Zorgverzekering 18 jaar

Een zorgverzekering is vanaf 18 jaar voor iedereen in Nederland verplicht. Verzekeringen kunnen taaie kost zijn, daarom hebben wij de belangrijkste informatie over de zorgverzekering (vanaf 18 jaar) op een rijtje gezet.

18 jaar: Eigen zorgverzekering afsluiten

Als je 18 jaar wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor je 18e was je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders, maar na je 18e verjaardag niet meer. Bij  het afsluiten van een eigen zorgverzekering kun je kiezen tussen twee opties: een eigen zorgverzekering of op de zorgverzekering van één van je ouders. Hieronder leggen we de verschillen uit.

Eigen zorgpolis

Je wordt zelf verzekeringnemer en bent dus verantwoordelijk voor de premiebetaling. Je hoeft niet bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven als je ouders. Het kan zelfs voordeliger zijn om van zorgverzekeraar over te stappen. Als 18-jarige heb je meestal niet veel zorg nodig. Grote kans dus dat je voor jouw zorgbehoeften goedkoper uit kan zijn dan met de zorgverzekering die je nu via je ouders hebt.

Bewuzt

stersterster

Bewuzt basisverzekering

Budgetpolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 70% vergoed van het marktconform tarief

€ 107,95 p/mnd

 

UC door VGZ

sterstersterster

VGZ Ruime Keuze

Naturapolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: 80% vergoed van het marktconform tarief

€ 113,95 p/mnd

 

UC door VGZ

stersterstersterster

VGZ Eigen Keuze

Restitutiepolis

vink Gecontracteerde zorgverlener: 100% vergoed
vink Niet gecontracteerde zorgverlener: max. 100% vergoed van het martkconform tarief

€ 121,31 p/mnd


Je zorgverzekering afsluiten kan vanaf 1 maand vóór tot 1 maand na je 18e verjaardag. Sluit je niet op tijd een eigen zorgverzekering af als je 18 jaar bent geworden? Dan krijg je automatisch dezelfde verzekering als de ouder met de hoogste dekking, wat waarschijnlijk de duurste zorgverzekering is. Dit kun je vervolgens pas vanaf het nieuwe jaar weer veranderen.

De voordelen van een eigen zorgverzekering vanaf 18 jaar

  • Je kunt je eigen zorgverzekering helemaal zelf kiezen. Aangezien je waarschijnlijk niet zoveel zorg nodig hebt als je ouders, kun je gemakkelijk een stuk goedkoper uit zijn.
  • Je kunt dan dus ook voor de goedkoopste naturapolis kiezen, zodat je maar een minimale zorgpremie hoeft te betalen.

De nadelen van een eigen zorgverzekering vanaf 18 jaar

  • Het gaat je even wat moeite kosten, je moet je namelijk gaan verdiepen in een zorgverzekering en deze vergelijken om op de beste zorgverzekering uit te komen.

Op de polis van je ouders

Je blijft bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd als je ouder(s). Je moet wel een eigen zorgpolis en eventuele aanvullende verzekeringen kiezen. Maar de verzekeringnemer, meestal je ouder(s), blijft verantwoordelijk voor de premiebetaling. Blijven je ouders de premie nog even voor je betalen, dan is dit een prima optie.

De voordelen van een zorgverzekering via je ouders

  • Het is lekker makkelijk, je hoeft er namelijk niets voor te doen en blijft toch verzekerd.
  • Misschien heb je geluk en blijven je ouders zelfs je zorgpremie betalen! Het wordt dan namelijk automatisch bij hen afgeschreven.

De nadelen van een zorgverzekering via je ouders

  • De zorgverzekering van je ouders voldoet aan de wensen van hen, niet per se aan die van jou.
  • Daardoor betaal je mogelijk meer dan nodig is.

Aanvullende verzekering, ja of nee?

Geen of weinig zorg nodig? Sluit dan geen aanvullende verzekering af. Een aanvullende verzekering is namelijk optioneel. Je krijgt dan geen vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve zorg, maar je hebt wel een goedkopere zorgverzekering.

Toch graag extra verzekerd? Kies dan een aanvullende verzekering die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld een losse aanvullende verzekering zoals een tandartsverzekering kiezen of een aanvullend pakket met ruimere dekking. Afhankelijk van jouw zorgbehoeften kies je de zorgverzekering die het beste bij je past. 

Goedkope zorgverzekering: de budgetpolis

Zorgverzekeraars hebben voor mensen die weinig zorg nodig hebben de budgetpolis in het leven geroepen. Hierbij heb je beperktere keuze in zorgaanbieders waarbij je terecht kunt. Maar je hebt wel een goedkope zorgverzekering. Sluit via UnitedConsumers bijvoorbeeld eenvoudig een Bewuzt budget zorgverzekering af.

Bewuzt zorgverzekering afsluiten

Eigen risico (verhogen)

Het verplichte eigen risico is vastgesteld op €385,-. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Alles hoger dan dat bedrag vergoedt je zorgverzekeraar. Maak je bijna geen gebruik van zorg en verwacht je niet meer dan het verplichte eigen risico te verbruiken? Dan kun je kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico tot € 885,- in ruil voor korting op je zorgpremie.

Zorgtoeslag 18 jarige

Wie een zorgverzekering heeft en premie betaalt, kan zorgtoeslag ontvangen. De zorgtoeslag is in het leven geroepen voor mensen met een lager inkomen. Om zo de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Vanaf 18 jaar kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit dien je zelf te doen. Bereken zelf je zorgtoeslag via de Belastingdienst.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is vaak goedkoper dan een 'gewone' zorgverzekering. Bij UnitedConsumers sluit je eigenlijk altijd een collectieve zorgverzekering af, waardoor je dus altijd goedkoper uit bent! Wij werken samen met VGZ om jou de beste zorgverzekering te kunnen bieden, met extra korting. Aantrekkelijke deal, toch?