Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonne-energie: hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie wordt opgewekt doordat warmte van de zon wordt omgezet in energie. Zonne-energie is een vorm van duurzame energie, en is daarom beter voor het milieu dan het halen van energie uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas of steenkool. Maar wat is zonne-energie? Hoe werkt zonne-energie? En hoe kunt u zonne-energie opslaan? 

Zonne energie banner

 

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt gewonnen uit warmte én licht van de zon. Zonne-energie is duurzaam, omdat de zonnekracht onuitputtelijk is. Fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, zullen namelijk een keer opraken. Zonne-energie kunt u, dankzij het plaatsen van zonnepanelen op uw dak, zelf uw eigen stroom opwekken. Hierdoor bespaart u op uw energierekening, en houdt u meer over voor een leuker leven!

Passieve zonne-energie

Passieve zonne-energie is energie die direct van de zon afkomt, en niet verwerkt wordt middels een apparaat zoals een zonnepaneel. Denk hierbij aan wanneer de zon via een groot raam uw huis binnen schijnt. Doordat de zon middels het raam binnen schijnt, wordt uw woonkamer lekker verwarmd.  


 

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie wordt voornamelijk gewonnen middels twee technieken, namelijk zonnecollectoren en zonnepanelen. Zonnecollectoren, oftewel een zonneboiler, zetten zonne-energie om in warm water, en zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Zonnepanelen en zonnecollectoren werken beiden net iets anders. Dit is het verschil:

Zonne-energie omzetten in elektriciteit

Met behulp van een omvormer wordt de zonne-energie omgezet in stroom. Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken en zo op stroomkosten kunnen besparen

Zonne-energie omzetten in warmte

Een zonneboiler maakt gebruik van thermische zonne-energie en zet het zonlicht om in warmte. Met een zonneboiler kunt u flink op gas besparen. Dankzij een zonneboiler kunt u zonne-energie gebruiken voor het verwarmen van uw huis en zorgt het voor warm water.


 

Zonne-energie opslaan

Zonne-energie opslaan is handig, want zo kunt u de energie op een later moment gebruiken. Met een zonneboiler slaat u het verwarmde water op in een tank, waardoor u - ook in de avond - warm water tot uw beschikking heeft. Voor zonnepanelen werkt dit net iets anders. Een zonnepaneel levert overdag stroom, maar 's avonds en 's nachts wordt er geen stroom opgewekt. Simpelweg omdat de zon dan niet schijnt. U kunt in dit geval twee dingen doen:

  • Zonne-energie terugleveren aan het energienet en een terugleververgoeding ontvangen.
  • Investeren in een accu voor zonnepanelen, zodat u zonne-energie kunt opslaan en later kunt gebruiken.

Zonne-energie opslaan of terugleveren?

Zonne-energie opslaan of zonne-energie terugleveren is beide mogelijk. Wanneer u volledig zelfvoorzienend wilt zijn, is het aanschaffen van een accu voor zonnepanelen het meest interessant. Dat zorgt ervoor dat u het maximale uit uw zonnepanelen kunt halen, milieubewust bezig bent én bespaart op uw energiekosten.

Aan de andere kant is een accu voor de opslag van zonnepanelen een dure investering. Of deze optie interessant is voor u, hangt dus af van uw financiële situatie en de mogelijkheid om te investeren.

Zon energie terugleveren

Gelukkig is er nog een optie: stroom terugleveren aan het energienet. De stroom die u overdag niet gebruikt, levert u terug en hier ontvangt u vervolgens een vergoeding voor. Dit is momenteel de makkelijkste manier om voordelig van uw 'stroomoverschot' af te komen. 


 

Voordelen zonne-energie

Er zitten veel voordelen aan zonne-energie. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Dat is voor zonne-energie niet anders. Wij zetten daarom graag voor u op een rijtje wat de voor- en nadelen van zonne-energie zijn:

Zonne-energie voordelen Zonne-energie nadelen
 

Goedkoper. 
U betaalt in principe voor de levering van energie aan uw energieleverancier. Wanneer u zelf uw energie opwekt, bent u dus goedkoper uit.

 
Afhankelijk van de zon.
Schijnt de zon niet? Dan wekt u geen of minder energie op. Zonne-energie kan dus niet op commando opgewekt worden.
 
Beter voor het milieu. 
Zonne-energie veroorzaakt geen broeikasgassen en stoot geen CO2 uit.
 
Grote en dure investering.
Zelf zonne-energie opwekken is een grote investering met een lange terugverdientijd.
 

Subsidie van de overheid.
Wanneer u energiebesparende maatregelen treft in uw woning, kunt u btw terugvragen voor zonnepanelen of een zonneboiler subsidie aanvragen.

 

De energiebehoefte is te groot.
Als uw energiebehoefte groter is dan de hoeveelheid zonne-energie die u opwekt, moet u alsnog gebruikmaken van fossiele brandstoffen.

 
Stijging van de woningwaarde.
De waarde van uw woning stijgt door het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler.
   
 

Geen schommelende energieprijzen.
Energie van de zon is gratis, dus u heeft geen last van schommelende energieprijzen.

   
 

Energieleverancier zonnepanelen

Wekt u zelf duurzame energie op met zonnepanelen? Dan wilt u natuurlijk weten hoeveel u per jaar bespaart op uw energierekening en wat u krijgt bij teruglevering. Door te vergelijken, berekent u bij UC binnen enkele minuten hoeveel u jaarlijks gaat besparen.

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

salderen

Zo kunt u zonne-energie terugleveren aan het net

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Waar vindt u de meeste zonuren in Nederland?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Zonnepanelen kopen: hier moet u op letten

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven