Zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht

Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder is verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Verzekeringen kunnen taaie kost zijn, daarom hebben wij de belangrijkste informatie over de zorgverzekering op een rijtje gezet.

Zorgverzekering afsluiten 18-jarige

Als je 18 jaar wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor je 18e was je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Bij  het afsluiten van een eigen zorgverzekering kun je kiezen tussen twee opties:

Je sluit zelfstandig een zorgverzekering af

Je wordt zelf verzekeringnemer en verantwoordelijk voor de premiebetaling. Je hoeft niet bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven als je ouders. Dat mag ook bij een andere verzekeraar. Het kan zelfs voordeliger zijn om van zorgverzekeraar over te stappen. Als 18-jarige heb je meestal niet veel zorg nodig. Grote kans dus dat je voor jouw zorgbehoeften goedkoop uit kan zijn.

Zorgverzekering afsluiten

Je blijft bij je ouders op de polis staan

Je blijft bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd als je ouder(s). Je moet wel eigen type zorgpolis en eventuele aanvullende verzekeringen kiezen. Maar de verzekeringnemer, meestal je ouder, blijft verantwoordelijk voor de premiebetaling.

Zorgverzekering kiezen 18 jarige

Het is belangrijk om goed te kijken naar je zorgbehoeften en een zorgverzekering te kiezen die bij je past. Daarbij maakt het niet uit of je bij je ouders op de polis blijf staan of een eigen polis krijgt. 

Je hebt waarschijnlijk wel andere zorgbehoeften dan je ouder(s), dus kijk goed naar de voorwaarden van je huidige verzekering. Als je weinig zorg nodig hebt, kun je de zorgverzekering waarschijnlijk een stuk goedkoper maken.

Een eigen zorgverzekering afsluiten

Je zorgverzekering afsluiten kan vanaf 1 maand vóór tot 1 maand na je 18e verjaardag. Sluit je niet op tijd een eigen verzekering af? Dan krijg je automatisch dezelfde verzekering als de ouder met de hoogste dekking en waarschijnlijk de duurste.

Dit kun je vervolgens pas vanaf het nieuwe jaar weer veranderen. Zonde dus als je niet veel zorg nodig hebt en zo wel een uitgebreid pakket krijgt. Bekijk je opties daarom op tijd. Zo voorkom je dat je te veel betaalt.

Aanvullende verzekering, ja of nee?

Geen of weinig zorg nodig? Sluit dan geen aanvullende verzekering af. Een aanvullende verzekering is namelijk optioneel. Je hoeft deze dus niet verplicht af te sluiten zoals een basisverzekering. Je krijgt dan geen vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve zorg, maar je hebt wel een goedkopere premie.

Toch graag extra verzekerd? Kies dan een aanvullende verzekering die bij je past. Je kunt een losse aanvullende verzekering en een tandverzekering of een Alles-in-1 Pakket kiezen. Afhankelijk van jouw zorgbehoeften kies je een pakket die het beste bij je past. 

Goedkope zorgverzekering: de budgetpolis

Als je weinig tot geen gebruik maakt van zorg, is een dure zorgverzekering met uitgebreide dekking vaak overbodig. Een goedkope zorgverzekering als je 18 jaar bent, is dan dus heel aantrekkelijk. Zorgverzekeraars hebben voor mensen die weinig zorg verbruiken de budgetpolis in het leven geroepen. Hierbij heb je beperktere keuze in de zorgaanbieders waarbij je terecht kunt. Maar je hebt wel een erg goedkope zorgverzekering. Sluit via UnitedConsumers bijvoorbeeld eenvoudig een Bewuzt zorgverzekering af.

Bewuzt zorgverzekering afsluiten

Eigen risico verhogen

Het verplichte eigen risico is vastgesteld op €385,-. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Alles hoger dan dat bedrag vergoedt je zorgverzekeraar. Maak je bijna geen gebruik van zorg en verwacht je niet meer dan het verplichte eigen risico te verbruiken? Dan kun je kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico tot € 858,- in ruil voor korting op je maandelijkse premie.

Collectieve zorgverzekering

Sommige werkgevers, verenigingen en bedrijven geven collectiviteitskorting. Zij kopen in één keer een groot aantal polissen in, waardoor er korting gegeven kan worden. Groepskorting heet dat dus. UnitedConsumers is zo een consumentencollectief en iedereen mag zich aanmelden. Zo ontvang je 10% korting op een VGZ zorgverzekering of een scherpe premie op de Bewuzt zorgverzekering.

Welke zorgverzekering voor 18 jarige?

Als 18 jarige heb je meestal weinig zorg nodig. Je bent nog jong en je lichaam blijft makkelijker fit. Voor wie weinig zorg nodig heeft is er de budgetpolis. Een basisverzekering waarbij je een beperkt aanbod hebt aan gecontracteerde zorgverleners. Welke bijzonder geschikt is voor jongeren.

Via UnitedConsumers sluit je bijvoorbeeld een Bewuzt zorgverzekering af voor maar € 105,95. Bewuzt is een label van VGZ en ideaal voor jongeren die weinig tot geen zorg nodig hebben. Bewuzt heeft daarnaast selectieve aanvullende verzekeringen. Zodat je alleen voor fysiotherapie, alternatieve zorg, zorg in het buitenland of de tandarts verzekerd bent.

Wanneer zorgverzekering 18 jarige?

In de maand dat je 18 wordt, sluit je een eigen zorgverzekering af. Je mag bij je ouder(s) op de polis blijven staan, of een zelfstandige zorgverzekering afsluiten. Je kunt je zorgverzekering afsluiten vanaf één maand voor tot één maand na je verjaardag. Doe je dit niet, dan krijg je automatisch dezelfde zorgverzekering als je ouder met de hoogste dekking.

Zorgverzekering afsluiten

Zorgtoeslag 18 jarige

Wie een zorgverzekering heeft en premie betaalt, kan zorgtoeslag ontvangen. De zorgtoeslag bestaat voor mensen met een lager inkomen. Om zo de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Vanaf 18 jaar kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit dien je zelf te doen. De maximale zorgtoeslag in 2019 is € 99,00 per maand. Bereken zelf je zorgtoeslag via de Belastingdienst.

Studenten zorgverzekering

Ook als student wil je graag een goedkope zorgverzekering, maar je wilt ook goed verzekerd zijn. Zodat je meer overhoudt voor de leuke dingen in het leven. Bij VGZ kun je kiezen tussen een paar pakketten speciaal opgesteld voor studenten. Zodat je goed verzekerd bent voor een voordelige premie