Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonne-energie: hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie is een vorm van duurzame energie, en wordt opgewekt doordat de warmte van de zon wordt omgezet in energie. Daarom is zonne-energie beter voor het milieu en bovendien is het ook nog eens voordelig voor uw portemonnee.

Wilt u ook profiteren duurzame zonne-energie? Kies dan voor een goedkope energieleverancier met zonne-energie. Voordelig én eenvoudig!

Voordelige zonne-energie


Postcode
Huisnr.
 


 

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt gewonnen uit warmte én licht van de zon. Zonne-energie is duurzaam, omdat de zonnekracht onuitputtelijk is. Fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, zullen namelijk een keer opraken. Zonne-energie kunt u, dankzij het plaatsen van zonnepanelen op uw dak, zelf uw eigen stroom opwekken. Hierdoor bespaart u op uw energierekening, en houdt u meer over voor een leuker leven!

Passieve zonne-energie

Passieve zonne-energie is energie die direct van de zon afkomt, en niet verwerkt wordt middels een apparaat zoals een zonnepaneel. Denk hierbij aan wanneer de zon via een groot raam uw huis binnen schijnt. Doordat de zon middels het raam binnen schijnt, wordt uw woonkamer lekker verwarmd.  


 

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie wordt voornamelijk gewonnen middels twee technieken, namelijk zonnecollectoren en zonnepanelen. Zonnecollectoren, oftewel een zonneboiler, zetten zonne-energie om in warm water, en zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Zonnepanelen en zonnecollectoren werken beiden net iets anders. Dit is het verschil:

Zonne-energie omzetten in elektriciteit

Met behulp van een omvormer wordt de zonne-energie omgezet in stroom. Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken en zo op stroomkosten kunnen besparen.

Zonne-energie omzetten in warmte

Een zonneboiler maakt gebruik van thermische zonne-energie en zet het zonlicht om in warmte. Met een zonneboiler kunt u flink op gas besparen. Dankzij een zonneboiler kunt u zonne-energie gebruiken voor het verwarmen van uw huis en zorgt het voor warm water.


 

Voor- en nadelen zonne-energie

Er zitten zowel voor- als nadelen aan zonne-energie. Wij zetten graag voor u op een rijtje wat de voor- en nadelen van zonne-energie zijn:

Voordelen zonne-energie Zonne-energie nadelen
vink Zonne-energie is vaak goedkoper. kruis Zonne-energie is weersafhankelijk.
vink Zonne-energie is beter voor het milieu. kruis Zonne-energie is een grote en dure investering.
vink De zon is een een duurzame en onuitputtelijke bron.  

Zonne-energie in Nederland

Om te zorgen dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft, wil de Rijksoverheid in 2030 minstens 35 terawattuur (TWh) duurzame energie opwekken met zonne- en windenergie. Dit is voldoende groene energie voor zo'n 11,5 miljoen huishoudens. Zo wordt groene energie, met wind- en zonne-energie de nieuwe standaard in Nederland.


 

Zonne-energie bij UnitedConsumers

Als energieleverancier halen wij onze energie uit duurzame bronnen, zoals windenergie en zonne-energie. In ons stroometiket vindt u eenvoudig waar onze groene energie vandaan komt. Wilt u profiteren van 100% Nederlandse groene stroom én voordelige energietarieven?

Bereken mijn voordeel

zonne-energie energieleverancier

Gecontroleerd door onze specialist Dirk Mutsaers

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Dirk Mutsaers, specialist op het gebied van energie. Dirk is sinds 2016 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 10-5-2023 |

dirk expert energie