Contact
Mijn UnitedConsumers

Zonnepanelen vergelijken? Dat doet u zo!

Zonnepanelen vergelijken is erg belangrijk. Zo weet u namelijk zeker dat u de beste keuze maakt! Maar hoe kunt u zonnepanelen het beste vergelijken? Wij geven u tips, zodat aanbieders, omvormers en verschillende zonnepanelen vergelijken appeltje-eitje wordt!

Zonnepanelen vergelijken banner

 

Waarop kunt u zonnepanelen vergelijken?

Het kopen van zonnepanelen wordt vaak gezien als iets dat heel ingewikkeld is. Dit komt waarschijnlijk doordat u niet zo goed weet waar u op moet letten of waar u moet beginnen. Over het algemeen worden zonnepanelen vergeleken op basis van de prijs, het type, het merk en de kwaliteit. Daarnaast kunt u ook vergelijken op basis van offerte, omvormers en aanbieder.

Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe u het vergelijken van zonnepanelen aan moet pakken. Bovendien bent u straks slechts enkele stappen verwijderd van het kopen van zonnepanelen die perfect bij u passen!


 

Zonnepanelen op prijs vergelijken

Het is niet gek dat u zonnepanelen op basis van prijs wilt vergelijken, aangezien het best een grote investering is. Toch is het belangrijk dat u niet klakkeloos de goedkoopste zonnepanelen kiest. Kijk daarom altijd kritisch naar wat er bij de prijs inbegrepen zit. Is de prijs inclusief omvormer, kabels, montage, btw en voorrijkosten? En wordt er ook een installatiegarantie geboden?

Daarnaast is het altijd een goed idee om na te gaan wat de totale kosten zijn van de zonnepanelen, hoeveel de zonnepanelen per jaar opbrengen en wat de terugverdientijd is. Vraag ook eens naar de levensduur van de zonnepanelen én de omvormer. De omvormer is vaak sneller aan vervanging toe en daar hangt best een stevig prijskaartje aan. Houd dus rekening met tussentijdse kosten voor het vervangen van de omvormer.  


 

Type zonnepanelen vergelijken

Vaak kunt u kiezen voor zwarte of blauwe zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen (zwarte) leveren doorgaans meer op dan polykristallijne zonnepanelen (blauwe). Het verschil is klein, maar er is wel degelijk verschil.

U wil natuurlijk zo zelfvoorzienend mogelijk zijn, maar zorg er voor dat u niet te veel energie opwekt. U kunt op dit moment het overschot salderen, maar de salderingsregeling zal na 2025 mogelijk geen voordeel meer opleveren. Let er daarom bij het vergelijken altijd op of het type zonnepaneel past bij de hoeveelheid energie die u op wilt wekken!  


 

Merken vergelijken

Er zijn erg veel merken van zonnepanelen op de markt te vinden; van Chinese, Taiwanese, Canadese tot Duitse merken. Het is belangrijk dat u kiest voor een merk dat goed bij u past. Staan duurzaamheid en innovatie bovenaan uw lijstje? Kies dan het merk dat daar hetzelfde over denkt als u. Vraag bij de aanbieder na of het merk aansluit op uw wensen, uw normen en waarden. 

Daarnaast wordt er vaak gezegd dat Chinese merken minder goed zijn. Dit is echter niet waar. Ze zijn over het algemeen een stuk goedkoper, omdat ze zich focussen op bulkproductie. Maar de kwaliteit is daardoor niet per se minder. Uiteraard is niet ieder Chinees merk goed, maar dit geldt ook voor merken uit andere landen. 


 

Kwaliteit vergelijken

Goede zonnepanelen zijn voorzien van (product)garanties en certificaten. Zo is het onder andere belangrijk dat de zonnepanelen een hoge én lange vermogensgarantie hebben en dat de afname van het vermogen lineair is. Dit is beter dan een trapsgewijze afname van vermogen.

En let op, want vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen de garanties voor de zonnepanelen en de omvormer. Het zou zonde zijn als u dit over het hoofd ziet en vervolgens bij een defect een grote rekening thuis krijgt.

Let op de kleine lettertjes

Daarnaast is een lange garantie op uw set zonnepanelen natuurlijk fijn, maar vraag ook na wat de kleine lettertjes en de voorwaarden zijn. Over het algemeen heeft u een productgarantie in de volgende gevallen:

  • Wanneer blijkt dat de constructie van het systeem niet in orde is.
  • Indien er gebreken zijn aan het materiaal.
  • Als de afwerking niet goed is.

Kies geteste zonnepanelen

Ga bij het vergelijken na of de zonnepanelen zijn getest en hoe ze uit de test zijn gekomen. Zo weet u zeker dat u kwalitatief goede zonnepanelen kiest. De beste geteste zonnepanelen hebben opbrengstcertificaten en een goede vermogensgarantie. Vraag dit daarom altijd na voordat u zonnepanelen koopt. 


 

Offertes vergelijken

Het is belangrijk dat u alles in de offerte laat vastleggen. Denk hierbij aan de installatiekosten, de garanties, het onderhoud, de beste omvormer(s) en de bekabeling. Laat ook altijd minimaal drie aanbieders langskomen die vervolgens exacte offertes uitbrengen op basis van uw dak

Ziet u gekke termen in de offerte staan of is iets u niet helemaal duidelijk? Bespreek dit dan en laat het een en ander wat duidelijker vastleggen. Zo komt u niet ineens voor verrassingen te staan.

Wees kritisch op de rendementsberekening

Wees te allen tijde kritisch, en ga niet blind af op de rendementsberekening. Dit is namelijk vaak gebaseerd op ideale situaties. De terugverdientijd zal daarom altijd iets afwijken. Vraag na op basis van welke gegevens de berekening is gemaakt en hoeveel er afgeweken kan worden.


 

Omvormers vergelijken

Omvormers zijn essentieel als het gaat om zonnepanelen. Ze zorgen er namelijk voor dat de gewonnen energie wordt omgezet in bruikbare stroom. Bij het vergelijken van zonnepanelen is het goed om rekening te houden met verschillende soorten omvormers. Kiest u een string omvormer, een Micro of Power optimizer?

Een string omvormer is verstandig als uw dak volledig in de zon ligt. Heeft u op sommige delen van uw dak veel schaduw? Dan kan een micro of power optimizer verstandig zijn. Zo zorgt de schaduw er niet voor dat de gehele opbrengst minder is. Bespreek dit daarom met de aanbieder en laat de juiste omvormer(s) in uw offerte zetten.

Uitlezen en vermogen

Lijkt het u daarnaast ook handig dat de omvormer uitgelezen kan worden? Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals Bluetooth, wifi, USB en Ethernet. Let daarnaast bij het vergelijken ook op het vermogen van de omvormer. Past dit bij de capaciteit van uw zonnepanelen en kan de omvormer bovendien worden aangesloten op uw meterkast? 

Meer over omvormer


 

Aanbieders vergelijken

Bij het vergelijken van aanbieders is het een goed idee om uzelf de volgende vragen te stellen: welke garanties en service biedt de aanbieder? Hoe zit het met de kleine lettertjes, want hoe gratis is echt gratis? En wordt onderhoud aan de bekabeling écht vergoed bij een storm, of is dit pas vanaf een bepaalde windsnelheid? 

Wees daarnaast ook kritisch op de kwaliteit en financiële gezondheid van de fabrikant en leverancier. Ga na of de leverancier altijd dezelfde paneel kan leveren - indien deze stuk is. Check ook de beoordelingen van anderen over de aanbieder, zo weet u van tevoren wat u kunt verwachten.

Kwaliteit controleren

Kijk of het bedrijf is aangesloten bij goede vakorganisaties, zoals Stichting Garantiefonds zonne-Energie (SGZE). Dit garandeert namelijk kwaliteit, ervaring en financiële stabiliteit. De kwaliteit van de fabrikant wordt tevens aangegeven met 'Tier'. Tier 1 is uitstekend en Tier 3 kunt u beter vermijden. 

Controleer bovendien bij het vergelijken of de installateur van de aanbieder een VCA en SEI keurmerk heeft. VCA betekent dat de installateur kennis van veilig werken heeft, en SEI geeft aan dat de installateur elektrotechnische installaties veilig kan aanleggen. Zo kiest u niet alleen de beste zonnepanelen, maar bent u ook verzekerd van de beste installatie!


Energieleverancier vergelijken met zonnepanelen

Heeft u goede zonnepanelen gevonden? Dan is het een uitstekend idee om eens te kijken of u nog voordelig uit bent bij uw energieleverancier. Wilt u graag energie vergelijken met zonnepanelen? Wij helpen u!

Energie vergelijken zonnepanelen


Ook interessant voor u
 

Zonne-energie opslaan

Hoe zit het met het opslaan van zonne-energie?

> Lees meer

 

Zonnepanelen huren

Is zonnepanelen huren voordeliger dan kopen?

> Lees meer

 

Groen gas

Is zonnepanelen zelf installeren een goed idee?

> Lees meer

 

Zonnepanelen homepage