Contact
Mijn UnitedConsumers

Welke zonnepanelen: blauwe of zwarte zonnepanelen?

Monokristallijne zonnepanelen, of toch polykristallijn? Welke zonnepanelen u koopt, hangt volledig af van uw voorkeur. Wij leggen u uit wat het verschil is tussen de zwarte en blauwe zonnepanelen, zodat u binnen no-time weet welke zonnepanelen het beste bij u passen!

Welke zonnepanelen


 

Welke zonnepanelen?

Welke zonnepanelen u kiest, hangt af van uw budget en uw persoonlijke smaak. Zonnepanelen zijn er namelijk in verschillende kleuren, vormen en maten. Zo zijn er blauwe zonnepanelen en zwarte zonnepanelen. Ook heeft u misschien wel eens gehoord van monokristallijne zonnepanelen en polykristallijn. Bij de ene zonnepaneel is de opbrengst bij het ene zonnepaneel hoger, dan bij het andere type zonnepaneel. Door deze zonnepanelen te vergelijken, komt u tot de beste keuze. Maar welke zonnepanelen zijn het beste? 


 

Monokristallijne zonnepanelen (zwarte zonnepanelen)

Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur. Eigenlijk is het gehele zonnepaneel, inclusief frame en achtergrond, donker van kleur. Dit maakt dat zwarte zonnepanelen een stijlvolle keuze zijn, want het oogt als één geheel op uw dak.

Monokristallijn betekent dat de zonnecellen zijn gemaakt uit één stuk silicium. Zwarte zonnepanelen leveren daarom nét iets meer op dan blauwe zonnepanelen. Daarom zijn monokristallijne zonnepanelen prijziger dan blauwe zonnepanelen. Het gaat hierbij vaak om enkele tientallen euro's per zonnepaneel.

Monokristallijn medium


 

Polykristallijne zonnepanelen (blauwe zonnepanelen)

Polykristallijne zonnepanelen herkent u aan de blauwe kleur. Het frame van een blauwe zonnepanelen is vaak wit en de blauwe zonnecellen zijn vaak onregelmatig in kleur en vorm.

Polykristallijn wil zeggen dat het materiaal is opgebouwd uit meerdere kristallen. En omdat blauwe zonnepanelen mooi ogen, en iets minder opleveren dan zwarte zonnepanelen, zijn de vaak goedkoper. Vaak ligt de opbrengst maar enkele procenten lager dan de opbrengst van zwarte zonnepanelen. Dat maakt blauwe zonnepanelen een prima keuze, zeker wanneer u het uiterlijk van uw dak niet heel erg belangrijk vindt.

Polykristallijn


 

Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen (monokristallijn) of blauwe zonnepanelen (polykristallijn) zijn beide interessante opties. Maar, welke zonnepanelen zijn het beste; monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen?

Qua opbrengst presteert een monokristallijn zonnepaneel beter dan een polykristallijn zonnepaneel. Echter, het gaat hierbij om kleine verschillen, terwijl de aanschaf van een monokristallijn zonnepaneel duurder is.

De keuze tussen monokristallijne zonnepanelen (zwart) of polykristallijne zonnepanelen (blauw) is echt een kwestie van smaak en beschikbaar budget. De meest stijlvolle - en tevens duurdere - optie is toch wel het monokristallijn zwarte zonnepaneel.


 

Welke zonnepanelen zijn er nog meer?

Naast monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen, zijn er nog andere soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Zo zijn er zonnepanelen in andere kleuren dan zwart of blauw verkrijgbaar, oprolbare zonnepanelen, maar ook zonnepanelen die stroom én warmte opwekken. Wij zetten ze voor u op een rij:

Zonnepanelen in een andere kleur

Naast blauwe of zwarte zonnepanelen, zijn er ook zonnepanelen verkrijgbaar in andere kleuren. Denk aan de kleuren brons, groen of paars. Deze zonnepanelen leveren in de praktijk echter vaak 10 tot 25 procent minder stroom op, dan zwarte of blauwe zonnepanelen.

Oprolbare zonnepanelen: Amorf of dunne film zonnepanelen

Bovendien bestaan er zogeheten oprolbare zonnepanelen, beter bekend als dunne film zonnepanelen of amorf zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van buigzaam materiaal en goedkoper in aanschaf dan blauwe of zwarte zonnepanelen. Dat de dunne film zonnepanelen goedkoper zijn, betekent helaas ook dat de stroomopbrengst lager is dan de opbrengst bij duurdere zonnepanelen. 

Zonnepanelen die stroom en warmte leveren

Wilt u met uw zonnepanelen stroom én warmte opwekken? Dan zijn hybride zonnepanelen (PVT-collectoren) een optie. Een hybride paneel is een zonnepaneel en zonneboiler in één zonnepaneel. De opbrengst ligt hoger, maar hybride zonnepanelen zijn ook duurder in aanschaf. Vaak bent u zelfs voordeliger uit om te kiezen voor normale zonnepanelen en een zonneboiler.


 

Een alternatief: zonnepannen

Wilt u stroom opwekken, maar vindt u zonnepanelen niet mooi op uw dak? Dan zijn zonnepannen misschien nog een optie. Zonnepannen zijn dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt en doen hetzelfde als zonnepanelen. Het grote voordeel van zonnepannen is dat het uiterlijk van uw dak amper zal veranderen, want de zonnepannen vallen bijna niet op.

Het nadeel is dat zonnepannen prijzig zijn. U betaalt tot wel drie keer meer voor zonnepannen, dan voor zonnepanelen. Daarnaast heeft u met zonnepannen meer dakoppervlakte nodig. Dit komt doordat de zonnepan een kleinere zonnecel heeft. Om tot voldoende capaciteit te komen, heeft u dus meerdere zonnepannen nodig.


 

Welke zonnepanelen kiezen?

Welke zonnepanelen op uw dak komen te liggen, hangt af van diverse factoren. Denk hierbij aan uw budget, uw wensen en de beschikbare ruimte op uw dak.

Optie 1: Monokristallijne zonnepanelen 

Een monokristallijn (zwart) zonnepaneel is over het algemeen de meest populaire en stijlvolle keuze. Zo heeft u eigenlijk het beste van beide werelden; een strak zonnepaneel op uw dak, met een hoge opbrengst.

Optie 2: Polykristallijne zonnepanelen

Wanneer u een klein budget heeft, maar toch zonnepanelen wilt, dan is een polykristallijn (blauw) zonnepaneel een prima optie. Hiermee kunt u toch uw eigen groene stroom opwekken, tegen een iets lagere investering.

Optie 3: Hybride zonnepanelen of zonnepannen

Indien u een groot budget heeft, zijn hybride zonnepanelen of zonnepannen wellicht interessant voor u. Zo kunt u met hybride zonnepanelen ruimte besparen én warmte opwekken door de geïntegreerde zonnecollectoren. Met zonnepannen verandert het uiterlijk van uw dak minimaal, dus wanneer dat belangrijk is voor u, dan zijn zonnepannen een goede optie.

Optie 4: Dunne film zonnepanelen of andere kleur zonnepanelen

De minst voordelige keuze zijn dunne film zonnepanelen of zonnepanelen met een groene, paarse of bronze kleur. Hoewel deze goedkoop zijn in aanschaf, wekken ze ook minder stroom op.

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Ons advies is om door te sparen, zodat u kunt investeren in blauwe, zwarte of misschien zelfs hybride zonnepanelen. Die leveren u uiteindelijk meer op!


Ook interessant voor u
 

aanschaf zonnepanelen

Waar op letten bij aanschaf zonnepanelen?

> Lees meer

 

zonnepanelen dak

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

leveren zonnepanelen

Hier leveren zonnepanelen het meeste op

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage