Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnecollectoren kopen: wat is de beste keuze?

Zonnecollectoren zijn niet hetzelfde als zonnepanelen, ondanks dat ze beide op het dak geplaatst worden. Zonnecollectoren zorgen er - anders dan zonnepanelen - voor dat uw water duurzaam verwarmd wordt. Wilt u zonnecollectoren kopen? Wij leggen u graag uit waar u op kunt letten bij de aanschaf van een zonnecollector. 

zonnecollectoren

 

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is het paneel dat hoort bij een zonneboiler. De zonnecollector zet het zonlicht direct om in warmte en brengt het naar de zonneboiler. Zonnecollectoren zijn er in verschillende soorten en prijsklassen en worden op het dak van uw woning geplaatst. Het is belangrijk dat het warmteverlies beperkt wordt en daarom staat de zonneboiler vaak zo dicht mogelijk in de buurt van de zonnecollectoren, bijvoorbeeld op de zolder.


 

Werking zonnecollector

De zonnecollector is zet - zoals hierboven benoemd - het zonlicht op in warmte. In de zonnecollector bevinden zich buizen die gevuld zijn met vloeistof. Op het dak vangen de zonnecollectoren het zonlicht op en deze wordt omgezet in warmte. De opgewekte warmte wordt vervolgens afgegeven aan het voorraadvat, waarna deze gebruikt kan worden voor het verwarmen van uw woning en het gebruik van warm water.


 

Soorten zonnecollectoren

Op het moment dat u eraan denkt om zonnecollectoren te kopen, dan heeft u de keuze uit twee verschillende installaties: de vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. 

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een rechthoekige 'bak' van ongeveer 10 centimeter dik. Binnenin de bak is een donkere, absorber plaat geplaatst en bevinden zich leidingen gevuld met vloeistof. De vlakke plaat zonnecollector is afgesloten met een plaat van glas. Dit type zonnecollector is voorzien van goed isolatiemateriaal, waardoor warmteverlies beperkt wordt. De opgewekte warmte wordt vervolgens naar de zonneboiler gebracht.

vlakke plaat zonnecollector

Voornamelijk bij zonnig weer haalt de vlakke plaat zonnecollector een hoger rendement dan bij de vacuümbuis zonnecollector. Aan de andere kant heeft een vacuümbuis een beter rendement in de winter dan de vlakke plaat zonnecollector. Op het moment dat uw budget doorslaggevend is voor u, dan is een vlakke plaat zonnecollector een betere keuze. Deze installatie is gemiddeld goedkoper dan de vacuümbuis zonnecollector.

Voor een vlakke plaat zonnecollector à 2,5 m² betaalt u gemiddeld zo'n € 550,-.


Vacuümbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector kenmerkt zich door een reeks dubbelwandige, glazen vacuümbuizen naast elkaar. Binnenin de buizen bevindt zich een coating die zorgt voor een zo gering mogelijk warmteverlies. In de glazen vacuümbuizen zit een koperen absorber die de warmte opneemt en verzamelt. Ook in de vacuümbuis zonnecollector zit - net als de vlakke plaat zonnecollector - een vloeistof waar de warmte uit gehaald wordt. De opgewekte warmte wordt vervolgens naar de zonneboiler gebracht.

vacuĆ¼mbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector is over het algemeen iets duurder dan de vlakke plaat zonnecollector. Hoewel de vlakke plaat zonnecollector bij zonnig weer een hoger rendement heeft en bij kouder weer juist een lager rendement, presteert de vacuümbuis het hele jaar goed. De vacuümbuis zonnecollector is een goede keuze op het moment dat u een installatie zoekt die het hele jaar door een goede prestatie levert. De concessie die u moet doen, is dat de vacuümbuis zonnecollector bij zonnig weer een lager rendement heeft dan de vlakke plaat zonnecollector.

Voor de vacuümbuis zonnecollector à 2,5 m² betaalt u gemiddeld € 750,-.


 

Zonnecollectoren prijzen

Het type zonnecollector bepaalt deels de prijs, maar de zonnecollector is altijd een onderdeel van de gehele zonneboiler. Zoals hierboven beschreven staat, betaalt u gemiddeld voor een vlakke plaat zonnecollector € 750,- (2,5 m²) en voor een vacuümbuis zonnecollector gemiddeld € 550,- (2,5 m²). De volgende prijzen betaalt u gemiddeld voor een zonnecollector met zonneboiler:

Aantal zonnecollectoren / inhoud zonneboiler Gemiddelde prijs / jaarlijkse besparing

Aantal
1

Inhoud
100 liter

Gemiddelde prijs
tussen de € 2.200,- en € 2.600,-

Gemiddelde jaarlijkse besparing gas
100 m³ / € 70,-
Aantal
2

Inhoud
100 liter
Gemiddelde prijs
tussen de € 2.800,- en € 3.400,-

Gemiddelde jaarlijkse besparing gas
135 m³ / € 90,-
Aantal
2

Inhoud
200 liter
Gemiddelde prijs
tussen de € 3.400,- en € 3.800,-

Gemiddelde jaarlijkse besparing gas
185 m³ / € 125,-
Aantal
3

Inhoud
300 liter
Gemiddelde prijs
tussen de € 4.800,- en € 5.600,-

Gemiddelde jaarlijkse besparing gas
285 m³ / € 190,-

 

Aantal zonnecollectoren

Hoeveel zonnecollectoren u kunt plaatsen, is afhankelijk van de grootte van uw zonneboiler. Gemiddeld is één zonnecollector doorgaans tussen de 2 m² tot 6 m² groot. Voor de volgende huishoudgroottes kunt u onderstaande inschatting aanhouden voor het aantal zonnecollectoren:

  • Huishouden 2 personen: 3 tot 5 m² zonnecollectoren (150 liter)
  • Huishouden 4 personen: 4 tot 6 m² zonnecollectoren (300 liter)
  • Huishouden 6 personen: 5 tot 6 m² zonnecollectoren (450 liter)

 

Zonnecollectoren of zonnepanelen

Hoewel zonnecollectoren en zonnepanelen op elkaar lijken, leveren ze een ander resultaat. Een zonnepaneel wekt groene energie op uit de zon om uw woning te voorzien van elektriciteit. Een zonnecollector is onderdeel van een zonneboiler en wekt groene energie op uit de zon om uw woning te voorzien van warmte. Het zijn dus twee verschillende soorten installaties. 


Ook interessant voor u
 

hoe werken zonnepanelen

Hoe werkt het opwekken van energie uit zonnepanelen?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waar leveren zonnepanelen het meeste op?

> Lees meer

 

zonnepanelen dak

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage