Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonnepanelen kopen: waar moet ik op letten?

Zonnepanelen kopen is een slimme én duurzame investering. En als u zonnepanelen gaat aanschaffen is het handig om te weten waar u op moet letten. U wilt natuurlijk weten welke soorten zonnepanelen er zijn, en hoeveel u er nodig heeft. Daarnaast vraagt u zich misschien af of u beter losse zonnepanelen kunt kopen, of een zonnepanelen set moet kopen? En hoe zit het bovendien met de zonnepanelen prijs?

Zonnepanelen kopen: waar op letten?

 

Zonnepanelen aanschaffen

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Want wilt u graag losse zonnepanelen kopen? Of gaat u toch een zonnepanelen set kopen? Daarnaast heeft u de keuze uit diverse soorten zonnepanelen. Ook is het goed om te bedenken hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw stroomverbruik zelf op te wekken. Want wilt u helemaal zelfvoorzienend zijn, of deels? Uiteraard is het ook belangrijk om te weten hoe het zit met de zonnepanelen kopen prijs. 

Voordelen aanschaf zonnepanelen

Zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit. De energie die ontstaat door zonnepanelen, wordt ook wel zonne-energie genoemd. Deze duurzame vorm van energie opwekken staat ook wel bekend als groene stroomDe aanschaf van zonnepanelen biedt diverse voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Energie opwekken met zonnepanelen is goed voor het milieu.
 • De waarde van uw woning stijgt na plaatsing van zonnepanelen.
 • Heeft u te veel stroom opgewekt? Dan kunt u het overschot verkopen aan de energieleverancier.
 • U wekt zelf (een deel van) uw energieverbruik op, waardoor u minder afhankelijk bent van een energieleverancier.

 

Zonnepanelen aanschaffen: welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waar u uit kunt kiezen. Om uw keuze te vergemakkelijken, zetten wij de verschillende zonnepanelen voor u op een rijtje:

 • Monokristallijn
  Dit type zonnepaneel bestaat uit één kristal en heeft een zwarte kleur. Dit type levert het hoogste vermogen en heeft ook nog eens het hoogste rendement. Een monokristallijne zonnepaneel is kwalitatief uitstekend, maar wel het duurste type zonnepaneel.
 • Polykristallijn
  In dit type zonnepaneel zitten meerdere grove kristallen verwerkt en deze panelen hebben een blauwe kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak gunstiger geprijsd dan monokristalijne zonnepanelen. Op het gebied van rendement verschillen ze weinig van de monokristallijne zonnepanelen. Dat maakt een polykristalijne zonnepaneel een uitstekende keuze.
 • Amorf zonnepaneel
  De amorf 'dunne-film' zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn daardoor zeer buigzaam. Amorf zonnepanelen zijn het minst rendabel en minder geschikt voor daken. Hoewel deze zonnepanelen goedkoper zijn dan de monokristallijn of polykristallijn, zijn ze financieel gezien minder interessant in aanschaf. Dit omdat de stroomopbrengst lager ligt dan bij een monokristallijne of polykristallijne zonnepaneel.
 • Hybride zonnepanelen
  Hybride zonnepanelen wekken stroom én warmte op, waardoor u een zonnepaneel en zonneboiler in één heeft. Het rendement van een hybride zonnepaneel is hoger dan dat van een normaal zonnepaneel. Het grote voordeel van een hybride zonnepaneel is dat er maar één installatie nodig is en het gehele dak er hetzelfde uitziet. Een nadeel is dat hybride zonnepanelen duurder zijn dan gewone zonnepanelen.

Losse zonnepanelen kopen of een zonnepanelen set kopen?

Losse zonnepanelen kopen kan voordelig zijn. Met een plug-in zonnepaneel bent u goedkoper uit, en u kunt het gemakkelijk zelf monteren. Ook is de terugverdientijd korter én u komt in aanmerking voor de btw-aftrek. Zo heeft u meer vrijheid, en kunt u zelf beslissen wat u doet! 

Toch wordt er vaak voor gekozen om een set zonnepanelen te kopen bij een leverancier. Het voordeel hiervan is dat u één contactpunt heeft voor klachten en vragen rondom de set zonnepanelen. Bovendien is het installeren van zonnepanelen best lastig, en weet u bij het kopen van een set zonnepanelen dat het goed gebeurt. Ook krijgt u vaak garanties, zoals vermogensgarantie, garantie op montage en productgarantie.   


 

Hoeveel zonnepanelen aanschaffen?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van hoeveel stroom u verbruikt op jaarbasis. Het gemiddeld stroomverbruik van een tweepersoonshuishouden ligt rond de 3.005 kWh per jaar en één zonnepaneel wekt jaarlijks ongeveer 200 kWh aan stroom op. In deze situatie heeft u 15 zonnepanelen nodig om uw stroomverbruik zelf op te kunnen wekken. 

Let op: hoe hoger het Wp (Wattpiek) vermogen van het zonnepaneel, hoe minder zonnepanelen u daadwerkelijk nodig heeft. Zorg er daarom voor dat u de juiste soort zonnepanelen aanschaft! 

Bereken mijn stroomverbruik


 

Zonnepanelen kopen prijs

Zonnepanelen aanschaffen is een flinke investering. Gemiddeld gezien bent u - afhankelijk van het aantal zonnepanelen - tussen de € 5.000,- en € 10.000,- kwijt wanneer u zonnepanelen koopt. De terugverdientijd van een zonnepaneel ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar. 

Naast de zonnepanelen, moet u ook de kosten voor een omvormer, monitorsysteem (om de opbrengst bij te houden) en de eventuele installatie meerekenen. Op het internet zijn tal van aanbieders te vinden en de prijzen lopen flink uiteen. Ons advies is om bij diverse aanbieders offertes op te vragen, zodat u uiteindelijk voor de beste prijs, kwaliteit en service kiest.

De gemiddelde kosten én besparing van zonnepanelen inclusief installatie, omvormer en btw zijn volgens Verbeter Je Huis als volgt:

Type woning Kosten zonnepanelen Besparing per jaar
Tussenwoning € 4.700,- (10 panelen) € 600,00
Hoekwoning/2-1 kap € 4.700,- (10 panenel) € 600,00
Vrijstaande woning € 7.600,- (18 panelen) € 1.050,00 
Op basis van een stroomprijs van 0,225 cent per kWh    
 

Zonnepanelen kopen btw-teruggave

Zonnepanelen aanschaffen is vaak een flinke investering. Hoewel u er baat bij heeft en zo uw eigen, duurzaam opgewekte energie verbruikt, duurt het even voordat u de investering terug heeft verdiend. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om de btw van uw zonnepanelen terug te vragen


 

Plaatsing na aanschaf zonnepanelen

U weet nu waar u op moet letten bij het kopen van zonnepanelen, maar het is ook belangrijk dat u de zonnepanelen op de juiste manier (laat) plaatsen op uw dak. Denk hierbij aan de hellingshoek en de richting waarin zonnepanelen worden geplaatst.

 • Hellingshoek: een hellingshoek van 35 graden is ideaal voor de opbrengst van zonnepanelen.
 • Richting: gericht op het zuiden leveren zonnepanelen het meeste op, maar ook richting oost-west zijn zonnepanelen rendabel.

 

Zonnepanelen kopen en uw energiecontract

Heeft u zonnepanelen gekocht? Dan kunt u uw eigen duurzame energie opwekken en zo bespaart u dus op uw energierekening. Heeft u een overschot aan opgewekte stroom? Dan kunt u deze terugleveren aan het net. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw energierekening met zonnepanelen? Doe de check!

Bereken mijn besparing


Aanbevolen voor u


 

Zonnepanelen homepage

Terug naar boven