Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnepanelen niet op eigen dak

Wilt u investeren in zonnepanelen, maar heeft u geen eigen dak? Dan kunt u in sommige gevallen investeren in zonnepanelen op een ander dak. Bijvoorbeeld doordat de zonnestand van uw eigen woning ongunstig is, of omdat u in een huurhuis woont en geen zonnepanelen mag plaatsen. Wij vertellen u welke opties er zijn!

zonnepanelen niet op eigen dak


 

Zonnepanelen niet op eigen dak

Zonnepanelen zijn erg populair, maar helaas kan niet iedereen zonnepanelen op zijn of haar eigen dak plaatsen. Er zijn gelukkig een aantal alternatieven als u zonnepanelen niet op eigen dak kan plaatsen. Wij vertellen u drie alternatieven om tóch te kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen.

 

zonnepanelen op ander dak

Optie 1: Zonnepanelen aanschaffen in postcoderoos


De eerste optie is lid worden van een energiecoörperatie in een postcoderoos. Bij deze optie koopt u zonnepanelen die niet op eigen dak, maar ergens in de omliggende postcodes worden geïnstalleerd. Vervolgens kunt u via de energiecoörperatie een Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aanvragen. Zo profiteert u van een belastingvoordeel als de zonnepanelen op een ander dak worden geplaatst.

Wat is een energiecoörperatie?

Als u samen met andere bewoners uit uw buurt of dorp groene stroom opwekt op een groot dak in de buurt, kunt u een energiecoöperatie vormen. Als u lid wordt van een energiecoöperatie, dan legt u samen met alle andere deelnemers een bedrag in. Vervolgens krijgt u vijftien jaar lang een periodieke uitkering die bestaat uit subsidie van de overheid én de opbrengst van de geproduceerde groene stroom.

 

ico 2

Optie 2: Zonnepanelen aanschaffen buiten postcoderoos


Ook bij deze tweede optie kiest u ervoor om zonnepanelen te plaatsen op een ander dak, maar niet in uw directe omgeving. Daardoor kunt u helaas niet profiteren van een belastingvoordeel binnen uw postcoderoos. Wel is het mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen op eigen naam die bijvoorbeeld geplaatst worden op een kantoorpand of school. Deze zonnepanelen worden tevens vaak optimaal geplaatst zodat u de meeste zonne-energie opwekt!

Tip: vraag uw gemeente naar lopende projecten in de buurt. 

 

zonnepark

Optie 3: Investeren in zonnepanelen


Bovendien kunt u ervoor kiezen om te investeren in zonnepanelen. Door middel van crowdfunding platformen, zoals Zonnepanelen Delen of Duurzaam Investeren, kunt u uzelf inschrijven op projecten om delen van zonnepanelen aan te schaffen. De energie die uw delen opwekken, wordt in mindering gebracht op uw energierekening of in sommige gevallen op uw bankrekening gestort.

Goed om te weten: u wordt geen eigenaar van de zonnepanelen. 


 

Zonnepanelen op ander dak: de voor- en nadelen

Als u geen zonnepanelen op uw eigen dak kunt plaatsen, lijkt het een logisch alternatief om zonnepanelen te plaatsen op een ander dak. Echter is het soms niet gunstig om zonnepanelen op het dak van iemand anders te plaatsen. Wij zetten belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen zonnepanelen niet op eigen dak Nadelen zonnepanelen op ander dak
vinkU kunt als huurder of eigenaar van een appartement profiteren van de voordelen van zonnepanelen.  cross Terugleveren, oftewel salderen, is niet mogelijk als u zonnepanelen op iemand anders dak heeft.
vinkGeen gedoe bij verhuizing, de zonnepanelen verhuist u namelijk gewoon mee (mits u geen gebruikmaakt van de postcoderoosregeling).  cross Het is niet bij iedere energieleverancier mogelijk om te profiteren van zonnepanelen op een ander dak. 
vinkBij een crowdfunding project staat de opbrengst los van uw verbruik. U kunt er namelijk voor kiezen om de opbrengst te laten storten op uw bankrekening.  cross U kunt niet altijd profiteren van een belastingvoordeel als de zonnepanelen buiten uw postcoderoos worden geplaatst.

Voordelige energietarieven via UnitedConsumers 

Wij kunnen de opbrengst van uw zonnepanelen enkel verrekenen met uw energieverbruik als u een eigen aansluiting van de zonnepanelen in huis heeft. Bij zonnepanelen op een ander dak is dit niet het geval. U kunt natuurlijk wel profiteren van onze goedkope energietarieven. Wij bieden 100% Nederlandse windenergie én voordelige energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! 

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

> Lees meer

 

levensduur zonnepanelen

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

> Lees meer

 

zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren: dit moet u weten

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage