Alternatieve geneeswijzen in de zorgverzekering

Ongeveer 15% van de Nederlanders kiest in sommige gevallen voor alternatieve geneeswijzen. Voor deze groep is het belangrijk dat de zorgverzekering deze zorg ook vergoedt. Maar hoe werkt de dekking en vergoeding van alternatieve geneeswijzen? En wanneer is een geneeswijze voor de zorgverzekering ‘alternatief’? Waar moet u op letten als u zorgverzekeringen wilt vergelijken op de vergoeding van alternatieve geneeswijzen?

Wat ziet de zorgverzekering als alternatieve geneeswijze?

Alternatieve geneeswijzen zijn alle vormen van gezondheidszorg waarvan niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze werken. De huisarts en het ziekenhuis werken op basis van wetenschappelijke kennis. Bovendien zijn de huisarts en de specialist specifiek opgeleid voor hun werk, terwijl voor de alternatieve geneeswijzen vaak geen wettelijk verplichte papieren nodig zijn. Denk bij alternatieve geneeswijzen aan de chiropractor, homeopaat of acupuncturist.

Niet vergoed uit de basis zorgverzekering

Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed uit de basisverzekering. Maakt u (regelmatig) gebruik van een alternatieve geneeswijze en heeft u alleen een basis zorgverzekering? Dan komen de kosten volledig voor uw eigen rekening. Om verzekerd te zijn voor alternatieve zorg kiest u een passende aanvullende verzekering.

Zorgverzekering met korting

Vergoed uit de aanvullende verzekering

Aanvullende verzekeringen komen in alle maten en kleuren. Heeft u de voorkeur om een goede dekking voor alternatieve geneeswijzen te hebben? Bij het vergelijken van zorgverzekeringen moet u ook goed kijken of het aanvullende pakket bij u past. Er gelden meestal beperkingen. Bijvoorbeeld een maximaal aantal behandelingen per jaar, of vergoedingen tot een maximaal bedrag per behandeling. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen specifieke alternatieve geneeswijzen. Vraag u af of de voorwaarden voor vergoeding bij uw situatie passen.

Ook in aanvullende verzekeringen

Tandarts
Anticonceptie
Fysiotherapie
Geneesmiddelen
Psychologische hulp
Brillen en contactlenzen
Zwangerschap en bevalling
Medische hulp in het buitenland

> Alles over zorgverzekeringen