Godekope zorgverzekering 18 jarige

Een zorgverzekering is vanaf 18 jaar voor iedereen in Nederland verplicht. Verzekeringen kunnen taaie kost zijn, daarom hebben wij de belangrijkste informatie over de zorgverzekering (vanaf 18 jaar) op een rijtje gezet.

18 jaar en een zorgverzekering

Als je 18 jaar wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor je 18e was je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders, maar na je 18e verjaardag niet meer. Op het moment dat je 18 wordt, ben je verplicht om vanaf de daaropvolgende maand een zorgverzekering te hebben. Je wordt bijvoorbeeld 18 jaar op 15 oktober. Je hebt dan vanaf 1 november een zorgverzekering nodig.

Zorgverzekering afsluiten

VGZ UC logo

Bij het afsluiten van een eigen zorgverzekering kun je kiezen tussen twee opties:

  • Een eigen zorgverzekering afsluiten. Je wordt dan zelf verzekeringnemer en betaalt zelf de zorgpremie
  • Op de zorgverzekering van één van je ouders. Die ouder blijft dan de verzekeringnemer en betaalt de zorgpremie

Hieronder leggen we de verschillen uit.

Nieuwe zorgverzekering

Je wordt zelf verzekeringnemer en bent dus verantwoordelijk voor de premiebetaling. Je hoeft niet bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven als je ouders. Het kan zelfs voordeliger zijn om van zorgverzekeraar over te stappen. Als 18-jarige heb je meestal niet veel zorg nodig. Grote kans dus dat je voor jouw zorgbehoeften goedkoper uit kan zijn dan met de zorgverzekering die je nu via je ouders hebt.

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd


Je zorgverzekering afsluiten kan vanaf 1 maand vóór tot 1 maand na je 18e verjaardag. Sluit je niet op tijd een eigen zorgverzekering af als je 18 jaar bent geworden? Dan krijg je automatisch dezelfde verzekering als de ouder met de hoogste dekking, wat waarschijnlijk de duurste zorgverzekering is. Dit kun je vervolgens pas vanaf het nieuwe jaar weer veranderen.

Voordelen eigen zorgverzekering 18 jarige Nadelen eigen zorgverzekering 18 jarige
Je kunt je eigen zorgverzekering helemaal zelf kiezen. Aangezien je waarschijnlijk niet zoveel zorg nodig hebt als je ouders, kun je gemakkelijk een stuk goedkoper uit zijn. Het gaat je even wat moeite kosten, je moet je namelijk gaan verdiepen in een zorgverzekering om uit te zoeken wat de beste zorgverzekering voor jou is.
Je kunt dan dus ook voor de goedkoopste zorgverzekering kiezen, zodat je maar een minimale zorgpremie hoeft te betalen.  

Op de polis van je ouders

Je blijft bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd als je ouder(s). Je moet wel een eigen zorgpolis en eventuele aanvullende verzekeringen kiezen. Maar de verzekeringnemer, meestal je ouder(s), blijft verantwoordelijk voor de premiebetaling. Blijven je ouders de premie nog even voor je betalen, dan is dit een prima optie.

Voordelen zorgverzekering via je ouders Nadelen zorgverzekering via je ouders
Het is lekker makkelijk, je hoeft er namelijk niets voor te doen en blijft toch verzekerd. De zorgverzekering van je ouders voldoet aan de wensen van hen, niet per se aan die van jou.
Misschien heb je geluk en blijven je ouders zelfs je zorgpremie betalen! Het wordt dan namelijk automatisch bij hen afgeschreven. Daardoor betaal je mogelijk meer dan nodig is.

Aanvullende verzekering, ja of nee?

Geen of weinig zorg nodig? Sluit dan geen aanvullende verzekering af. Een aanvullende verzekering is namelijk niet verplicht. Zonder aanvullende verzekering krijg je geen vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve zorg, maar je hebt wel een goedkope zorgverzekering.

Toch graag extra verzekerd? Kies dan een aanvullende verzekering die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld een losse aanvullende verzekering zoals een tandartsverzekering kiezen of een aanvullend pakket met ruimere dekking voor verschillende soorten zorg. Afhankelijk van jouw zorgbehoeften kies je de zorgverzekering die het beste bij je past. 

Eigen risico (verhogen)

Het verplichte eigen risico is voor dit jaar vastgesteld op €385,-. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Alles hoger dan dat bedrag vergoedt je zorgverzekeraar. Maak je bijna geen gebruik van zorg en verwacht je niet meer dan het verplichte eigen risico te verbruiken? Dan kun je kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico tot € 885,- in ruil voor korting op je ziektekostenverzekering.

Let wel op dat het kan voorkomen dat je dit bedrag toch (in een keer) moet betalen. Verhoog het eigen risico alleen als je dit bedrag ook daadwerkelijk kunt betalen, mocht dat nodig zijn.

Zorgtoeslag 18 jarige

Wie een zorgverzekering heeft en premie betaalt, kan zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag is in het leven geroepen voor mensen met een lager inkomen. Om zo de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Vanaf 18 jaar kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit gebeurt niet automatisch en moet je dus zelf doen. Bereken zelf je zorgtoeslag via de Belastingdienst.