Studenten zorgverzekering

Als student heb je het vaak niet breed. Studeren is namelijk al duur genoeg. Speciaal voor studenten bestaat er daarom een studenten zorgverzekering. Deze is vaak een stuk voordeliger dan een normale zorgverzekering.

Waarom een studenten zorgverzekering?

Vanaf je 18e verjaardag ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je kunt kiezen om op dezelfde polis als je ouders verzekerd te blijven, maar dan kan het zijn dat je betaalt voor zorg die je niet gebruikt. Je kunt ook overstappen van zorgverzekeraar en een eigen polis afsluiten. Het voordeel is dat je dan zelf een verzekering kunt kiezen en dus ook zelf bepaalt hoeveel je wilt betalen. De vraag is alleen: wat moet je dam kiezen en waar moet je op letten?

Goedkope zorgverzekering voor studenten

Als student heb je vaak weinig zorg nodig. Je bent namelijk nog jong en waarschijnlijk sport je regelmatig. Toch moet je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Ook als je er weinig tot geen gebruik van maakt. Dan wil je natuurlijk het liefst de beste zorgverzekering voor studenten met een zorgpolis die niet duur is.

Bewuzt biedt als label van VGZ een zogenaamde budgetpolis aan.  Ideaal voor als je geen of weinig zorg nodig hebt. En mocht je toch een aanvulling willen voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, zorg in het buitenland of voor de tandarts, dan kun je deze in aparte pakketten voor een lage prijs afsluiten.


Aanvullende studentenverzekeringen

Als student heb je meestal niet veel zorg nodig en volstaat de basisverzekering dus prima. Wil je toch een aanvullende verzekering, dan kan dat natuurlijk gewoon. Zowel Bewuzt als VGZ heeft een passende aanvullende zorgverzekering voor studenten. Bij VGZ kun je bijvoorbeeld kiezen voor het Alles-in-1 pakket Jong Basis of Jong Uitgebreid.

Het Alles-in-1 pakket Jong Basis is een klein pakket waarmee je onder andere 6 behandelingen fysiotherapie en € 150,- per jaar aan tandartskosten vergoed krijgt. Het Jong Uitgebreid pakket biedt daarbij onder andere 18 behandelingen fysiotherapie per jaar en tot € 450,- aan tandartsvergoedingen. Zo ben je zowel uit de basis- als de aanvullende verzekering van goede zorg verzekerd.

Stage lopen of studeren in het buitenland

Voor veel studenten en jongeren is zorg in het buitenland op een gegeven moment een belangrijk onderwerp. Hiervoor kun je uiteraard ook een aanvullende verzekering afsluiten. Wij leggen je graag uit hoe het zit met vergoeding van zorg voor studenten in het buitenland.

 • Welke zorg is gedekt?
  Met een basis studentenverzekering worden je kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland gedekt. Let op: er wordt gekeken naar de Nederlandse marktconforme tarieven. Vanuit een Bewuzt Buitenland Goed/Beter of aanvullende verzekering van VGZ krijg je het volledige tarief vergoed, ook als dit een stuk duurder is dan de Nederlandse prijs. Zo hoef je je ook in het buitenland geen zorgen te maken of je goed verzekerd bent.
   
 • Is het land waar je naartoe gaat gedekt?
  Van elke zorgverzekeraar krijg je een zorgpas. Dit is tegelijkertijd je Europese zorgpas, ofwel EHIC. Deze heb je nodig als je spoedeisende hulp in het buitenland nodig hebt. Op de website van EHIC vind je in welke landen de pas geldig is. Zo voorkom je dat je kosten moet voorschieten. De declaratie wordt namelijk direct bij je zorgverzekeraar ingediend.
   
 • Waarvoor heb je aanvullende verzekeringen nodig?
  Een aanvullende verzekering in het buitenland is vaak handig als je ook verzekerd wilt zijn voor behandelingen die in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. Als je bijvoorbeeld een privékliniek bezoekt, zal dit al gauw het geval zijn. Je kunt je dan extra laten verzekeren voor een hogere dekking voor spoedeisende zorg in het buitenland.
   
 • Heb ik extra verzekeringen nodig als ik in het buitenland ga werken?
  Mocht je langer dan een jaar naar het buitenland gaan om daar te werken. Dan heeft dat vaak gevolgen voor je Nederlandse zorgverzekering. Wil je weten wat de gevolgen zijn? Dan kun je het beste even met je zorgverzekeraar bellen. Ga je korter dan een jaar, dan dekt je zorgverzekering de belangrijkste kosten.

Zorgtoeslag voor studenten

Via de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden, je moet bijvoorbeeld ten minste 18 jaar oud zijn. Maar veel studenten komen gewoon voor zorgtoeslag in aanmerking. Een eventuele studielening telt namelijk niet mee als inkomen. Het maximale bedrag aan zorgtoeslag is in 2019 € 99,00 per maand. Met een Bewuzt basisverzekering ben je zo al verzekerd voor € 6,95 per maand en met de VGZ Ruime Keuze basisverzekering al voor € 9,85 per maand!

Studenten zorgverzekering afsluiten

Ondanks dat je als student waarschijnlijk de goedkoopste zorgverzekering wil, is het vooral belangrijk dat je een zorgverzekering kiest die goed bij je past. Met een Bewuzt zorgverzekering of een VGZ zorgverzekering ben je altijd goed verzekerd tegen een voordelige premie.

Wil je graag een aanvullende verzekering? Dat kan met een aanvullend pakket van Bewuzt of bijvoorbeeld het Alles-in-1 Jong Uitgebreid pakket van VGZ. Deze zijn speciaal voor studenten en jongeren samengesteld.

Studenten zorgverzekering vergelijken

Wil jij je studenten zorgverzekering vergelijken? Wij helpen je graag op weg. Let bij het vergelijken van de studentenverzekeringen met name op het aantal gecontracteerde zorgverleners, de hoogte van de zorgpremie en de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Als student heb je waarschijnlijk weinig zorg nodig. Een selectieve zorgverzekering met een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners is dan al snel voldoende. Dat zie je terug in de kosten van je maandelijkse zorgpremie, want deze zorgverzekeringen kosten veel minder geld.

Tips voor een goedkope studenten zorgverzekering

 • Overweeg om het eigen risico te verhogen. Op deze manier kun je maandelijks op je premie besparen. Grote kans namelijk dat je toch weinig zorg nodig hebt en je eigen risico niet eens hoeft op te maken.
 • Als je gezond leeft, is de kans groot dat je minder zorg nodig hebt. Zeker als je nog jong bent. Zorg dus dat je voldoende sport en gezond eet, zo kun je jaarlijks een hoop geld besparen.
 • Als student heb je waarschijnlijk niet veel zorg nodig, verzeker je dus ook alleen voor wat je écht nodig hebt.