Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnepanelen kopen: waar moet ik op letten?

Zonnepanelen kopen is een slimme én duurzame investering. En als u zonnepanelen gaat aanschaffen is het handig om te weten waar u op moet letten. U wilt natuurlijk weten welke soorten zonnepanelen er zijn, en hoeveel u er nodig heeft. Daarnaast vraagt u zich misschien af of u beter losse zonnepanelen kunt kopen, of een zonnepanelen set moet kopen? En hoe zit het bovendien met de zonnepanelen prijs?

Zonnepanelen kopen: waar op letten?


 

Waarom zonnepanelen kopen?

De reden waarom u zonnepanelen wilt kopen, is waarschijnlijk omdat u graag zelf energie op wilt wekken. Zonnepanelen zetten namelijk het zonlicht om in elektriciteit. De energie die ontstaat door zonnepanelen, wordt ook wel zonne-energie genoemd. Deze duurzame vorm van energie opwekken staat ook wel bekend als groene stroomDe aanschaf van zonnepanelen biedt diverse voordelen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Energie opwekken met zonnepanelen is goed voor het milieu.
  • De waarde van uw woning stijgt na de aanschaf van zonnepanelen.
  • Heeft u te veel stroom opgewekt? Dan kunt u het overschot verkopen aan de energieleverancier.
  • U wekt zelf (een deel van) uw energieverbruik op, waardoor u minder afhankelijk bent van een energieleverancier.

PV panelen kopen of zonnepanelen kopen?

Wat is het verschil tussen PV panelen kopen en zonnepanelen kopen? Niets! Want PV panelen is een ander woord voor zonnepanelen. PV is een afkorting voor ' photovaltaic'. Dit betekent simpelweg het materiaal (zonnecellen) waarmee zonnepanelen zonlicht omzetten in energie. 


 

Welke zonnepanelen kopen?

U kunt verschillende soorten zonnepanelen (PV panelen) kopen. Ook kunt u een losse omvormer voor uw zonnepanelen kopen. Om een goed beeld te krijgen van de soorten zonnepanelen, of welke onderdelen u voor uw zonnepanelen kunt kopen, hebben wij voor u alles op een rij gezet:

Monokristallijn

Dit type zonnepaneel bestaat uit één kristal en heeft een zwarte kleur. Dit type levert het hoogste vermogen en heeft ook nog eens het hoogste rendement.

Een monokristallijne zonnepaneel is kwalitatief waarschijnlijk de beste die u kunt kopen, maar vaak wel het duurste.

Monokristallijn medium

Polykristallijn

In dit type zonnepaneel zitten meerdere grove kristallen verwerkt en deze panelen hebben een blauwe kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak gunstiger geprijsd dan monokristalijne zonnepanelen.

Op het gebied van rendement verschillen ze weinig van de monokristallijne zonnepanelen. Dat maakt een polykristalijne zonnepaneel een uitstekende keuze.

Polykristallijn

Amorf zonnepaneel

De amorf 'dunne-film' zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn daardoor zeer buigzaam. Amorf zonnepanelen zijn het minst rendabel en minder geschikt voor daken.

Hoewel deze zonnepanelen goedkoper zijn dan de monokristallijn of polykristallijn, zijn ze financieel gezien minder interessant in aanschaf. Dit omdat de stroomopbrengst lager ligt dan bij een monokristallijne of polykristallijne zonnepaneel.

amorf

Omvormer zonnepanelen kopen

Een omvormer is essentieel wanneer u een goed functionerende set zonnepanelen wilt kopen. Een omvormer zet namelijk de opgevangen zonne-energie om in wisselstroom.

Houd bij het kopen van een omvormer voor uw zonnepanelen rekening met een bedrag van minimaal € 750,- inclusief installatie. 

Omvormer

Zonnecollector kopen

Een zonnecollector kopen is belangrijk wanneer u gebruikmaakt van een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat onder andere uit een zonnecollector, een buizensysteem en een voorraadvat.

De zonneboiler zet zonne-energie in warm water of warmte voor uw woning. Een zonneboiler kost tussen de € 2.000,- en € 3.500,-.

zonnecollector


 

Losse zonnepanelen kopen of een zonnepanelen set kopen?

Losse zonnepanelen kopen kan voordelig zijn. Met een plug-in zonnepaneel bent u goedkoper uit, en u kunt het gemakkelijk zelf monteren. Ook is de terugverdientijd korter én u komt in aanmerking voor de btw-aftrek. Zo heeft u meer vrijheid, en kunt u zelf beslissen wat u doet! 

Toch wordt er vaak voor gekozen om een set zonnepanelen te kopen bij een leverancier. Het voordeel hiervan is dat u één contactpunt heeft voor klachten en vragen rondom de set zonnepanelen. Bovendien is het installeren van zonnepanelen best lastig, en weet u bij het kopen van een set zonnepanelen dat het goed gebeurt. Ook krijgt u vaak garanties, zoals vermogensgarantie, garantie op montage en productgarantie.   


 

Zonnepanelen kopen prijs

Zonnepanelen aanschaffen is een flinke investering. Gemiddeld gezien bent u - afhankelijk van het aantal zonnepanelen - tussen de € 5.000,- en € 10.000,- kwijt wanneer u zonnepanelen koopt. De terugverdientijd van een zonnepaneel ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. 

Naast de zonnepanelen, moet u ook de kosten voor een omvormer, monitorsysteem (om de opbrengst bij te houden) en de eventuele installatie meerekenen. Op het internet zijn tal van aanbieders te vinden en de prijzen lopen flink uiteen. Ons advies is om bij diverse aanbieders offertes op te vragen, zodat u uiteindelijk voor de beste prijs, kwaliteit en service kiest.

De gemiddelde kosten én besparing van zonnepanelen inclusief installatie, omvormer en btw zijn volgens Verbeter Je Huis als volgt:

Aantal panelen Kosten zonnepanelen Besparing per jaar
6 panelen € 5.000,- € 700,00
10 panelen € 7.500,- € 1.000,00
18 panelen € 12.000,- € 1.500,00

Zonnepanelen kopen btw-teruggave

Zonnepanelen aanschaffen is vaak een flinke investering. Hoewel u er baat bij heeft en zo uw eigen, duurzaam opgewekte energie verbruikt, duurt het even voordat u de investering terug heeft verdiend. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om de btw van uw zonnepanelen terug te vragen.


 

Plaatsing na aanschaf zonnepanelen

U weet nu waar u op moet letten bij het kopen van zonnepanelen, maar het is ook belangrijk dat u de zonnepanelen op de juiste manier (laat) plaatsen op uw dak. Denk hierbij aan de hellingshoek en de richting waarin zonnepanelen worden geplaatst.

  • Hellingshoek: een hellingshoek van 35 graden is ideaal voor de opbrengst van zonnepanelen.
  • Richting: gericht op het zuiden leveren zonnepanelen het meeste op, maar ook richting oost-west zijn zonnepanelen rendabel.
 

Zonnepanelen kopen en uw energiecontract

Heeft u zonnepanelen gekocht? Dan kunt u uw eigen duurzame energie opwekken en zo bespaart u dus op uw energierekening. Heeft u een overschot aan opgewekte stroom? Dan kunt u deze terugleveren aan het net. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw energierekening met zonnepanelen? Doe de check!

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Zonnepanelen in de winter: werkt dat wel?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waar leveren zonnepanelen het meeste op?

> Lees meer

 

zonnepanelen dak

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage