Contact
Mijn UnitedConsumers

Zorgverzekering en 18 jaar geworden

Bent u (bijna) 18 jaar? Gefeliciteerd! Vanaf uw 18e jaar gaat er een hele nieuwe wereld voor u open. U mag gaan stemmen en wordt baas over uw eigen geldzaken. Daarnaast betekent 18 jaar worden ook dat u zelf het een en ander mag bepalen. Hier hoort ook uw zorgverzekering bij.

Bij ons kiest u voor een goedkope zorgverzekering als 18-jarige met uitstekende voorwaarden. Zo kunt u jaarlijks gemiddeld € 135,00 besparen. Doe er iets leuks mee!

Bereken mijn voordeel

18 jaar geworden

Ik word 18,
hoe zit het met mijn zorgverzekering?

test

Regel uw eigen zorgverzekering

eigen risico

Eigen risico
voor sommige zorg

premie betalen

U gaat
premie betalen

zorgtoeslag aanvragen

U kunt zorgtoeslag
aanvragen


Wat moet ik regelen als ik 18 word?

Op uw 18e verjaardag verandert er een hoop. Naast de leuke dingen die u mag, zijn er ook verplichtingen die horen bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. Wat moet u allemaal regelen op het gebied van gezondheid en zorg als u 18 jaar wordt?

vgz zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering afsluiten 18 jaar


 

Bekijk ook ons aanbod voor jongeren en studenten.

zorgverzekeiring 18 jaar

Zorgverzekering regelen 18 jaar


Als u 18 jaar bent geworden, dan kunt u en moet u een eigen zorgverzekering afsluiten. U mag kiezen wat u wilt: zelf een zorgverzekering als 18-jarige aanvragen of meeverzekerd blijven op de polis van uw ouders met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering. Wij leggen de opties graag aan u uit!

Optie 1: Zorgverzekering 18 jaar aanvragen

Als u een eigen zorgverzekering afsluit, bent u zelf verantwoordelijk voor het betalen van de premie en het eigen risico. U mag zelf een goedkope zorgverzekering als 18-jarige kiezen die aansluit op uw zorgwensen. Kiest u ervoor om een eigen ziektekostenverzekering af te sluiten? Dan moet u wanneer u 18 wordt binnen één maand een zorgverzekering aanvragen.

 

Optie 2: Meeverzekerd met uw ouders

Kiest u ervoor om meeverzekerd te blijven op de polis van uw ouders? Dan blijven zij de premie en het eigen risico betalen. U kunt voor hetzelfde pakket of een eigen zorgverzekering met eventuele aanvullende verzekeringen kiezen. Als u voor het laatste kiest, kunt u deze wijziging eenvoudig doorgeven via onze klantenservice

eigen ziektekostenverzekering 18 jaar

Een eigen ziektekostenverzekering 18 jaar


Op het moment dat u 18 jaar wordt, mag u zelf kiezen welke zorgverzekering bij u past. Een eigen zorgverzekering betekent ook dat u zelf de premie gaat betalen. Met deze zaken kunt u rekening houden bij het afsluiten van een eigen ziektekostenverzekering als u 18 jaar wordt:


 

nr 1 Basis zorgverzekering 18 jaar

Iedereen van 18 jaar en ouder is in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dankzij een basisverzekering wordt alle basiszorg volledig vergoed, zoals: de huisarts, medicijnen of medisch specialistische zorg. Kies het pakket dat het beste aansluit op uw zorgwensen en uw situatie:


UnitedConsumers door VGZ collectief


Goedkoopste zorgverzekering

UC Bewuste Keuze
Budgetpolis
€ 127,45 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract 
   
 • 60% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   
 • Keuze uit 3 aanvullende verzekeringen

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering

 
Meest gekozen
Meest gekozen


UnitedConsumers door VGZ collectief


Uitgebreide zorgverzekering

UC Basis Keuze
Naturapolis
€ 132,95 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 70% vergoeding bij zorgverleners zonder contract
   
 • Keuze uit 6 aanvullende verzekeringen

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering

 


UnitedConsumers door VGZ collectief


Complete zorgverzekering

UC Eigen Keuze
Combinatiepolis
€ 153,65 per maand


 • 100% vergoeding bij zorgverleners met contract
   
 • 90 tot 100% vergoeding bij zorgverleners zonder contract vraagteken
   
 • Keuze uit 6 aanvullende verzekeringen 

 

Kies dit pakket


Meer over deze zorgverzekering


> Bekijk onze naturapolis UC Ruime Keuze

 

nr 2  Zorgverzekering 18 jaar uitbreiden

Biedt de basisverzekering niet voldoende vergoedingen voor uw situatie? Dan kunt u ervoor kiezen om uw zorgverzekering als 18-jarige uit te breiden met een aanvullende verzekering of tandartsverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen handig zijn als u extra zorg nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie of tandzorg. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Wel zo fijn!

 

nr 3 Eigen risico

Het eigen risico is een verplicht bedrag over zorg uit de basisverzekering en bedraagt € 385,- voor 2023. Dit betekent dat u jaarlijks tot € 385,- zelf de rekeningen voor medische hulp betaalt. Het is mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal € 885,-. Het verhogen van het eigen risico levert u een premievoordeel op, maar verhoog het eigen risico alleen als u voldoende geld heeft om eventuele zorgkosten (tot € 885,-) op te vangen.

 

nr 4 Premie betalen

Sluit u een eigen zorgverzekering af als 18-jarige? Dan gaat u zelf premie betalen. De gemiddelde kosten van een zorgverzekering zijn € 135,- per maand. Hoe duur een zorgverzekering voor een 18-jarige precies is, hangt af van welke zorgverzekering u heeft gekozen. De kosten van een zorgverzekering als u 18 jaar bent, variëren tussen de € 127,45 en € 153,65 per maand als u voor een zorgverzekering van UnitedConsumers kiest.

Goedkope zorgverzekering 18 jaar afsluiten
 

 • Klanten beoordelen ons met een 9,1.
 • Tot 20% korting op onze aanvullende verzekeringen.
 • Gratis tandongevallenverzekering bij de aanvullende verzekeringen.
   
 

18 jaar zorgverzekering kiezen

voordelen unitedconsumers

 

munt

18 jaar geworden en zorgtoeslag aanvragen


Op 18-jarige leeftijd kunt u, als u voldoet aan de voorwaarden, zorgtoeslag aanvragen en daarmee een deel van uw zorgverzekering betalen. Dat scheelt weer! U kunt zorgtoeslag krijgen vanaf de maand die volgt op de maand waarin u 18 jaar bent geworden. Zo wordt de premie van uw zorgverzekering als 18-jarige (of als student) een stuk betaalbaarder!

 

orgaan

18 jaar geworden en orgaandonatie


U mag vanaf uw 18e zelf beslissen of u uw organen wel of niet beschikbaar wilt stellen na uw dood. Orgaandonatie is niet verplicht, maar u bent wel verplicht om een keuze door te geven. Geeft u geen keuze door? Dan wordt u automatisch geregistreerd als "geen bezwaar" in het donorregister en worden uw organen na uw dood beschikbaar gesteld aan iemand die het nodig heeft.

Goed om te weten: bent u van gedachte veranderd? Dat kan! U kunt te allen tijde uw donorregistratie wijzigen.


Beste zorgverzekering 18 jaar kiezen

Of u nu thuiswonend bent of op uzelf woont: de beste zorgverzekering als 18-jarige kiest u zelf! Zijn de kosten van uw zorgverzekering doorslaggevend? Of kijkt u enkel naar de vergoedingen van uw zorgverzekering? Er is altijd wel een zorgverzekering die bij u past.

UC Zorgadvies

Vindt u het lastig om een passende zorgverzekering op uw 18e jaar te kiezen? Wij helpen u graag met zorgadvies op maat. Beantwoord een aantal korte vragen en ontdek in slechts 3 minuten welke zorgverzekering voor 18-jarige past bij uw persoonlijke situatie.

> Doe de check

zorgadvies


Veelgestelde vragen zorgverzekering 18-jarige

Zodra u 18 jaar bent geworden, heeft u precies één maand de tijd om een eigen zorgverzekering aan te vragen. Bent u te laat met een eigen zorgverzekering afsluiten? Dan riskeert u een boete van het CAK. Daarom is het slim om uw (goedkope) zorgverzekering 18 jaar zo snel mogelijk af te sluiten!

Zorgverzekering afsluiten 18 jaar

Nee, zeker niet! Op uw 18e mag u zelf een zorgverzekering aanvragen. Het maakt dus niet uit of u bij uw ouders of op uzelf woont. Hiervoor heeft u twee opties: zelf een zorgverzekering 18 jaar afsluiten of meeverzekerd blijven op de polis van uw ouders.

Wilt u zelf een goedkope zorgverzekering 18 jaar afsluiten? Bekijk dan direct ons aanbod.

Zorgverzekering afsluiten 18 jaar

Ja, vanaf uw 18e bent u verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Het kan zijn dat uw ouders besluiten dat u vanaf dit moment uw eigen premie moet gaan betalen.

Het kan ook zijn dat u op de zorgverzekering van één van uw ouders blijft staan en uw ouders de zorgpremie voor u blijven betalen. Wat voor u geldt, hangt af van de afspraken die u gemaakt heeft met uw ouders.

Als u 18 jaar oud bent geworden, kunt u halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering. In principe kan u jaarlijks een zorgverzekering afsluiten van 12 november tot en met 31 december. Pakketwijzigingen kunt u doorgeven van 12 november tot en met 31 januari. Wilt u uw zorgverzekering wijzigen na 1 januari? Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering kan in de volgende gevallen:

Zorgverzekering afsluiten

Als u een eigen zorgverzekering afsluit, krijgt u een eigen zorgpas. Vanaf de ingangsdatum van uw UnitedConsumers zorgverzekering staat de zorgpas (EHIC) digitaal voor u klaar in de UC Zorg app. Heeft u liever een fysieke zorgpas? Dan kunt u een aanvraag indienen in de UC Zorg app.

UC Zorg app

Blijft u meeverzekerd op de polis van uw ouders? Dan blijft de huidige zorgpas geldig.

Het eigen risico gaat in op de eerste van de maand na uw verjaardag. Het eigen risico geldt van 1 januari tot 31 december. Wordt u in juli 18 jaar? Dan heeft u een lager eigen risico. Het eigen risico wordt dan berekend over het aantal resterende maanden van het jaar: € 385,- / 12 maanden x 5 resterende maanden = € 160,42.

Ik heb een andere vraag


Gecontroleerd door onze specialist Nienke Wuits

De informatie over de zorgverzekering 18 jaar is gecontroleerd door Nienke Wuits, specialist op het gebied van zorgverzekeringen. Nienke is sinds 2011 werkzaam bij UnitedConsumers.

| Laatst gecontroleerd op: 6-2-2023 |

nienke expert 3


Heeft u een vraag, opmerking of advies nodig?

Wij helpen u graag!