Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonne-energie opslaan: met uw zonnepanelen energie opslaan

Zonne-energie opslaan is natuurlijk hartstikke fijn, want zo kunt u altijd uw eigen duurzaam opgewekte zonne-energie gebruiken. Maar, hoe kunt u zonne-energie opslaan? Wij leggen het aan u uit!

zonne energie opslaan


 

Zonne-energie opslaan

Zonne-energie opslaan is handig, want zo kunt u de energie op een later moment gebruiken. Met een zonneboiler slaat u het verwarmde water op in een tank, waardoor u - ook in de avond - warm water tot uw beschikking heeft. Voor zonnepanelen werkt dit net iets anders. Een zonnepaneel levert overdag stroom, maar 's avonds en 's nachts wordt er geen stroom opgewekt. Simpelweg omdat de zon dan niet schijnt. U kunt in dit geval twee dingen doen:

  • Zonne-energie terugleveren aan het energienet en een terugleververgoeding ontvangen.
  • Investeren in een accu voor zonnepanelen, zodat u zonne-energie kunt opslaan en later kunt gebruiken.

 

Zonne-energie opslaan met zonnepanelen

Zonne-energie opslaan of zonne-energie terugleveren is beide mogelijk en verstandig. Want het zou zonde zijn dat uw eigen opgewekte, duurzame energie verloren gaat. In de avond en nacht wordt er weinig tot geen groene stroom opgewekt. Dus wanneer u 's avonds elektriciteit nodig heeft, maakt u gebruik van het elektriciteitsnet. Het zou dan handig zijn dat u uw eigen opgewekte elektriciteit kunt gebruiken! Daar is een oplossing voor, namelijk: zonne-energie opslaan.

Zonne-energie opslaan is niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Er zit echter een 'maar' aan. Voor het opslaan van zonne-energie met zonnepanelen heeft u wel een accu nodig. 


 

Opslag energie zonnepanelen met een accu

Wanneer u volledig zelfvoorzienend wilt zijn, is het aanschaffen van een accu voor zonnepanelen het meest interessant. Zonne-energie opslaan is daardoor heel simpel. Het enige wat u nodig heeft, is een thuisaccu die u koppelt aan uw zonnepanelen. Netgekoppelde zonnepanelen met een accuopslag hebben een regelstation tussen panelen, de elektrische apparatuur en de accu. 

Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, stuurt de regelaar de opgewekte stroom naar de apparaten die het nodig hebben. Wanneer er meer stroom opgewekt is dan nodig, wordt de stroom doorgestuurd naar de accu. In deze accu vindt de opslag van zonne-energie plaats. U kunt de stroom vervolgens op een later moment gebruiken.

Volle accu opslag energie zonnepanelen

Heeft u meer zonne-energie opgewekt dan nodig en is de accu vol? Dan wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Ook wanneer er geen zonne-energie wordt opgewekt uit uw zonnepanelen, maar u wel stroom in huis nodig heeft, dan wordt er stroom uit de accu gehaald. 

Lege accu opslag energie zonnepanelen

Wanneer uw accu leeg is en u stroom nodig heeft, dan wordt er overgeschakeld naar het elektriciteitsnet. De lege accu kan vervolgens opgeladen worden tegen het (extra lage) daltarief. Zo wordt de accu gevuld en kunt u de goedkope stroom gebruiken tijdens het piektarief.


 

Zonne-energie opslaan in waterstof

Naast dat u zonne-energie kunt opslaan in een accu, is het ook mogelijk om zonne-energie op te slaan in waterstof. Zonne-energie wordt dan opgeslagen in een waterstofbatterij, waardoor het mogelijk is om tot wel drie keer zoveel zonne-energie op te slaan. Het is momenteel nog wel een dure optie. 


 

Zonnepanelen stroom opslaan: zomer en winter

In de zomer wekt u - vanzelfsprekend - meer stroom op dan in de winter. Daarom is het in de winter bijna niet mogelijk om volledig afhankelijk te zijn van de zonne-energie uit uw accu.

In de accu voor zonnepanelen kunt u stroom enkele dagen opslaan, zodat u voor minder zonnige dagen tóch uw eigen opgewekte zonne-energie tot uw beschikking heeft. De opgewekte stroom bewaren om een donkere winter mee te overbruggen, wordt dan een lastiger verhaal. 

Elektriciteitsnet blijft noodzakelijk

Om toch uw huis heel het jaar te kunnen voorzien van stroom, is het bijna noodzakelijk om aangesloten te blijven op het elektriciteitsnet. In de winter wekt u minder stroom op en raakt uw batterij nooit helemaal vol. Het elektriciteitsnet zorgt ervoor dat deze bijspringt op het moment dat u stroom te kort komt.

Terugleveren (salderen)

En heeft u een stroomoverschot, bijvoorbeeld gedurende zonnige zomermaanden? Dan kunt u het overschot terugleveren (salderen) aan het elektriciteitsnet. Het grote voordeel is dat terugleveren zorgt voor een lagere energierekening en u soms zelfs geld oplevert. Mooi meegenomen, dus!


 

Zonne-energie opslaan kosten

U kunt dus zelf uw zonne-energie opslaan, maar dat betekent wel een investering van uw kant. Een thuisaccu kan tussen de 2 en 10 kWh opslaan en de prijzen liggen tussen de € 700,- en € 1.000,- per kWh opslag. Voor de aanschaf van een thuisaccu bent u ongeveer € 8.000,- kwijt. Zonne-energie opslaan in waterstof kost u mogelijk meer dan € 25.000,-.

Een thuisaccu of opslag batterij voor zonnepanelen verdient zich vaak nog niet terug. Daarom is het financieel gezien vaak interessanter om het overschot aan opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet nu het nog kan!   


Ook interessant voor u
 

salderen

Zo kunt u zonne-energie terugleveren aan het net

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Waar vindt u de meeste zonuren in Nederland?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zonnepanelen kopen: hier moet u op letten

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage