanelen, kunt u aardig wat geld besparen! Dat zit namelijk zo:
Een groot voordeel van zonnepanelen is dat u het overschot aan energie kunt salderen. Als uw zonnepanelen (te veel) opwekken, kunt u terugleveren aan het net. Dit heet ook wel salderen. Zo kunt u dezelfde hoeveelheid stroom terugleveren als u afneemt, met als voordeel dat dit vervolgens wordt weggestreept op uw energierekening.
Het is op dit moment zelfs zo dat u ook een kleine vergoeding krijgt voor de energie die u daar nog bovenop teruglevert. Helaas zal deze regeling vanaf 2025 minder voordelig worden.
Dankzij zonnepanelen geniet u van een lagere energierekening, doordat u gedeeltelijk of volledig uw eigen stroom opwekt. Zo bespaart u volgens Milieu Centraal met een set van 18 zonnepanelen al zo'n € 650,00 per jaar. Daar kunt u nog eens leuk van op vakantie!
Energie vergelijken zonnepanelen
Tip: Laat niet te veel zonnepanelen op uw dak plaatsen. Op dit moment kunt u het overschot nog salderen tegen een vergoeding, maar dit is later niet meer mogelijk. Kies daarom voor de juiste hoeveelheid zonnepanelen, zodat u gedeeltelijk of helemaal zelfvoorzienend bent. Dit kunnen 8, 10 of 18 zonnepanelen zijn - afhankelijk van uw dak, verbruik en voorkeur.
Zonnepanelen verbeteren het energielabel van uw huis. Zo kunt u bijvoorbeeld van energielabel F ineens naar energielabel C gaan. Daarnaast zorgen zonnepanelen ook voor een verhoging van de woningwaarde, net zoals goede isolatie, een zonneboiler of een warmtepomp. Hier profiteert u uiteraard vooral van als u uw woning verkoopt!
U bent niet de enige die profiteert van de voordelen van zonnepanelen, want zonnepanelen zijn ook nog eens goed voor het milieu! Wij zetten de voordelen voor het milieu voor u op een rij:
Zonnepanelen wekken groene stroom op dankzij een onuitputtelijke energiebron, namelijk de zon. Dit zorgt ervoor dat er minder gebruikgemaakt wordt van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en kolen.
Het gebruik van fossiele brandstoffen is slecht voor het milieu, omdat er CO2-uitstoot ontstaat. Bovendien raken deze brandstoffen ooit een keer op. De zon is er altijd en veroorzaakt geen luchtvervuiling. Dit maakt de zon een duurzame energiebron. Enkel voor de productie van zonnepanelen komt nog CO2 vrij, maar dit staat niet in verhouding tot de hoeveelheid CO2-uitstoot die u er mee bespaart!
Een ander voordeel van zonnepanelen is dat zonnepanelen zorgen voor een lagere CO2-uitstoot. Met een set van 10 zonnepanelen voorkomt u namelijk gemiddeld zo'n 1.400 kilogram CO2-uitstoot per jaar. Dit is ongeveer vergelijkbaar met 10 keer op en neer vliegen naar Parijs. Zoveel kunt u met 1 huishouden al besparen!
De energie die voor de productie van zonnepanelen wordt gebruikt, moet worden terugverdiend. Dit heet de energetische terugverdientijd. Is de energetische terugverdientijd korter dan de economische looptijd? Dan zijn zonnepanelen goed voor het verbeteren van het milieu.
Tegenwoordig ligt de energetische terugverdientijd rond de 1 à 2 jaar. Aangezien zonnepanelen een economische looptijd van zo'n 25 jaar hebben, leveren zij gemiddeld 23 jaar een positieve bijdrage aan het milieu! Een milieubewuste keuze dus.
Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zeggen ze wel eens. Want hoewel er veel meer voordelen zijn, kunnen zonnepanelen ook nadelen hebben. Wat zijn de grootste nadelen van zonnepanelen?
U kunt misschien niet zomaar een paar duizend euro uitgeven. Maar ondanks dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is, heeft u de zonnepanelen gemiddeld binnen 8,5 jaar terugverdiend. Ook kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dit betekent dat u 21% van de kostprijs terugkrijgt.
En wist u dat u, naast de btw teruggave, ook mogelijk in aanmerking komt voor lokale subsidies of financieringsregelingen? Raadpleeg daarom eens uw gemeente of de bank voor de mogelijkheden.
Wilt u graag zonnepanelen? Dan is het belangrijk dat u laat controleren of uw dak geschikt is. Uw dak moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. Er mag daarnaast ook niet te veel schaduw op uw dak aanwezig zijn.
Ook de richting van uw dak is belangrijk. Richt uw dak naar het noorden? Dan brengen zonnepanelen niet voldoende op. Een ideale ligging is richting het zuiden, zuidoost of zuidwest.
Zonnepanelen dienen nu eenmaal op uw dak geplaatst te worden en zijn dus zichtbaar. Misschien vindt u zonnepanelen niet zo mooi. Als dit het geval is, dan is dit natuurlijk ook een nadeel van zonnepanelen. In dit geval denken wij echter wel dat de voordelen zwaarder wegen!
U hoeft er niet heel veel aan te doen, maar toch is het soms nodig om de zonnepanelen te onderhouden. Wanneer er bijvoorbeeld veel bladeren op uw panelen liggen, dan kan dit ervoor zorgen dat de gehele set zonnepanelen minder oplevert. Door uw zonnepanelen schoon te houden, profiteert u van een hoger rendement! Fijn voor u en voor het milieu.
Zoals u hierboven heeft gelezen, zijn er een hoop voor- en nadelen van zonnepanelen. Wij zetten daarom alle nadelen én voordelen van zonnepanelen nog eens in een handig overzicht voor u:
Voordelen zonnepanelen | Nadelen zonnepanelen |
---|---|
Geld besparen én verdienen (door terugleveren) | Grote investering |
Voordelig voor uw energierekening | Niet ieder dak is geschikt |
Verhoging woningwaarde en energielabel | Uitstraling woning |
Duurzame energiebron | Onderhoud van zonnepanelen |
Minder CO2-uitstoot | |
Steeds kortere terugverdientijd |
Kortom, zonnepanelen hebben veel meer voordelen dan nadelen. Dus heeft u voldoende budget, en overweegt u uw huis te verduurzamen? Dan is het kopen van zonnepanelen een erg goede keuze. Zeker als u op weg bent naar een gasloos, of zelfs een energieneutraal huis!