Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonne-energie opslaan: met uw zonnepanelen energie opslaan

Zonne-energie opslaan is natuurlijk hartstikke fijn, want zo kunt u altijd uw eigen duurzaam opgewekte zonne-energie gebruiken. Maar, hoe kunt u zonne-energie opslaan? Wij leggen het aan u uit!

zonne energie opslaan

 

Met zonnepanelen stroom opslaan

Dankzij zonnepanelen op uw dak wekt u zelf uw eigen, duurzame energie op. Dit is niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Er zit echter een 'maar' aan. Een zonnepaneel wekt namelijk alleen energie op als de zon schijnt.

In de avond en nacht wordt er dus geen groene stroom opgewekt. Wanneer u 's avonds energie verbruikt, dan maakt u gebruik van het elektriciteitsnet. Zonde, want u heeft natuurlijk liever uw eigen opgewekte stroom. Daar is een oplossing voor, namelijk: zonne-energie opslaan.


 

Zonnepanelen met accu opslag

Eigenlijk is zonne-energie opslaan simpel. Het enige wat u nodig heeft - naast zonnepanelen - is een thuisaccu die u koppelt aan uw zonnepanelen. Netgekoppelde zonnepanelen met een accuopslag hebben een regelstation tussen panelen, de elektrische apparatuur en de accu. 

Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, stuurt de regelaar deze opgewekte stroom naar de apparaten die het nodig hebben. Wanneer er meer stroom opgewekt is dan nodig, wordt de stroom doorgestuurd naar de accu. In deze accu vindt de opslag van zonne-energie plaats. U kunt de stroom vervolgens op een later moment, bijvoorbeeld in de avond, gebruiken. 

Volle accu opslag zonnepanelen

Heeft u meer zonne-energie opgewekt dan nodig en is de accu vol? Dan wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Ook wanneer er geen zonne-energie wordt opgewekt uit uw zonnepanelen, maar u wel stroom in huis nodig heeft, dan wordt er stroom uit de accu gehaald. 

Lege accu opslag zonnepanelen

Wanneer uw accu leeg is en u stroom nodig heeft, dan wordt er overgeschakeld naar het elektriciteitsnet. De lege accu kan vervolgens opgeladen worden tegen het (extra lage) daltarief. Zo wordt de accu gevuld en kunt u de goedkope stroom gebruiken tijdens het piektarief.


 

Zonne-energie opslaan in de zomer en winter

In de zomer wekt u - vanzelfsprekend - meer stroom op dan in de winter. Daarom is het bijna niet mogelijk om volledig afhankelijk te zijn van de zonne-energie uit uw accu.

In de accu voor zonnepanelen kunt u stroom enkele dagen opslaan, zodat u voor minder zonnige dagen tóch uw eigen opgewekte zonne-energie tot uw beschikking heeft. De opgewekte stroom bewaren om een donkere winter mee te overbruggen, dat wordt een lastiger verhaal. 

Elektriciteitsnet blijft noodzakelijk

Om toch uw huis te kunnen voorzien van stroom - ook in de winter - is het bijna noodzakelijk om aangesloten te blijven op het elektriciteitsnet. Daarnaast wekt u in de winter juist minder stroom op en raakt uw batterij nooit helemaal vol. Het elektriciteitsnet zorgt ervoor dat deze bijspringt op het moment dat u stroom te kort komt.

Terugleveren (salderen)

En heeft u een stroomoverschot, bijvoorbeeld gedurende zonnige zomermaanden? Dan kunt u het overschot terugleveren (salderen) aan het elektriciteitsnet. Het grote voordeel is dat terugleveren u geld oplevert. Mooi meegenomen, dus!


 

Zonnepanelen stroom opslaan of terugleveren

U kunt dus zelf uw zonne-energie opslaan, maar dat betekent wel een investering van uw kant. Een thuisaccu kan tussen de 2 en 10 kWh opslaan en de prijzen liggen tussen de € 700,- en € 1.000,- per kWh opslag. Voor de aanschaf van een thuisaccu bent u ongeveer € 8.000,- kwijt.

Een thuisaccu of opslag batterij voor zonnepanelen verdient zich vaak nog niet terug. Daarom is het financieel gezien vaak interessanter om het overschot aan opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.  

Nieuwe technologieën

Toch zijn er heel wat ontwikkelingen in energieland. Zo is het niet duidelijk of de salderingsregeling zal blijven bestaan in de toekomst en wordt er gekeken naar nieuwe technologieën, zoals zonne-energie opslaan in waterstof. Tot hier meer over bekend is, blijft salderen de meest voordelige optie. 


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven