Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Veelgestelde vragen over uw zorgverzekering

Een zorgverzekering kan best ingewikkeld zijn, dat begrijpen wij heel erg goed. Naast VGZ staan wij daarom ook voor u klaar. Hieronder hebben we de veelgestelde voor u op een rijtje gezet.

 

Algemene vragen

Basisverzekering

De basisverzekeringen van UnitedConsumers zijn exact hetzelfde als die van VGZ. Echter krijgt u via UnitedConsumers de hoogste korting op de basisverzekering.

Aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen van UnitedConsumers zijn niet hetzelfde als die van VGZ. Bij UnitedConsumers heeft u de keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen, tegen de hoogste korting. Wel zo fijn!

U mag elk jaar uw zorgverzekering wijzigen. In een aantal gevallen is het mogelijk om tussentijds wijzigingen aan te brengen in uw zorgpolis:

Inhoudelijke wijzigingen op uw polis, bijvoorbeeld aanvullende pakketten opzeggen of toevoegen, doet u het makkelijkste via Mijn VGZ of Mijn Bewuzt. Wilt u een kind toevoegen aan de polis, of juist de polis splitsen, neem dan contact met ons op.

Het overstappen van zorgverzekering is eenvoudig. Wij regelen dat volledig voor u. Daarvoor is het belangrijk om u voor 31 december aan te melden. Indien u zelf uw zorgverzekering wilt opzeggen kunt u dit uiteraard ook doen door middel van een opzegbrief. Deze hebben wij al voor u klaar staan.

Na het online afsluiten van een zorgverzekering heeft u een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, nadat u de polis thuis heeft ontvangen. Let er wel op dat u wettelijk verplicht bent om een zorgverzekering te hebben.

Uw zorgverzekering bij uw vorige zorgverzekeraar moet voor 31 december opgezegd zijn. Tot die tijd is opzeggen heel eenvoudig. Meldt u zich aan bij het UnitedConsumers Zorgcollectief, dam zeggen wij uw oude verzekering op.

Met de UC Zorg app kunt eenvoudig een nota declareren. Maak een foto van uw nota, controleer deze en verstuur via de app. Binnen 6 werkdagen ontvangt u de vergoeding op uw rekening.

Meer over declareren

Voor de premiebetaling maakt UnitedConsumers gebruik van een maandelijks automatische incasso. De incasso voor de premie van de volgende maand vindt standaard plaats op 27e. De enige uitzondering hierop is als de 27e in het weekend valt. In dat geval vindt de incasso vóór het weekend plaats.

Heeft u zorg nodig, maar bent u niet zeker naar welke zorgverleners u kunt gaan? In Onze zorgkiezer vindt u de meeste zorgaanbieders en ziet u of VGZ er een contract mee heeft. U kunt zorgaanbieders ook vergelijken op medische kwaliteit, keurmerken, patiëntervaringen en wachttijden. Lees hier meer over het vinden van de juiste zorgverlener.

Bent u bij Bewuzt verzekerd, dan kunt u uw zorgverlener vinden via de zorgzoeker van Bewuzt.

Als u gaat verhuizen, dan moet u uw nieuwe adres doorgeven aan uw gemeente. VGZ en Bewuzt ontvangen dan automatisch uw adreswijziging, maar wij als tussenpersoon ontvangen deze wijziging niet. Het is belangrijk om daarom uw adreswijziging per e-mail aan ons door te geven.

Een uitschrijving in de gemeente is niet voldoende om de verzekering stop te zetten. U dient uw zorgverzekering bij uw zorgverzekeraar te beëindigen.

Zorgverzekering opzeggen

Met de UC Zorg App kunt u eenvoudig uw zorgkosten declareren, uw eigen risico inzien en heeft u uw zorgpas (EHIC) altijd bij de hand. U logt gemakkelijk in op de UC Zorg app met uw pincode of vingerafdruk. De UC Zorg App is te downloaden voor Android en iOS.

Wilt u weten hoe u de UC Zorg App installeert op uw smartphone? U leest het hier.

Meestal kunt u met uw klacht bij ons terecht. In sommige gevallen kunt u beter bij een andere instantie terecht met uw klacht. Bijvoorbeeld:

U bent via UnitedConsumers bij VGZ verzekerd. Om het u makkelijk te maken, hebben wij alle vergelijkbare basisverzekeringen van VGZ voor u op een rij gezet.

Goed om te weten: in het overzicht van de vergelijkbare polissen staat onze korting niet vermeld.

> Nagenoeg gelijke polissen

 

Vrije keuze in artsen en zorgverleners

Als u in Nederland woont, bent u verplicht een basisverzekering af te sluiten. U mag wel zelf bepalen naar welke huisarts of zorgverlener u gaat. Deze zogeheten vrije artsenkeuze is wettelijk vastgelegd.

U mag dan wel het recht op vrije artsenkeuze hebben, maar dat betekent niet dat elke keuze vergoed wordt. Dit hangt af van het type ziektekostenverzekering en de vraag of uw zorgverlener gecontracteerd is. Bezoekt u een zorgverlener waarmee een contract is afgesloten? Dan krijgt u meestal alles vergoed. Is er geen contract met de zorgverlener van uw keuze? Dan moet u mogelijk een eigen bijdrage betalen. Heeft u een naturapolis? Dan wordt uw rekening bij een niet-gecontracteerde zorgverlener voor 70–80% vergoed. Heeft u een restitutiepolis? Dan wordt elke artsenkeuze 100% vergoed.
In de praktijk is het niet altijd makkelijk om over te stappen naar de huisarts of specialist van uw keuze. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:
  • U woont te ver van de zorgverlener.
  • De behandelaar heeft een wachtlijst.
  • De (huisartsen)praktijk heeft het maximaal aantal patiënten bereikt.
  • De behandelaar van heeft geen contract met uw zorgverzekeraar afgesloten, waardoor de behandeling niet of gedeeltelijk wordt vergoed.

Met een zorgverzekering mag u zelf bepalen naar welke zorgverlener u gaat. Gaat u naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan weet u zeker dat u uw zorgkosten vergoed krijgt.

In de Zorgzoeker vindt u alle zorgverleners waarmee VGZ een overeenkomst heeft. Kiest u voor een gecontracteerde zorgverlener? Dan bent u gegarandeerd van goede zorg. Ook voorkomt u dat u zelf moet bijbetalen.

Ga naar de UC Zorgzoeker

Met een zorgverzekering van UnitedConsumers door VGZ kunt u in alle Nederlandse ziekenhuizen terecht.

Ga naar de UC Zorgzoeker

 

Eigen risico

Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u eigen risico. De overheid heeft het verplichte eigen risico dit jaar vastgesteld op €385,-. Lees meer over het eigen risico.

Als de rekening van een zorgverlener rechtstreeks naar VGZ gaat, zoals bij ziekenhuiszorg bijvoorbeeld het geval is, dan krijgt u een nota voor het eigen risico thuis gestuurd. Heeft u zorgkosten gemaakt, maar ontvangt u geen rekening voor het eigen risico? Dan kan het volgende aan de hand zijn.

De zorgkosten vielen niet onder het eigen risico

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. Sommige zorg is echter uitgesloten en wordt dus volledig vergoed. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of bepaalde medicijnen. Ga na of de zorgkosten waarvoor u een rekening verwachtte wel onder het eigen risico vallen. U kunt de nota terugvinden op Mijn VGZ, waar u tevens kunt controleren of de behandeling onder het eigen risico viel.

De zorgverlener heeft de nota nog niet naar VGZ gestuurd

Het kan enige tijd duren voordat de zorgverlener de rekening naar VGZ stuurt. Op het moment dat VGZ de declaratie van de zorgverlener ontvangt, wordt ook de rekening voor het eigen risico naar u verstuurd. Het kan enkele maanden duren voordat VGZ de declaratie binnenkrijgt. Daardoor kan het gebeuren dat u eigen risico uit het ene jaar pas in het volgende jaar hoeft af te rekenen. Uiteraard betaalt u het bedrag van het eigen risico uit het jaar waarin u de zorgkosten gemaakt heeft.

 

Korting en bespaartegoed

UnitedConsumers is een consumentencollectief. Omdat we samen veel zorgverzekeringen afsluiten, krijgen we korting van VGZ. Zo profiteert u van maximale korting op uw zorgverzekering.

U krijgt 5% korting op onze basisverzekering en 15% korting op alle aanvullende verzekeringen. De UnitedConsumers door VGZ basisverzekering is precies hetzelfde als de VGZ basisverzekering, maar dan voordeliger. Onze eigen lijn aanvullende verzekeringen is afgestemd op de wensen van onze verzekerden. Zo bent u uitstekend verzekerd tegen een lagere premie.

U betaalt maandelijks uw premie zonder korting aan VGZ. De korting krijgt u van UnitedConsumers en kunnen we daarom niet verrekenen met de premie. Wij storten uw korting in uw persoonlijke bespaartegoed. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

U krijgt ieder jaar opnieuw de maximale korting op uw zorgverzekering. Ook als u al deelnemer bent bij UnitedConsumers, bent u volgend jaar verzekerd van een uitstekende zorgverzekering voor de laagste premie.

Nadat de maandelijkse premie aan VGZ is betaald, ontvangt u de korting in uw persoonlijke bespaartegoed.

De korting ontvangt u in een persoonlijk bespaartegoed. U kunt uw persoonlijke bespaartegoed eenvoudig bekijken door in te loggen op Mijn UnitedConsumers. Hier kunt het bedrag uit laten keren of besteden in onze Kadoshop.

Via Mijn UnitedConsumers kunt u op elk moment uw persoonlijke bespaartegoed inzien en beheren. Met één druk op de knop kunt u het gepaarde bedrag, of een deel ervan, uit laten keren op uw bankrekening. Wanneer u de uitbetaling vóór de 10e van de maand aanvraagt, ontvangt u het bedrag tussen de 15e en de 20e van diezelfde maand op uw bankrekening.

U kunt het bedrag ook besteden in onze Kadoshop.

U betaalt de maandpremie aan VGZ en ontvangt de korting via UnitedConsumers. De korting staat daarom niet vermeld op het polisblad en de facturen van VGZ. In Mijn UnitedConsumers vindt u een polisblad met korting.

U ontvangt de korting in uw persoonlijke bespaartegoed zodra de maandpremie aan VGZ betaald is. Als u een betalingsachterstand heeft, wordt de korting niet uitbetaald. Dit kan ook gelden als u een betalingsachterstand heeft opgelopen met het betalen van eigen bijdrages of eigen risico.

Bent u al verzekerd bij UnitedConsumers en heeft u een VGZ Aanvullend Goed, Aanvullend Beter of Aanvullend Best verzekering? Dan krijgt u dit jaar 3% korting op uw basisverzekering.

Past uw huidige pakket niet meer bij uw persoonlijke situatie of wilt u meer besparen op uw zorgverzekering? Bekijk dan de voordelige zorgverzekeringen van UnitedConsumers.

Bekijk zorgverzekeringen

 

Vergoedingen

Vanuit een aanvullende tandartsverzekering heeft u recht op vergoeding. Een periodieke controle en een probleemgericht consult worden voor 100% vergoed. Overige behandelingen voor 80%. Lees hier meer over vergoedingen voor tandzorg.

In de basisverzekering worden de kosten voor spoedeisende hulp vergoed tot het Nederlandse tarief. Vanuit een aanvullende verzekering kunt u een volledige vergoeding krijgen voor spoedeisende hulp in het buitenland.

Vergoeding buitenland

Vanuit de meeste aanvullende verzekeringen krijgt u een volledige bril per 3 jaar vergoed bij Pearle/Eye Wish, Hans Anders, Specsavers of eyes+more. Wilt u liever naar een andere opticien of kiest u voor contactlenzen? Dan ontvangt u een (gedeeltelijke) vergoeding. Lees hier meer over de vergoeding voor brillen en lenzen.

In alle aanvullende verzekeringen ontvangt u een vergoeding voor beweegzorg, waar fysiotherapie onder valt. Wanneer u naar een fysiotherapeut gaat die een contract heeft met VGZ, wordt de behandeling volledig vergoed. Bij een zorgaanbieder zonder contract betaalt u een deel van de zorgkosten zelf. Lees hier meer over fysiotherapie.

Voor sommige zorg heeft u een verwijzing nodig. Die kunt u meestal vragen aan uw huisarts. Deze zorg krijgt u ook alleen vergoed als u een verwijzing heeft en uw huisarts de zorg heeft aangewezen. Lees hier meer over de verwijzing van de huisarts.

Geldt er geen wettelijk tarief voor uw behandeling? Dan krijgt u maximaal het marktconform tarief vergoed. Het marktconform tarief is het bedrag dat volgens Nederlandse marktomstandigheden redelijk is voor een bepaalde behandeling.

Om dit tarief te kunnen bepalen, wordt er gekeken naar welke bedragen zorgverleners gemiddeld hanteren voor een behandeling. Zijn de kosten voor uw behandeling hoger dan het marktconform tarief? Dan betaalt u een deel van de zorgkosten zelf.

 

Polisblad

Op het polisblad staan de gegevens van de verzekeraar en de verzekeringnemer. Als u met meerdere gezinsleden bij VGZ of Bewuzt verzekerd bent, staan ook de gegevens van de andere verzekerden vermeld. Daarnaast staat aangegeven hoe u verzekerd bent: welke vorm basisverzekering u heeft en eventueel welke aanvullende pakketten u en uw gezinsleden hebben. Ook vindt u op het polisblad voor welke periode deze zorgverzekering geldt, hoeveel premie u betaalt en hoeveel eigen risico u heeft.

Als deelnemer van het UnitedConsumers ZorgCollectief ontvangt u uw korting via uw UnitedConsumers account. U betaalt uw zorgpremie gewoon iedere maand aan VGZ of Bewuzt en u krijgt de korting op de VGZ zorgverzekering van UnitedConsumers. U bepaalt zelf of u uw korting iedere maand wilt ontvangen of opspaart zodat u bijvoorbeeld rond de kerst of vakantie een mooi extraatje heeft. Wij storten het bedrag dan gewoon op uw rekening.

Bij uw aanmelding kunt u ervoor kiezen om uw polisblad digitaal te ontvangen. In dat geval ontvangt u het polisblad alsmede overige correspondentie van VGZ/Bewuzt per e-mail. In uw digitale account Mijn VGZ of Mijn Bewuzt kunt u ook uw polisblad inzien. Hier kunt u ook wijzigingen op uw polis doorgeven. Op Mijn VGZ of Mijn Bewuzt kunt u ook instellen dat alle correspondentie, zoals het polisblad en facturen, digitaal of per post verstuurd wordt.

 

Bewuzt

Bewuzt biedt een zogenaamde No Claim korting aan haar verzekerden. Heb je aanvullende opties waar je het hele jaar geen gebruik van maakt? Dan krijg je hier het volgende jaar korting op. De No Claimperiode loopt van 1 oktober tot en met 30 september van het volgende jaar. Zo kun je per jaar extra korting opbouwen tot maximaal 40%.

Gemakkelijk en snel je nota’s declareren en zorgkosten inzien doe je via de Bewuzt Zorg App. Je kunt de app op zowel Android als iOs installeren. Zo heb je altijd je zorgpas en EHIC bij de hand, kun je het eigen risico nakijken en declaraties inzien.

 

Betaling

Heeft u een achterstand met betalen? Dan adviseren wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met VGZ. Vaak is betalen in termijnen mogelijk of kunt u afspraken maken over later betalen. VGZ kijkt samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie. U kunt bellen naar 088 - 131 16 61 of zelf uw betalingsregeling regelen via Mijn VGZ.

Bij een achterstand van 6 maanden is VGZ verplicht u aan te melden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK brengt een verhoogde premie in rekening welke direct wordt ingehouden op uw loon, uitkering of pensioen. U blijft wel verzekerd bij VGZ. Ook moet u nog steeds uw betalingsachterstand terugbetalen aan VGZ.

Een betalingsregeling met VGZ is niet meer mogelijk als u wordt aangemeld als wanbetaler bij het Centraal Administratiekantoor. Dit geldt ook als VGZ uw dossier heeft overgedragen aan een incassobureau. U zult dan samen met het incassobureau tot een oplossing moeten komen. Heeft u een schuldsaneringsovereenkomst? Ook dan gelden er andere afspraken. Neem hiervoor contact op met uw schuldhulpverlener.

Wij bieden u de hoogste korting op uw VGZ zorgverzekering. Wij kunnen deze hoge korting aanbieden, doordat wij werken met een automatische betalingswijze. Op deze manier blijven de kosten van de verzekeraar zo laag mogelijk en kunnen wij u onze hoge korting blijven aanbieden. Wij hebben ervoor gekozen om een betalingswijze te gebruiken die voor iedereen gelijk is. Vandaar dat de premie maandelijks wordt geïncasseerd.

 

Aanvullende verzekering

Voor onze aanvullende verzekeringen hanteert VGZ geen medische acceptatie. Dit betekent dat u ongezien geaccepteerd wordt voor alle aanvullende pakketten. Alleen voor de tandartsverzekering Tand Best dient u bij het afsluiten twee vragen te beantwoorden. Op basis van uw antwoorden bepaalt VGZ vervolgens of u voor de tandartsverzekering geaccepteerd wordt. Overweegt u een tandartsverzekering af te sluiten? Dan adviseren wij u om uw oude tandartsverzekering pas op te zeggen als u bij VGZ bent geaccepteerd.

Voor de tandartsverzekeringen van UnitedConsumers wordt u altijd geaccepteerd. Voor het TandZeker 500 pakket geldt wel een wachttijd van 12 maanden op de volgende behandelingen:

  • Orthodontie.
  • Implantaten.
  • Kronen en bruggen.
  • Gedeeltelijke gebitsprothesen.

 

De overheid stelt voor het basispakket vast welke medicijnen vergoed worden. Dit wordt vastgelegd in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (het GVS). Hierin staat aangegeven welke medicijnen uw zorgverzekeraar moet vergoeden, en voor welk bedrag. Zorgverzekeraars zijn deels vrij om de vergoedingen van geneesmiddelen in te richten: zij mogen van groepen medicijnen met dezelfde werking de goedkoopste uitkiezen, en dan alleen die vergoeden. De zorgverzekeraar hanteert dan een voorkeursbeleid of preferentiebeleid.

De totale zorgkosten van Nederland stijgen jaar na jaar. Overheid, verzekeraars en de zorgmarkt zoeken voortduren naar oplossingen om die kostenstijging te drukken. Van één medicijn (de werkzame stof) zijn vaak verschillende aanbieders (merknaam). De eisen voor medicijnen zijn zo streng dat de werking van verschillende merken niet of zelden verschilt. Omdat de werking hetzelfde is, kiezen zorgverzekeraars met een voorkeursbeleid ervoor om de goedkoopste variant te vergoeden vanuit een zorgverzekering. Vergelijk het met het kopen van paracetamol: grote kans dat u het goedkoopste merk kiest. Dat doet de zorgverzekeraar ook met geneesmiddelen. Medicijnen die buiten hun voorkeursbeleid vallen worden slechts gedeeltelijk of niet vergoed.

VGZ biedt de Alles-in-1 pakketten per 2020 niet meer aan. Het Alles-in-1 pakket kunt u om die reden volgend jaar niet meer afsluiten.

Wij willen u natuurlijk voorzien van de beste zorg, tegen een voordelige premie. Daarom bieden wij u een nieuwe en passende aanvullende verzekering aan. Deze aanvullende verzekering sluit het beste aan op de vergoedingen van uw huidige pakket.

Bekijk uw polis voor 2020 in Mijn UnitedConsumers. Wilt u uw huidige pakket wijzigen? U regelt het gemakkelijk in Mijn UnitedConsumers.

 

Vragen over het coronavirus

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig en roept de nodige vragen op. Daarom hebben wij de belangrijkste algemene rondom het coronavirus en uw zorgverzekering voor u op een rij gezet.

Algemene vragen coronavirus

vergoedingen


Staat uw vraag er niet tussen?

Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de adviseurs van onze klantenservice. Zij helpen u graag!

service

Neem contact met ons op

Terug naar boven