Zonnepanelen zelf plaatsen is voordelig, want zo hoeft u het werk niet uit te besteden en bespaart u dus op deze kosten. Wat komt er allemaal kijken bij het zelf plaatsen van zonnepanelen, is het verstandig om zelf te doen en hoe kunt u zonnepanelen aansluiten op de meterkast?
Voordat u kunt beginnen met het zelf plaatsen van zonnepanelen, zult u de zonnepanelen en andere benodigdheden aan moeten schaffen. Met een zonnepanelen set (of doe het zelf zonnepanelen) haalt u alle benodigdheden in één keer in huis. Wel zo makkelijk.
Een zonnepanelen set bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en bekabeling. Wanneer u een 'doe het zelf' zonnepanelen set wilt kopen, is het belangrijk dat u vooraf bepaalt welk soort zonnepanelen u wilt en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.
Laat u bij 'doe het zelf' zonnepanelen altijd adviseren door de verkoper. Het is belangrijk dat u gespecialiseerd materiaal kiest om de zonnepanelen aan te sluiten en mee vast te zetten (zoals de rails en dakhaken). Hiermee voorkomt u dat u verkeerde of gevaarlijke keuzes maakt. Gaat u zelf zonnepanelen aansluiten? Dan is het fijn als u enige kennis heeft van de inhoud van de meterkast en elektriciteit.
Wilt u zelf zonnepanelen plaatsen, maar het liefst wel vergunningsvrij? Houd dan rekening met de volgende regels:
Twijfelt u of u zonnepanelen vergunningsvrij mag plaatsen? Raadpleeg in dat geval voor de zekerheid de website van De Rijksoverheid.
Zelf zonnepanelen plaatsen is een grote klus, dus er komt het een en ander bij kijken. Hoe plaatst u zelf zonnepanelen? Maak allereerst een legplan, zorg ervoor dat de bekabeling goed wordt aangelegd en plaats vervolgens de omvormer.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is daarom slim om een legplan te maken. Houd rekening met de volgende zaken:
Bij het aanleggen van de bekabeling van de zonnepanelen, is het belangrijk dat deze waterdicht is. Zo blijven de kabels namelijk goed beschermd tegen de regen. U heeft speciale doorvoerpijpen nodig en hiervoor maakt u een gat in het dak van ongeveer 2 centimer. Deze klus vraagt om precisie, zodat regen en/of sneeuw niet de kans krijgen om uw woning binnen de komen.
In een lusvorm kunt u zonnepanelen aansluiten op een omvormer. Soms dienen er meerdere lussen gemaakt te worden en moeten er per lus 2 DC-kabels (plus en min) op de omvormer aangesloten worden. Dit is een technische en lastige klus. De omvormer wordt meestal op zolder of in de garage geplaatst en moet worden aangesloten op de meterkast.
De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. De omvormer is dus een belangrijk onderdeel en is de koppeling tussen de zonnepanelen en uw meterkast. Het is belangrijk dat de omvormer op de juiste manier aangesloten wordt op de meterkast, om gevaarlijke situaties te voorkomen.
In principe wordt er een kabel tussen de omvormer en de meterkast gelegd, zodat alle elektrische apparaten de zonne-energie kunnen gebruiken. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep in de meterkast. De omvormer wordt aangesloten op een eigen aardlekautomaat, zodat alles veilig aangesloten is. In sommige gevallen kan er een extra groepenkast geïnstalleerd worden, indien u de omvormer niet direct op de groepenkast aansluit.
Het is belangrijk dat er geen verbruikers zitten tussen de omvormer en de meterkast. Onder verbruikers worden andere apparaten of bijvoorbeeld het stopcontact verstaan. De omvormer mag dus niet direct aangesloten zijn op de wasmachinegroep of het stopcontact.
De kabels in de meeste woningen zijn standaard berekend op 16 Ampère. Op het moment dat er bijvoorbeeld een wasmachine tussen de omvormer en de meterkast aangesloten is, wordt de kabel overbelast met teveel stroom en dit kan kortsluiting veroorzaken met het risico op brandgevaar. Dit wilt u natuurlijk te allen tijde voorkomen!
Bij het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast, is het belangrijk dat u weet wat voor soort hoofdaansluiting uw woning heeft. De meeste (bestaande) woningen hebben een 1-fase aansluiting. Dit houdt in dat er in de meterkast 1 kabel stroom binnenkomt. Veel nieuwbouwwoningen hebben echter een 3-fase aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast 3 kabels zijn waar stroom binnenkomt.
Een hogere fase aansluiting zorgt ervoor dat er een grotere stroomcapaciteit in de woning is. Het heeft dus invloed op het aantal zonnepanelen dat u aan kunt sluiten in uw woning. De grootte van uw hoofdaansluiting vindt u op de jaarrekening van uw energieleverancier.
Een PV verdeler splitst een bestaande groep in tweeën. Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting van de wasmachine. Een PV verdeler aansluiten is een goede optie op het moment dat er geen extra leidingen beschikbaar zijn in de woning.
Goed om te weten: de capaciteit van de PV verdeler is beperkt. Er mag niet meer dan 3.500 Watt op de verdeler komen te staan. Een PV verdeler is dus enkel geschikt bij een kleinere zonnenpanelen installatie.
Zoals u hierboven gelezen heeft, komt er best veel kijken bij het zelf plaatsen van zonnepanelen. De installatie van de panelen zelf is al een klus en het is belangrijk dat de zonnepanelen juist bevestigd worden op het dak. Daarnaast is het zéér belangrijk dat de zonnepanelen veilig aangesloten worden op de meterkast.
Met name zonnepanelen aansluiten op de meterkast vraagt om kennis van elektriciteit. Want als dit niet goed gebeurt, dan kan dit voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Besteed bij twijfel altijd het werk uit bij een zonnepanelen specialist. Zo weet u zeker dat de zonnepanelen op een juiste én veilige manier geplaatst worden op uw dak.